ET-lehti on lisännyt 144 reseptiä.
Linkitetty 92 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio Kuva Ullamaija Hänninen

Lipstikka on voimakkaan makuinen yrtti. Litran keittoon riittää kahvikupillinen silputtuja tuoreita lehtiä.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Lipstikkakeitto

Ainekset

2
keskikokoista sipulia
voita tai öljyä kuullottamiseen
1 ½
dl
tuoreita tai 2–4 rkl kuivattuja lipstikan lehtiä
8
dl
vettä
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
vehnäjauhoja
100
g
sulatejuustoa
mustapippuria
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuullota hienonnettu sipuli kattilassa ja pyöräytä sekaan silputut lipstikan lehdet muutamaksi minuutiksi.
  2. Lisää vesi ja kuohukerma, johon suuruste on sekoitettu. Hauduta hiljalleen poreillen noin 10 minuuttia. Lisää sulatejuusto. Maista ja mausta.

 

Vinkki! Ohje on perusohje, jota on helppo muunnella. Juuston voit korvata homejuustolla ja suurusteen perunasoseella, jolloin keitosta tulee paksumpaa. Loraus sitruunamehua tuo raikkaan säväyksen keittoon.

Kommentit (1)

Ihan maidotonta meininkiä on lisännyt 8 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Laktoositon ja maidoton kalakeitto
Laktoositon ja maidoton kalakeitto

Herkullinen vaalea kalakeitto on mahdollista valmistaa maidottomana ja laktoosittomana vaikkapa soijajuomaa käyttäen. Keiton mausta tulee pehmeä ja täyteläinen. Kalasopan voi tietysti valmistaa myös kirkkaaseen liemeen. Tälllä kertaa halusin kuitenkin käyttää "esikuvana" vanhaa...

Mahtavat maitotuotteiden korvaajat

Kun haluat korvata maidon ja kerman, kasvisjuomat ja -kermat antavat loistavan mahdollisuuden leipoa ja laittaa ruokaa miltei tavalliseen tapaan. Muutama yllätys tulee välillä kohdalle ja varsinkin ne vinkit ja erheet haluan jakaa...

Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Haukikeitto soijamaidolla

Ainekset

500
g
haukifileetä, nahaton
500
g
kiinteää perunaa (= n.5 kpl)
200
g
porkkanaa (= n.2 kpl)
1
kpl
keltasipuli, keskikokoinen
7
dl
kasvis- tai kalalientä (kuutioista tai valmiina)
4
kpl
maustepippuria
0,5 - 1
tl
hienoa suolaa
3
dl
makeuttamatonta soijajuomaa
tuoretta tilliä
kevätsipulia (tai purjoa)
lisämaustamiseen sitruunapippuria tarpeen mukaan

Työvaiheet

1. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja sipuli (reilun suupalan kokoisiksi paloiksi).

2. Kiehauta kattilassa kasvis- tai kalaliemi ja lisää samalla joukkoon mustapippurit.

3. Lisää liemeen paloitellut juurekset ja sipuli, keitä ne miltei kypsiksi.

4. Leikkaa haukifileet kolmeen tai neljään osaan ja ripottele niiden päälle hieman suolaa. Laita kalapalat kattilaan limittäin, kypsyneiden keittokasvisten päälle ja anna niiden höyrystyä kypsiksi. Pidä kattilan kansi kiinni ja anna keiton poreilla hiljalleen. Noin 5-7 minuutin kypsennys riittää.

5. Nosta kypsyneet haukipalat kattilasta lautaselle ja paloittele ne sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Samalla on hyvä tarkistaa, ettei niihin jää ruotoja. Laita paloitellut kalapalat takaisin kattilaan.

6. Lisää joukkoon soijajuomaa, sekoita ja kuumenna keittoa (älä keitä). Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan esim. sitruunapippuria tai suolaa.

7. Silppua lopuksi keiton päälle runsaasti tuoretta tilliä ja kevätsipulia.

Tarjoa keitto kuumana tuoreen leivän kera.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 876 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Kotiruokaklassikon makoisaan vegeversioon sujautetaan parsakaalia ja pinaattia. Laatikko saa mehevyytensä rahkasta, ja keltuaiset jätetään ihaniksi sattumiksi sen pinnalle.

Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä parsakaali-makaronilaatikko

Ainekset

4
dl (240 g)
makaronia
2
l
vettä
1
tl
suolaa
2
valkosipulinkynttä
1
(n. 400 g)
parsakaali
1
pss (100 g)
pinaattia
1
rs (250 g)
maustamatonta rasvatonta rahkaa
1
dl
vettä
2
tl
oreganoa
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
4
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan ja siivilöi.
  2. Pilko valkosipulit ja pinaatti ja hienonna parsakaali murumaiseksi. Sekoita.
  3. Voitele uunivuoka kevyesti ja sekoita vuoassa pasta ja vihannesmuru.
  4. Sekoita kulhossa rahka, vesi, mausteet ja munanvalkuaiset. Kumoa seos makaronien joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Säästä keltuaiset laatikon pinnalle. Voit toki sekoittaa munat myös kokonaisina rahkaan.
  5. Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Lisää munankeltuaiset makaronilaatikon pinnalle ja paista laatikkoa vielä 10 minuuttia. Jos sekoitit munat kokonaisia rahkaan, paista laatikkoa kokonaisuudessaan 40 minuuttia.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 182 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Annoksia
2-3
Vaikeustaso
Helppo

Keltajuurikeitto

Ainekset

500
G
Keltajuurta
1
Kpl
Iso peruna
1
Kpl
Sipuli
1
Kpl
Valkosipulinkynsi
Vettä
1
Dl
Kuohukerma
n.1
tl
Suolaa
Lisäksi:
1/2
dl
Turkkilainenjugurtti
Siemeniä

Työvaiheet

Kuori keltajuuret, peruna ja sipulit. Laita ne uunivuokaan ja pyörittele kevyesti oliiviöljyssä. . Lorauta vuoan pohjalle puoli desiä vettä ja kääri vuoan päälle tiukasti folio. Paista 200 asteessa reilu tunti kunnes kasvikset ovat kypsiä. Leikkaa kasvikset lohkoiksi. Kaada kattilaan n. pari dl vetta ja kasvikset, kuumenna kiehuvaksi.

Soseuta kasvikset tasaiseksi, lisää kerma ja suola. Soseuta vielä uudestaan niin että keitto on samettista.

Koristele siemenillä ja jugurtilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1796 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Vegetartar eli vartar tehdään paahdetuista punajuurista, tuoreista yrteistä ja kapriksista. Lopputulos hämmästyttää uskomattoman syvällä maullaan. Tarjoa punajuuritartar alkuruokana sellaisenaan.

Annoksia
6 annosta alkuruokana
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuritartar

Ainekset

600
g
punajuuria
1
rkl
oliiviöljyä
½
punasipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
kapriksia
½
dl
ruohosipulia hienonnettuna
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
tl
dijon-sinappia
1
tl
vaahterasiirappia
1
tl
hienoa merisuolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
Piparjuurimajoneesi
2
dl
majoneesia
2
tl
piparjuuritahnaa

Työvaiheet

 

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja lohko punajuuret 4 osaan. Valuta öljy päälle ja paahda uunin keskitasolla 30 minuuttia. Jäähdytä.
  2. Hienonna punajuuret tehosekoittimessa parissa erässä, muutama kierros kerrallaan, jotta saat karkeaa haketta. Kuori ja hienonna punasipuli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Hienonna kaprikset ja yrtit. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja muotoile seos tartarpihviksi.
  3. Sekoita majoneesi ja piparjuuritahna keskenään. Tarjoa punajuuritartar piparjuurimajoneesin kanssa.

Kommentit (0)