Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 109 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Paahtaminen kannattaa! Tämän keiton pehmeä ja pyöreä maku syntyy uunissa paahdetuista paprikoista, pavuista ja kermasta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paprika-valkopapukeitto

Ainekset

4
punaista paprikaa
2
banaanisalottisipulia
1
rkl
öljyä
1/2
tl
savupaprikajauhetta
1
prk (n. 400 g)
valkoisia papuja (tomaattikastikkeessa)
6
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
1/2
dl
limettimehua
1 1/2
dl
kermaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1/2
tl
suolaa
Lisäksi
1
pkt
Amerikan pekonia
2
rkl
yrttejä hienonnettuna (basilika, rosmariini)

Työvaiheet

  1. Laita uuni päälle grillivastuksille. Halkaise paprikat ja poista siemenkota. Laita puolikkaat uunipellille kuoripuoli ylöspäin. Paahda paprikoita grillivastusten alla 2–3 minuuttia tai kunnes niiden pinta kuplii.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy kattilassa. Paista siinä sipuleita ja savupaprikaa pari minuuttia. Lisää paprikanpuolikkaat, pavut kastikkeineen, vesi ja liemikuutio. Keitä keittoa miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia.
  3. Keiton kypsyessä kuutioi pekoni ja paista pannussa rapeaksi. Hienonna yrtit ja lisää ne pekonisilpun joukkoon.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää limettimehu ja kerma, ja anna keiton kiehahtaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Jaa keitto lautasille ja lusikoi pekoni-yrttiseosta pinnalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Tässä saattaa olla elämäsi koukuttavin lihapullaresepti. Se on pikaversio tutusta kotiklassikosta eli piparjuurilihasta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Possupyörykät ja piparjuurikermakastike

Ainekset

Pyörykät
400
g
porsaan jauhelihaa
1
kananmuna
2
rkl
korppujauhoja
1/2
dl
kuohukermaa
2
tl
kokojyväsinappia
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
appelsiininkuorta raastettuna
1
rkl
timjamia hienonnettuna
Piparjuuri-kermakastike
2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
1 1/2
dl
keitinlientä
1 1/2
dl kuohukermaa
n. 2
rkl
piparjuurta raasteena
2
rkl
appelsiinimehua

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa jauheliha, kananmuna, korppujauhot, kerma, sinappi, suola ja pippuri. Raasta appelsiinin oranssi kuoriosa hienoksi raasteeksi. Hienonna timjami. Lisää appelsiininkuori ja timjami jauhelihaseokseen. Pyöritä mureketaikinasta kostutetuin käsin isoja lihapyöryköitä.
  2. Keitä pyörykät suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsäksi. Tähän kuluu noin 5 minuuttia. Säästä 1½ dl keitinlientä kastiketta varten ja pidä lihapyörykät lämpiminä folion alla.
  3. Sulata voi pienessä kattilassa. Vispilöi jauhot voin joukkoon ja kypsennä suurusta miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen pari minuuttia. Kaada kuuma keitinliemi nauhana suurukseen samalla vispaten. Lisää kerma ja keitä kastiketta, kunnes se paksuuntuu. Raasta piparjuuri. Mausta kastike piparjuurella ja appelsiinimehulla.
  4. Tarjoa kastike ja pyörykät erikseen tai upota pyörykät kastikkeeseen.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Herkullinen poropiiras näkkäripohjalla.
Herkullinen poropiiras näkkäripohjalla.
Poropiiraan täyte syntyy maidottomista ja soijattomista aineksista.
Poropiiraan täyte syntyy maidottomista ja soijattomista aineksista.

Herkullisen poropiiraan salaisuus piilee sen maukkaassa näkkileipäpohjassa. Reseptissä käytetään gluteenitonta ja laktoositonta seesaminäkkäriä, joka antaa kivan pikantin lisän piirakkaan. Sekä piiraan pohja että täyte ovat todella nopeat ja helpot valmistaa. Piiraan reseptiin on valittu...

Haasteena hyvä gluteeniton ja maidoton piiraspohja

Olen kokeillut monenlaisia gluteenittomia ja maidottomia piiraspohjaohjeita ja olen usein pettynyt niiden epämääräiseen lopputulokseen. Pohja jää mitättömän makuiseksi ja tuntuu etten saa sitä sopivan kypsäksi. Niinkuin...

Gluteeniton poropiiras näkkileipäpohjalla

Ainekset

Pohja
150
g
näkkileipää (Wasa gluteeniton, laktoositon Sesam & havsalt)
100
g
maidotonta leivontamargariinia
(1
rkl
vettä)
Täyte
200
g
Oatly Fraiche
3
dl
kaurakermaa
4
kpl
kananmunaa
1
dl
kasvijuustoraastetta (Violife Grated, mozzarella flavour)
150
g
kylmäsavu pororouhetta tai kylmäsavu porosiivuja
100
g
purjoa
3
rkl
ruokaöljyä
0,5
tl
mustapippurirouhetta
0,5
tl
hienoa suolaa
0,5
tl
kuivattua timjamia
Koristeluun
Tuoretta persiljaa ja miniluumutomaatteja

Työvaiheet

Valmista ensin pohja ja varaa käyttöön halkaisijaltaan noin 23 cm irtopohjavuoka ja leivinpaperia:

1. Pingota leivinpaperia irtopohjavuoan pohjalle ja sulje vuoan rengas kiinni. Voit joko voidella tai suojata leivinpaperisuikaleilla vuoan reunat. (Vinkki: leivinpaperisuikaleet pysyvät hyvin paikoillaan reunoilla kun käytät apuna puisia pyykkipoikia. Puiset pyykkipojat kestävät myös 200 C asteen paistoa.)

2. Hienonna näkkärit monitoimikoneessa mahdollisimman hienoksi. Jos et omista konetta, murskaa näkkileivät käsin: Laita näkkärit puhtaan ja tukevan elintarvikemuovipussin sisään ja murskaa painelemalla voimakkaasti kaulimella tai puisella perunasurvimella.

3. Sulata margariini ja lisää hienonnetun näkkileivän joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna seoksen levätä pari minuuttia. Jos seos tuntuu liian kuivalta, voit lisätä joukkoon ruokalusikallisen vettä.

4. Kaada näkkäriseos irtopohjavuoan pohjalle ja tasoita. Painele lusikalla hyvin tiiviiksi ja tasaiseksi piiraspohjaksi koko pohjan alueelle (ei reunoille).

5. Esipaista uunin keskitasolla 200 C asteessa 8-10 minuuttia.

Porotäyte piirakkaan:

1. Yhdistä kulhossa Oatly Fraiche, kaurakerma, kananmunat, kasvijuustoraaste ja pororouhe tai hienonnetut porosiivut. Lisää joukkoon suola, timjami ja mustapippuri ja sekoita.

2. Hienonna purjo (vihreä osa) ja kuullota muutama minuutti ruokaöljyssä. Kaada purjosilppu täyteseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Vinkki herkkävatsaisille! FODMAP-ruokavalion avulla voit helpottaa herkästi oireilevaa vatsaa jättämällä ruoastasi pois kaikki sipulit. Ruohosipuli ja purjon vihreä osa sulavat hyvin ja eivät aiheuta toiminnalisia vatsavaivoja kuten sipuli. Käytä siis kokatessa ruohosipulia tai purjon vihreää osaa, siitä vatsa tykkää.

3. Kaada porotäyte esipaistetun pohjan päälle ja tasoita pinta. Paista 200 C asteessa uunin keskitasolla ensin 30 minuuttia (ja poista viimeistään tässä kohdassa pyykkipojat, jos käytit niitä) ja paista vielä sen jälkeen noin 10 minuuttia foliolla peitettynä.

Täyte saattaa näyttää lämpimänä hieman ”tutisevalta”, mutta se kuuluu asiaan. Jäähdytä piiras kunnolla (vähintään huoneenlämpöiseksi) ennen tarjoilua, niin piiraan täyte muuttuu kiinteämmäksi ja se leikkautuu paremmin.

Koristele jäähtynyt piiras miniluumutomaatin renkailla ja tuoreella persiljalla. Tarjoa raikkaan vihersalaatin kera.

Kommentit (1)

Vierailija

Oatley fraiche ei ole gluteenitonta!  Eli gluteeniton poropiirakkanne sisältää gluteenia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVAT Sami Repo

Ihana graavisiika ui sitruunaisessa öljymarinadissa joulupöytään. Tarjoa herkullinen graavisiika kalapöydässä pienten keitettyjen perunoiden tai saaristolaisleivän kanssa.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + vähintään 1 vrk maustuminen

Graavisiika sitruunaöljyssä

Ainekset

2
(à 300 g)
siikafileetä nahkoineen
1
dl
karkeaa merisuolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
sokeria
1
sipuli
1
dl
tilliä hienonnettuna
1
luomusitruunan raastettu kuori
1
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Työvaiheet

  1. Pyyhi siikafileet. Nypi selkäruodot pois. Jos fileet on suomustettu, vähennä suolan määrää kolmanneksella.
  2. Levitä puolet merisuolasta matalalle lautaselle. Laita siikafilee nahkapuoli alaspäin suolapedin päälle. Rouhi siian pinnalle pippuria ja ripottele päälle sokeria. Nosta toinen siikafilee kanneksi nahkapuoli ylöspäin. Lisää loppu suola fileen päälle. Anna maustua jääkaapissa 8-12 t.
  3. Poista fileistä nahka ja pyyhi ylimääräinen suola pois. Leikkaa fileet pieniksi annospaloiksi sillipalojen tapaan. Pilko sipuli ja hienonna tilli. Lado lasipurkkiin kerroksittain siikapaloja, tilliä ja sipulia.
  4. Raasta sitruunan keltainen osa raastimen hienolla terällä. Sekoita kuoriraaste rypsiöljyyn. Kaada öljy siikapalojen päälle niin, että öljy peittää kalat kokonaan. Sulje purkki ja anna maustua jääkaapissa vähintään 1 vrk. Marinoitu graavisiika säilyy jääkaapissa noin viikon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Katajanmarjat, gini ja sitruuna maustavat silakat klassisen tyylikkäästi. Tarjoa katajanmarjasilakat joulun kalapöydässä tai yöpalana ruisleivän päällä.

Annoksia
8-10
Valmistusaika
30 min + 2½ vrk maustuminen

Katajanmarjasilakat

Ainekset

400
g
silakkafileitä
Etikkaliemi
½
l
vettä
1
dl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
suolaa
Mausteliemi
1
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
2
rkl
giniä
1
rkl
katajanmarjoja
1
luomusitruunan kuori
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa silakkafileistä selkäevät pois. Leikkaa fileet sopiviksi annospaloiksi kulhoon.
  2. Sekoita etikkaliemi ja kaada se silakoiden päälle. Anna fileiden maustua peitettynä jääkaapissa 6 tuntia.
  3. Sekoita mausteliemi. Lisää rypsiöljyn joukkoon katajanmarjat ja gini. Leikkaa sitruunan kuori ohuiksi lastuiksi. Lisää kuoripalat, sokeri ja suola liemeen.
  4. Valuta silakat etikkaliemestä. Laita ne lasipurkkiin ja kaada mausteliemi silakoiden päälle. Sulje purkki ja anna maustua jääkaapissa pari päivää.

Kommentit (0)