Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 48 keittokirjaan.
Ohje: Outi Väisänen Kuva: Istockphoto

Pikkujouluihin on kätevin tehdä glögibooli, ettei kenenkään tarvitse päivystää kattilan ääressä. Tällä ohjeella booli syntyy vähän kuin sangria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Supernopea glögibooli

Ainekset

1
osa
kylmää valmista punaviiniglögiä
2
osaa
kylmää inkivääriolutta
reilusti ohuita sitruuna- ja inkivääriviipaleita
1
pakasterasiassa pakastettu jääkuutio

Työvaiheet

  1. Sekoita ainekset boolikulhossa. Purista sitruunaa maun mukaan ja lisää sitruuna- ja inkivääriviipaleet booliin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1402 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Porkkana ei suinkaan ole ainut juures, joka sopii kakkuihin. Tämä herkku saa mehevyytensä palsternakasta ja tuorejuustokuorrutteesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 t + 45 min + kakun jäähtyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Palsternakkakakku

Ainekset

350
g
kuorittuja palsternakkoja
1
appelsiini kuorenraaste
2
tl
appelsiinimehua
3
kananmunaa
dl
sokeria
dl
öljyä
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
piparkakkumaustetta
2
tl
leivinjauhetta
100
g
saksanpähkinöitä
Kuorrutus
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
200
g
vaniljatuorejuustoa
100
g
pehmeää voita
dl
tomusokeria
2
tl
appelsiinimehua
Päälle
appelsiinin kuorta
saksanpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa pieni irtopohjavuoka (ø 15 cm) leivinpaperilla.
  2. Kuori ja raasta palsternakat hienoksi. Pese ja raasta appelsiinin kuori. Purista mehu.
  3. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää palsternakkaraaste, appelsiinin kuoriraaste, mehu ja öljy. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Hienonna pähkinät joukkoon. Kääntele kuivat ainekset palsternakkaseokseen.
  4. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 50 minuuttia.
  5. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Irrota vuoasta ja anna jäähtyä kokonaan. Leikkaa pohja kahteen osaan.
  6. Vatkaa kuorrutuksen ainekset nopeasti sekaisin keskenään.
  7. Levitä puolet kuorrutuksesta kakkupohjan kerrosten väliin, ja levitä loput kuorrutuksesta rennosti kakun päälle. Koristele pähkinöillä ja appelsiinin kuorella.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 350 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat mantelin makua, et voi olla ihastumatta tähän simppeliin leivonnaiseen.

Frangipane on helppo ja ihanan mehevä leivonnainen. Nimi viittaa mantelitäytteeseen, joten frangipane voi olla yhtä hyvin murotaikinaleivos, hedelmäpiirakka kuin mantelikakkukin. Esimerkiksi Ranskassa frangipanea nautitaan galette des rois -voitaikinaleivonnaisessa.

Frangipane syntyy...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
1 h + vetäytyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Frangipane-leivokset

Ainekset

Pohjataikina
125
g
kylmää voita
dl
erikoisvehnäjauhoja
2
rkl
ruokosokeria
1
kananmuna
(1–3
tl
kylmää vettä)
Täyte
150
g
huoneenlämpöistä voita
dl
ruokosokeria
3
huoneenlämpöistä kananmunaa
2
ps (à 75 g)
mantelijauhetta
½
tl
vaniljajauhetta
Pinnalle
50
g
mantelilastuja
Lisäksi
vaniljakastiketta

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää jauhot ja ruokosokeri. Sekoita seos monitoimikoneessa tai nypi sormin murumaiseksi. Lisää kananmuna ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Jos se tuntuu kuivalta, lisää vettä lusikallinen kerrallaan. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
  2. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Voitele leivosvuoat (Ø 8 cm) tai piirakkavuoka (Ø 22 cm).
  3. Kauli taikina levyksi ja ota siitä muotilla tai leivosvuoalla 8 palaa (Ø noin 10 cm). Painele ne vuokien pohjille ja reunoille. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  4. Tee täyte. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi, noin 5 minuuttia. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Kääntele mantelijauheet ja vaniljajauhe täytteeseen.
  5. Jaa täyte vuokiin ja ripottele mantelilastut pinnalle. Paista leivoksia uunin keskitasolla noin 40 minuuttia tai piirakkaa 45–50 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.
  6. Tarjoa leivokset huoneenlämpöisinä vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (2)

Leivosfani

Eivätkö nämä frangipanet olekin niitä iki- ihania ja varsin tunnettuja ruotsalaisia masariineja eli mazarine- leivoksia? Ovatpa hyvinkin! 😋

Vierailija

Hyvä ohje

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 136 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Broilerista tulee mäiskyä, kun se litataan lihanuijalla ennen uuniin menoa. Valmistustavan ansiosta kokonainen broileri kypsyy kuumassa uunissa jopa puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3–4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mäiskybroileri ja juustomuusi

Ainekset

1
kokonainen broileri
Maustetahna
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
25
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
kokojyväsinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
8
salottisipulia
2
valkosipulia
2
rkl
oliiviöljyä
Juustomuusi
800
g
jauhoisia perunoita
1
dl
perunoiden keitinvettä
dl
gruyère-juustoa raasteena
2
rkl
voita
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä.

  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Hienonna valkosipuli ja rosmariini kulhoon. Lisää voi, sinappi, suola ja pippuri. Sekoita.

  3. Laita broileri työlaudalle ja lyö sitä rintarangan kohdalta muutaman kerran lihanuijalla, niin että ranka antaa periksi ja lintu aukeaa littanammaksi, perhosen muotoon. Hiero maustetahna kauttaaltaan linnun vatsa- ja nahkapuolelle. Nosta broileri leivinpaperin päälle pellille.

  4. Kuori sipulit ja puolita valkosipulit pellille broilerin ympärille. Pirskottele öljyä sipuleille. Kypsennä uunissa noin 30–40 minuuttia. Tarkista broilerin kypsyys tikulla. Jos reiästä tuleva neste on kirkasta, lintu on kypsä.

  5. Kuori ja paloittele perunat kattilaan. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinvettä talteen runsas desi ja kaada loput pois. Raasta juusto. Vatkaa perunat muusiksi sähkövatkaimen pienimmällä teholla ja lisää joukkoon voi, keitinvettä ja juustoraaste. Vatkaa tasaiseksi. Tarkista suola.

  6. Purista paahdetut valkosipulit lautaselle broilerin ja muusin seuraan.

Reseptiä editoitu 25.1.2021 klo 16.34: Kypsennysaika oli aiemmin noin 30 minuuttia, lisätty vaihteluväli.

Kommentit (6)

Vierailija

En ihan luottaisi tuohon puolen tunnin kypsennysaikaan, olen itse usein valmistanut broileria aukileikattuna ja litteäksi levitettynä ja vähintään tunti on mennyt kypsennykseen. 

SH
Seuraa 
Liittynyt2.8.2018

Miksi hyvä ja mehukas liha pilataan nuijimalla nesteet pois?

Lipponen

Eli tässä on taas haettu asiaa joka on toteuttettu aivan päin helvettiä!Siis tämän "litteänlinnun"ohje vatii myös niiden luiden poisrenssaamisen niin että muoto pysyy samana,enpä uskö että kyseisen kirjoittajaja osaa ottaa nahallista lintua luuttomaksi mikä on tässä tarkoitus.PISTE.

Vierailija

@ Lipponen

Vaikka tuota broileria ei olekaan käsitelty minkään keittotaidon oppien mukaan, litistäminen (oikeat kokit eivät käytä sanaa mäisky) valmistustapana ei silti edellytä linnun tekemistä luuttomaksi. (Tosin oman ravintolani kokin laittaisin takaisin kokkikouluun jos hän tunaroisi linnun tähän muotoon.)

Yritän selittää asian maallikolle selkokielellä.

Litistetty (engl. spatchcocked tai butterflied) kana/broileri valmistetaan leikkaamalla ensin saksilla pois selkäranka, sitten murtamalla/litistämällä lintu rintalastan puolelta ja lopuksi levittämällä se tasaiseksi. Tätä broileria ei näy olevan leikattu auki, mikä on suuri virhe. Oikein leikattuna ja litistettynä koivet kääntyvät ns ”ujoon” asentoon, ”polvet” sisäänpäin (toisin siis kuin tässä joka on eräänlainen ”ota ja omista” -asento). Näin linnusta tulee ”perhonen” (butterfly). Kun lintu kypsennetään siinä muodossa, liha kypsyy tasaisemmin ja pysyy mehevämpänä kuin kypsennettäessä ”pyöreänä”. Samalla nahasta tulee erityisen rapeaa kun mikään osa nahasta ei ole piilossa. Perhosleikattu kana voidaan myös grillata ilman varrasta, koska tällä tavalla myös reidet saavat tasaisemmin lämpöä vaikka kana kypsyykin tasaisella alustalla. Ja kyllä, oikein tehtynä perhosleikattu kana kypsyy lähes puolta nopeammin kuin kokonaisena. Tämän 365-reseptin kanasta en ihan lähtisi lyömään vetoa.

vierailija

Ranskassa käytetään "mäiskyyn " kukonpoikaa, eli à la diable ( pirun tapaan). Juu  ei. ei sitä elukaa, oli sitten kukonpoika tai  roipeli, oo mitään järkeä muijia. Piru se on koska joko kastike tai kuorrutus tai molemmat on voimakkaita.  

Vierailija

Tosiaan! Lyttykana! "Mäiskyruoka" ei kauheasti ruokahalua herätä. Yrittäisitte nyt edes antaa näille annoksillenne tolkullisia nimiä.

Me Naiset on lisännyt 1402 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Eero Ritala ja Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Peruna pizzassa vaikutti Eero Ritalan mielestä järjettömältä ajatukselta, kunnes hän maistoi herkkua ensimmäisen kerran. Tästä pizzasta tuli kuitenkin näyttelijän bravuuri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 levypizza
Valmistusaika
40 min + kohotus 48 h ja kohotus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Peruna-suppispizza

Ainekset

500
g
00-jauhoja
3 ½
dl
kylmää vettä
3
g (noin 1 tl)
kuivahiivaa
10
g (noin 2 tl)
hienoa merisuolaa
10
g (noin 1 ½ rkl)
oliiviöljyä
Täyte
6–8
perunaa
5
dl
esikäsiteltyjä metsäsieniä (esimerkiksi suppilovahveroita)
3
rosmariinin oksaa
1
tl + 1 tl
sormisuolaa
½
tl + ½ tl
rouhittua mustapippuria
noin 4
rkl
oliiviöljyä sienten paistamiseen ja pizzan päälle
Päälle
¼
ruukkua
tuoretta timjamia
½
sitruunan keltainen kuoriraaste
1
dl
kasvipohjaista turkkilaista jogurttia (Oatlyn Havregurt turkkilainen)

Työvaiheet

  1. Ota tilkka vettä sivuun (3 ½ dl:sta) ja sekoita siihen suola. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja kaada yleiskoneen kulhoon. Kaada vesi joukkoon ja vaivaa hiljaisella nopeudella noin 10 minuuttia.

  2. Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin. Lisää oliiviöljy ja vaivaa, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan. Vaivaa lopuksi maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää.

  3. Sulje taikina ilmatiiviiseen astiaan ja laita jääkaappiin vuorokaudeksi. Ota taikina jääkaapista ja muotoile varovasti palloiksi. Laita pallot toiseksi vuorokaudeksi jääkaappiin. Ota kohonneet pallot jääkaapista ja anna lämmetä omassa rasiassaan pari tuntia ennen käsittelyä.

  4. Öljyä uunipelti. Ota taikina kohoamisastioista varoen, käytä apuna jauhoja ja lastaa. Siirrä taikina jauhotetulle tasolle ja painele litteäksi sormien avulla, nosta välillä ilmaan, jotta taikina ei tarraa alustaan. Siirrä öljytylle uunipellille ja levitä sormien avulla koko uunipellille. Anna kohota vielä 30 minuuttia.

  5. Tee täyte. Kuori tai harjaa perunat ja leikkaa niistä mandoliinilla ohuita viipaleita. Kuivaa ne. Lorauta päälle hieman öljyä ja ripottele suolaa ja pippuria ja paahda niitä hetki uunissa tai pannulla. Paista suppilovahverot öljyssä pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla.

  6. Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin mahdollista. Lorauta pizzapohjan päälle oliiviöljyä ja laita noin 300 asteiseen uuniin 5 minuutiksi. Levitä päälle perunaviipaleet, mausta suolalla, pippurilla, oliiviöljyllä ja rosmariinilla. Laita päälle maustetut sienet. Laita takaisin uuniin vielä noin 5 minuutiksi.

  7. Ripottele kuuman pizzan päälle timjamin lehtiä, lusikoi jogurttia ja raasta sitruunankuorta.

Kommentit (0)