Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 169 keittokirjaan.
OHJE Sasu Laukkonen KUVA Anna Huovinen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kikhernepihvit falafelien tyyliin

Ainekset

1
tlk
/230 g kikherneitä
1 ½
rkl
tahinia eli seesamitahnaa
100
g
babypinaattia
½
ruukkua
lehtipersiljaa
½
tl
(luomu)sitruunan raastettua kuorta
½
sitruunan mehu
(1
valkosipulinkynsi)
½–1
tl
merisuolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tl
jauhettua juustokuminaa)
3–4
rkl
jauhoja (vehnä, speltti tai gluteeniton)
Lisäksi
3
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Valuta ja huuhtele kikherneet siivilässä. Kaada ne tehosekoittimeen ja lisää tahini. Pese ja kuivaa pinaatti ja laita tehosekoittimeen. Hienonna persilja joukkoon ja lisää sitruunan kuori ja mehu. Raasta halutessasi valkosipuli joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi juustokuminalla.
  2. Soseuta massa melko tasaiseksi mutta älä liian pitkään, ettei siitä tule tahnaa. Voi olla, että joudut pysäyttämään koneen välillä ja tuuppaamaan aineksia lusikalla liikkeelle. Lisää jauhot viimeisenä, sillä ne saattavat tehdä massasta venyvää. Siirrä massa toiseen kulhoon, peitä kelmulla ja anna vetäytyä noin 20 minuuttia.
  3. Tee korianterijogurtti (ks. ohje).
  4. Muotoile massa 10–12 pihviksi kostutetuin käsin. Paista pihvit reilussa määrässä öljyä rapeaksi, noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Anna pihvien valua hetki talouspaperin päällä ja tarjoa heti. Halutessasi voit tarjota pihvien kanssa salaattia, couscousia ja paahdettuja paprikoita.

     

 

Vinkki! Voit muotoilla pihvit valmiiksi jääkaappiin ja vain paistaa nopeaksi yöpalaksi.

 

 

Juomasuositus: Falafelit kaipaavat yrttistä, mineraalista mutta samalla hieman mausteista viiniä. Italialainen Pinot Grigio St. Magdalena, 14,08 e, on loistava valinta. Viini raikastaa annoksen monivivahteisia makuja.(Terhi Oksanen-Alén)

 

Korianterijogurtti

Ainekset

1
ruukku
korianteria
3
dl
turkkilaista jogurttia
½
sitruunan mehu
100
g
fetajuustoa tai 1/2–1 tl suolaa

Työvaiheet

  1. Hienonna korianterin lehdet ja varret mutta älä hakkaa niitä veitsellä edestakaisin. Sekoita korianteri, jogurtti ja sitruunan mehu kastikkeeksi. Murenna feta joukkoon tai mausta kastike suolalla.
  2. Anna maustua jääkaapissa vähintään 15 minuuttia ennen tarjoamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.