Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
OHJE Taina Vuohelainen KUVA Arto Vuohelainen

Suklaalla ja mantelilla täytetty pääsiäisbabka vaatii aikaa, mutta on ehdottomasti sen arvoinen. Sekä panettonea että briossia muistuttava babka on tuttu itäeurooppalaisista pääsiäisjuhlista. Nauti babka vaikkapa pashan parina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 annosta
Valmistusaika
1,5 t + 5,5 t + 15 t + 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Puolalainen suklaababka

Ainekset

Taikina
3/4
dl
täysmaitoa
tl
kuivahiivaa
½
dl
kermaviiliä
1
kananmunanvalkuainen
n. 4
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
sokeria
½
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
40
g
huoneenlämpöistä voita
Täyte
80
g
kuorittuja manteleita
½
dl
sokeria
50
g
voita
1
kananmuna
2
tl
appelsiinimehua
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
kanelia
1
tl
(luomu)appelsiinin raastettua kuorta
170
g
tummaa suklaata rouhittuna (60 %)
Strösseli
½
dl
vehnäjauhoja
3
rkl
tomusokeria
20
g
jääkaappikylmää voita
Lisäksi
1
pieni kananmuna

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Sekoita kermaviili ja valkuainen nesteeseen. Lisää 1 dl jauhoja ja vatkaa käsivispilällä tasaiseksi. Mittaa sokerit, suola ja loput jauhot taikinaan. Alusta käsin sileäksi. Paloittele voi ja vaivaa se taikinaan.
  2. Peitä löysä taikina tuorekelmulla ja kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 1 ½ tuntia. Poista tuorekelmu ja painele käsin taikinasta ilmakuplat pois. Peitä uudelleen ja nosta jääkaappiin kohoamaan 12–15 tunniksi, esimerkiksi yön yli.
  3. Seuraavana päivänä jauhota leivinpaperi runsaalla jauholla. Kaavi taikina kulhosta jauhojen päälle. Kauli tai painele taikina käsin suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 27 x 37 cm). Siirrä leivinpaperi taikinalevyineen jääkaappiin mahtuvalle pellille tai leikkuulaudalle. Ripottele jauhoja taikinan pinnalle.Peitä kevyesti tuorekelmulla tai leivinpaperilla ja nosta jääkaappiin 2 tunniksi.
  4. Valmista täyte. Mittaa mantelit ja sokeri tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi tahnaksi. Lisää voi, kananmuna, mehu, vaniljasokeri, kaneli ja kuoriraaste. Käytä konetta kunnes täyte on sileää. Jäähdytä kylmässä 1 tunti.
  5. Tee strösseli. Mittaa jauhot kulhoon. Siivilöi tomusokeri joukkoon. Palastele kylmä voi joukkoon. Nypi seos käsin karkeaksi muruksi, jossa on sattumia. Strösselin ei ole tarkoitus olla sileää.
  6. Voitele leipävuoka (10 x 20 cm). Ota taikina ja täyte jääkaapista. Harjaa pullasudilla mahdolliset ylimääräiset jauhot taikinan pinnalta.
  7. Levitä täyte taikinalevylle. Rouhi suklaa veitsellä karkeaksi rouheeksi ja sirottele täytteen päälle.
  8. Kierrä taikina leivinpaperin avulla rullalle ja harjaa samalla ylimääräisiä jauhoja pois. Taikina on löysää ja repeilee, mutta se ei haittaa.
  9. Kierrä taikinarullaa 5–7 kertaa molemmista päistä kiinni pitäen niin, että saat sen kierteelle. Taita sitten rullan päät yhteen ja kierrä vielä 2–3 kierrosta.
  10. Nosta pulla vuokaan, peitä leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa 2 tuntia.
  11. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatkaa kananmuna kevyesti haarukalla. Voitele pulla kananmunalla. Ripota strösseli pullan pintaan.
  12. Paista pullaa 1 tunti tai kunnes se on hyvin kohonnut ja kauniin ruskea. Jäähdytä ensin vuoassa 1 tunti.
  13. Irrota pullan reunat varovasti veistä apuna käyttäen. Kumoa se ritilälle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  14. Babka maistuu kahvin, teen, jäätelön, pashan, makean kuohuviinin tai vaikka ruusulimonadin kera.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.