Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 446 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Uunilohi on suomalaisen kotiruuan peruspilareita. Mestarikokki Jouni Toivasen vinkeillä saat kalasta aina mehevää. Täydellisen lohen kaava: 100-asteinen uuni, 25 minuuttia ja sisälämpötila 42 astetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Uunilohi

Ainekset

600
g
ruodotonta lohifileetä
1
prk
smetanaa tai ranskankermaa
1/2
sitruunan mehu
1/4
tl
valkopippuria myllystä
2
rkl
hienonnettua tilliä
Suolaliemi
9
dl
vettä
1
dl
karkeaa merisuolaa
Lisäksi
8-12
perunaa
2
tl
suolaa keittämiseen
4
etikkapunajuurta
4
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Tee suolaliemi. Kuumenna vesi, mittaa suola veteen ja sekoittele, kunnes suola on liuennut. Jäähdytä vesi ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten jääkaappikylmäksi.
  2. Laita lohifilee kylmään suolaliemeen 20 minuutiksi.
  3. Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen. Huuhtele lohi kylmän veden alla ja kuivaa talouspaperilla. Laita lohi uunivuokaan.
  4. Mausta smetana tai ranskankerma valkopippurilla ja sitruunamehulla. Sivele se lohen pintaan.
  5. Työnnä paistolämpömittari lohen paksuimpaan kohtaan ja laita lohi uuniin. Kun mittari näyttää 42 astetta, on lohi kypsä; tähän menee noin 25 minuuttia.
  6. Lohen kypsyeesä keitä perunat kypsiksi suolavedessä (2 tl suolaa/1 l vettä) ja paloittele etikkapunajuuret lisukkeeksi. Koristele annokset tillillä.

Lue myös: Täydellisen mehevä uunilohi on 42-asteinen!

Kommentit (4)

Vierailija

Tätä kokeilen lauantaina.

Kokki minäkin

Suolaa pittää olla enemmän, eikä smetana passaa lohen kans.

Harrastelija

Testattu! Tein ohjeen mukaan ilman mittaria, nostin lopuksi lämmön 200 asteeseen pariksi minuutiksi, jotta olisi lämmin. Toimi! Päällä 18% creme fraisea. Teen uudelleen, kiitos.

Kalakokki

Liian raakaa. Raaka kala paha kala. Muuten ok,mutta pidettävä uunissa niin kauan,että sisälämpö 57-60 astetta. Vesiadtia uuniin antamaan kosteutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Mika Jylhä

Ponzukastike saa piparjuurivoissa paistetun hauen ja uuden sadon rapeat kasvikset loistamaan. Maalaisleipäpalalla voit kerätä talteen viimeisetkin ihanat pisarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparjuurihauki ja ponzukasvikset

Ainekset

600
g
ruodotonta haukifileetä
150
g
kirkastettua voita eli gheetä
30
g
piparjuurta
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
suolaa
Wokkikasvikset
1
nippu
retiisiä
1
nippu
pieniä varhaisporkkanoita
100
g
sokeriherneenpalkoja
2
rkl
öljyä paistamiseen
3–4
dl
sokeriherneitä
1
ruukku
lehtipersiljaa
Misomajoneesi
1
dl
majoneesia
1
rkl
vaaleaa misotahnaa
Lisäksi
dl
ponzua eli sitruunasoijakastiketta (Kikkoman)

Työvaiheet

  1. Laita haukifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Poista y-ruoto leikkaamalla terävällä veitsellä, ruotoja tunnustellen, viilto ruotorivin molemmille puolille. Poista ruotorivi. Kuivaa kalan pinta. Kuori piparjuuri ja ota siitä lastuja kuorimaveitsellä.

  2. Irrota varret retiiseistä ja porkkanoista. Huuhtele kasvikset. Puolita retiisit ja halkaise paksut porkkanat. Puolita herneenpalot.

  3. Mausta majoneesi misotahnalla. Sekoita tasaiseksi ja laita viileään odottamaan.

  4. Keitä ponzua kattilassa muutama minuutti, kunnes jäljellä on noin puolet. Pidä lämpimänä.

  5. Sulata kirkastettu voi pannussa, lisää piparjuurilastut ja kuumenna, kunnes ne muuttuvat kullankeltaisiksi. Lisää haukipalat ja paista keskilämmöllä koko ajan piparjuurivoilla valellen 3–4 minuuttia molemmin puolin. Siirrä kalat pois pannusta, mausta suolalla ja pippurilla ja pidä folion alla.

  6. Wokkaa retiisit, porkkanat ja sokeriherneenpalot kuumassa öljyssä pannussa nopeasti napakoiksi, 3–4 minuuttia. Siirrä pannu pois liedeltä ja lisää herneet. Hienonna persilja ja lisää se kasvisten joukkoon.

  7. Jaa kasvikset lautasille ja valuta päälle ponzukastiketta. Lisää haukipalat ja tarjoa misomajoneesin kanssa.

Vinkki Tee kirkastettu voi sulattamalla 200 g voita kattilassa. Anna voin levätä huoneenlämmössä 15 minuuttia ja valuta kirkas osa toiseen astiaan. Käytä pohjalle painunut hera esimerkiksi leivonnassa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapeaksi leivitetty paistettu kuha on pikaruokaa parhaimmillaan. Piparjuuri tuo kalan pintaan herkullista, wasabimaista potkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparjuurikuha ja tartarkastike

Ainekset

600–700
g
kuhafileetä
1
tl
suolaa
2
kananmunaa
1
rkl
piparjuurta tuubista
1
dl
korppu- tai pankojauhoja
Tartarkastike
¼
kurkku
½
tl
suolaa
2
rkl
purjon vihreää osaa hienonnettuna
1
dl
maitorahkaa
½
dl
majoneesia
1
rkl
sinappia
Lisäksi
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Aloita tartarkastikkeesta. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi ja siirrä palat kulhoon. Lisää suola kuutioiden joukkoon. Pese ja hienonna purjo ja yhdistä se rahkan, majoneesin ja sinapin kanssa toisessa kulhossa.

  2. Poista kuhafileistä keskiruoto. Ripottele suola fileille. Riko munat syvälle lautaselle. Sekoita piparjuuri munien joukkoon haarukalla vatkaten. Kaada korppujauhot toiselle lautaselle. Pyörittele kalapalat ensin muna- piparjuuriseoksessa ja sen jälkeen korppujauhoissa. Paista kalat öljyssä paistinpannussa noin 2 minuuttia molemmin puolin.

  3. Kaada kurkuista irronnut neste pois ja sekoita kuutiot muiden kastikeainesten joukkoon. Tarjoa kastike kuumien kalapalojen ja esimerkiksi pikapaistetun kaalin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Keväisessä lohisopassa on perunoiden tilalla parsaa. Raikkaassa viiniliemes­sä maistuvat varsiselleri ja fenkoli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-lohikeitto

Ainekset

500
g
vihreää parsaa
12
retiisiä
200
g
kylmäsavulohta
Liemi
2
salottisipulia
2
varsisellerinvartta
1
fenkoli
1
rkl
voita
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
l
kalalientä (fondista)
2
dl
kuivaa valkoviiniä
(suolaa)
Yrttimajoneesi
1
dl
yrttejä hienonnettuna (esim. kirveliä, tilliä, lehtipersiljaa)
dl
majoneesia

Työvaiheet

  1. Tee ensin liemi. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa varsisellerit ja fenkoli ohuiksi viipa­leiksi. Paista kasviksia voissa kattilassa pari minuuttia. Mausta mustapippurilla ja lisää kalaliemi sekä valkoviini. Anna poreilla hil­jalleen kannen alla noin 10 minuuttia.
  2. Tee yrttimajoneesi. Hienonna yrtit ja se­koita ne majoneesiin.
  3. Huuhtele parsat ja retiisit. Katkaise par­sojen puumaiset tyvet ja leikkaa parsat 3–4 osaan. Puolita tai lohko retiisit. Leikkaa lo­hi pieniksi kuutioiksi. Lisää retiisit ja parsat liemeen. Kuumenna kiehuvaksi ja siirrä kat­tila pois liedeltä. Lisää kylmäsavulohi keit­toon, mutta älä enää kuumenna, jotta kala ei hajoa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
  4. Tarjoa keitto yrttimajoneesin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Tuoretta siikaa, pari limettiä ja reilu kou­rallinen karhunlauk­kaa. Tässähän jää ceviche toiseksi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + maustuminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Laukkamarinoitu siika

Ainekset

400
g
siikafileetä
1
dl
karhunlaukkaa
2
limettiä
4
rkl
oliiviöljyä
½
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
viherpippuria
2
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kala ohuiksi nahattomiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet laakeaan reunalliseen astiaan.
  2. Hienonna laukka ja ripottele se kalan pinnalle.
  3. Pese limetit ja raasta toisesta limetistä kuori kulhoon. Purista molempien limettien mehu joukkoon. Lisää oliiviöljy, sokeri, suola ja viherpippuri. Sekoita ja kaada kastike kalan päälle.
  4. Ripottele kaprikset pinnalle. Anna maustua jääkaapissa 30 minuuttia.

Kommentit (0)