Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2563 reseptiä.
Linkitetty 585 keittokirjaan.
Ohje: Piia Pasanen Kuva: Sami Repo

Uutisankkuri Piia Pasasen helppo poropiirakka on niin hyvää, että sen takia kannatti lähteä jopa löytötavaratoimistoon.

"Poropiirakka on ollut suosikkejani 90-luvulta asti", uutisankkuri Piia Pasanen kertoo Glorian Ruoka & Viinille.

"Kerran oli katastrofi lähellä, kun melkein kadotin piirakan. Olimme menossa piknikille ja unohdimme eväskorin ratikkaan nostaessamme lastenvaunuja alas. Ratikka kirskui menemään piirakka ja kuohuviinit mukanaan.

Hyppäsin taksiin, jätin miehen ja pojan odottamaan ja lähdin eväiden perään. Liikennelaitoksen löytötavaratoimistosta tuntomerkkejä vastaan luovutettu piirakka maistui seikkailun jälkeen entistäkin paremmalta."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10-12 palaa
Valmistusaika
15 + 30 + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Poro-leipäjuustopiirakka

Ainekset

Piirakkapohja
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
100
g
voita
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
Täyte
1/2
purjoa
1-2
rkl
voita
250
g
leipäjuustoa
100
g
kylmäsavuporoa
3
kananmunaa
2
dl
kermaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Nypi voi ja tuorejuusto jauhoseokseen. Anna taikinan levätä kelmuun käärittynä jääkaapissa puolisen tuntia ennen piirasvuokaan painelua.
  2. Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Halkaise, huuhdo ja viipaloi purjo. Kuullota purjoa pannussa voissa 5 minuuttia.
  3. Leikkaa leipäjuusto ja poro kuutioiksi.
  4. Sekoita munat kermaan ja mausta seos pippurilla.
  5. Painele taikina piirasvuokaan (halkaisija noin 26 cm). Levitä purjo, juusto ja poro pohjalle ja kaada päälle muna-kermaseos.
  6. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Tarjoa piiras haaleana.

Kommentit (6)

Vierailija

Voikohan tämän piirakan tehdä peltillä, jos esim tekee tuplana taikinan/täytteet?

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Luulisin että voi tehdä pellille, mutta mieluummin korkeareunaiselle. Muna-kermaseos voi muuten hulahtaa yli...

Sepu

Tein vuosikausia tätä piirakkaa suuren yrityksen edustustilaisuuksiin ympäri Suomea. Itse lisäsin säilykepersikkaa kuutiona (suolainen poro kombo makea persikka sopii) ja pilkottua persiljaa, hauskat värit. Todella suosittu ja tykätty oli.

Vierailija

Ihan huippu vuodesta toiseen. Olen tehnyt kylmäsavulohella poron sijaan..mmmm

Vierailija

Tämä on hyyää, häätyny joka kekkehreihin tehä, helppo👍🥰😋

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2563 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Helppo piirakka tehdään valmistaikinasta. Piirakan sitruunaiseen täytteeseen tulee ricottaa ja parsaa, mehukkaat tomaatit ladotaan piiraan päälle vasta paistamisen jälkeen. Viimeisen silauksen piirakka saa yrttiöljystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 annosta
Valmistusaika
30 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raikas tomaatti-parsapiirakka

Ainekset

1
iso (600 g) lehtitaikinalevy (Myllyn Paras)
Täyte
2
prk (à 250 g)
ricottajuustoa
1
sitruunan kuori
1
rkl
timjamia hienonnettuna
½
tl
suolaa
2
nippua (à 400 g)
vihreää parsaa
Koristelu
n. 1½
kg
erilaisia tomaatteja
2
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
(sitruunankuorisuikaleita, syötäviä kukkia)
Yrttiöljy
½
ruukku
basilikaa
1
dl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
sokeria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli sulanut taikina 25 cm x 35 cm:n kokoiseksi levyksi ja laita se leivinpaperille pellille.
  2. Notkista ricotta kulhossa lusikalla. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja hienonna timjami. Lisää ne suolan kanssa ricottaan. Levitä seos taikinalevylle, mutta jätä reunoista 2 cm ilman täytettä.
  3. Katkaise parsoista puumainen tyvi pois. Säästä 8 parsaa koristeluun ja leikkaa loput pitkittäin halki. Lado halkaistut parsat ricottan päälle. Kypsennä piirakkaa uunin alatasossa noin 25–30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen koristelua.
  4. Viipaloi tomaatit ja poista kannat. Asettele viipaleet piirakalle ja mausta suolalla ja pippurilla. Vedä lopuista parsoista kuorimaveitsellä suikaleita piirakan pinnalle. (Viimeistele sitruunankuorella tai kukilla.)
  5. Soseuta yrttiöljyn aineet sauvasekoittimella. Pirskota öljy piirakalle tai tarjoa erikseen.

Kommentit (0)

Tätä pitsataikinaa ei kaulita, pelkällä ruokalusikalla saa tehtyä taikinan ja levitettyä leivinpaperin päälle uunipellille. Taikinan salaisuus on kaurassa. Taikinasta tulee kuohkea ja ilmava, sekä rapeat reunat pitsaan, mitkä maistuvat hyvältä, eivätkä jää syömättä, kuten yleensä. Taikinan...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 - 12
Valmistusaika
n. 10 min + 30 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapea ja ihanan kuohkea pitsapohja/kinkku-ananas-pitsa

Ainekset

2
dl
kaurahiutaleita ( luomu )
4
dl
vettä ( 2 dl + 2 dl )
1,5
tl
sokeria
0,5
tl
tav. suolaa tai Pan suolaa 1 tl
1/2
pss
kuivahiivaa
4
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

Älä laita uunia vielä päälle.
Laita mikron kestävään kulhoon kaurahiutaleet ja 2 dl kylmää vettä, kuumenna sitten mikrossa 40 s.
Lisää vielä 2 dl kylmää vettä ja kuumenna 20 s mikrossa, niin ei tule liian kuumaksi hiivan toimia.
Lisää sokeri, suola, hiiva ja sekoita.
Lisää sitten vehnäjauhot vähitellen sekoittaen ruokalusikalla, jätä hiukan pehmeäksi taikina.
Lämmitä uunia hetken 50 asteessa ja laita taikinakulho uunin alaritilälle ja leivinpaperi päälle 30 minuutiksi.
Tee sillä aikaa täytteet valmiiksi.

Kun taikina on kohonnut älä painele sitä, vaan kumoa uunipellille leivinpaperin päälle ja levitä lusikalla, on aika helposti levitettävä taikina. Jos haluat reunat, niin lusikalla saa ne muotoiltua.

Esipaista pohja siten, että laitat uunin päälle 200 asteeseen samalla, kun laitat sen uuniin, sillä se nousee vielä siinä vaiheessa. Anna olla n. 10 min uunissa, keskitasolla.

Sitten lisää täytteet, voit sivellä hiukan tomaattisoseella pohjaa, esim. Pirkka tomaattisose putkilossa, ei ole liian kosteaa. Jos käytät tomaattia ja ananasta, niitä ei kannata laittaa liikaa, koska ne myös kosteuttavat pitsapohjaa. Yleensä 3 pientä tomaattia siivuina riittää ja kolme ananasrengasta (säilyke) paloina, sopii hyvin palvirouheen kanssa yhteen. Juustoa voi laittaa tomaattisoseen päälle ja muut täytteet sitten vasta ja vielä ripotella täytteiden päälle. Tähän riittää 400 g palvirouhetta.

Paista sitten 225 asteessa n. 10 - 15 min, ei kauempaa, uunin keskitasolla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2563 reseptiä.
Linkitetty 58 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Valmista uuden sadon purjoista ihana piirakka. Superherkullisen maun salaisuus on sinihomejuusto.

Viinisuositus: Purjopiirakan seuraan sopii Jean Biecher Pinot Gris 2018, 12,98 e. Puolikuivan viinin pehmeä makumaailma ottaa piirakan täydelliseen syleilyynsä. Täyteläinen suutuntuma on mainio pari purjon makeudelle. Jos lisäät piirakan päälle kinkkua tai poroa, hyvä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Purjo-sinihomejuustopiirakka

Ainekset

Pohjataikina
75
g
kylmää voita
3
dl
vehnäjauhoja
1
kananmunankeltuainen
n. 1
rkl
kylmää vettä
Täyte
2
hoikkaa purjoa
1
rkl
voita
1
rkl
rypsiöljyä
3
kananmunaa
3
dl
kuohukermaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
100
g
sinihomejuustoa
150
g
maukasta juustoa (esim. Gruyère)
3
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
Lisäksi
kuivattuja herneitä painoksi

Työvaiheet

  1. Laita voi ja jauhot kulhoon tai tehosekoittimeen. Nypi tai sekoita murumaiseksi. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikinasta pallo, litistä se ja kääri kelmuun. Laita viileään 15 minuutiksi.

  2. Leikkaa purjot renkaiksi ja kuullota voi-öljyseoksessa pannussa muutama minuutti. Vähennä lämpöä, peitä pannu kannella ja anna purjon hautua 20 minuuttia tai kunnes se on täysin pehmeää.

  3. Painele taikina vuoan (noin 20 cm x 28 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele siihen haarukalla reikiä. Laita viileään 15 minuutiksi.

  4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita pala leivinpaperia piirakkapohjalle ja kuivattuja herneitä painoksi paperin päälle. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia. Poista herneet ja paperi ja jatka kypsentämistä 5–10 minuuttia, kunnes pohja on vaaleanruskea.

  5. Säädä uuni 180 asteeseen. Kumoa purjot esipaistetulle pohjalle. Sekoita munat ja kerma kulhossa, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos purjojen päälle. Murenna homejuusto ja ripottele se ja juustoraaste piirakalle. Hienonna ruohosipuli ja ripottele se pinnalle. Paista piirakkaa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Vinkki Lisää täytteeseen tai kypsän piirakan päälle ilmakuivattua kinkkua, kylmäsavulohta tai kylmäsavuporoa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2563 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Tämä mehevä, porkkana- ja hernetahnalla täytetty vegaaninen voileipäkakku osuu monen makuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min + tekeytyminen 12 t
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen voileipäkakku

Ainekset

1
iso vaalea vuokaleipä
½
saaristolaisleipää
Porkkanatahna
3
porkkanaa
1
tl
suolaa
1
valkosipulinkynsi
½
sitruunan mehu
4
rkl
tahinia
½
tl
cayennepippuria
Hernetahna
2
dl
cashewpähkinöitä
2
dl
pakasteherneitä
2
rkl
piparjuuritahnaa
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
Kostutus
¾
dl
vettä
2
rkl
sitruunamehua
1
rkl
kasvisfondia
2
tl
harissatahnaa
Kuorrutus
2
prk (à 150 g)
vegaanista tuorejuustoa (Oatly påMackan)
1
dl
vegaanista ranskankermaa (Oatly iMat)
½
tl
suolaa
Koristelu
1
dl
cashewpähkinöitä
10
retiisiä
1
porkkana
1
karambola
½
ps (75 g)
sokeriherneitä
1
rs (110 g)
alfalfa-ituja
suolaheinää tai herneenversoja

Työvaiheet

  1. Tee porkkanatahna. Kuori porkkanat ja pa­loittele niistä kaksi, raasta kolmas isolla terällä. Kuumenna 4 dl vettä ja 1 tl suolaa ja keitä pork­kanapalat kypsäksi, noin 15 minuuttia. Siivilöi keitetyt porkkanat, säästä vesi soseen ohentami­seen. Soseuta porkkanapalat ja -raaste sekä muut porkkanatahnan aineet ja lisää keitinvettä tilkka kerrallaan, kunnes sose on hummusmaista.
  2. Tee hernetahna. Paahda pähkinöitä pannus­sa ilman rasvaa 1–2 minuuttia sekoitellen. Sulata herneet esimerkiksi mikrossa. Soseuta kaikki her­netahnan aineet tasaiseksi.
  3. Leikkaa leivät noin 2 cm:n paksuiksiksi kerrok­siksi. Tarvitset 4 viipaletta vaaleaa ja 2 viipaletta tummaa leipää.
  4. Yhdistä kostutteen aineet.
  5. Laita vaalea leipäviipale tuorekelmulle ja sive­le kevyesti kostutetta sen pintaan. Levitä puolet hernetäytteestä leivälle. Paina tumma viipale täyt­teen päälle, kostuta ja levitä puolet porkkanatäyt­teestä päälle. Lisää vaalea leipäviipale ja kostu­ta pinta kauttaltaan. Kääri kakku kelmuun tiiviiksi paketiksi. Tee toinen samanlainen kakku.
  6. Laita kakut leipävuokiin tai vierekkäin isoon vuokaan ja päälle kevyt paino. Anna kakkujen maustua jääkaapissa yön yli.
  7. Sekoita vegaaninen tuorejuusto ja ranskan-kerma kulhossa. Mausta suolalla.
  8. Poista kakuista kelmut, leikkaa reunat pois ja laita kakut tarjoiluvadille. Levitä kuorrute pinnalle.
  9. Koristele kakku juuri ennen tarjoilua. Paahda pähkinöitä pannussa ilman rasvaa 1–2 minuuttia sekoitellen. Pilko retiisit, vuole porkkana ja viipa­loi karambola. Paina reilusti ituja ja suolaheinää kakun reunoille. Koristele kakku kasviksilla ja karambolalla.

Kommentit (0)