Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.

Tämä pastaohje syntyi lennossa ja jääkaapissa lojuneiden raaka-aineiden sanelemana. Tällä kertaa sattuma oli suosiollinen, ja ruuasta tuli niin mainiota, että se pääsee luottopastalistalleni.

Tämän pastareseptin takana oli klassinen kolmiyhteys: kiire, nälkä ja laiskuus. Toisin sanoen ruokaa oli saatava äkkiä ja niistä aineksista, mitä kotona sattui olemaan.

Avattu tuorepastapaketti veteli jääkaapissa viimeisiään. Herkkusienirasiassa lojui neljä sientä. Puolison ostamasta vuohengoudasta oli jäljellä niin pieni kannikka, ettei sitä olisi iljennyt syödä yksikseen. Smoothieita varten ostettu avokado taas lojui keittiön pöydällä sen näköisenä, että se muuttuisi pian muusiksi.

Tuorepastan ja avokadon sanelemilla ehdoilla päädyin pyttipannumaiseen avokadopastaan, jonka "kastikkeen" mössäsin avokadosta ja fetajuustosta. Nämä survotaan lautasen pohjalle sillä aikaa, kun sienet ja sipulit paistuvat ja pasta kiehuu.

Fetasta ja avokadosta muussattu tahna siis toimittaa tässä pastasetissä kastikkeen virkaa, kun taas sieni-sipuli-tomaattiseos on eräänlainen ripote, joka tuo pastalle lisää makua ja purutuntumaa. Uskoisin, että pannutettuja ripotteita voi soveltaa vapaasti sen mukaan, mitä jääkaapissa sattuu olemaan. Ja tämä pasta on varmasti hyvää pelkällä feta-avokadoyhdistelmälläkin.

Minä en ole minimalisti, vaan pikemminkin "vähän kaikkea" -ihmistyyppiä, joten kun löysin kuivakaapista vielä sitruunalla maustettua oliiviöljyä ja seesaminsiemeniä, en tietenkään voinut vastustaa kiusausta ripotella niitä pasta-annokseni päälle. Siis sen raastetun vuohengoudakannikan ja persiljasilpun lisäksi.

Onneksi kahden ripotteen feta-avokadopasta maistui erinomaiselta, koska kolmanneksi ripotteeksi turautettu ketsuppitöräys olisi jopa tällaisen "kaikki mausteet" -kaverin mielestä ollut liioittelua.

Suosittelen kokeilemaan pastan perusversiota (pasta, avokado, feta, lime, suola ja pippuri) sellaisenaan ja sitten lisäämään annokseen mieleisiä tai saatavilla olevia lisukkeita. Vartissa valmiille ja vielä hyvänmakuisille ruuille kuin tuntuu olevan aina tarvetta.

Tällä ohjeella tulee yksi iso annos. Kuten kuvasta näkyy, söin yksin sohvalla läppärin ääressä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 annos
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Arkinen feta-avokadopasta

Ainekset

150
g
tuorepastaa
Sieni-sipulipaistos
1
tl
voita
1/2
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
5
kirsikkatomaattia
suolaa
pippuria
Lisäksi
1
avokado
fetajuustoa
sitruunalla maustettua oliiviöljyä
vuohengoudaa (tai muuta maukasta juustoa)
lehtipersiljaa
seesaminsiemeniä
limen mehua
4
herkkusientä

Työvaiheet

  1. Laita reilusti suolalla maustettu pastavesi kiehumaan.
  2. Lohko sienet ja sipulit viipaleiksi. Sulata voi paistinpannussa. Ruskista sienet ja sipulit.
  3. Lisää pannuun puolitetut kirsikkatomaatit. Paista, kunnes tomaatit näyttävät "kärsineiltä" eli kuori hieman tummuu ja meinaa irrota tomaatista. Suolaa ja pippuroi.
  4. Kaiva avokadon liha syvälle lautaselle. Purista päälle tiraus limen mehua, ettei avokado tummu. Lisää muutama palanen fetaa. Muussaa haarukalla avokadon sekaan.
  5. Keitä pasta. Lisää avokado-fetamössön päälle. Kippaa pinnalle sieni-sipuli-tomaattiseos.
  6. Ripottele pasta-annokselle silputtua persiljaa ja lusikallinen seesaminsiemeniä. Raasta päälle vähän vuohengoudaa (tai parmesaania). Viimeistele tilkkasella sitruunaoliiviöljyä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Kypsennä lohipalat lempeästi uunissa inkiväärillä maustetun lehtikaalipaistoksen päällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkumalohi lehtikaalipedillä

Ainekset

600
g
kirjolohifileetä
1
ruukku
tilliä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
kurkumaa
1
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria
Lehtikaalipaistos
1
ps (200 g)
lehtikaalia
2
valkosipulinkynttä
1
punasipuli
20–30
g
inkivääriä
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
seesaminsiemeniä
2
rkl
sitruunankuorta raastettuna
½
sitruunan mehu
½
dl
vettä
½
tl
sokeria
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 astee­seen. Kuivaa kala, leikkaa se neljäksi pa­laksi. Tee kunkin palan keskelle viilto niin, että nahka pysyy ehjänä.
  2. Hienonna tilli kulhoon, lisää 2 rkl öljyä, kurkuma, 1 tl suolaa ja pippuri. Sivele seos kalan pintaan ja anna kalan maustua sen aikaa, kun esivalmistelet kasvikset.

  3. Poista lehtikaalista keskiranka ja hie­nonna se veitsellä pieneksi muruksi. Revi lehtiosat suupaloiksi. Kuori ja viipaloi val­kosipulit ja sipuli. Pese inkivääri ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna 2 rkl öljyä uuninkestävässä paistinpannussa. Paista sipulia, valkosipulia ja inkivääriä ja lehti­kaalin keskirankapaloja 2 minuuttia. Lisää lehtikaalin lehtiosat ja seesaminsiemenet, paista miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  4. Raasta sitruunankuori kulhoon, purista sitruunanmehu joukkoon, lisää vesi ja soke­ri. Sekoita neste paistokseen, anna kiehah­taa. Mausta paistos suolalla. Laita kalapa­lat paistoksen pinnalle ja kypsennä uunissa 15–20 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Välimeren henkeen maustettu broileri, pippurinen rucola ja suolainen parmesaani ovat mainio makukombo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileri-rucolasalaatti

Ainekset

1
rs (600 g)
broilerin ohutleikkeitä (miedosti suolattu)
1
dl
oliiviöljyä
½
sitruuna (mehu ja kuori)
1
ruukku lehtipersiljaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (65 g)
rucolaa
pala (n. 30 g)
parmesaanijuustoa

Työvaiheet

  1. Pyyhi broilerit kuivaksi talouspaperilla. Kuumenna paistinpannu ja paista ohutleikkeitä molemmin puolin yhteensä noin 6 minuuttia.

  2. Laita öljy broilereiden kypsyessä isoon kulhoon. Pese sitruuna, raasta sen keltainen kuoriosa ja purista mehu kulhoon öljyn joukkoon. Hienonna lehtipersilja ja lisää se mausteiden kanssa öljyyn.

  3. Suikaloi kypsät broilerit suoraan kulhoon ja kääntele palat persiljaöljyssä. Anna maustua muutama minuutti.

  4. Levitä rucola tarjoiluvadille tai lautasille. Lisää päälle marinoituneet broilerit ja hieman persiljaöljyä. Höylää parmesaanijuustosta kuorimaveitsellä lastuja salaatin päälle.

Vinkki Voit valmistaa broilerin jo edellisenä iltana persiljaöljyyn maustumaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kananmunaa, kaalisalaattia ja majoneesia. Japanissa suosittu kananmunaleipä tamago sando tehdään vaaleimmasta vehnäpaahtiksesta, jota kaupasta löytyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
15 min + kananmunien keittäminen 8 min
Vaikeustaso
Helppo

Japanilaiset munaleivät

Ainekset

4
kananmunaa
Munamajoneesi
2
kananmunaa
2
dl
kewpie-majoneesia
Kaali-kurkkusalaatti
6
dl
valkokaalia ohuina suikaleina
½
tl
suolaa
2
avomaankurkkua
1
rkl
riisiviinietikkaa
Lisäksi
8
viipaletta vaaleaa, isoa vehnäpaahtoleipää
2
kevätsipulia
suolaa ja mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita kaikki 6 kananmunaa kiehuvaan ve­teen ja anna niiden kiehua ensin 4 minuut­tia. Laske aika siitä hetkestä, kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Ota neljän minuutin koh­dalla 4 kananmunaa lusikalla pois vedestä ja laita ne kylmään veteen jäähtymään. Kei­tä kattilaan jääviä kahta kananmunaa vielä 4 minuuttia eli yhteensä 8 minuuttia. Siirrä nekin kylmään veteen jäähtymään.

  2. Kuori ja hienonna kovat munat veitsellä kulhoon. Sekoita majoneesi joukkoon.

  3. Tee kaali-kurkkusalaatti. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja mausta suolalla. Viipa­loi kurkut juustohöylällä kaalin joukkoon. Li­sää etikka ja sekoita.

  4. Jaa kaalisalaatti neljälle leipäviipaleelle. Voitele toiset 4 viipaletta paksulti munama­joneesilla. Kuori pehmeäksi keitetyt kanan­munat ja aseta yksi muna jokaiseen leipään kaalisalaatin keskelle. Silppua munan ja kaalin päälle kevätsipulia ja paina muna­majoneesilla voideltu leipäviipale varovasti kanneksi. Leikkaa leipä sahalaitaisella veit­sellä puoliksi ja ripottele suolaa ja mustapip­puria munan leikkuupinnalle.

Vinkki Japanilaista kewpie-majoneesia myy­dään isoissa marketeissa ja aasialaisissa ruokakaupoissa. Voit korvata sen sekoitta­malla hieman dijoninsinappia tavalliseen majoneesiin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 56 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos himosi kohde on mac & cheese, tässä on sen kilpailijaksi kukkis & cheese. Tämä vuoka valmistuu paahdetusta kukkakaalista ja ihanan pehmeästä juustokastikkeesta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
20 min + kypsennys 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Gratiini paahdetuista kukkakaaleista

Ainekset

n. 1
kg
kukkakaalia
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Juustokastike
3
rkl
voita
3
rkl
vehnäjauhoja
5
dl
täysmaitoa
80
g
cheddarjuustoa (2 dl raasteena)
80
g
emmentaljuustoa (2 dl raasteena)
Lisäksi
voita vuoan voiteluun
1
dl
kuivaa leipämurua tai korppujauhoja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Nypi kukkakaalit pieniksi nupuiksi ja laita nuput leivinpaperille uunipellille. Kuori ja hienonna valkosipuli. Yhdistä öljy, valkosipuli, suola ja mustapippuri. Pyörittele mausteöljy kukkakaalinuppuihin ja paahda kukkakaaleja uunissa noin 10 minuuttia.

  2. Tee kastike. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Ripottele vehnäjauhot voihin ja kiehauta seos koko ajan sekoittaen. Kaada maito ohuena nauhana joukkoon. Keitä kastiketta koko ajan sekoittaen 3–4 minuuttia tai kunnes se sakenee. Siirrä kattila pois liedeltä.

  3. Raasta juustot. Sekoita juustoraasteet kuumaan kastikkeeseen.

  4. Voitele uunivuoka voilla. Siirrä kukkakaalit pelliltä vuokaan ja kaada kastike niiden päälle. Ripottele leipämurut pinnalle ja valuta oliiviöljy vuokaan. Kypsennä gratiinia uunissa noin 30 minuuttia.

Kommentit (0)