Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 122 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Suolapeti pitää perunoita hyvänä sillä aikaa, kun sinä teet niille valitsemasi täytteen. Vege, liha tai lohi – yhteistä näille täytteille ovat raikkaat ideat ja rikkat maut.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Uuniperunan uudet täytteet

Ainekset

4
isoa perunaa (esim. Rosamunda)
1
kg
karkeaa suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese perunat. Levitä suola uunipellille ja laita perunat suolapedille. Pistele ne haarukalla. Kypsennä 1 tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä.
  2. Tee valitsemasi täyte.
  3. Viillä perunat pitkittäin ja kasaa täyte päälle

Kikherne-fetatäyte

Ainekset

1
prk (n. 300 g) käyttövalmiita kikherneitä
1
rkl
öljyä
2
tl
juustokuminaa
1/2
tl
suolaa
1/2
ruukkua
lehtipersiljaa
150
g
fetaa
1
sitruuna
2
rkl
sitruunamehua
2
dl
kreikkalaista jogurttia
2
tomaattia

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja valuta kikherneet siivilässä. Paista kikherneitä kuumassa pannussa öljyssä 5 minuuttia, lisää juustokumina ja suola ja paista vielä 5 minuuttia tai kunnes kikherneet ovat kullanruskeita. Siirrä pannu liedeltä. Hienonna lehtipersilja ja lisää se kikherneiden joukkoon.
  2. Murustele feta. Raasta sitruunan keltainen kuori ohueksi raasteeksi, purista 2 rkl mehua. Sekoita feta, kuoriraaste ja mehu jogurttiin.
  3. Kuutioi tomaatit. Kasaa uuniperunoille fetajogurttia, tomaattia ja kikherneitä.

Pekoni-avokadotäyte

Ainekset

1
pkt (170 g)
amerikanpekonia
200
g
punakaalia
2
tl
omenaviinietikkaa
1/2
tl
suolaa
1
dl
maissia (säilyke)
2
avokadoa
1
punainen chili
1/2
ruukkua
korianteria
1 1/2
dl
majoneesia

Työvaiheet

  1. Paista pekoniviipaleet rapeiksi. Vetäytä talouspaperin päällä.
  2. Suikaloi kaali kulhoon ja sekoita etikka ja suola joukkoon.
  3. Valuta maissi. Viipaloi avokado. Hienonna chili ja korianteri.
  4. Kasaa perunoille kasviksia ja majoneesia. Murustele pekonia pinnalle ja viimeistele chilillä ja korianterilla.

Lohi-merilevätäyte

Ainekset

300
g
ruodotonta lohifileetä
1
limetti
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
2
kevätsipulia
2
rkl
seesaminsiemeniä
1
dl
wakame-merileväsalaattia

Työvaiheet

  1. Poista lohesta nahka ja kuutioi kala kulhoon. Purista päälle limetin mehu. Lisää öljy ja suola. Sekoita. Anna maustua jääkaapissa ½ tuntia.
  2. Hienonna kevätsipuli. Paahda seesaminsiemeniä kuumassa pannussa pari minuuttia. Lisää sipuli ja siemenet lohen joukkoon.
  3. Kasaa uuniperunalle lohta ja wakamesalaattia.

Vinkki Kysy wakame-merilevä-salaattia kaupan kalaosastolta.

Kommentit (1)

Evelin222

Onko ohjeita, mitä tälle suolalle sitten tapahtuu? Ei kai sitä pois heitetä?

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Korealainen bibimbap on kulhoruokien äiti. Tällä kertaa bap eli riisi on peitelty herkullisilla kasviksilla, kimchillä, sooseilla ja paistetulla kananmunalla.  

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Bibimbap

Ainekset

2
porkkanaa
200
g
pikkelöityjä tai paistettuja siitakesieniä
2
kevätsipulin vartta
2
rkl
seesaminsiemeniä
6
dl
bulgogia (ks. ohje alhaalla)
4
rkl
kimchiä (ks. ohje alhaalla)
4
kananmunaa
1
l
keitettyä riisiä
Lisäksi
gochujangia tai korealaista yleisdippiä (ks. ohje alhaalla)

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta tai suikaloi porkkanat ohueksi. Viipaloi siitakesienet ja hienonna kevätsipuli. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa pari minuuttia.
  2. Jaa riisi annoskulhoihin. Lusikoi päälle kasvikset, bulgogi ja kimchi.
  3. Paista kananmunat pannussa tilkassa öljyä toiselta puolelta ja nosta ne annosten päälle. Koristele annokset seesaminsiemenillä. Tarjoa ruoka gochujangin tai yleisdipin kanssa.

Vinkki Bibinpapiin käytetään usein myös pikkelöityä jättiretikkaa, eli daikonia. Myös idut, pavut ja seesamikurkut käyvät bibinpapiin.

Bulgogi

Ainekset

Marinadi
1/2
päärynä (tai nashi-hedelmä)
2
tl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
ruokosokeria
1
rkl
seesamiöljyä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
Lisäksi
400
g
naudan ulkofileetä
1
tl
sormisuolaa
Paistamiseen
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta päärynä, inkivääri ja valkosipuli. Sekoita marinadin ainekset keskenään.
  2. Leikkaa liha hyvin ohuiksi viipaleiksi. Lisää marinadi lihapalojen joukkoon ja anna maustua 30 minuuttia huoneenlämmössä tai 2 tuntia jääkaapissa.
  3. Valuta lihaviipaleet marinadista, mausta suolalla ja paista yhdeltä puolelta öljyssä kovalla lämmöllä 1 minuutti. Älä kääntele lihaa. Käännä ja paista vielä 1–2 minuuttia riippuen viipaleiden paksuudesta. Tarjoa bulgogi bibimbapissa tai ssämien sisällä.

Korelainen yleisdippi

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
rkl
seesaminsiemeniä
2
rkl
gochujang-tahnaa
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
ruokosokeria
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Paahda seesaminsiemeniä kuumassa kuivassa pannussa, kunnes niihin tulee hiukan väriä.
  3. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoa yleisdippi esimerkiksi bibinbabin ja kevätsipulipannareiden kanssa.

Pikakimchi

Ainekset

1
kiinankaali
1
rkl
suolaa
3
valkosipulinkynttä
2
cm:n pala
inkivääriä
3
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
kalakastiketta
2
rkl
gochujang-tahnaa
1
rkl
sokeria
1
ps (125 g)
retiisejä
2
porkkanaa
4
kevätsipulia

Työvaiheet

 

  1. Suikaloi kaali, sekoita joukkoon suola ja anna maustua 1 tunti. Huuhtele kaali kylmän veden alla, kuivaa huolella.
  2. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet ja inkivääri ohuiksi lastuiksi kulhoon. Lisää etikka, kalakastike, gochujang ja sokeri. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita tahna kaalin joukkoon.
  3. Viipaloi retiisit ja hienonna kevätsipuli, lisää ne maustetun kaalin joukkoon. Tarjoa heti tai lusikoi lasipurkkiin ja anna fermentoitua vuorokauden ajan huoneenlämmössä. Kimchi säilyy jääkaapissa noin 3 viikkoa. 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Herkullisen sieniliemen keittäminen vie aikaa mutta vain vähän vaivaa. Raviolit saavat umamisesta kasvisliemestä mainion kylvyn.

 

Annoksia
4 alkuruokana
Valmistusaika
30 min + 3 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raviolit sieniliemessä

Ainekset

600
g
herkkusieniä tai metsäsieniä
2
porkkanaa
2
punasipulia
4
l
vettä
1
ruukku
lehtipersiljaa
2
timjaminoksaa
5
mustapippuria
1
laakerinlehti
1/4
tl
suolaa
Lisää
noin 24
raviolia
4
rkl
crème fraîchea
1
dl
tuoreita yrtinlehtiä (esim. lehtipersiljaa)
1/4
tl
mustapippuria myllystä
3-4
tippaa
oliiviöljyä/annos

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja paloittele porkkana ja sipulit. Sekoita sienet, porkkanat ja sipulit 2 litraan vettä. Hienonna ne parissa erässä tehosekoittimella tasaiseksi. Laita seos isoon kattilaan (vetoisuus 10 l) ja lisää 2 litraa vettä. Keitä alhaisella lämmöllä 45 minuuttia.
  2. Lisää yrtit ja mausteet kattilaan ja keitä vielä 10 minuuttia.
  3. Jäähdytä lientä kattilassa vähintään 2 tuntia, mielellään yön yli. Siirrä liemi jääkaappiin, kun se on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
  4. Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan. Keitä lientä niin, että siitä on puolet jäljellä. Siivilöi liemi halutessasi vielä kerran harsokankaan läpi.
  5. Keitä raviolit suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoa raviolit kuuman sieniliemen, crème fraîchen, tuoreiden herkkusienien ja yrttien kera. Viimeistele pippurilla ja oliiviöljyllä.

Vinkki Pakasta loppu liemi ja käytä esimerkiksi risotossa tai keitoissa. Jääkaapissa liemi säilyy noin viikon.

Vinkki 600 g tuoreita sieniä on nooin 1½ litraa. Jos käytät kuivattuja sieniä, turvota 1–2 dl sienimurskaa vedessä ennen keittämistä.   

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 17 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Herkulliset täytetyt kesäkurpitsaveneet
Herkulliset täytetyt kesäkurpitsaveneet

Nämä lempeästi maustetut kurpitsaveneet ovat niin maukkaita ja täyttäviä, ettei juuri muita lisukkeita kaipaa, ehkä hieman salaattia ja tuoretta leipää. Tai jos olet lihan ystävä, nämä ovat juuri sopiva lisä pihvin ja kalan kanssa.

Kesäkurpitsaveneiden täytteenä on ihanan lempeästi maistettu kasvis-riisitäyte.  Myös koverruksesta ylijäänyt kurpitsan malto hyödynnetään reseptissä.  Resepti on helppo, varaa vain hieman aikaa kurpitsojen kovertamiseen.

Kesäkurpitsa on monen suosikki

...

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt kesäkurpitsaveneet, gluteeniton ja maidoton

Ainekset

2
kpl
pienehköä tai keskikokoista kesäkurpitsaa
1
kpl
iso porkkana
1
kpl
keltasipuli
1
kpl
valkosipulikynsi
1
dl
Violife Block kasvisjuustoa raastettuna (tai muuta helposti sulavaa juuston korviketta)
1
kpl
kasvisliemikuutio
0,5
dl
basmati-tai jasminriisiä
1,75
dl
vettä riisin keittämiseen
Tilkka ruokaöljyä paistamiseen ja uunivuoan voiteluun
Mustapippuria myllystä oman maun mukaan
Viimeistelyyn miniluumutomaatteja ja tuoretta persiljaa.

Työvaiheet

Valitse sopivan kokoiset kesäkurpitsat, kun suunnittelet puolikkaista kesäkurpitsoista annokset.  Tarjolla voi olla myös erikokoisia veneitä, silloin syöjät voi valita mieleisen kokoisen annoksen.

Kesäkurpitsojen esikäsittely

1. Halkaise ja koverra kesäkurpitsat.

2. Voitele paistovuoan pohja ruokaöljyllä, laita koverretut kurpitsaveneet vuokaan ja esikypsennä kesäkurpitsoja tasalämmöllä uunin keskitasolla +200 C asteessa noin 5-10 minuuttia, kuoren ja reunan paksuudesta riippuen. Kesäkurpitsat saa jäädä hieman napakoiksi.

Kasvistäytteen valmistus

1. Kiehauta n. 1,75 dl vettä ja laita samalla joukkoon puolet kasvisliemikuutiosta. Lisää riisi ja keitä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Anna veden haihtua kypsennyksen lopussa. Jos vettä jää kuitenkin kattilan pohjalle, siivilöi ylimääräinen neste pois riisistä.

2. Hienonna sipuli, valkosipulin kynsi ja ylijäänyt kesäkurpitsan sisus. Raasta kuorittu porkkana.

3. Kuullota kaikki hienonnetut ainekset pannulla öljyssä, mielellään muutamassa erässä. Tässä vaiheessa on hyvä, että ylimääräistä nestettä haihtuu kuullotuksen aikana. Mausta seosta murskaamalla joukkoon puolet kasvisliemikuutiosta ja sekoita.

4. Raasta kasvisjuustoa ja lisää noin 1 dl pannulle kuullotettujen kasvisten joukkoon. Lisää myös kypsä riisi. Sekoita tasaiseksi seokseksi. Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa mausteita (suolaa, mustapippurirouhetta).

Uunissa kypsennys

Täytä esikypsennetyt kesäkurpitsaveneet täytteellä. Paista kurpitsaveneitä uunivuoassa uunin keskitasolla, tasalämmöllä 200 C asteessa noin 5-10 minuuttia. Jos haluat kesäkurpitsan täytteen pintaan lisäväriä, voit vielä paistaa uunin ylätasolla grillivastuksien alla noin 1-2 minuuttia.

Viimeistele paistuneet kesäkurpitsaveneet miniluumutomaattisiivuilla ja tuoreella persiljalla. Tarjoa kuumina tuoreen leivän ja raikkaan salaatin kera. Jos olet lihan ystävä, grillaa tai paista lisäksi kanaa, lihaa tai kalaa.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 183 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Annoksia
2-3
Vaikeustaso
Helppo

Keltajuurikeitto

Ainekset

500
G
Keltajuurta
1
Kpl
Iso peruna
1
Kpl
Sipuli
1
Kpl
Valkosipulinkynsi
Vettä
1
Dl
Kuohukerma
n.1
tl
Suolaa
Lisäksi:
1/2
dl
Turkkilainenjugurtti
Siemeniä

Työvaiheet

Kuori keltajuuret, peruna ja sipulit. Laita ne uunivuokaan ja pyörittele kevyesti oliiviöljyssä. . Lorauta vuoan pohjalle puoli desiä vettä ja kääri vuoan päälle tiukasti folio. Paista 200 asteessa reilu tunti kunnes kasvikset ovat kypsiä. Leikkaa kasvikset lohkoiksi. Kaada kattilaan n. pari dl vetta ja kasvikset, kuumenna kiehuvaksi.

Soseuta kasvikset tasaiseksi, lisää kerma ja suola. Soseuta vielä uudestaan niin että keitto on samettista.

Koristele siemenillä ja jugurtilla.

Kommentit (2)

Epätietoinen

Miksi juurekset pitää ensin kypsentää uunissa; eikö keittäminen riitä?

Kaisu P.
Seuraa 
Liittynyt12.4.2016

Riittää sekin, mutta kun paahtaa kasviksia vähän uunissa saa niihin lisää makua. 🙂