Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Spelttisämpylät

Ainekset

3
Dl
Vettä
4
Dl
Spelttijauhoja
4
Dl
Vehnäjauhoja
1/2-1
Tl
Suola
50
G
Öljyä
1
Pss
Kuivahiivaa
Pinnalle koristeeksi:
Esim. Siemeniä, leseitä tai jauhoja

Työvaiheet

Mittaa kaikki aineet yleiskoneen
kulhoon.

Vaivaa 5-10 min. (Kunnes sitko on hyvä)

Leivo sämpylöitä.

Voitele sämpylöiden pinta vedellä, kasta pinta esim. siemenissä, leseissä tai jauhoissa.

Nostele pellille.

Peitä sämpylät leivinliinalla.

Anna kohota 1/2-1 h.

Paista 200 astessa, n. 10-12 min.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1189 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä
Tarjoa rapeat kukkakaalit hummuspediltä ja dippaa niitä matkalla haukattavaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Seesamikukkakaali

Ainekset

1
pkt (300 g)
tofua, esim. Jalotofu Kylmäsavu tai Aasia
1
kukkakaali
dl
bbq-kastiketta
½
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
seesaminsiemeniä
Lisäksi
1
rkl
(seesami)öljyä
1
prk
hummusta

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Taputtele tofu kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa tofu pitkittäin kolmeksi siivuksi. Taittele talouspaperi tofupalojen päälle. Aseta leikkuulauta päälle painoksi 10 minuutiksi.
  2. Irrota kukkakaali pieniksi nupuiksi ja pilko ulkolehdet. Laita kukkakaalit ja lehdet kulhoon.
  3. Sekoita bbq-kastikkeeseen savupaprika ja suola. Pyöräytä kastike ja seesaminsiemenet kukkakaalin joukkoon.
  4. Levitä kukkakaalit leivinpaperille uunipellille. Paista rapean kypsäksi noin 10 minuuttia.
  5. Kuivaa ja kuutioi tofu. Paista tofu pannulla rapeaksi. Sipaise tofupaloille seesamiöljyä.
  6. Kuumenna uunin grillivastus. Lisää tofupalat kukkakaalien joukkoon ja grillaa 5 minuuttia.
  7. Tarjoa valmiin hummuksen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 334 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Taivaallista mannaa! Speltistä keität terveellisen ja ravinteikkaan pehmopuuron.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Puolukka-vaniljamanna

Ainekset

5
dl
maitoa
1
dl
puolukoita
1
vaniljatanko
1
dl
spelttimannaa (Sunspelt)
1
vaniljatanko
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
4
dl
kirsikoita (pakaste tai tuore)
2
dl
puolukoita
2
rkl
hunajaa
1
rs (250 g)
maitorahkaa
4
dl
mysliä

Työvaiheet

  1. Laita maito ja 1 dl puolukoita kattilaan. Surauta sauvasekoittimella niin, että puolukat soseutuvat. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja raaputa puolikkaista siemenet veitsenkärjellä puolukkamaitoon.

  2. Kuumenna kiehuvaksi ja vispaa joukkoon mannasuurimot. Keitä puuroa 3 minuuttia koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla. Anna puuron hautua kannen alla 5 minuuttia.

  3. Sulata kirsikat ja puolukat tarvittaessa. Halkaise kirsikat ja poista kivet. Laita marjat kulhoon ja mausta hunajalla.

  4. Tarjoa puuro marjojen, rahkan ja myslin kanssa.

VINKKI! Puuron nesteenä voi käyttää myös kasvipohjaista maitoa tai veden ja maidon seosta.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3410 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Jos himoitset paistopisteiden valkosipulivoipatonkia, ihastut tähän kotiversioon ikihyviksi. Patongin täytteeksi tuleva voi sekoitetaan paahdetuista valkosipulinkynsistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus, kypsennys ja jäähdytys 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulivoipatongit

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje)
TÄYTE
2
(pienehköä) valkosipulia
1
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku lehtipersiljaa
125
g
voita huoneenlämpöisenä

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada taikina alustalle ja jaa se 4 palaan. Pyörittele palat pellin pituisiksi patongeiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle kahdelle pellille (2 patonkia per pelti). Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

  3. Leikkaa valkosipulien suiposta päästä pieni lakki pois. Kaada loraus oliiviöljyä sipuleiden sisään. Laita sipulit leivän viereen pellille.

  4. Kypsennä patonkeja ja valkosipuleja 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Anna patonkien jäähtyä 15–20 minuuttia ennen täyttämistä.

  5. Purista valkosipulinkynnet kuoresta kulhoon ja hienonna niiden rakenne haarukalla. Hienonna lehtipersilja ja lisää se voin kanssa valkosipulinkynsien joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

  6. Leikkaa patonkeihin syviä viiltoja noin 1½ cm:n välein. Jaa täyte patonkien viiltoihin. Jos täytettä jää yli, hiero loppu patonkien päälle. Paahda patonkeja 225-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Tarjoa heti. Vinkki Valkosipulia saa olla täytteessä reippaasti, sillä paahtaminen tekee sen mausta pehmeän.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1189 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Kun mietit, mitä tehdä eilen keitetyistä uusista perunoista, oikea vastaus on perunatortilla eli espanjalainen uunimunakas.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunimunakas pellillä

Ainekset

1
kg
keitettyjä varhaisperunoita
2
kesäsipulia varsineen
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
Päälle
10
munaa
200
g
turkkilaista jugurttia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
rkl
kapriksia
1
ruukku lehtipersiljaa
Pinnalle
sipulinvarsia ja lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa keitetyt perunat paksuiksi viipaleiksi. Huuhdo ja leikkaa sipulit renkaiksi. Hienonna varret.
  2. Levitä perunat ja sipulit varsia lukuunottamatta leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Sivele öljyllä ja ripottele päälle suolaa. Paahda 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
  3. Riko munat kulhoon. Vatkaa joukkoon jugurtti, suola ja pippuri.
  4. Hienonna lehtipersilja ja ripottele paahtuneiden perunoiden päälle. Lisää sipulinvarret ja kaprikset. Kaada päälle munakasseos. Jatka kypsentämistä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  5. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla ja lehtipersiljalla.