Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2672 reseptiä.
Linkitetty 149 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapeareunaiset letut saavat makunsa kunnon tujauksesta hienonnettua tilliä. Kylmäsavulohen ja raikkaiden kasvisten kanssa tarjottuna letut sopivat niin brunssille kuin iltapalaksi.

Pientä suolaista vai kevyt illallinen? Joskus on vaikea päättää, mitä tarjoaisi kylään tuleville ystäville. Hyvä ja rento vaihtoehto ovat suolaiset letut, joita saa muunneltua erilaisilla täytteillä ja höysteillä moneen makuun.

Tavallinen lettutaikina sopii hyvin suolaisille täytteille, kun taikinasta jättää mahdollisen sokerin pois. Mukaan voi silputa tuoreyrttejä, jotka antavat lettuihin mukavasti makua.

Oheisessa ohjeessa ohrajauhoilla rikastettu lettutaikina höystetään tillisilpulla. Rapeareunaisiksi voissa paistettujen tillilettujen kanssa maistuvat kylmäsavulohi, kasvikset ja nokare turkkilaista jogurttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta / 8 lettua
Valmistusaika
20 min + taikinan turpoaminen 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohiletut

Ainekset

3
kananmunaa
6
dl
täysmaitoa
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
ohrajauhoja
2
rkl
hienonnettua tilliä
1
tl
suolaa
Lisäksi
12
kirsikkatomaattia
2
avomaankurkkua
2
dl
turkkilaista jogurttia
200
g
kylmäsavulohta
n. 3–4
dl
versoja
muutama tillinoksa
Lisäksi
paistamiseen voita

Työvaiheet

  1. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Sekoita maito ja jauhot joukkoon. Hienonna tilli ja lisää se taikinaan suolan kanssa. Anna taikinan turvota huoneenlämmössä noin 15 minuuttia.

  2. Leikkaa tomaatit puoliksi ja kurkut viipaleiksi.

  3. Paista kahdeksan isoa lettua pannussa voissa kypsiksi. Lusikoi jogurttia lämpimän letun päälle. Kasaa päälle lohta, kasviksia ja versoja. Koristele tillillä.

Kommentit (3)

Vierailija

Siis taikina on modifioitu muurinpohjalettutaikina Savosta!

Nå jåå...

En kyllä tilliä taikinan joukkoon sekoittaisi, ripottelisin korkeintaan valmiin annoksen pinnalle jos sitäkään.

Mousti

Taas muka uusi resepti. Suolaisia lettuja olen syönyt koko ikäni, kuuluvat alkuaan luultavasti Venäjältä vallankumousta paenneen isoäitini  tuliaisiin. Aamiaiseksi, iltapalaksi, äkkiseltään vieraille. Täytteeksi mitä vain on, vaikka rahkaan sekotettua silliä.  Jauhoina voi käyttää sekä ruista että ohraa tai tattaria maun mukaan, kunhan kolmannes on vehnää, jotta lätyt pysyvät koossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2672 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Italialainen munakoiso-tomaattivuoka, melanzane, tehdään perinteisesti uunissa. Pannuversio syntyy puolta nopeammin ja maistuu herkulliselta.

Tähän ruokaan käytetään japanilaisia munakoisoja, mutta pannu onnistuu myös tavallisilla munakoisoilla. Ne kannattaa leikata tuhdeiksi lanteiksi.

Vinkki! Melanzanen kaveriksi kannattaa varata rapeakuorista leipää, joka imee itseensä mahtavasti makua kasvisten maustamasta liemestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pannumelanzane

Ainekset

4
(600–700 g)
japanilaista munakoisoa
1
dl
vehnäjauhoja
½
kg
kypsiä tomaatteja
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviiniä
1
tlk
tomaattimurskaa
½
tl
suolaa
2
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria
½
ruukkua
basilikaa
Parmesaani-mozzarellakerma
1
dl
parmesaania raastettuna
1
pallo
bufalamozzarellaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa
Lisäksi
2
rkl
oliiviöljyä
1–2
tl
kuivattuja chilihiutaleita
½
ruukkua
basilikaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisojen kova kanta pois ja leikkaa munakoisot pitkittäin puoliksi. Leikkaa puolikkaat vielä kahteen osaan, noin 15 cm:n pätkiksi.
  2. Kaada jauhot matalalle lautaselle ja kasta munakoisojen leikkuupinnat jauhoihin.
  3. Leikkaa tomaatit suupaloiksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Paista munakoisoja keskilämmöllä laakeassa paistinpannussa oliiviöljyssä noin 5 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää pannuun tomaatit ja valkosipulit. Jatka paistamista pari minuuttia. Nosta lämpöä ja kaada valkoviini pannuun. Anna kiehua noin 1 minuutti ja lisää sen jälkeen joukkoon tomaattimurska ja mausteet. Hienonna basilika ja lisää se pannuun. Anna melanzanen kypsyä miedolla lämmöllä hiljalleen kiehuen noin 10 minuuttia.
  4. Raasta parmesaani. Valuta ja revi mozzarella pieniksi paloiksi. Sekoita juustot ranskankerman joukkoon. Sekoita keskenään öljy ja chili. Lusikoi melanzanen pinnalle mozzarella-ranskankerma, pirskottele päälle chiliöljyä ja viimeistele basilikalla. 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2672 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Öljyssä uuttunut valkosipuli antaa raikkaan tomaattiselle pastalle kivan säväyksen. Tämä ihana pasta on vartissa valmis pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Paras tomaattipasta

Ainekset

5–6
eriväristä tomaattia
2
rkl
punaviinietikkaa
1
prk (50 g)
kapriksia
2
pkt
bufalamozzarellaa
4
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria
3–4
basilikanoksaa
Lisäksi
400
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen (1 tl suolaa/1 l vettä).

  2. Lohko tomaatit erikokoisiksi paloiksi isoon kulhoon ja mausta ne etikalla. Valuta kaprikset ja lisää ne tomaattien joukkoon. Ota mozzarellat pois pakkauksistaan ja laita lautaselle odottamaan.

  3. Hienonna valkosipulinkynnet. Lämmitä öljy pannussa ja lisää valkosipuli. Lieden lämpö saa olla matala, ettei valkosipuli ruskistu.

  4. Valuta pasta ja lisää valkosipuliöljy kuuman pastan joukkoon. Kaada pasta tomaattikulhoon ja sekoita huolellisesti.

  5. Mausta pasta sormisuolalla ja mustapippurilla. Viimeistele ruoka revityillä basilikanlehdillä ja mozzarellalla.

Vinkki Paista halutessasi kaprikset öljyssä rapeiksi. Kuivaa ne ensin huolellisesti talouspaperin välissä, laita pannuun kuumaan öljyyn ja paista, kunnes kaprikset ovat rapeita.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2672 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Höyryttämällä pavut kypsyvät juuri sopiviksi eivätkä lötkisty kuten usein vedessä keitettäessä. Lämminsavulohi tuo salaattiin ruokaisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Savulohi-papusalaatti

Ainekset

500
g
vihreitä papuja
½
dl
auringonkukansiemeniä
400
g
lämminsavulohta
Rakuuna-sinappikastike
½
ruukkua
ranskalaista rakuunaa
½
sitruuna
½
dl
oliiviöljyä
1
rkl
Dijon-kokojyväsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Huuhtele pavut ja siisti kannat. Leikkaa isoimmat pavut halutessasi pituussuunnassa puoliksi.

  2. Kuumenna 1 litra vettä kattilassa ja höyrytä pavut kypsiksi siivilässä tai bambuhöyryttimessä, noin 4 minuuttia.

  3. Paahda auringonkukansiemeniä kuivassa pannussa pari minuuttia. Poista lohesta nahka ja murra lohi annospaloiksi

  4. Valmista kastike. Hienonna rakuuna ja purista sitruunasta mehu. Sekoita ne öljyn joukkoon. Lisää sinappi, suola ja pippuri. Sekoita haarukalla voimakkaasti vatkaten.

  5. Kääntele kastike papujen joukkoon. Lisää paloiteltu lohi ja paahdetut auringonkukansiemenet. Tarjoa salaatti paahdetun leivän kanssa.

Vinkki Voit korvata tuoreen ranskalaisen rakuunan teelusikallisella kuivattua rakuunaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2672 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kimchi tuo arkisiin pannunuudeleihin juuri sopivasti sähäkkyyttä. Tähän ihanaan ruokaan sopii niin itse tehty kuin valmiskimchikin. 

Pikakimchin ohjeen löydät täältä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kimchinuudelit

Ainekset

600
g
paksuja udon-nuudeleita (esikypsennetty)
1
rkl
paahdettua seesaminsiemenöljyä
1½–2
dl
kimchiä
1
(200 g)
paksoi
3
kevätsipulia
Paistetut seesamimunat
3
rkl
kuorettomia seesaminsiemeniä
3
rkl
mustia seesaminsiemeniä
4
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja sekoita seesamiöljy joukkoon. Peitä kannella.

  2. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa, kunnes ne saavat hieman väriä, noin 1 minuutti. Riko munat pannuun yksi kerrallaan. Peitä kannella ja anna kypsyä noin 5 minuuttia tai kunnes valkuainen on täysin hyytynyt.

  3. Hienonna kimchi. Leikkaa paksoin vihreät lehdet irti ja revi ne, suikaloi kanta. Viipaloi kevätsipulit. Sekoita kasvikset nuudeleiden joukkoon.

  4. Tarjoa kimchinuudelit paistettujen kananmunien kanssa. Ripottele pannuun jääneet seesaminsiemenet annosten pinnalle.

Kommentit (0)