Nyt on helppoa! Liemi kuumaksi ja sattumat sekaan. Pelmenikeiton maun täydentää nokare georgialaista maustekastiketta adjikaa, jonka voi tehdä itse tai ostaa kaupasta valmiina.
Pelmeneitä eli venäläisestä keittiöstä tuttuja pastanyyttejä löytyy hyvin varustettujen kauppojen pakastealtaasta, jossa niitä on saatavilla sekä liha- että kasvisversioina. Niistä saa aikaiseksi helpon ja lämmittävän keiton.
Oheisessa ohjeessa pelmenit yhdistetään lihaliemeen hapankaalin, varsisellerin ja kevätsipulin kanssa. Keittäminen käy nopeasti: itse pelmenit tarvitsevat kypsyäkseen vain viisi minuuttia.
Keiton voi tarjota sellaisenaan smetanan kanssa. Herkullinen lisä sille on kuitenkin vihreä adjika-maustetahna, joka surautetaan korianterista, tillistä ja valkosipulista sillä aikaa, kun keitto kiehuu kypsäksi.
Hapankaali-pelmenikeitto
Ainekset
Työvaiheet
-
Tee ensin adjika (ohje alla).
-
Kuumenna vesi ja liemikuutiot isossa kattilassa. Viipaloi sillä aikaa kevätsipulit ja sellerit.
-
Laita sellerit, hapankaali ja mausteet liemeen. Keitä 5 minuuttia. Lisää pelmenit ja kevätsipulit ja keitä 5 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan.
-
Jaa keitto kulhoihin, lisää runsaasti adjikaa ja smetanaa.
Vihreä adjika
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori valkosipuli ja hienonna chili. Laita kaikki aineet tehosekoittimen kulhoon.
-
Soseuta aineet pestomaiseksi seokseksi. Purkita ja säilytä jääkaapissa. Adjika säilyy noin viikon.
Ainesosaluettelossa ei ole selleriä, mutta sellaista käsketään ohjeessa pilkkoa liemeen?
Kiitos hyvätä huomiosta, varsiselleri oli jäänyt aineslistalta pois. Nyt tieto lukee ohjeessa.
Kerta kaikkiaan ihanat maut. Terveellinen ja lämmittävä talven herkku. Nopea tehdä vaikka hiihtolenkin jälkeen.
Mulla on käsitys, että venäläisessä keittiössä hapankaalia kypsennetään (jos tehdään keittoa) ainakin tunti liemessä, yleensä puolitoistatuntia.