Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3415 reseptiä.
Linkitetty 123 keittokirjaan.
Ohje: Jouni Toivanen Kuva: Sami Repo

Täydellisen lohikeiton salaisuutena on perkeistä keitetty liemi. Soppa viimeistellään kermalla ja tillisilpulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lohikeitto

Ainekset

600
g
nahallista, ruodollista lohifileetä
1
porkkana
1
laakerinlehti
3
maustepippuria
5
valkopippuria
1-2
keltasipulia
2
rkl
voita
1/2
nippua
tilliä
6-10
kiinteää perunaa
2
dl
kuohukermaa
1-2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin liemi kalan nahasta ja ruodoista. Kuori porkkana ja leikkaa se 1 cm:n kokoisiksi paloiksi. Irrota lohifileestä nahka ja ruodot. Laita porkkanapalat, lohen nahka sekä ruodot kattilaan ja lisää kylmää vettä noin 8 dl, kunnes ainekset peittyvät. Lisää laakerinlehti ja pippurit. Keitä matalalla lämmöllä 20 min.
  2. Kun liemi kiehuu, kuori ja hienonna sipulit omaan kattilaansa. Kuullota hienonnettua sipulia voissa miedolla lämmöllä 20 min ilman, että sipulisilppu ruskistuu. Leikkaa tillinvarret irti. Lisää tillinvarret kalaliemeen ja anna poreilla miedolla lämmöllä 10 min.
  3. Hienonna tilli. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi. Leikkaa lohifilee 2 cm x 2 cm:n kokoisiksi paloiksi.
  4. Kuori ja paloittele perunat noin 1 1/2 cm x 1 1/2 cm:n kokoisiksi paloiksi. Lisää perunat pannuun ja kuullota niitä sipulien kanssa 2–3 min.
  5. Siivilöi valmis lohiliemi sipuleiden ja perunoiden joukkoon. Keitä 12–15 min tai kunnes perunat ovat juuri ja juuri kypsiä. Mausta suolalla ja ota pois levyltä. Anna jäähtyä hieman.
  6. Laita lohipalat kulhoon tai toiseen kattilaan. Laita yhteen lohipalaan sisälämpömittari. Kauho kauhalla lohipalojen päälle lämmintä, hieman jäähtynyttä kalalientä (noin 60-asteista). Kun sisälämpömittari näyttää 42 astetta, lohi on sopivan kypsää. Lohi kypsyy hyvin nopeasti kuumassa liemessä. Älä kypsennä yli 50-asteiseksi.
  7. Lämmitä peruna-sipuliseos kiehuvaksi. Ota kattila levyltä, lisää hienonnettu tilli ja kermavaahto. Lisää kypsät lohipalat liemineen ja sekoita. Tarjoa ruisleivän ja voin kera.

Kommentit (2)

Ritva Lehtonen
Seuraa 
Liittynyt19.11.2014

Onpa yksinkertainen ja nopea keitto saatu monimutkaiseksi
tällä ohjeella.

Käyttäjä130
Seuraa 
Liittynyt13.11.2014

:) Just piti samaa sanoa! Onko se (maku) varmasti sen arvoista? Itse en ainakaan jaksa kokeilla.

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Arto Vuohelainen
Vartissa valmis kalahampurilainen päästää kokin mahtavan helpolla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalapurilaiset

Ainekset

4
hampurilaissämpylää
1
pkt
järvikalapihvejä (Apetit)
1
rkl
rypsiöljyä
1
pihvitomaatti
1
avokado
salaattia tai basilikaa
4
cheddarjuustoviipaletta
Kastike
dl
turkkilaista jugurttia
½
dl
ketsuppia

Työvaiheet

  1. Paista jäiset pihvit molemmin puolin kypsiksi öljyssä pannulla miedolla lämmöllä.
  2. Siivuta tomaatti ja avokado.
  3. Paahda leivät paahtimessa. Sekoita jugurtti ja ketsuppi.
  4. Laita sämpylöiden väliin kastiketta, salaattia, cheddarsiivu, kalapihvit, tomaatit ja avokado.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3415 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Täyteläisen tomaattinen sydänsimpukkakeitto saa makunsa chilistä ja valkosipulista arrabbiata-pastan tapaan. Tarjoa keiton seurana hyvää leipää, jolla voit pyyhkäistä lautaselta viimeisetkin pisarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + simpukoiden liotus 30 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Sydänsimpukkakeitto arrabbiata

Ainekset

500
g
sydänsimpukoita
3
valkosipulinkynttä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
oliiviöljyä
3
oreganon oksaa
3
dl
valkoviiniä
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
1
tl
sokeria
n.1
dl
vettä
2
dl
kuohukermaa
n. ½
tl
suolaa
LISÄKSI
4
tomaattia
2
rkl
laadukasta oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat juoksevan veden alla ja anna levätä sen jälkeen kylmässä vedessä puolisen tuntia. Heitä rikkinäiset ja sulkeutumattomat simpukat pois.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kypsennä valkosipulia, chiliä ja tomaattipyreetä oliiviöljyssä kattilassa 2-3 minuuttia. Lisää oregano ja valkoviini. Kuumenna kiehuvaksi. Nostele simpukat kylmästä vedestä kattilaan, laita kansi päälle ja kypsennä täydellä teholla 2 minuuttia.

  3. Kaada simpukoiden keitinliemi siivilän läpi puhtaaseen kattilaan. Lisää joukkoon tomaatttimurska ja sokeri. Huuhtele purkki vedellä ja lisää vesi kattilaan. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna sen hautua keskilämmöllä noin 10 minuuttia.

  4. Kalttaa keiton pinnalle tulevat tomaatit. Tee tomaatin pintaan kevyet ristiviillot ja kasta tomaatit yksi kerrallaan kiehuvaan veteen noin 10 sekunniksi. Kuori tomaatit ja poista siemenkota. Leikkaa tomaatin liha pieniksi kuutioiksi.

  5. Lisää kerma keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja soseuta keitto kuohkeaksi sauvasekoittimella. Maista ja lisää suolaa tarvittava määrä.

  6. Annostele keitto lautasille ja lusikoi tomaattikuutiot päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tarjoa keitettyjen simpukoiden kanssa.

Vinkki Simpukoiden syöminen on hauskaa puuhaa, ja suositus onkin laittaa kaunottaret tarjolle omaan kulhoonsa kuoresta syötäväksi. Vaihtoehtoisesti simpukanlihan voi napata valmiiksi pois kuorista ja annostella keiton pinnalle yhdessä tomaattikuutioiden kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3415 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Ruusukaalista syntyvä herkän makuinen sosekeitto sopii vaikka alkuruoaksi loppusyksyn juhlapöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 annosta tai 4 alkuruoka-annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusukaalikeitto

Ainekset

500
g
ruusukaaleja
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
7
dl
vettä
2
rkl
kasvifondia
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
¼
tl
mustapippuria
1
dl
paahdettua sipulia

Työvaiheet

  1. Siisti ruusukaalien kannat ja poista huonot lehdet. Ota kahdesta isoimmasta ruusukaalista irti lehtiä sen verran kun saat. Säästä ne keiton koristeluun. Paloittele loput kaalit.

  2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä pannulla öljyssä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  3. Kiehauta vesi kattilassa, lisää paloitellut ruusukaalit ja keitä 5 minuuttia. Lisää sipulit ja kasvifondi. Keitä muutama minuutti. Soseuta keitto sauvasekoittimella.

  4. Lisää tuorejuusto nokareina ja kuumenna keittoa matalalla lämmöllä, kunnes juusto on liuennut. Mausta keitto mustapippurilla. Ripottele annosten pinnalle paahdettua sipulia ja koristele ruusukaalin lehdillä.

Vinkki Vaihda tuorejuusto halutessasi vegaaniseen versioon.