Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1776 reseptiä.
Linkitetty 128 keittokirjaan.
OHJE Sasu Laukkonen KUVA Anna Huovinen
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kikhernepihvit falafelien tyyliin

Ainekset

1
tlk
/230 g kikherneitä
1 ½
rkl
tahinia eli seesamitahnaa
100
g
babypinaattia
½
ruukkua
lehtipersiljaa
½
tl
(luomu)sitruunan raastettua kuorta
½
sitruunan mehu
(1
valkosipulinkynsi)
½–1
tl
merisuolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tl
jauhettua juustokuminaa)
3–4
rkl
jauhoja (vehnä, speltti tai gluteeniton)
Lisäksi
3
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Valuta ja huuhtele kikherneet siivilässä. Kaada ne tehosekoittimeen ja lisää tahini. Pese ja kuivaa pinaatti ja laita tehosekoittimeen. Hienonna persilja joukkoon ja lisää sitruunan kuori ja mehu. Raasta halutessasi valkosipuli joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi juustokuminalla.
  2. Soseuta massa melko tasaiseksi mutta älä liian pitkään, ettei siitä tule tahnaa. Voi olla, että joudut pysäyttämään koneen välillä ja tuuppaamaan aineksia lusikalla liikkeelle. Lisää jauhot viimeisenä, sillä ne saattavat tehdä massasta venyvää. Siirrä massa toiseen kulhoon, peitä kelmulla ja anna vetäytyä noin 20 minuuttia.
  3. Tee korianterijogurtti (ks. ohje).
  4. Muotoile massa 10–12 pihviksi kostutetuin käsin. Paista pihvit reilussa määrässä öljyä rapeaksi, noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Anna pihvien valua hetki talouspaperin päällä ja tarjoa heti. Halutessasi voit tarjota pihvien kanssa salaattia, couscousia ja paahdettuja paprikoita.

     

 

Vinkki! Voit muotoilla pihvit valmiiksi jääkaappiin ja vain paistaa nopeaksi yöpalaksi.

 

 

Juomasuositus: Falafelit kaipaavat yrttistä, mineraalista mutta samalla hieman mausteista viiniä. Italialainen Pinot Grigio St. Magdalena, 14,08 e, on loistava valinta. Viini raikastaa annoksen monivivahteisia makuja.(Terhi Oksanen-Alén)

 

Korianterijogurtti

Ainekset

1
ruukku
korianteria
3
dl
turkkilaista jogurttia
½
sitruunan mehu
100
g
fetajuustoa tai 1/2–1 tl suolaa

Työvaiheet

  1. Hienonna korianterin lehdet ja varret mutta älä hakkaa niitä veitsellä edestakaisin. Sekoita korianteri, jogurtti ja sitruunan mehu kastikkeeksi. Murenna feta joukkoon tai mausta kastike suolalla.
  2. Anna maustua jääkaapissa vähintään 15 minuuttia ennen tarjoamista.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1776 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Pitamaiset manakeesh-leivät päällystetään seesaminsiemenistä ja sumakista valmistetulla zaatar-mausteseoksella. Revi, dippaa tahnoihin ja haukkaa! Paahdettu munakoisotahna saa puolukoista pirteää hapokkuutta. Tarjoa syksyinen tahna pitaleivän kanssa tai lisukkeena.

Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Manakeesh zaatar -leivät

Ainekset

2 1/2
dl
vettä
1
dl
maitoa
8
dl
vehnäjauhoja
1 1/2
tl
kuivahiivaa
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
2
rkl
oliiviöljyä
Lisäksi
2
rkl
vaaleita seesaminsiemeniä
2
rkl
sumakkia
1
rkl
kuivattua timjamia
1
tl
suolaa
3
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Yhdistä vesi ja maito ja lämmitä seos reilusti kädenlämpöiseksi.
  2. Mittaa noin puolet vehnäjauhoista toiseen kulhoon. Sekoita hiiva, sokeri ja suola jauhoihin. Lisää jauhoseos nesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja oliiviöljy. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Kohota leivinliinan alla 1 tunti.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jaa taikina jauhotetulla alustalla kuuteen palaan. Kauli palat ohuiksi ympyröiksi.
  4. Yhdistä seesaminsiemenet, sumakki, timjami ja suola kulhossa. Lisää öljy ja sekoita tasaiseksi. Hiero seos tasaisesti leiville.
  5. Jaa leivät leivinpapereilla vuoratuille pelleille. Paista kutakin pellillistä uunin alatasossa 10–15 minuuttia. Tarjoa lämpiminä tai jäähtyneinä.

Vinkki! Hapokkaalta maistuvaa sumakkia myydään muun muassa Ruohonjuuressa ja isoissa marketeissa. Jos et löydä sumakkia, korvaa se sitruunankuoriraasteella.

 

Munakoiso-puolukkatahna

Ainekset

2
isoa munakoisoa
1
sipuli
4
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1
dl
puolukoita
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Huuhtele ja kuivaa munakoisot. Tee niihin muutamia reikiä haarukalla tai veitsenkärjellä. Paahda munakoisoja leivinpaperilla vuoratulla pellillä uunissa 30 minuuttia. Jäähdytä.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia öljyssä kattilassa miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää suola ja mustapippuri. Jätä odottamaan.
  3. Poista jäähtyneistä munakoisoista kanta. Kuori munakoisot. Lisää malto sipuliseokseen. Kuumenna seos kiehuvaksi, peitä kannella ja alenna lämpöä. Hauduta hiljalleen kuplien noin 25 minuuttia. Soseuta seos tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella.
  4. Muhenna puolukat ja sokeri kulhossa haarukalla karkeaksi. Lisää tahnaan. Kuumenna hyvin, ja anna sitten jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 866 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Tacoja porkkanaraasteesta? Kyllä! Lastaa uunissa paahdetut helpot porkkanatacot kurkuma-kukkakaaleilla, soijapavuilla ja hapankaalilla.

Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanatacot ja kurkuma-kukkakaalit

Ainekset

6
porkkanaa
2
valkosipulinkynttä
2
luomumunaa
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
Kurkuma-kukkakaalit
1
kukkakaali
1/2
cm:n
pala kurkumaa
2
rkl
oliiviöljyä
1/2
tl
suolaa
Lisäksi
100
g
soijapapuja (kypsiä, pakaste)
1
dl
soijajugurttia
100
g
punahapankaalia
1/2
ruukkua
korianteria

Työvaiheet

  1. Sulata soijapavut juoksevan kylmän veden alla. Nypi korianterista lehdet.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese porkkanat hyvin. Kuori halutessasi ja raasta raastimen karkealla terällä. Kuori valkosipulin kynnet ja raasta ne hienolla terällä. Riko kulhoon munat ja sekoita niiden rakenne rikki. Lisää öljy, suola ja raasteet. Sekoita. Muotoile leivinpaperilla vuoratulle pellille kahdeksan pyöreää tacoa. Paista 15 minuuttia.
  3. Tee sillä välin kurkumakukkakaalit. Irroittele kukkakaalista kukinnot. Raasta kurkuma. Kuumenna öljy pannulla ja lämmitä kurkuma siinä. Lisää kukkakaalit pannulle ja paista kauniin ruskeiksi molemmin puolin.
  4. Kokoa tacot. Levitä pohjalle jugurtti. Nostele päälle hapankaalia, kukkakaaleja ja papuja. Viimeistele korianterilla.

Kommentit (0)

Sanna Soppa365 on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Ohje ja kuvat Sanna Maskulin

Jauhoisista uuniperunoista tehdyt gnocchit ovat yllättävän helppoja.

Mitä yksinkertaisemmat ja vähäisemmät ainekset, sitä tärkeämpää on satsata raaka-aineiden laatuun. Tämä pätee myös gnoccheihin. Jauhoiset, hyvälaatuiset perunat, luomumunat, aito merisuola ja hienonhienoksi jauhetut 00-jauhot – muuta et gnoccheihin tarvitse.  "Nolla-nolla"-pizzajauhoja myydään...

Annoksia
4-6
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Gnocchit uuniperunoista

Ainekset

500
g
Rosamunda-perunoita
karkeata merisuolaa
1
iso kananmuna
1 ¼ - 1 ½
dl
00-jauhoja
1/2 -1
tl
suolaa
Tattikastike
4
dl
tuoreita tatteja viipaloituna / 2 dl kuivattuina
2
rkl
voita
1
dl
kermaa + 2 rkl vettä
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
1 tl
sitruunan mehua
Lisäksi
(lehtipersiljaa)
pecorinojuustoa raastettuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pese perunat hyvin harjalla. Levitä merisuola pellille ja laita perunat suolapedille. Pistele niihin muutama reikä haarukalla. Paahda 45 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
  2. Halkaise perunat. Anna perunoiden jäähtyä hetki, että pystyt käsittelemään niitä. Purista kuumat perunat kuoristaan perunaprässiin ja paina perunalumi työpöydälle. Tasoita keko varovasti haarukalla, jolloin perunalumi jäähtyy nopeammin eikä höyry tuota kosteutta vaan pääsee haihtumaan.
  3. Kun perunalumi on jäähtynyt, ripottele päälle hieman hienoa merisuolaa. Vatkaa kananmuna rikki ja levitä kananmuna perunalumen päälle. Sekoita käsin niin, että kananmuna imeytyy. Lisää samalla jauhoja, ensin puolet ja sitten loput. Vaivaa seos työpöydällä taikinaksi. Taikina alkaa kiinteytyä yllättävän nopeasti. Älä siis vaivaa liikaa, vaan juuri sen verran, että saat kiinteän, muovailtavan taikinapötkön, jolloin gnocchit eivät hajoa keitettäessä. Liian kovakourainen ja pitkä vaivaaminen saattaa saada aikaan sitkon ja kumimaisen rakenteen, ja liiallinen jauhomäärä vaikuttaa sekin rakenteeseen ei-toivotulla tavalla.
  4. Laita iso kattila vettä kiehumaan. Tee tässä välissä myös tattikastike valmiiksi, sillä gnocchien tekeminen on nopeaa, ja ne kypsyvät parissa minuutissa. Sulata voi pienessä kattilassa tai pannussa ja laita viipaloidut tatit pannuun. Paista tatteja muutama minuutti, kunnes enin neste on haihtunut. Jos käytät kuivattuja tatteja, liota niitä ennen kokkausta 15 min, purista kuiviksi ja lisää pannuun kuten tuoreet. Lisää kerma ja vesi. Anna porista hissuksiin vähintään 5 minuuttia niin, että kerma keittyy hieman kasaan. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla sekä tilkalla sitruunamehua. Ohenna tarvittaessa lisäämällä vettä tai kermaa.
  5. Jaa taikina neljään osaan. Pyörittele ne pötköiksi ja leikkaa puolikkaan pikkurillin kokoisiksi paloiksi, halutessasi isommiksikin. Gnocchit turpoavat ja kasvavat hieman kokoa kypsyessään. Pyöritä taikinapallo työtasolla pötköksi tai puristele se kevyesti kämmenessä pötköksi. Pyöräytä uurretun lastan tai haarukan kautta pöydälle. Käytä tarvittaessa jauhoja pöydällä.
  6. Keitä gnocchit kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ne kypsyvät minuutissa, parissa. Kypsyessään gnocchit turpoavat hieman ja nousevat pintaan. Nosta kypsät gnocchit reikäkauhalla tai siivilällä, valuta ja sekoita kuuman kastikkeen joukkoon. Tarjoa pecorinon tai parmesaanin kanssa. Viimeistele halutessasi lehtipersiljalla.

 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1776 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Tässä kasvisgaletessa koukuttaa rapean pohjan ja mehevän täytteen yhdistelmä. Vegaaninen piirakka sopii kaikille.

Annoksia
8
Valmistusaika
1 t + taikinan tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-sitruunagalette

Ainekset

Piiraspohja
4
dl
jauhoja
1/2
dl
riihiruisjauhoja
1
tl
suolaa
3/4
dl
öljyä
1
dl
kylmää vettä
Täyte
1
purjo
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
rs (150 g)
(vegaanista) tuorejuustoa
2
rkl
sitruunan mehua
1
rkl
sitruunan kuorta
2
rkl
mantelijauhoa
1
rkl
oluthiivaa
1/2
tl
suolaa
Päälle
1
kesäkurpitsa
1/2
tl
suolaa
2
rkl
tuoretta timjamia
1
ruukku
punaista basilikaa

Työvaiheet

  1. Yhdistä jauhot ja suola kulhossa. Lisää öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi haarukalla ja vaivaa sen jälkeen taikina käsin nopeasti joustavaksi. Kääri kelmun ja laita jääkaappiin tunniksi.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  3. Hienonna purjo ja huuhtele se siivilässä juoksevan veden alla. Valuta hyvin. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannussa. Kuullota purjoja ja valkosipulia 5 minuuttia. Siirrä sipulit tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää tuorejuusto ja sitruunan mehu ja kuori joukkoon. Soseuta ja lisää loput täytteen ainekset.
  4. Viipaloi kesäkurpitsa ja hienonna yrtit.
  5. Kauli taikina isoksi kiekoksi. Levitä tuorejuustotahna pohjalle ja kesäkurpitsat sen päälle. Mausta suolalla. Hienonna timjami ja ripota se galetten pinnalle. Taita taikinan reunat täytteen päälle. Paista uunissa 40 minuuttia.
  6. Viimeistele galette basilikanlehdillä.

Kommentit (0)