
Sipulileivän salaisuus on yksinkertainen. Venyvä juusto, mehevä sipuli ja rapea ranskanleipä.
Muistelin lapsuuteni herkkuhetkiä haukkaillessani tämän päivän hittileipää sloppy joeta. Hetkiin liittyi silloinkin täytetty leipä. Sipulitäytteinen leipä oli vierastarjottavien ykkönen, helppo ja huokea valmistaa.
Kokonainen ranskanleipä upotettiin sipulijuustokuorrutteeseen ja leipä paistettiin mehevän rapeaksi kuumassa uunissa. Sipulisen leivän makumaailman esikuva on arvattavasti ranskalainen sipulikeitto: reilusti sipulia, valkosipulia, purjoa, leipää ja venyvää juustoraastetta. Liemi vain puuttuu.
Tarkemmin sipulileipä tehtiin niin, että leivän kuori viillettiin pinnalta pois. Silputtu sipuli, purjo ja valkosipuli kuullotettiin pannulla ja lisättiin hieman jäähtyneenä notkean voin joukkoon. Samaan massaan raastettiin reilusti emmentalia, rouhaistiin vähän pippuria ja murskattiin kämmenpohjassa ripaus kuivattua timjamia. Ja lopuksi sipulivoi levitettiin leivän pinnalle. Leipä kääräistiin folioon ja tuupattiin 200-asteiseen uuniin paistumaan. Leivän kuori kuivattiin korppujauhoksi, joka taidettiin hyödyntää myöhemmin lihapullataikinassa.
Päätin kokeilla vieläkö sipulileipä maistuisi yhtä hyvältä. Ensimmäinen hankaluus oli löytää ranskanleipä. Mihin ihmeeseen kunnon rapsakka ranskanleipä on kaupoista kadonnut? Löysin vehnäpatukat, jotka olivat riittävän aidot. Niitä siis täyttämään.
Oikaisin lapsuuden ohjetta, enkä leikannut kuorta. Täytin leivän ja lusikoin loput täytteestä leivän pintaa mehevöittämään. Kypsennyksen jälkeen foliota kääriessäni sama sipulisen ihana tuoksu kiertyi keittiöön.
Liemetön sipulikeitto toimii edelleen!
Chrisse
Kolmen sipulin leipä
Ainekset
Työvaiheet
- Halkaise ranskanleipä pituussuuntaan.
- Suikaloi purjo, silppua sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipuleita kevyesti muutama minuutti pannulla.
- Lisää hieman jäähtyneet sipulit notkean voin joukkoon. Lisää täytteeseen juustoraaste, timjami, pippuri ja suola.
- Levitä osa täytteestä ranskanleivän sisään ja lusikoi loput leivän pinnalle.
- Kääri leipä folioon ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
- Leikkaa höyryävä leipä viipaleiksi ja tarjoa raikkaan salaatin kera.