Me Naiset on lisännyt 1385 reseptiä.
Linkitetty 41 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Pia Inberg

Gyoza eli japanilaiset nyytit saavat potkua chilistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5 annosta
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Gyoza

Ainekset

1
l
hienonnettua kiinankaalin lehtiosaa
1/2
tl
suolaa
300
g
porsaan jauhelihaa
1/2
tl
tuoretta inkivääriraastetta
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
purjosipulin vihreää osaa
2
tl
miso-tahnaa (Aka miso)
1
tl
seesamiöljyä
1
tl
tuoretta punaista chiliä silputtuna
3/4
tl
sokeria
40
gyoza -kuoria
Valmistukseen
1
rkl
seesamiöljyä
5
dl
kanalientä
Dippikastike
6
rkl
soijakastiketta
3
rkl
riisiviinietikkaa (esimerkiksi Mizkan Kome-Su)
muutama
pisara
chiliöljyä

Työvaiheet

  1. Silppua kiinankaali kulhoon, ripottele pinnalle suolaa ja sekoita. Jätä sivuun 10 minuutiksi hikoilemaan. Purista kiinankaalisilpusta pois ylimääräinen neste ja pane takaisin kulhoon.
  2. Lisää sianliha, inkivääriraaste, valkosipuli- ja purjosilput, miso, seesamiöljy, murskattu chili ja sokeri. Sekoita ja kaavi seos palloksi käteesi ja heitä voimalla takaisin kulhoon useamman kerran. Tämä auttaa seosta pysymään koossa.
  3. Ota yksi taikinakuori kerrallaan kämmenelle ja lisää keskelle teelusikallinen täytettä. Sivele taikinakuoren toisen puoliskon sisäreunan pinta vedellä ja taita toinen puolisko täytteen yli, reunoista yhteen. Pitele kuorta keskikohdasta, tee poimu kuoren päällisosasta painaen se kuoren litteää reunaa vasten. Toista poimutus niin, että nyytin takaosa jää sileäksi, kunnes koko taikinakuori on ummessa.
  4. Tee vastaavasti kaikille kuorille. Lämmitä keskilämmöllä kookkaan kannellisen pannun pohjalla noin ruokalusikallinen seesamiöljyä. Paista nyyttejä öljyssä laskostettu reuna ylöspäin muutaman minuutin ajan, kunnes pohja on kauniin ruskea.
  5. Lisää pannulle kanalientä, niin että pannun pohja peittyy. Peitä pannu kannella ja anna höyrystyä kannen alla muutaman minuutin ajan. Poista kansi, käännä hella kuumemmalle ja jatka kypsentämistä, kunnes kaikki neste pannulta on haihtunut.
  6. Nosta nyytit tarjoilulautasille ja  käännä paistunut pohja esiin. Sekoita dippikastikkeen ainekset keskenään ja tarjoile nyytit kuumana dippikastikkeen kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 287 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä yhden aineksen luksusvoi sulattaa kaikkien sydämet. Resepti on helppo, mutta ole tarkkana voin ruskistuksen kanssa. Ruskean ja palaneen voin ero voi olla pienestä kiinni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Ruskistettu voivaahto

Ainekset

250
g
huoneenlämpöistä voita

Työvaiheet

  1. Laita puolet voista kulhoon.
  2. Laita loput voista paksupohjaiseen kattilaan. Lämmitä keskilämmöllä sekoitellen, kunnes voi muuttuu ruskeaksi. Varo, ettei voi pala. Kaada se toiseen astiaan siten, että kattilan pohjalle laskeutunut sakka jää kattilaan. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Yhdistä ruskistettu ja huoneenlämpöinen voi. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoa leivän päällä tai käytä vaikkapa kalan, lihan tai kasvisten maustamiseen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2732 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Tee se kreikkalaisittain ja tarjoa peruna alkuruokana meheväksi dipiksi muhennettuna. Lastaa päälle mezejä: oliiveja, yrttejä, pähkinöitä ja fetaa.

Viinisuositus: Perunadipin seuraan kannattaa valita pirteä valkoviini, etenkin jos maustat dipin yrteillä. Jurtschitsch Platin Riesling 2020, 14,98 e, on greippisen pirteä, mineraalinen ja kuiva viini, jota sopii kaataa myös alkumaljoiksi. Itävaltalainen naturalviini, Franz Netzl...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 alkupala-annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen perunadippi skordalia

Ainekset

6
keskikokoista perunaa (yleisperunaa tai jauhoista lajiketta)
1
tl + ½ tl
suolaa
5
valkosipulinkynttä
¾
dl
täys- tai kevytmaitoa
n. ¾
dl
perunoiden keitinvettä
1
rkl
punaviinietikkaa
n. 1
dl
oliiviöljyä
Lisäksi
oliiveja, yrttejä ja pähkinöitä oliiviöljyä ja fetaa pita- tai maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Pese ja kuori perunat. Laita ne kattilaan ja lisää sen verran vettä, että perunat peittyvät. Lisää 1 tl suolaa. Kiehauta, vähennä lämpöä ja keitä perunat kypsiksi, 15–20 minuuttia.

  2. Kuori valkosipulit ja laita ne maidon kanssa kattilaan. Kuumenna maito kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja anna maidon porista noin 5 minuuttia tai kunnes valkosipulit tuntuvat pehmeämmiltä.

  3. Kaada perunat siivilään ja ota noin desilitra keitinvettä talteen.

  4. Laita ¾ dl kuumaa perunoiden keitinvettä tehosekoittimeen. Lisää valutetut valkosipulit, etikka ja ½ tl suolaa. Soseuta seos. Lisää kuumat kypsät perunat sekoittimeen, anna koneen käydä ja kaada noin desilitra oliiviöljyä ohuena nauhana seokseen, kunnes dippi on sileää ja tasaista. Lisää tarvittaessa pieni tilkka keitinvettä.

  5. Lusikoi dippi tarjoiluastiaan. Viimeistele se oliiveilla, yrteillä, pähkinöillä ja oliiviöljyllä. Murustele päälle fetaa. Tarjoa dippi leivän kanssa alkupalana.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2732 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Manna Jäntti ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Paahdetut paprikat maistuvat leivän päällä ja melkein minkä tahansa ruoan lisukkeena. Ne eivät tarvitse seurakseen muuta kuin laadukkaan oliiviöljyn, suolaa ja runsaasti valkosipulia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
30 min + paprikoiden jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Shleta eli paahdetut paprikat

Ainekset

4
keskikokoista vihreää paprikaa
2
keskikokoista punaista paprikaa
2–4
valkosipulin kynttä
1
dl
ekstra-neitsytoliiviöljyä
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan grillivastukselle 250–275 asteeseen.

  2. Laita paprikat folion päälle uunipellille. Paahda uunissa, kunnes paprikat ovat kauttaaltaan mustuneet, 15–20 minuuttia. Laita paprikat kulhoon ja peitä kelmulla. Anna paprikoiden jäähtyä.

  3. Poista paprikoista kuoret ja siemenet. Viipaloi paprikat ja hienonna valkosipulinkynnet.

  4. Laita paprikat ja valkosipulinkynnet kulhoon. Lisää öljy ja suola. Tarjoa paprikat maalaisleivän päällä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2732 reseptiä.
Linkitetty 188 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Viikonlopun pieni herkku: voinen muusi, jonka päällä on mätiä ja rapeita sipsejä. Viimeistään tämän annoksen äärellä menettää sydämensä perunamuusille.

Perunankuorisipsien ja mätimuusin seuraan sopii parhaiten aromikas valkoviini, kuten saksalainen Dr. Wehrheim Max Trocken Weissburgunder Organic 2019, 19,90 e. Upeassa viinissä korostuvat hedelmäisyys ja kiinnostava kermaisuus, jonka ansiosta viini sopii sekä mädin seuraan että...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Luksusmuusi ja lisukkeet

Ainekset

1
kg
perunoita (jauhoista lajiketta)
100
g
kirkastettua voita (ohje alla)
dl
(täys)maitoa
1
dl
kuohukermaa
½
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria myllystä
Lisäksi
perunankuorisipsejä, mätiä, smetanaa, punasipulia ja tilliä

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti ja kuori ne. Tee kuorista sipsejä (ohje alla). Valmista kirkastettu voi (ohje alla).

  2. Keitä perunat vähässä, suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 15–20 minuuttia.

  3. Lämmitä maito ja kerma kattilassa.

  4. Valuta perunoista vesi pois. Vatkaa voi muutamassa erässä sähkövatkaimella perunoihin. Lisää kermaseos ohuena nauhana sekoittaen, kunnes muusi on sileää. Mausta muusi suolalla ja pippurilla.

  5. Siirrä muusi tarjoiluastiaan. Koristele se perunankuorisipseillä, mädillä, smetanalla, hienonnetulla punasipulilla ja tillillä.

Näin teet kirkastetun voin

Työvaiheet

  1. Mittaa 140 grammaa voita pieneen kattilaan. Sulata voi miedolla lämmöllä ja siirrä kattila pois liedeltä. Anna vaalean heran laskeutua kattilan pohjalle ja kaada kirkas osa varovasti toiseen astiaan. 140 grammasta voita tulee noin 1 desilitra (100 grammaa) kirkastettua voita.

Perunankuorisipsit

Ainekset

5
dl
perunankuoria
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Taputtele perunankuoret talouspaperilla kuiviksi. Laita kuoret kulhoon.

  2. Lisää öljy, suola ja pippuri perunankuorten joukkoon ja sekoita hyvin. Kumoa kuoret leivinpaperille pellille.

  3. Paista perunankuoria 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Kommentit (6)

Vierailija

Pottumuusiin kuuluu ehdottomasti sipuli, joka lisätään raakana, pienenä hakkeena yhtä aikaa voin kanssa.

Haloo

Liikaa kaikkea joutavaa. Saa sitten vaakaa vältellä kun syö tårta på tårta kaikkea turhaa heh

Tuhat suukkoa ruustinnalta

Minä kysyisin noista oerunankuorisipseistä.  Kummat ovat parempia,  sellaiset karkeammat, jotka saadaan veitsellä vai ohuet, joita tulee kuorimaveistä käyttämällä?

Varokaa !

Otsikon mukaan tässä mmusisssa on ikävä sivuvaikutus "vie jalat alta"

Vierailija

Muuten hyvä, mutta perunoita pitää keittää 25min, jotta ovat kypsiä.

Vierailija

Mitä ihmeen luksusta tossa on, noinhan muusi tehdään normaalistikin, paitsi sitä ei vatkata sähkövatkaimella. Ja jos vielä paahdat sen voin niin saat vielä parempaa.