
Molekyyligastronomian ei tarvitse tarkoittaa kemianluokasta tuttuja välineitä ja monimutkaisia seoksia ja pulvereita! Näillä balsamicohelmillä lisäät helposti näyttävyyttä salaatteihin ja alkupaloihin. Ja niiden tekeminen on hauskaa!
Kuumennettavan nesteen lämpötilan mittaamiseen soveltuva lämpömittari helpottaa työskentelyä. Ensimmäiset balsamicohelmeni tein apteekin kertakäyttöruiskulla, mutta keittiötarvikekaupoista saatava kastike/pipettipullo toimii paremmin.
Balsamicohelmien muodostuminen perustuu pisaroina kylmän öljyn läpi matkaavaan balsamiviinietikka-agar agar-liuokseen. Pisarat jähmettyvät kylmässä öljyssä muodostaen herkullisia helmiä.
Huomaa, että agar agaria EI tässä reseptissä voi korvata liivatteella. Liivate ei jähmety tarpeeksi nopeasti. Lisäksi tarvitset ehdottomasti öljyä, kylmä vesi ei aja samaa asiaa.
Helpot balsamicohelmet
Ainekset
Työvaiheet
Kaada ensimmäiseksi öljy mahdollisimman korkeareunaiseen lasiin, ja laita kylmenemään pakastimeen vähintään puoleksi tunniksi. Korkeareunaisessa lasissa helmillä on aikaa jähmettyä, ennen kuin saavuttavat pohjan. On ehdottoman oleellista, että öljy on todella kylmää.
Kaada balsamiviinietikka kattilaan, liuota agar agar joukkoon, ja kuumenna koko ajan vispilällä sekoittaen. Kiehauta, ja anna kiehua 1-2 minuuttia samalla tehokkaasti sekoittaen.
Ota kattila pois levyltä, ja anna seoksen jäähtyä n. 50-55-asteiseksi, n. 5 minuuttia. Ota kylmennyt öljy pakastimesta.
Täytä ruisku tai pipettipullo puolikuumalla balsamietikkaliuoksella, ja pudota seosta pisara pisaralta kylmään öljyyn. Joudut ehkä alussa hakemaan sopivaa korkeutta balsamicopisaroiden pudottamiseen: liian läheltä pudotettuna seos ei jaksa rikkoa kohmeisen öljyn pintajännitystä, ja liian korkealta pudotettuna helmi hajoaa pieniksi pisaroiksi. Sopiva korkeus, ja helmien mieleinen koko löytyvät kokeilemalla.
Anna balsamicohelmille muutama minuutti kohmettua öljykylvyssä. Laita reilunkokoiseen kulhoon kylmää vettä. Siirrä valmiit balsamicohelmet reikälusikalla öljykylvystä vesikulhoon, ja huuhtele vedessä pyöritellen. Voit sekoitella vettä suht reippaasti, jolloin mahdollisesti toisiinsa takertuneet helmet irtoavat. Nostele helmet vedestä reikälusikalla.
Balsamicohelmet säilyvät suljetussa astiassa balsamiviinietikassa, jääkaapissa. Käytä esim. salaatin koristeluun!