Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 125 keittokirjaan.
OHJE Sasu Laukkonen KUVA Anna Huovinen
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kikhernepihvit falafelien tyyliin

Ainekset

1
tlk
/230 g kikherneitä
1 ½
rkl
tahinia eli seesamitahnaa
100
g
babypinaattia
½
ruukkua
lehtipersiljaa
½
tl
(luomu)sitruunan raastettua kuorta
½
sitruunan mehu
(1
valkosipulinkynsi)
½–1
tl
merisuolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tl
jauhettua juustokuminaa)
3–4
rkl
jauhoja (vehnä, speltti tai gluteeniton)
Lisäksi
3
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Valuta ja huuhtele kikherneet siivilässä. Kaada ne tehosekoittimeen ja lisää tahini. Pese ja kuivaa pinaatti ja laita tehosekoittimeen. Hienonna persilja joukkoon ja lisää sitruunan kuori ja mehu. Raasta halutessasi valkosipuli joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi juustokuminalla.
  2. Soseuta massa melko tasaiseksi mutta älä liian pitkään, ettei siitä tule tahnaa. Voi olla, että joudut pysäyttämään koneen välillä ja tuuppaamaan aineksia lusikalla liikkeelle. Lisää jauhot viimeisenä, sillä ne saattavat tehdä massasta venyvää. Siirrä massa toiseen kulhoon, peitä kelmulla ja anna vetäytyä noin 20 minuuttia.
  3. Tee korianterijogurtti (ks. ohje).
  4. Muotoile massa 10–12 pihviksi kostutetuin käsin. Paista pihvit reilussa määrässä öljyä rapeaksi, noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Anna pihvien valua hetki talouspaperin päällä ja tarjoa heti. Halutessasi voit tarjota pihvien kanssa salaattia, couscousia ja paahdettuja paprikoita.

     

 

Vinkki! Voit muotoilla pihvit valmiiksi jääkaappiin ja vain paistaa nopeaksi yöpalaksi.

 

 

Juomasuositus: Falafelit kaipaavat yrttistä, mineraalista mutta samalla hieman mausteista viiniä. Italialainen Pinot Grigio St. Magdalena, 14,08 e, on loistava valinta. Viini raikastaa annoksen monivivahteisia makuja.(Terhi Oksanen-Alén)

 

Korianterijogurtti

Ainekset

1
ruukku
korianteria
3
dl
turkkilaista jogurttia
½
sitruunan mehu
100
g
fetajuustoa tai 1/2–1 tl suolaa

Työvaiheet

  1. Hienonna korianterin lehdet ja varret mutta älä hakkaa niitä veitsellä edestakaisin. Sekoita korianteri, jogurtti ja sitruunan mehu kastikkeeksi. Murenna feta joukkoon tai mausta kastike suolalla.
  2. Anna maustua jääkaapissa vähintään 15 minuuttia ennen tarjoamista.
Riikka Soppa365 on lisännyt 4 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva iStock

Pienet vihreät pimientos de padron -paprikat ovat monelle Espanjan kävijälle tuttu grillattava. Kuumilla hiilillä ne valmistuvat vaivatta.

Helpot pikku paprikat ovat kesän paras grillattava. Ensinnäkin pimientoseita saa nyt kaikkialta. Ne ovat myös omiaan nostettavaksi grilliin aivan ensimmäisenä, jolloin ne voi tarjota naposteltavaksi ennen varsinaista grillailua. Pikkuisesta paprikasta on helppo napata kannasta kiinni ja...

Annoksia
2-4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Pimientos de padron -grillipaprikat

Ainekset

200
g
pimientos de padron -paprikoita
1
rkl
öljyä
sormisuolaa

Työvaiheet

1. Kuumenna grilli. Pyöräytä paprikat öljyssä kevyesti.

2. Nostele paprikat grilliit. Anna niiden tummentua ensin yhdeltä puolelta kunnolla ja käännä sitten. Kun paprika alkaa rypistyä ja painua kasaan, se on valmis.

3. Suolaa valmiit paprikat sormisuolalla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Lindström KUVA Panu Pälviä

Meri-Tuuli Väntsin arkibravuureihin kuuluva minestrone on melkein keitto ja melkein pata. Päälle ripotellaan reilusti pecorino-juustoa.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Melkein minestrone

Ainekset

1/2
savoijinkaali tai varhaiskaali
1
rasia
herkkusieniä
1 1/2
l
kasvislientä
1
rkl
oliiviöljyä
1/2
tl
kuivattua timjamia
(suolaa)
5
dl
pastaa (esim. simpukka tai penne)
1/2
tl
mustapippuria myllystä
100
g
pecorinojuustoa

Työvaiheet

  1. Suikaloi kaali. Viipaloi herkkusienet. Kuumenna kasvisliemi valmiiksi.
  2. Kuumenna oliiviöljy paksupohjaisessa kattilassa, lisää kasvikset kattilaan ja kuullota pari minuuttia, kunnes kaali hieman pehmenee.
  3. Lisää kuuma kasvisliemi ja timjami. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Kun liemi kiehuu, lisää pastat liemeen ja keitä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan, 8–10 minuuttia.
  4. Mausta valmis ruoka mustapippurilla ja tarjoa raastetun pecorinojuuston kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kokonaiset rapeat retiisit dipataan paahteiseen dukkahiin ja hapokkaaseen jogurttiin.  Tämä alkupala on superhelppo, vaikka sen esikuva löytyy Nomasta. Retiisistä voi syödä myös naatit!

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Dippiretiisit

Ainekset

20
retiisiä naatteineen
2
dl
kreikkalaista jogurttia
1/2
(luomu) sitruunan kuori raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
Dukkah
1
dl
manteleita
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
rkl
seesaminsiemeniä
1 1/2
tl
juustokuminaa
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele retiisit naatteineen kylmällä vedellä ja anna valua kuiviksi puhtaan keittiöpyyhkeen päällä.
  2. Valmista dukkah. Rouhi mantelit veitsellä. Laita kaikki dukkahin aineet kuumaan pannuun ja paahda pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä hetki.
  3. Lusikoi jogurtti pieneen kulhoon. Raasta sitruunan ohut keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista hedelmästä mehu. Mausta jogurtti kuoriraasteella ja mehulla. Jaa jogurtti neljään lasiin. Ripottele dukkah jogurtin pinnalle. Nosta retiisit laseihin. Syö retiisit jogurttiin ja dukkahiin dipaten.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
Ohje Raisa Laine KUVA Sami Repo

Perunasalaatin voi tehdä myös grillissä. Paahteinen maku imartelee kesäpottua.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu perunasalaatti

Ainekset

800
g
pieniä varhaisperunoita
1 1/2
dl
tuoreita herneitä
1/2
(luomu)sitruunan kuori
50
g
pehmeää voita
2
rkl
kuumaa vettä
3
oksaa
minttua
Kastike
200
g
crème fraîchea
2
rkl
sitruunan mehua
1
tl
sokeria
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
tuoretta minttua
4
isoa siivua
saganaki-juustoa
1
sitruuna

Työvaiheet

  1. Pese perunat hyvin. Riivi herneet paloistaan. Aseta perunat ja herneet noin 50x50 cm:n kokoiselle foliopalalle. Jos perunat ovat vähänkin isompia, puolita ne.
  2. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja sekoita se pehmeään voihin. Levitä voi nokareina foliolle perunoiden ja herneiden sekaan. Lisää kuuma vesi sekä mintunoksat ja sulje folio huolellisesti nyytiksi. Paketoi nyytti vielä toisella, samankokoisella foliolla siten, että ulomman paketin suu jää eri puolelle kuin sisemmän paketin suu.
  3. Grillaa perunoita ja herneitä keskilämmöllä grillissä noin 30 minuuttia. Käännä pakettia muutaman kerran kypsennyksen aikana. Tarkista perunoiden kypsyys.
  4. Sekoita kastikkeen aineet yhteen.
  5. Anna perunoiden ja herneiden jäähtyä haaleiksi. Laita perunaherneseosta ja kastiketta kerroksittain tarjoilukulhoon. Hienonna päälle runsaasti minttua.
  6. Grillaa saganaki-juusto kauniin ruskeaksi noin minuutti molemmin puolin. Leikkaa sitruuna lohkoiksi. Tarjoa perunasalaatti juuston ja sitruunanlohkojen kanssa.

Kommentit (0)