
Kolmen umamin kastikkeesta löytyy sekä tomaattia, soijakastiketta että sieniä. Tarjoa muheva kastike pastan seurassa.
Pasta tomaattikastikkeella on yksinkertaisuudessaan herkullinen ruoka. Kun kastikkeessa käyttää kolmea eri umamin lähdettä, on varmaa, että siinä riittää makua ja vivahteita. Vaikka kastikkeen ainesosat ovat hyvin yksinkertaiset eikä valmistuksessa kestä kuin puoli tuntia, makujen intensiivisyys yllättää.
Kastikkeeseen tulee tomaattia kahdessa muodossa: aurinkokuivattuja tomaatteja sekä kokonaisia säilyketomaatteja. Lisäksi kannattaa hyödyntää aurinkokuivattujen tomaattien öljy. Kastikkeelle riittää parinkymmenen minuutin kevyt keittäminen. Jos jääkaapista löytyy parmesaanikannikka, se kannattaa lisätä mukaan makua antamaan.
Lopuksi kattilaan lisätään pieni määrä voita, joka pyöristää tomaatin makua ja antaa kastikkeelle kiiltoa. Kastike on parhaimmillaan sellaisenaan pastan kanssa, mutta kokeile sitä myös muiden pastakastikkeiden pohjana.
Kolmen umamin tomaattikastike
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit.
- Kuumenna öljy kattilassa. Paista sipuleita öljyssä 1–2 minuuttia. Kaada säilyketomaatit kattilaan ja lisää aurinkokuivatut tomaatit, tölkillinen vettä, soijakastike, tattijauhe ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 20 minuuttia. Sekoita kastikkeeseen lopuksi voi.
Vinkki Lisää umamia tomaattikastikkeeseen? Laita parmesaanin kuiva kannikka kastikkeeseen keittämisen ajaksi.
Ihmetellä täytyy kun voita ehdotettiin !
Älkää puhuko umamista, jos ette näköjään tiedä mitä se tarkoittaa. Umami on japania, ja se tarkoittaa suomeksi likimain ”herkullinen maku” tai ”miellyttävä, ruokahalua herättävä maku”, eli siis ei ole mitään kolmen umamin makua vaan umami on yksi maun tunne.
Umamia esiintyy soijassa, tomaatissa ja esim. joissain juustoissa. Eli sinällään ihan oikea nimitys.
Parmesaani EI ole vegetarian. Käytä korvaavaa kovaa juustoa jos valmistat ruokaa vegaanille.
Umamia ei esiinny missään yksittäin. Se ei ole mikään mitattava maku, eikä tuote. Umami on ns. viides perusmaku, jota ei voi kuvailla kuten esim. suolainen tai makea. Ei voi olla mitään kolmen umamin kastiketta. Umami sanana tarkoittaa ”herkullista makua, uma-mi”. Sitä ei saa purkista, vaan se syntyy oikeiden raaka-aineiden ja ennen kaikkea taitavan kokkauksen tuloksena. Kun syöt annoksen (suolaisen), joka on niin hyvää, että et pysty kuvaamaan sitä sanoin, niin silloin olet ehkä lähellä ymmärtämään mitä umami tarkoittaa.
Parmesaani ja kaikki muutkin juustot ja maitotuotteet nimenomaan ovat vegetaristeille sopivia (olettaen, ettei niihin ole mitään lihaperäistä lisätty). Vegetarian =/= vegan.