Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2776 reseptiä.
Linkitetty 118 keittokirjaan.
Ohje: Jouni Toivanen Kuva: Sami Repo

Täydellisen lohikeiton salaisuutena on perkeistä keitetty liemi. Soppa viimeistellään kermalla ja tillisilpulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lohikeitto

Ainekset

600
g
nahallista, ruodollista lohifileetä
1
porkkana
1
laakerinlehti
3
maustepippuria
5
valkopippuria
1-2
keltasipulia
2
rkl
voita
1/2
nippua
tilliä
6-10
kiinteää perunaa
2
dl
kuohukermaa
1-2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin liemi kalan nahasta ja ruodoista. Kuori porkkana ja leikkaa se 1 cm:n kokoisiksi paloiksi. Irrota lohifileestä nahka ja ruodot. Laita porkkanapalat, lohen nahka sekä ruodot kattilaan ja lisää kylmää vettä noin 8 dl, kunnes ainekset peittyvät. Lisää laakerinlehti ja pippurit. Keitä matalalla lämmöllä 20 min.
  2. Kun liemi kiehuu, kuori ja hienonna sipulit omaan kattilaansa. Kuullota hienonnettua sipulia voissa miedolla lämmöllä 20 min ilman, että sipulisilppu ruskistuu. Leikkaa tillinvarret irti. Lisää tillinvarret kalaliemeen ja anna poreilla miedolla lämmöllä 10 min.
  3. Hienonna tilli. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi. Leikkaa lohifilee 2 cm x 2 cm:n kokoisiksi paloiksi.
  4. Kuori ja paloittele perunat noin 1 1/2 cm x 1 1/2 cm:n kokoisiksi paloiksi. Lisää perunat pannuun ja kuullota niitä sipulien kanssa 2–3 min.
  5. Siivilöi valmis lohiliemi sipuleiden ja perunoiden joukkoon. Keitä 12–15 min tai kunnes perunat ovat juuri ja juuri kypsiä. Mausta suolalla ja ota pois levyltä. Anna jäähtyä hieman.
  6. Laita lohipalat kulhoon tai toiseen kattilaan. Laita yhteen lohipalaan sisälämpömittari. Kauho kauhalla lohipalojen päälle lämmintä, hieman jäähtynyttä kalalientä (noin 60-asteista). Kun sisälämpömittari näyttää 42 astetta, lohi on sopivan kypsää. Lohi kypsyy hyvin nopeasti kuumassa liemessä. Älä kypsennä yli 50-asteiseksi.
  7. Lämmitä peruna-sipuliseos kiehuvaksi. Ota kattila levyltä, lisää hienonnettu tilli ja kermavaahto. Lisää kypsät lohipalat liemineen ja sekoita. Tarjoa ruisleivän ja voin kera.

Kommentit (2)

Ritva Lehtonen
Seuraa 
Liittynyt19.11.2014

Onpa yksinkertainen ja nopea keitto saatu monimutkaiseksi
tällä ohjeella.

Käyttäjä130
Seuraa 
Liittynyt13.11.2014

:) Just piti samaa sanoa! Onko se (maku) varmasti sen arvoista? Itse en ainakaan jaksa kokeilla.

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2776 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Silakasta tulee ravintolatason herkkua, kun raakakypsennät fileet etikkaisessa vinegretissä ja pyöräytät seuraksi raikkaan piimäkastikkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Silakkafileet ja piimäkastike

Ainekset

400
g
silakkafileitä
2
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviinietikkaa
1
tl
suolaa
Kastike
dl
piimää
½
ruukku
basilikaa
½
ruukku
lehtipersiljaa
¼
tl
suolaa
1
tl
valkoviinietikkaa
Lisäksi
4
dl
verso- tai yrttisekoitusta
1
rkl
oliiviöljyä
1–2
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria
(sitruunaa)

Työvaiheet

  1. Nylje silakkafileet eli poista niistä nahka. Laita fileet vieri viereen laakealle vadille.

  2. Kuori valkosipulit ja hienonna ne kulhoon. Sekoita joukkoon öljy, etikka ja suola. Kaada marinadi silakkafileille ja kääntele niin että fileet maustuvat tasaisesti. Laita silakat kylmään maustumaan 20 minuutiksi.

  3. Laita piimä, yrtinoksat, suola ja etikka sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi kastikkeeksi.

  4. Valuta silakkafileet marinadista ja nosta tarjoiluvadille. Laita versosekoitusta fileiden päälle ja pirskottele päälle öljyä. Ripottele sormisuolaa ja mustapippuria mausteeksi. Viimeistele ruoka piimäkastikkeella tai tarjoa se erikseen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2776 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Carbonara-henkisessä pastassa käytetään valmiiksi pestyjä, patavalmiita simpukoita. Ruokaan tulee makua ja rakennetta simpukoiden ja pastan keitinliemistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Simpukkapasta carbonaran tapaan

Ainekset

1
kg
tuoreita, patavalmiita sinisimpukoita
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
voita
dl
valkoviiniä
3
persiljanoksaa
dl
vettä
Lisäksi
400
g
spagettia
1+1
dl
parmesaanijuustoa raasteena
2
keltuaista
1
dl
simpukoiden keitinlientä
1
dl
pastan keitinvettä
½
tl
mustapippuria
1–2
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat kylmällä vedellä ja heitä rikkoutuneet yksilöt pois. Napauta avoinna olevia simpukoita pöytää vasten. Heitä pois simpukat, jotka eivät sulkeudu.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja paista niitä voissa, laakeassa kattilassa pari minuuttia. Lisää valkoviini ja kiehauta. Lisää persiljanoksat ja vesi, ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Kaada simpukat kattilaan ja anna kypsyä kuumimmalla teholla kansi kiinni 4–5 minuuttia. Nosta simpukat reikäkauhalla jäähtymään laakeaan kulhoon. Poista kiinni jääneet simpukat. Jätä liemi liedelle ja pidä se kuumana matalalla lämmöllä. Irrota simpukoista lihat talteen.

  3. Keitä pasta al denteksi suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä).

  4. Raasta parmesaani. Riko keltuaiset kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Kaada kuumaa simpukkalientä ja pastan keitinvettä keltuaisten joukkoon. Lisää desi parmesaania sekoittaen. Kaada seos kuuman pastan joukkoon, lisää mausteet sekä simpukoiden lihat ja sekoita. Tarjoa loppu parmesaani pastan pinnalla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1402 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Juuripersilja muistuttaa ulkomuodoltaa erehdyttävästi piparjuurta, mutta sen maku on omaa luokkaansa. Tämä juures on nimensä veroinen, sillä mausta voi tunnistaa aavistuksen persiljasta tuttua aromia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Juuripersiljakeitto

Ainekset

400
g
juuripersiljaa
1 rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
omena (tai päärynä)
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
5
dl
kasvislientä
2
dl
kaurakermaa
½
sitruunan mehu
noin ½
tl
suolaa
Pinnalle
sitruunan kuorta
hienonnettua persiljaa (tai siemeniä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja paloittele juuripersiljat leivinpaperin päälle uunipellille. Kääntele ruokalusikallinen öljyä, suola ja pippuri joukkoon. Paahda 10 minuuttia.
  2. Kuori ja paloittele omena, ja lisää se juuripersiljan joukkoon. Jatka paahtamista noin 10 minuuttia.
  3. Kuori ja paloittele sillä aikaa sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna 1 rkl öljyä kattilassa ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Lisää kaurakerma, sitruunan mehu, juuripersilja ja omena. Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella pehmeäksi.
  4. Hienonna pinnalle persiljaa ja raasta hieman sitruunankuorta

Oikaisu 19.1.2021 klo 13.42: Työvaiheissa mainittiin aiemmin juuriselleri, korjattu juuripersiljaksi.

Kommentit (1)

Vierailija

Otsikossa puhutaan juuripersiljasta, tekstissä juuriselleristä. Se siitä tulee kun reseptejä kirjoitellaan laiskasti copypeistaamalla, vaihdetaan pari sanaa mutta unohdetaan tarkistaa teksti. Ammattilaisilta voisi odottaa parempaa jälkeä?

Vesikielellä on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 68 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Välipäiville on helppoa valmistaa paahdettu valkosipulinen kasvis-juureskeitto. Kaikki kasvikset vain uunipellille, jonka jälkeen maustaminen ja uuniin tunniksi. Soseutus ja eikun syömään! Itse rakastan paahtuneen valkosipulin makua ja siksi tässä ohjeessa on sitä paljon. Uunissa sipulin maku...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
1,5 h
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kasvis/juureskeitto

Ainekset

2
perunaa
2
porkkanaa
2
sipulia
2
kokonaista valkosipulia
2
tomaattia
1
pieni kukkakaali
ripaukset
suolaa, timjamia, meiramia, mustapippuria
3
rkl
rypsiöljyä
1,5
kpl
kasvisliemikuutio
1
l
vettä
1
rkl
tummaa balsamicoa

Työvaiheet

1. Kuori porkkanat, perunat ja sipulit. Pilko tomaatit, porkkanat, perunat, kukkakaalit ja sipulit isoiksi lohkoiksi. Valkosipulia ei tarvitse kuoria riittää, kuin halkaisee keskeltä.
2. Laita kaikki kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kaada kasvisten päälle öljyä ja ripottele päälle mausteet . Pyörittele kasviksia hyvin mausteissa.
3. Paahda kasviksia uunissa 180-200 asteessa n. 60 min.
4. Tee sillä aikaa kasvisliemi, jossa on 1 l vettä ja 1,5 kasvisliemikuutiota.
5. Irroita valkosipulit kuorestaan haarukalla (lähtevät erittäin helposti)  ja lisää ne blenderiin muiden kasvisten kanssa. Kaada sinne mukaan myös kaikki neste uunipelliltä. Lisää blenderiin myös kasvislientä n. 5 dl. Soseuta!
6. Kaada soseutettu keitto kattilaan ja lisää loppu kasvisliemi mukaan. Kuumenna keitto kiehuvaksi.
7. Lisää lopuksi tumma balsamico . Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta. Keittoa voi pehmentää myös kermalla, mutta itse jätin sen nyt pois, koska tykkään syödä tätä keittoa raejuuston kanssa, joka pehmentää makua upeasti. Nauti!
ps. Valkosipulien maku laimenee todella paljon paahdettaessa.
Tarjoile raejuuston, paahdettujen siementen tai leipäkrutonkien kanssa!
Ohje: Tarja Pasanen/vesikielellä @waterontongue

Kommentit (1)

Vierailija

Erittäin hyvää.