Kauraleipä/sämpylä
Ainekset
Työvaiheet
5 dl vettä
1 dl maitojauhetta
50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
3 dl hiivaleipäjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
½ dl voita
Valmistusohje
Liuota maitojauhe ja hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kaurahiutaleet, anna turvota hethken. Lisää sokeri, suola, osa jauhoista ja voi. Alusta taikina ja lisää loput jauhot. Taikina saa jäädä pehmeäksi.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa liinalla peitettynä.
Leivo taikinasta sämpylöitä tai leipiä. Jauhota leipien pinta ja pistele reikiä. Anna kohota liinan alla. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa, sämpylät 10 - 12 min ja leivät 15-30 min tai kunnes kypsiä.