Kurkumalla maustettu keitinvesi värjää kananmunat hauskan oranssiraitaisiksi. Marmoroidut munat sopivat vaikka alkusalaattiin.
Kurkumajauhe on tunnettu vahvasta taipumuksestaan värjätä kaikki ruoanlaittovälineet. Nyt tätä voimakasta värjäystaipumusta käytetään hyödyksi, jotta kananmuniin saadaan kauniit marmorikuviot.
Kurkumajauhe ja kananmunat lisätään veteen, jonka jälkeen se kuumennetaan kiehuvaksi. Kananmunia keitetään kiehuvassa kurkumavedessä vain neljä minuuttia, joka jälkeen niiden kuori naputellaan lautasella säröille. Munat lasketaan takaisin kattilaan, jolloin kurkuma värjää munat säröjen kohdalta.
Munien annetaan hautua kypsäksi kuumassa vedessä vielä noin viisi minuuttia, jonka jälkeen ne ovat jäähdyttyään ja kuorimisen jälkeen kauniita esimerkiksi salaatissa.
Marmoroidut munat
Ainekset
Työvaiheet
- Nosta kananmunat pieneen kattilaan ja kaada päälle vesi. Mittaa joukkoon kurkumajauhe. Kuumenna kiehuvaksi.
- Laske keittoaika siitä, kun vesi alkaa kiehua. Keitä keskilämmöllä kannen alla neljä minuuttia ja siirrä kattila pois liedeltä.
- Nosta munat kattilasta lusikalla yksi kerrallaan lautaselle ja naputtele jokaisen kuori reippaasti rikki lusikan kuperalla puolella. Laske sitten muna kuorineen takaisin kuumaan kurkumaveteen. Kun kaikki munat ovat liemessä, hauduta niitä kannen alla kuumentamatta viisi minuuttia. Kurkuma pääsee kuoren rakosista marmoroimaan munat. Samalla munat kypsyvät.
- Jäähdytä ja kuori munat. Tarjoa alkusalaatissa.
Vinkki! Hauskan pedin kananmunille saat esimerkiksi versoseoksesta. Lisää päälle kapriksia, siemeniä, tilkka oliiviöljyä ja ripaus suolaa ja pippuria.