Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2065 reseptiä.
Linkitetty 109 keittokirjaan.
Ohje: Jouni Toivanen Kuva: Sami Repo

Täydellisen lohikeiton salaisuutena on perkeistä keitetty liemi. Soppa viimeistellään kermalla ja tillisilpulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lohikeitto

Ainekset

600
g
nahallista, ruodollista lohifileetä
1
porkkana
1
laakerinlehti
3
maustepippuria
5
valkopippuria
1-2
keltasipulia
2
rkl
voita
1/2
nippua
tilliä
6-10
kiinteää perunaa
2
dl
kuohukermaa
1-2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin liemi kalan nahasta ja ruodoista. Kuori porkkana ja leikkaa se 1 cm:n kokoisiksi paloiksi. Irrota lohifileestä nahka ja ruodot. Laita porkkanapalat, lohen nahka sekä ruodot kattilaan ja lisää kylmää vettä noin 8 dl, kunnes ainekset peittyvät. Lisää laakerinlehti ja pippurit. Keitä matalalla lämmöllä 20 min.
  2. Kun liemi kiehuu, kuori ja hienonna sipulit omaan kattilaansa. Kuullota hienonnettua sipulia voissa miedolla lämmöllä 20 min ilman, että sipulisilppu ruskistuu. Leikkaa tillinvarret irti. Lisää tillinvarret kalaliemeen ja anna poreilla miedolla lämmöllä 10 min.
  3. Hienonna tilli. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi. Leikkaa lohifilee 2 cm x 2 cm:n kokoisiksi paloiksi.
  4. Kuori ja paloittele perunat noin 1 1/2 cm x 1 1/2 cm:n kokoisiksi paloiksi. Lisää perunat pannuun ja kuullota niitä sipulien kanssa 2–3 min.
  5. Siivilöi valmis lohiliemi sipuleiden ja perunoiden joukkoon. Keitä 12–15 min tai kunnes perunat ovat juuri ja juuri kypsiä. Mausta suolalla ja ota pois levyltä. Anna jäähtyä hieman.
  6. Laita lohipalat kulhoon tai toiseen kattilaan. Laita yhteen lohipalaan sisälämpömittari. Kauho kauhalla lohipalojen päälle lämmintä, hieman jäähtynyttä kalalientä (noin 60-asteista). Kun sisälämpömittari näyttää 42 astetta, lohi on sopivan kypsää. Lohi kypsyy hyvin nopeasti kuumassa liemessä. Älä kypsennä yli 50-asteiseksi.
  7. Lämmitä peruna-sipuliseos kiehuvaksi. Ota kattila levyltä, lisää hienonnettu tilli ja kermavaahto. Lisää kypsät lohipalat liemineen ja sekoita. Tarjoa ruisleivän ja voin kera.

Kommentit (2)

Ritva Lehtonen
Seuraa 
Liittynyt19.11.2014

Onpa yksinkertainen ja nopea keitto saatu monimutkaiseksi
tällä ohjeella.

Käyttäjä130
Seuraa 
Liittynyt13.11.2014

:) Just piti samaa sanoa! Onko se (maku) varmasti sen arvoista? Itse en ainakaan jaksa kokeilla.

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2065 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Sitruunalla, valkosipulilla ja meiramilla maustettu liemi antaa syksyn ihanille sienille tilaa loistaa. Kirkas sienikeitto onnistuu niin kantarelleista, kehnäsienistä kuin orakkaistakin. Myöhemmin syksyllä soppaan sopivat myös suppikset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kirkas sienikeitto

Ainekset

6–8
kehnäsientä
1
l (250 g)
kantarelleja
1
kesäkurpitsa (n. 800 g)
2
valkosipulinkynttä
1
sitruuna
3
rkl
oliiviöljyä
1
l
vettä
3
rkl
hummerifondia
2
rkl
tuoretta meiramia/oreganoa
½
tl
kuivattua minttua
¼
tl
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
Lisäksi
4
viipaletta maalaisleipää
1
valkosipulinkynsi

Työvaiheet

  1. Puhdista ja viipaloi sienet. Raasta kurpitsa isolla terällä. Kuori ja hienonna valkosipulit. Pese ja raasta sitruunan kuori ja purista mehu pieneen kulhoon.
  2. Kuullota sieniä ja valkosipulia öljyssä kattilassa 3–5 minuuttia. Ota muutama sieni sivuun annosten koristeeksi. Lisää kurpitsaraaste, sitruunankuori ja vesi. Lisää fondi ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kannen alla 10 minuuttia.
  3. Lisää sitruunamehu ja yrtit keittoon. Mausta pippurilla ja suolalla.
  4. Paahda leivät rapeiksi. Hiero ne halkaistulla valkosipulinkynnellä. Laita leivät keittolautasille ja kauho soppa päälle. Lisää paistetut sienet ja tarjoa heti.

Vinkki! Hummerifondi on keitossa piste iin päälle, mutta voit käyttää myös kasvisfondia. Tällöin soppa on vegaaninen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2065 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Muurikkapaella saa, ja sen pitääkin, kärähtää kevyesti kiinni pannuun! Maistuva liemi, laadukas riisi ja itse tehty mausteseos tekevät paellasta uskomattoman herkullisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min + sofrito 30 min + liemi 10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paella

Ainekset

3
broilerin koipireittä
100
g
chorizoa
1
punainen paprika
5
dl
paella- tai risottoriisiä
100
g
(pakaste)herneitä
n. 1
dl
oliiviöljyä
1
tl
savupaprikajauhetta
12
jättikatkarapua
Liemi
1
kg
sinisimpukoita
¼
tl
sahramia
4
dl
kuivaa valkoviiniä
l
vettä
3
kanaliemikuutiota
3–4
timjaminoksaa
3–4
rosmariininoksaa
Sofrito
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
½
dl
oliiviöljyä
1
tähtianis
1
laakerinlehti
6
luumutomaattia
Lisäksi
2
sitruunaa
¼
dl
oliiviöljyä
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee sofrito. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit ja kuullota niitä mausteiden kanssa öljyssä kattilassa 5 minuuttia välillä sekoittaen. Halkaise tomaatit, poista kannat ja siemenet. Lisää tomaatit kattilaan ja hauduta 20 minuuttia välillä sekoittaen. Poista tähtianis ja laakerinlehti.
  2. Keitä liemi. Harjaa simpukat kylmässä vedessä. Kopauta niitä kevyesti ja heitä avonaiset tai rikkoutuneet pois. Lämmitä sahramia kattilassa, lisää viini ja kiehauta. Lisää vesi, liemikuutiot ja yrtit, kiehauta. Keitä simpukoita liemessä 1 minuutti. Ota ne reikäkauhalla pois ja säästä avautuneet paellan viimeistelyyn. Heitä pois ne, jotka eivät avaudu. Pidä liemi kuumana.
  3. Laita koipireidet leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Viillä terävällä veitsellä koipireiden päältä luu esiin ja leikkaa luu varovasti irti.
  4. Ota kaikki paellan aineet esille. Leikkaa chorizo ja paprika 1 cm:n kuutioiksi. Mittaa riisi ja herneet valmiiksi.
  5. Kuumenna muurikka ja lisää 1 rkl öljyä. Paista broileria muutama minuutti ja siirrä pois pannusta. Lisää 1 rkl öljyä ja paista chorizot ja paprikat, mausta savupaprikalla ja siirrä sivuun. Paista vielä ravut nopeasti 1 rkl:ssa oliiviöljyä ja siirrä sivuun.
  6. Mittaa pannuun ½ dl öljyä ja kuullota siinä riisiä muutama minuutti. Lisää sofrito, broilerit ja noin puolet liemestä. Sekoittele ja anna hautua noin 10 minuuttia. Lisää paprikat, chorizot ja loppu liemi. Hauduta 6–8 minuuttia. Maistele riisin kypsyyttä ja suolaisuutta. Lisää suolaa tarvittaessa.
  7. Sekoita herneet, ravut ja simpukat kevyesti kypsään riisiin. Kun liemi on imeytynyt, anna paellan paistua sekoittelematta 1 minuutti, se saa tarttua hieman kiinni pannuun.
  8. Lohko sitruunat. Purista pari lohkoa paellaan ja laita loput sen päälle. Viimeistele öljyllä, persiljalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2065 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Levitä lohelle feta-kasvispeti ja nosta uuniin paahtumaan! Kreikkalaiset maut sopivat ihanasti yhteen uunilohen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen uunilohi

Ainekset

600
g
lohifileetä
1
tl
suolaa
Kasvispeti
8
perunaa
4
tomaattia
1
kesäkurpitsa
1
sitruuna
2
valkosipulinkynttä
1
pkt (200 g)
fetaa
2
dl
oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
1
ruukku vesikrassia

Työvaiheet

  1. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 20 minuuttia. Lohko sillä aikaa tomaatit, leikkaa kesäkurpitsa suupaloiksi, pese ja viipaloi sitruuna. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Murenna feta. Paloittele kypsät perunat neljään osaan.
  2. Sekoita kasvispedin aineet sitruunoita lukuun ottamatta uunivuoassa. Levitä sitruunaviipaleet päälle.
  3. Leikkaa lohen nahkapuolelle 3 cm:n välein viillot lihan puoleenväliin asti. Ripottele pinnalle 1 tl suolaa ja laita kala sitruunaviipaleiden päälle vuokaan. (Jos kypsennät ruuan seuraavana päivänä, peitä se kelmulla ja laita jääkaappiin.)
  4. Kypsennä vuokaa 180-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes lohi on lohkeavan kypsää. Tarjoa tuoreen raikkaan vesikrassin kanssa.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 59 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Broileriminestrone on ihanan kevyt mutta lämmittävä arkisoppa! Pavut tekevät keitosta ruokaisan. Voit silputa joukkoon halutessasi myös kourallisen lehtikaalia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 7 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileri-minestronekeitto

Ainekset

250
g
broilerinfileesuikaleita
½
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
1
rkl
öljyä
1
pieni punasipuli
1
porkkana
1
rkl
tomaattipyreetä
l
kanalientä
1
laakerinlehti
200
g
vihreitä papuja
2
dl
täysjyväkuviopastaa
1
prk (380 g)
isoja valkoisia papuja
1
rs
kirsikkatomaatteja
½
dl
hienonnettua lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Ruskista broilerisuikaleet öljyssä pinnoitetussa kattilassa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  2. Hienonna sipuli ja kuutioi porkkana. Lisää ne kattilaan yhdessä tomaattipyreen kanssa. Jatka paistamista noin 5 min. 
  3. Lisää myös kanaliemi ja laakerinlehti.
  4. Leikkaa vihreät pavut muutamaan osaan ja lisää kattilaan yhdessä pastan kanssa. Keitä hiljalleen poreillen noin 7 minuuttia tai kunnes pasta on kypsää.
  5. Valuta valkopavut liemestään. Puolita kirsikkatomaatit ja lisää ne keittoon yhdessä papujen kanssa. Anna kiehahtaa vielä kertaalleen. Viimeistele keitto hienonnetulla lehtipersiljalla.

Kommentit (0)