Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2375 reseptiä.
Linkitetty 47 keittokirjaan.
OHJE Taina Vuohelainen KUVA Arto Vuohelainen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 annosta
Valmistusaika
2 t 30 min + 1-2 vrk
Vaikeustaso
Vaikea

Suklainen portviini-luumukakku

Ainekset

Taikina
100
g
tummaa suklaata
4
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
dl
maissitärkkelysjauhoa (esim. Maizena)
1
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
Jogurttitäyte
4
dl
vispikermaa
1
dl
turkkilaista jogurttia
4
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Kostutusliemi
luumujen liotuslientä
n. ½
dl
(tawny) portviiniä
Lisäksi
2
rkl
voita
tuoreluumuhilloa
täytettyjä luumuja
2
rkl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Laita luumut likoamaan edellisenä iltana täytettyjä luumuja varten. Valmista luumuhillo ja täytetyt luumut valmiiksi. (Ks. ohje)
  2. Voitele pyöreä kakkuvuoka (Ø n. 20 cm). Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Rouhi 50 g suklaata veitsellä karkeaksi ja sulata loppu 50 g suklaata. Anna jäähtyä.
  3. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella. Yhdistä kuiva-aineet ja suklaarouhe toisessa kulhossa ja lisää vaahtoon. Kääntele sulatettu suklaa taikinaan.
  4. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasossa 25–30 minuuttia. Jäähdytä kakkua muutama minuutti vuoassa ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään vähintään 2 tunniksi. Voit myös tehdä kakkupohjan jo edellisenä päivänä.
  5. Tee täyte. Vaahdota kerma. Lisää jogurtti, sokerit sekä mahdollisesti yli jäänyt luumujen tuorejuustotäyte.
  6. Tee kostutusliemi sekoittamalla luumujen liotusliemeen portviiniä niin, että saat lientä reilun desin.
  7. Leikkaa kakkupohja 3 kerrokseksi. Nosta alin levy tarjoiluvadille ja kostuta se tasaisesti luumujen liotusliemellä pullasudin tai lusikan avulla. Levitä puolet tuoreluumuhillosta ja puolet keitetyistä, pehmeistä luumuista. Lisää 1/4 jogurttivaahdosta. Kokoa seuraava kerros samalla lailla. Nosta kakun kansi päälle ja kostuta se. Säästä loppu jogurttivaahto kuorruttamiseen.
  8. Nosta kakku viileään vähintään muutamaksi tunniksi ennen tarjoamista tai anna sen levätä yön yli, jolloin maut tekeytyvät kunnolla. Levitä loppu jogurttivaahto kakun pinnalle ennen tarjoamista. Asettele täytetyt luumut keoksi päälle. Rouhi pistaaseja koristeeksi.

Voit tarjota kakun kanssa samaa portviiniä, jota käytät sen valmistukseen. Herkullinen pari on Kopke 20 Years Old Tawny, 19,99e/0,375 l. Tawnyssa maistuvat rusinat, kaneli, puu ja tumma suklaa.

Täytetyt luumut

Ainekset

100
g
kuivattuja, kivettömiä luumuja
½
dl
vettä
½
dl
(tawny) portviiniä
1
kanelitanko
1
suikale
1 suikale (luomu)sitruunankuorta
Sokerikiille
2 1/2
dl
sokeria
4
rkl
vettä
Sitruunavaahtotäyte
1
dl
vispikermaa
1
rkl
sokeria
1
tl
(luomu)sitruunan raastettua kuorta
100
g
sitruunatuorejuustoa
50 g/3/4
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Laita luumut, vesi, portviini ja kanelitanko kulhoon. Vuole kapea suikale pestyn sitruunan kuorta joukkoon. Sekoita ja anna luumujen liota huoneenlämmössä 5–6 tuntia tai jääkaapissa yön yli, kunnes ne ovat pehmeitä.
  2. Voitele leivinpaperi rypsiöljyllä. Keitä sokeri ja vesi kuultavaksi. Nosta luumut liotusliemestä; säästä liemi kakun kostukkeeksi. Upota liotetut luumut sokeriliemeen ja nosta valumaan leivinpaperille kahta lusikkaa apuna käyttäen. Luumuja ei keitetä, vaan ne vain käväisevät kattilassa saamassa kiiltoa pintaan. Anna luumujen kuivua toisistaan erillään vähintään 10 minuuttia ennen täyttämistä, kunnes pinta kestää koskettamisen.
  3. Valmista täyte. Vaahdota kerma sähkövatkaimella. Mausta sokerilla ja sitruunankuorella. Notkista tuorejuusto ja sekoita kermavaahtoon. Lusikoi vaahto pursotinpussiin ja pursota luumun sisään reiästä, josta kivi on poistettu. Vaahtoa saa olla niin reilusti, että luumu pullistuu. Jos täytettä jää yli, sekoita loput kakuntäytteeseen.
  4. Paina jokaisen luumun sisälle pistaasipähkinä. Laita luumut jääkaappiin tarjoamiseen saakka.

Tuoreluumuhillo

Ainekset

500
g
punaisia, tuoreita luumuja
1 1/4
dl
ruokosokeria
½
dl
vettä
½
dl
(tawny) portviiniä
1
kanelitanko
½
sitruunan mehu
125 g/1 1/2
dl
hillosokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa sokeri, vesi, portviini ja kanelitanko kattilaan. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes liemi on siirappimaista. Poista luumuista kivet.
  2. Poista kanelitanko kattilasta. Lisää luumut ja sitruunan mehu ja keitä 10 minuuttia.
  3. Ota puolet pehmenneistä luumuista astiaan jäähtymään kakun täytteeksi. Lisää hillosokeri loppuosaan ja keitä 15 minuuttia. Soseuta hillo sauvasekoittimella sileäksi. Anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1245 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Leipäjuusto ja lakkahillo ovat perinteinen pari, mutta kokeile narskujuustoa vaihteeksi makukinuskin kera. Slurp!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Leipäjuustoa, punaisia marjoja ja kanelikinuskia

Ainekset

1
pkt (noin 300 g)
leipäjuustoa
Kanelikinuski
2
dl
kuohukermaa
2
dl
fariinisokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
ripaus
suolaa
Lisäksi
vadelmia ja punaherukoita

Työvaiheet

  1. Tee kinuski. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada kulhoon jähmettymään.

  2. Leikkaa leipäjuusto paloiksi ja paista pannulla nopeasti. Kaada päälle hieman lämmintä kanelikinuskia ja nosta viereen marjoja.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1245 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Juha Salminen

Klassinen paahtovanukas saa ihanan maun kermaan uutetusta sitruunaruohosta. Tarjoa jälkkäri esimerkiksi marjojen, mintunlehtien tai passiohedelmän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 15 min + maustuminen 6 h ja brûléen tekeytyminen 3 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Crème brûlée sitruunaruoholla

Ainekset

5
dl
kuohukermaa
75
g
sitruunaruohoa (noin 3 kpl)
1
vaniljatanko
6
keltuaista
1
dl
sokeria
1
tl
limetin mehua
Päälle
noin 6
rkl
(hienoa) sokeria

Työvaiheet

  1. Kaada kerma kattilaan. Kuori ja paloittele sitruunaruoho joukkoon. Halkaise ja raavi vaniljatangon siemenet sekaan, laita myös tanko. Kuumenna keskilämmöllä höyryäväksi. Siirrä levyltä ja kaada kulhoon. Siirrä jääkaappiin noin 6 tunniksi.

  2. Siivilöi sitruunaruohon palaset ja vaniljatanko pois ja kuumenna uudelleen höyryäväksi.

  3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri keskenään löysäksi vaahdoksi. Lisää ruokalusikallinen kuumaa makukermaa joukkoon ja kaada loput hitaasti erissä koko ajan vatkaten. Lisää limetin mehu.

  4. Siivilöi seos 4–6 pieneen vuokaan ja nosta ne isompaan uunivuokaan. Täytä uunivuoka vähintään puolilleen, kiehuvan kuumalla vedellä.

  5. Siirrä vuoka uuniin ja kypsennä vesihauteessa 150-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes reunat ovat kiinni, mutta kermamassa vielä hieman tutisee.

  6. Nosta vesihauteesta ja kuivaa annosvuoat. Laita kelmu päälle ja siirrä jääkaappiin 3 tunniksi.

  7. Ripottele annosten pinnalle sokeria, ja polta se rapeaksi kaasupolttimella.

Vinkki! Jos sinulla ei ole kaasupoltinta, kuumenna uuni 250 asteeseen grillivastuksille. Laita vuoat ihan uunin ylätasolle ja anna sokerin ruskistua noin minuutin ajan. Silmä kovana: sokeri palaa herkästi.

Kommentit (2)

Vierailija

Miksi kohdassa 1 kuumennetaan uuni? Jos kuitenkin laitetaan jääkaappiin? 😂

Emilia Soppa365 on lisännyt 44 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Runsaasti piparimuruja, ripaus kardemummaa ja kunnolla kermaa. Muffinipellillinen muhkeita runebergintorttuja syntyy yllättävän helposti.

Piparit kannattaa jauhaa hienoksi ennen leipomista, niin taikina valmistuu nopeasti. Vatkainta ei tarvita: riittää, kun voin pehmittää mikroaaltouunissa sekoittuvan pehmeäksi, jolloin sen joukkoon voi lisätä muut ainekset.  

Voit halutessasi maustaa taikinan muutamalla tipalla (¼ tl)...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + kypsennys 15 min + jäähdytys 30 min

Helpot runebergintortut

Ainekset

Taikina
150
g
voita tai margariinia
dl
sokeria
2
munaa (M-koko)
2
dl
hienoa piparkakkujauhetta (noin 160 g:sta pipareita)
1
dl (noin 50 g)
mantelijauhetta
2
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua kardemummaa
1
dl
kuohukermaa
2–3
rkl
vadelmahilloa
Kypsentämiseen
12
ohutta paperivuokaa + muffinipelti
Kuorrutus
1
dl
tomusokeria
tl
vettä
2–3
rkl
vadelmahilloa
Koristeeksi
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Pehmitä voi kulhossa mikroaaltouunissa (älä sulata kokonaan). Vatkaa joukkoon vispilällä sokeri. Lisää munat taikinaan yksi kerrallaan välillä vatkaten.
  2. Sekoita piparkakkujauhe, mantelijauhe, vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää ne taikinaan yhdessä kerman kanssa. Sekoita tasaiseksi nuolijalla tai puuhaarukalla
  3. Asettele paperivuoat muffinipellin syvennyksiin. (Voit paistaa taikinan myös vahvoissa, isoissa, kertakäyttöisissä muffinivuoissa uunipellillä.) Jaa taikina vuokiin kahdella lusikalla.
  4. Kasta etusormi vehnäjauhoihin ja paina jokaiseen muffiniin syvä kolo hilloa varten. Annostele koloon hilloa.
  5. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
  6. Anna muffinien jäähtyä vuoassa puolisen tuntia. Nostele ne sitten puisen veitsen avulla muffinipelliltä.
  7. Valmista sokerikuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja vesitilkka keskenään. Lusikoi kuorrutus pienen pakastepussin nurkkaan tai pursotinpussiin. 
  8. Annostele jokaisen muffinin päälle hieman vadelmahilloa. Leikkaa pakastepussista kulma pois ja pursota sokerikuorrutuksesta renkula vadelmahillon ympärille.
  9. Siivilöi päälle kevyesti tomusokeria ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 13 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Olen ihastunut näihin munakasrulliin. Ne ovat todella nopeita ja helppoja tehdä ja sinnehän voi täytteeksi laittaa vaikka mitä. Palat maistuvat kylmänä tai lämmitettynä. Itse tykkään syödä näitä Asian Sweet Chili kastikkeen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suppilovahvero-munakasrulla

Ainekset

Pohja:
6
kananmunaa
6
dl
maitoa
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
2
rkl
paprikasilppua
2
rkl
korianteria tai persiljasilppua
Täyte:
300
g
sulaneita suppilovahveroita
1
sipuli
3
valkosipulin kynttä
7
miniluumutomaattia
1
mm
valkopippuria (ripaus)
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
1/2
tl
timjamia
1/2
tl
meiramia
1/2
tl
oreganoa
200
g
cremefraishea tai kermaviiliä
1
kananmuna
100
g
fetajuustoa
Kuorrute:
1
kananmunan keltuainen
1
kananmuna
100
g
Emmental-juustoraastetta

Työvaiheet

Pohja:
1. Sekoita pohjan ainekset keskenään kulhossa. Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 20-25 min. Jäähdytä pohja. Kumoa jäähtynyt pohja toisen leivinpaperin päälle.

Täyte:
2. Purista sulaneista sienistä neste pois ja pilko pieniksi. Silpua sipulit ja valkosipulit. Pieni miniluumutomaatit. Paista sipulit ja valkosipulit yhdessä ja kypsennä ne pehmeiksi noin 5 min. Lisää sekaan sienet ja tomaatit ja paista vielä yhdessä muutama minuutti, kunnes nesteet häviää sienistä ja tomaatit kypsyvät. Mausta ja lisää lopuksi Creme Fraiche ja kananmuna. (Kypsennä vielä seosta muutama minuutti). Sekoita hyvin.

3. Levitä täyte pohjan päälle ja lisää lopuksi fetajuusto muruna pinnalle. Kääri rullalle.

Kuorrute:

4. Lisää rullan päälle kuorruteseos. (Juustoraaste, 1 keltuainen ja 1 kananmuna.) Kuorruta 250 aatteessa n. 8-10 min.

Anna vetäytyä kunnolla ennen tarjoilua,sillä se on helpompi leikata hieman vetäytyneenä.

Itse tykkään syödä tätä Asian Sweet Chili kastikkeen ja salaatin kanssa lämmitettynä.

Ohje: @waterontongue / vesikielellä /Tarja Pasanen

Kommentit (0)