Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 48 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Sami Repo

Espanjalaisittain tehty lohiburgeri tarjotaan sitruunaisten jättiravunpyrstöjen, manchegojuuston ja täyteläisen romescokastikkeen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Vaikea

Lohiburgerit

Ainekset

Lohipihvit
500
g
ruodotonta lohta
2
rkl
oliiviöljyä
3
rkl
sitruunan mehua
2
kananmunaa
½
dl
korppujauhoja
3
rkl
hienonettua lehtipersiljaa tai ruohosipulia
½
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria myllystä
2
tl
(luomu)sitruunan raastettua kuorta
Lisäksi
12
raakaa jättiravunpyrstöä
¼
tl
(sormi)suolaa
¼
tl
valko- tai mustapippuria myllystä
1
rkl
sitruunan mehua
4
sämpylää
4
rkl
majoneesia
100
g
viipaloitua manchegojuustoa
muutama
salaatinlehti
1 1/2
dl
romescokastiketta (ks. ohje)

Työvaiheet

  1. Leikkaa kylmä lohifilee pieniksi kuutioiksi yleiskoneen kulhoon. Jos et omista yleiskonetta, voit käyttää sauvasekoitinta. Lisää oliiviöljy ja purista sitruunan mehu joukkoon. Aja karkeaksi massaksi. Lisää kananmunat, korppujauhot ja yrtit. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunankuorella. Anna massan vetäytyä jääkaapissa noin 30 minuuttia. Valmista tällä välin romescokastike.
  2. Muotoile massasta kostutetuin käsin 4 kookasta tai 6 pienempää pihviä. Ripottele hieman korppujauhoja päälle.
  3. Kuumenna grilliparila ja öljyä se hyvin. Paista pihvejä miedohkolla lämmöllä noin 4 minuuttia molemmilta puolilta. Käännä varovasti. Kypsennysaika riippuu pihvien paksuudesta. Voit paistaa pihvit myös 200-asteisessa uunissa, noin 15 minuuttia.
  4. Paista jättiravunpyrstöt öljytyllä parilatasolla, noin 2 minuuttia molemmilta puolilta. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunan mehulla.
  5. Paista halkaistuihin sämpylöihin rapea pinta. Voitele sämpylät majoneesilla.
  6. Kokoa hampurilaiset laittamalla leiville juustoa, salaattia, lohipihvit ja jättiravut. Viimeistele romescokastikkeella

 

Vinkki! Voit paistaa pihvit etukäteen, vaikkapa edellisenä päivänä ja lämmittää ne grillissä juuri ennen tarjoamista.

 

Juomasuositus: Lohiburgerille ja romescokastikkeelle sopii lempeän hedelmäinen, keskitäyteläinen saksalainen vehnäolut Hacker-Pschorr Hefe Weisse, 3,59 e/0,5 l. (Mikko Salmi)

 

Romescokastike

Ainekset

3
suippopaprikaa
2
valkosipulinkynttä
2
tomaattia
2
reilua palaa maalaisleipää
3
rkl
mantelirouhetta/1 dl kokonaisia manteleita
½
dl
öljyä
2
rkl
punaviinietikkaa
muutama
tippa
tabascoa
1
rkl
sokeria
1
tl
(sormi)suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Puolita paprikat ja poista niistä kannat ja siemenet. Laita paprikat grilliritilälle siten, että puolikkaiden kupera kuoripuoli on kohti hiillosta. Grillaa paprikoita noin 5 minuuttia. Paprikoiden pinta saa tummua kunnolla. Voit myös paahtaa paprikat 225-asteisessa uunissa tai grillivastuksen alla kuoripuoli ylöspäin noin 10 minuuttia. Siirrä kuumat paprikat lujamuoviseen pakastepussiin 10 minuutiksia höyrystymään.
  2. Kuori valkosipuli. Halkaise tomaatit. Poista kovat kannat. Leikkaa leipäpaloista kuoret ja paloittele sisus.
  3. Ota lämpimät paprikat pussista ja vedä kuoret paprikoista sormin tai veitsen avulla.
  4. Laita kasvikset, leivät ja mantelit teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää öljy, etikka ja mausteet. Soseuta kastike karkeahkoksi. Jos kastike tuntuu liian löysältä, lisää puolikas leipäviipale.

 

Vinkki! Kastiketta tulee enemmän kuin hampurilaisiin tarvitaan, mutta ylijäänyt romesco maistuu yhtä hyvin grillatun broilerin, possun tai maalaisleivän kanssa. Se on myös mainio perunasalaatin kastike.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

”Kun iPhone tuli markkinoille, sitä kutsuttiin ’jeesuspuhelimeksi’, eli kaikkien aikojen parhaaksi luuriksi. Nimesimme vitsillä luottohampurilaiseni jeesusburgeriksi, sillä se on kaikkien aikojen purilainen. Siihen tulee paljon kaikkea, mutta ei mitään liikaa,” kuvailee kansanedustaja Anders...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t + sämpylätaikinan kohotukset
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jeesusburgerit

Ainekset

1,2
kg
naudanjauhelihaa
1
rkl
suolaa
tl
rouhittua mustapippuria
Punasipulihilloke
1
iso punasipuli
¼
dl
punaviinietikkaa
2
rkl
sokeria
2
kokonaista mustapippuria
¼
tl
suolaa
½
dl
öljyä
Limettimajoneesi
2
dl
majoneesia
½
limetin mehu
2
valkosipulinkynttä
Lisäksi
8
hampurilaissämpylää (ks. ohje alhaalla)
1
pieni kesäkurpitsa
öljyä grillaamiseen
8
viipaletta
mozzarellaa
(valmista guacamolea)

Työvaiheet

  1. Jos leivot sämpylät itse, aloita valmistaminen niistä (ohje alhaalla).
  2. Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla ja muotoile kahdeksaksi pihviksi. Anna pihvien olla huoneenlämmössä kypsennykseen asti.
  3. Tee sipulihilloke. Kuori ja leikkaa punasipulit ohuiksi renkaiksi. Kiehauta etikka, sokeri, pippurit ja suola kattilassa. Lisää sipulit ja kiehauta seos. Lisää öljy ja siirrä kattila levyltä jäähtymään.
  4. Tee limettimajoneesi. Purista limetin mehu majoneesiin. Murskaa valkosipuli joukkoon.
  5. Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi. Kuumenna grilli ja grillaa kesäkurpitsoihin hieman väriä. Kurpitsa saa jäädä napakaksi.
  6. Kypsennä pihvejä grillissä noin 2 minuuttia per puoli. Pihvit saavat jäädä sisältä punertaviksi.
  7. Täytä sämpylät pihvillä, limettimajoneesilla, kesäkurpitsalla, mozzarellalla, sipulihillokkeella (ja guacamolella).

Vinkki Tee burgerin lisukkeeksi mangosalsa lisäämällä kuutioidun mangon sekaan chiliä ja muutaman ruokalusikallisen limetinmehua ja tuoretta korianteria.

Hampurilaissämpylät

Ainekset

2 1/2
dl
vettä
3
rkl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
n. 8
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
voisulaa
1
kananmuna
2
rkl
sokeria
1 1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Yhdistä vesi ja maito kulhossa ja lämmitä seos hiukan kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita seos puuhaarukalla nesteen joukkoon. Sulata voi ja sekoita se taikinaan. Lisää kananmuna, sokeri ja suola.
  3. Alusta loput jauhot erissä. Jätä taikina löysähköksi, niin saat kuohkeita sämpylöitä.
  4. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä, ½–1 tuntia. Leivo kohonnut taikina tangoksi ja jaa se 8 palaan. Pyöritä palat sämpylöiksi uunipellille.
  5. Anna sämpylöiden kohota noin 20 minuuttia. Paista sämpylöitä 10–15 minuuttia.

Kommentit (1)

Vierailija

Miksi uuni ensin lämpenemään, vaikka seuraavat työvsiheet kestävät n 1,5 tuntia???

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Nyt menee ronskisti överiksi: näihin hodareihin lastataan sekä nakki että jauhelihakastiketta. Viimeistele tulisilla jalapenoilla!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sloppy joe -jauhelihahodarit

Ainekset

8
hotdog-sämpylää
8
pitkää nakkia
Sloppy joe -kastike
600
g
naudanjauhelihaa (rasvaa 12–16 %)
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä
2
dl
vettä
1/2
lihaliemikuutio
1
dl
ketsuppia
2
rkl
tomaattipyreetä
1-2
tl
tummaa siirappia
1
tl
vahvaa sinappia
1
rkl
worcesterkastiketta
1
tl
mustapippuria myllystä
(riapus suolaa)
Cheddarkastike
200
g
cheddarjuustoa
1 1/2
dl
täysmaitoa
1
dl
ranskankermaa
1/4
tl
suolaa
1/2
tl
paprikajauhetta
Jalapeno-kurkkusalsa
1
dl
säilöttyjä jalapenoviipaleita
10
pientä cornichon-säilykekurkkua
1
kevätsipuli

Työvaiheet

  1. Aloita sloppy joe -kastikkeesta. Ota jauheliha huoneenlämpöön. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä, isossa korkeareunaisessa pannussa, keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes sipuli on pehmeää.
  2. Lisää jauheliha pannuun ja paista kypsäksi, noin 5 minuuttia. Lisää vesi, liemikuutio, ketsuppi, tomaattipyree, siirappi ja sinappi. Sekoita ja hauduta kastiketta kannen alla 15 minuuttia välillä sekoittaen. Kun kastike on sakeaa, lisää worcester ja pippuri. Sekoita, tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla.
  3. Tee cheddarkastike. Raasta juusto. Vatkaa maito ja ranskankerma keskenään kasarissa tai paksupohjaisessa kattilassa. Laita kasari liedelle ja säädä lämpö matalaksi. Lisää juustoraaste ja lämmitä hitaasti koko ajan sekoittaen ja lämpöä hitaasti nostaen, kunnes juusto sulaa. Kun kastike alkaa höyrytä, siirrä kasari pois liedeltä. Mausta kastike suolalla ja kaada se pieneen uunivuokaan odottamaan. Säädä uuni täydelle teholle ja kytke grillivastus päälle.
  4. Valuta jalapenot. Viipaloi kurkut ja kevätsipuli. Yhdistä jalapenot, kurkut ja sipulit.
  5. Kostuta sämpylät vedellä ja lämmitä ne mikrossa tai höyrytä kuumiksi siivilässä vesikattilan päällä kannella peitettynä.
  6. Lämmitä nakit höyryttämällä tai paistamalla ne paistinpannussa.
  7. Paahda juustokastiketta uunissa grillivastusten alla 2–3 minuuttia, kunnes pinta kuplii ja ruskistuu. Ripottele paprikajauhetta päälle.
  8. Lusikoi hodareihin sloppy joe -kastiketta ja lisää nakki. Tarjoa hodari jalapeno-kurkkusalsan ja cheddarkastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Kun chori eli makkara ja pan eli leipä kohtaavat, syntyy argentinalainen choripan. Kastikkeen paikkaa pitää hapokkaan puraiseva chimichurri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Argentiinalaiset choripánit

Ainekset

8
chorizo-tuoremakkaraa
8
hotdog-sämpylää
Tomaattinen chimichurri
100
g
luumukirsikkatomaatteja
1/2
punasipuli
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
persiljaa
1/2
ruukku
korianteria
2
rkl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
1/2
punainen chili
1/2
dl
punaviinietikkaa
1/2
sitruunan mehu
2
tl
sokeria
1/2
tl
suolaa
1 1/2
dl
oliiviöljyä
Lehtikaalislaw
200
g
lehtikaalia
1
tl
suolaa
2
tl
oliiviöljyä
1
hapokas omena (esim. Granny Smith)

Työvaiheet

  1. Tee ensin chimichurri. Kuutioi tomaatit. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipuli. Hienonna yrtit ja chili. Yhdistä aineet kulhossa. Sekoita joukkoon etikka, sitruunamehu, sokeri ja suola. Anna seoksen mehustua 15 minuuttia.
  2. Valmista sillä aikaa lehtikaalislaw. Huuhtele kaalinlehdet ja poista lehtiruodit. Revi lehdet kulhoon. Lisää suola ja öljy ja hiero kaalia ronskilla otteella muutama minuutti, kunnes se pehmenee ja tummuu. Kuori omena ja leikkaa se tikuiksi. Sekoita omenatikut lehtikaaliin.
  3. Lisää oliiviöljy chimichurriin koko ajan sekoittaen. Tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita. Säilytä chimichurri jääkaapissa.
  4. Grillaa tai paista makkarat kypsiksi, noin 15 minuuttia välillä kääntäen. 
  5. Kostuta sämpylät vedellä ja lämmitä ne nopeasti grillissä tai mikrossa, tai höyrytä sämpylät kuumiksi siivilässä vesikattilan päällä kannella peitettynä.
  6. Täytä sämpylät makkaroilla ja tarjoa chimichurrin ja lehtikaalislawn kanssa.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 41 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Papupihvit sopivat mainiosti myös hampurilaisen väliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustapapupihvit

Ainekset

1
prk/380 g
mustapapuja
1
maalaisleivän siivu (kuivahtanut)
100
g
fetajuustoa (10%)
1
porkkana
1
muna
ripaus
suolaa ja mustapippuria
Lisäksi
1
rkl
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Valuta mustapavut liemestään laakeaan kulhoon ja muusaa rakenne rikki haarukalla. Murustele kuivahtanut leipäviipale ja feta kulhoon. Kuori ja raasta porkkana hienoksi. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Muotoile kostutetuin käsin taikinasta 4 pihviä ja paista pihvejä öljyssä paistinpannulla noin 2–3 minuuttia molemmin puolin.

Kommentit (0)