Lipeäkalan keittäminen
Ainekset
Työvaiheet
- Käytä emali- tai ruostumatonta teräskattilaa. Aseta kala kattilaan nahkapuoli alaspäin. Lisää vettä sen verran, että kala peittyy. Lisää suola. Peitä kattila kannella ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Keitä lipeäkalaa alhaisella lämmöllä 20 minuuttia.
- Asettele tarjoiluastian pohjalle puhdas lautas- tai pyyheliina. Nosta lipeäkala reikäkauhalla liinan päälle.
Vinkki! Sopiva suolan määrä lipeäkalaa keitettäessä on 1–2 tl suolaa/kalakilo.
Lipeäkalan kypsentäminen uunissa
Ainekset
Työvaiheet
- Voitele uuninkestävä, reunallinen vuoka. Nosta kala vuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripota kalan pinnalle 2 tl suolaa. Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla.
- Kypsennä kalaa 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Kypsennysaika vaihtelee kalan paksuuden mukaan. Kypsyessään lipeäkala muuttuu valkoiseksi ja kovettuu.
- Nosta vuoka uunista ja kaada vuokaan kertynyt vesi pois.
Valkokastike
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata rasva kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Nosta kattila pois liedeltä. Lisää maito noin 1 dl:n erissä. Sekoita jokainen maitoerä jauhoseokseen ennen kuin lisäät maitoa.
- Kuumenna kastiketta koko ajan sekoittaen, kunnes se on sopivan sakeaa. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Mausta suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Pidä kastike lämpimänä vesihauteessa.
- Tarjoa lipeäkalan, keitettyjen perunoiden ja mustapippurin kanssa.
Vinkki! Anna ruokailijoiden raastaa itse muskottipähkinää lipeäkala-annoksen pinnalle.