Suklainen portviini-luumukakku
Ainekset
Työvaiheet
- Laita luumut likoamaan edellisenä iltana täytettyjä luumuja varten. Valmista luumuhillo ja täytetyt luumut valmiiksi. (Ks. ohje)
- Voitele pyöreä kakkuvuoka (Ø n. 20 cm). Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Rouhi 50 g suklaata veitsellä karkeaksi ja sulata loppu 50 g suklaata. Anna jäähtyä.
- Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella. Yhdistä kuiva-aineet ja suklaarouhe toisessa kulhossa ja lisää vaahtoon. Kääntele sulatettu suklaa taikinaan.
- Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasossa 25–30 minuuttia. Jäähdytä kakkua muutama minuutti vuoassa ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään vähintään 2 tunniksi. Voit myös tehdä kakkupohjan jo edellisenä päivänä.
- Tee täyte. Vaahdota kerma. Lisää jogurtti, sokerit sekä mahdollisesti yli jäänyt luumujen tuorejuustotäyte.
- Tee kostutusliemi sekoittamalla luumujen liotusliemeen portviiniä niin, että saat lientä reilun desin.
- Leikkaa kakkupohja 3 kerrokseksi. Nosta alin levy tarjoiluvadille ja kostuta se tasaisesti luumujen liotusliemellä pullasudin tai lusikan avulla. Levitä puolet tuoreluumuhillosta ja puolet keitetyistä, pehmeistä luumuista. Lisää 1/4 jogurttivaahdosta. Kokoa seuraava kerros samalla lailla. Nosta kakun kansi päälle ja kostuta se. Säästä loppu jogurttivaahto kuorruttamiseen.
- Nosta kakku viileään vähintään muutamaksi tunniksi ennen tarjoamista tai anna sen levätä yön yli, jolloin maut tekeytyvät kunnolla. Levitä loppu jogurttivaahto kakun pinnalle ennen tarjoamista. Asettele täytetyt luumut keoksi päälle. Rouhi pistaaseja koristeeksi.
Voit tarjota kakun kanssa samaa portviiniä, jota käytät sen valmistukseen. Herkullinen pari on Kopke 20 Years Old Tawny, 19,99e/0,375 l. Tawnyssa maistuvat rusinat, kaneli, puu ja tumma suklaa.
Täytetyt luumut
Ainekset
Työvaiheet
- Laita luumut, vesi, portviini ja kanelitanko kulhoon. Vuole kapea suikale pestyn sitruunan kuorta joukkoon. Sekoita ja anna luumujen liota huoneenlämmössä 5–6 tuntia tai jääkaapissa yön yli, kunnes ne ovat pehmeitä.
- Voitele leivinpaperi rypsiöljyllä. Keitä sokeri ja vesi kuultavaksi. Nosta luumut liotusliemestä; säästä liemi kakun kostukkeeksi. Upota liotetut luumut sokeriliemeen ja nosta valumaan leivinpaperille kahta lusikkaa apuna käyttäen. Luumuja ei keitetä, vaan ne vain käväisevät kattilassa saamassa kiiltoa pintaan. Anna luumujen kuivua toisistaan erillään vähintään 10 minuuttia ennen täyttämistä, kunnes pinta kestää koskettamisen.
- Valmista täyte. Vaahdota kerma sähkövatkaimella. Mausta sokerilla ja sitruunankuorella. Notkista tuorejuusto ja sekoita kermavaahtoon. Lusikoi vaahto pursotinpussiin ja pursota luumun sisään reiästä, josta kivi on poistettu. Vaahtoa saa olla niin reilusti, että luumu pullistuu. Jos täytettä jää yli, sekoita loput kakuntäytteeseen.
- Paina jokaisen luumun sisälle pistaasipähkinä. Laita luumut jääkaappiin tarjoamiseen saakka.
Tuoreluumuhillo
Ainekset
Työvaiheet
- Mittaa sokeri, vesi, portviini ja kanelitanko kattilaan. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes liemi on siirappimaista. Poista luumuista kivet.
- Poista kanelitanko kattilasta. Lisää luumut ja sitruunan mehu ja keitä 10 minuuttia.
- Ota puolet pehmenneistä luumuista astiaan jäähtymään kakun täytteeksi. Lisää hillosokeri loppuosaan ja keitä 15 minuuttia. Soseuta hillo sauvasekoittimella sileäksi. Anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.