Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1796 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Sami Repo

Juustokeiton salaiset aseet ovat lempeä cheddar ja belgialainen ale. Maista tummaa olutta myös keiton kanssa.

Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Olut-juustokeitto

Ainekset

2
salottisipulia
2
valkosipulinkynttä
1
lehtisellerinvarsi
1
porkkana
2
rkl
rypsiöljyä
85
g
voita
¾
dl
vehnäjauhoja
7 1/2
dl
kana- (tai kasvis)lientä
3 1/3
dl
ale- tai lagerolutta (esim. Leffe Brune)
1
dl
kuohukermaa
250
g
cheddaria tai muuta maukasta juustoa
½
tl
mustapippuria myllystä
tl
suolaa)
Lisäksi
4
viipaletta
paistettua pekonia tai mausteista makkaraa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Viipaloi selleri. Kuori ja kuutioi porkkana.
  2. Kuullota kasvisseosta keskilämmöllä kattilassa öljyssä noin 10 minuuttia. Sekoittele välillä, että kasvikset eivät ruskistu. Lisää voi, anna sen sulaa ja sekoita niin, että voi levittyy tasaisesti kasviksille.
  3. Lisää jauhot ja sekoittele noin minuutti, kunnes ne kypsyvät. Älä ruskista liikaa. Lisää kanaliemi, olut ja kerma. Sekoita hyvin. Nosta lämpöä niin, että seos kiehahtaa ja vähennä sitten keskilämmölle. Anna kypsyä noin 15 minuuttia. Sekoita välillä.
  4. Raasta juusto. Vähennä lämpö miedolle ja sekoita juusto keittoon vähän kerrassaan. Älä enää kiehauta keittoa.
  5. Soseuta sauva- tai tehosekoittimella sileäksi. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla. Huomioi, että kanaliemi on myös suolaista.
  6. Lisää lopuksi rapeaksi paistettua pekonia tai mausteista raakamakkaraa pinnalle. Tarjoa rapean maalaisleivän kanssa.

 

Ihanan pehmeä olut-juustokeitto vaatii maltaisuutta seurakseen. Makeahko, englantilainen Newcastle Brown Ale, 2,48 e/0,33 l, kohottaa keiton oluen aromia. Tumma, belgialainen Le ff e Brune, 3,59 e/0,33 l, sopii vielä runsaammalla makeudellaan hienosti pekonipalojen suolaisuuden pariksi. Pretzel-sämpylät ovat oluttupien vakiovarustus, eikä suotta. Klassikko, tsekkiläinen Pilsner Urquell, 2,98 e/0,5 l, raikastaa ja taittaa suolaisuutta ja toimii hunajaisen makeutensa ansiosta juustokeitonkin kanssa. (JUOMASUOSITUS Mikko Salmi)

 

 

Ihan maidotonta meininkiä on lisännyt 8 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Laktoositon ja maidoton kalakeitto
Laktoositon ja maidoton kalakeitto

Herkullinen vaalea kalakeitto on mahdollista valmistaa maidottomana ja laktoosittomana vaikkapa soijajuomaa käyttäen. Keiton mausta tulee pehmeä ja täyteläinen. Kalasopan voi tietysti valmistaa myös kirkkaaseen liemeen. Tälllä kertaa halusin kuitenkin käyttää "esikuvana" vanhaa...

Mahtavat maitotuotteiden korvaajat

Kun haluat korvata maidon ja kerman, kasvisjuomat ja -kermat antavat loistavan mahdollisuuden leipoa ja laittaa ruokaa miltei tavalliseen tapaan. Muutama yllätys tulee välillä kohdalle ja varsinkin ne vinkit ja erheet haluan jakaa...

Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Haukikeitto soijamaidolla

Ainekset

500
g
haukifileetä, nahaton
500
g
kiinteää perunaa (= n.5 kpl)
200
g
porkkanaa (= n.2 kpl)
1
kpl
keltasipuli, keskikokoinen
7
dl
kasvis- tai kalalientä (kuutioista tai valmiina)
4
kpl
maustepippuria
0,5 - 1
tl
hienoa suolaa
3
dl
makeuttamatonta soijajuomaa
tuoretta tilliä
kevätsipulia (tai purjoa)
lisämaustamiseen sitruunapippuria tarpeen mukaan

Työvaiheet

1. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja sipuli (reilun suupalan kokoisiksi paloiksi).

2. Kiehauta kattilassa kasvis- tai kalaliemi ja lisää samalla joukkoon mustapippurit.

3. Lisää liemeen paloitellut juurekset ja sipuli, keitä ne miltei kypsiksi.

4. Leikkaa haukifileet kolmeen tai neljään osaan ja ripottele niiden päälle hieman suolaa. Laita kalapalat kattilaan limittäin, kypsyneiden keittokasvisten päälle ja anna niiden höyrystyä kypsiksi. Pidä kattilan kansi kiinni ja anna keiton poreilla hiljalleen. Noin 5-7 minuutin kypsennys riittää.

5. Nosta kypsyneet haukipalat kattilasta lautaselle ja paloittele ne sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Samalla on hyvä tarkistaa, ettei niihin jää ruotoja. Laita paloitellut kalapalat takaisin kattilaan.

6. Lisää joukkoon soijajuomaa, sekoita ja kuumenna keittoa (älä keitä). Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan esim. sitruunapippuria tai suolaa.

7. Silppua lopuksi keiton päälle runsaasti tuoretta tilliä ja kevätsipulia.

Tarjoa keitto kuumana tuoreen leivän kera.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 182 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Annoksia
2-3
Vaikeustaso
Helppo

Keltajuurikeitto

Ainekset

500
G
Keltajuurta
1
Kpl
Iso peruna
1
Kpl
Sipuli
1
Kpl
Valkosipulinkynsi
Vettä
1
Dl
Kuohukerma
n.1
tl
Suolaa
Lisäksi:
1/2
dl
Turkkilainenjugurtti
Siemeniä

Työvaiheet

Kuori keltajuuret, peruna ja sipulit. Laita ne uunivuokaan ja pyörittele kevyesti oliiviöljyssä. . Lorauta vuoan pohjalle puoli desiä vettä ja kääri vuoan päälle tiukasti folio. Paista 200 asteessa reilu tunti kunnes kasvikset ovat kypsiä. Leikkaa kasvikset lohkoiksi. Kaada kattilaan n. pari dl vetta ja kasvikset, kuumenna kiehuvaksi.

Soseuta kasvikset tasaiseksi, lisää kerma ja suola. Soseuta vielä uudestaan niin että keitto on samettista.

Koristele siemenillä ja jugurtilla.

Kommentit (0)

Vain elämää on lisännyt 67 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
Ohje Roope Rask Kuva Petri Aho

Laulaja Pepe Willbergin päivänä Satulinnassa herkutellaan aidolla, kermaisella lohikeitolla. Maun salaisuus on rauhassa hauduteltu klassinen kalaliemi.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + 30 min liemen keittäminen

Pepen lohikeitto

Ainekset

Kalaliemi
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
fenkoli
1
porkkana
pala
palsternakkaa
pala
juuriselleriä
1
rkl
öljyä
1
kirjolohen pää ja ruodot (kidukset poistettuna)
3
laakerinlehteä
6
maustepippuria
1
tl
fenkolinsiemeniä
2
dl
valkoviiniä
6
dl
vettä
Keittoon
1
sipuli
pala
purjoa
2
porkkanaa
2
rkl
voita
500
g
kiinteitä perunoita
noin 1 1/2
tl
suolaa ja mustapippuria myllystä
3
laakerinlehteä
6
dl
kalalientä
2
dl
kuohukermaa
noin 600
g
kirjolohifileetä (nahatonta ja ruodotonta)
1
ruukku
tilliä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kalaliemi. Kuori ja pilko kasvikset. Kuullota niitä öljyssä kattilassa noin 5 minuuttia. Lisää lohenruodot ja mausteet sekä valkoviini. Kiehauta ja lisää vesi. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 25 minuuttia. Jäähdytä hetki ja siivilöi liemi talteen.
  2. Kuori ja kuutioi sipuli ja porkkanat. Halkaise, huuhdo ja hienonna purjo. Kuullota kasviksia voissa kattilan pohjalla noin 5 minuuttia.
  3. Lisää kalaliemi, suola, mustapippuri ja laakerinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä.
  4. Kuori ja kuutioi perunat. Lisää ne keittoon ja keitä noin kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat juuri kypsiä.
  5. Poista sillä aikaa lohifileistä nahka ja ruodot ja paloittele kalat. Lisää kalat keittoon kerman kanssa. Hauduta pari minuuttia, kunnes kala on mehevän kypsää. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Hienonna lopuksi joukkoon runsaasti tilliä.

Vinkki! Jos käytät valmista kalalientä, vähennä suolan määrää. Ohjeen mukaan haudutetussa kalaliemessä ei ole lainkaan suolaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1796 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Oluella ja bbq-kastikkeella maustetut lihapullat ovat tuhtia ruokaa täynnä makua. Tällä ohjeella niitä tulee reilu satsi.

Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
20 min + kypsennys 15–30 min
Vaikeustaso
Helppo

Olut-bbq-lihapullat

Ainekset

3
valkosipulinkynttä
1
kg
pihvikarjan jauhelihaa
2,5
dl
panko-jauhoja (esim. Yataka)
0,5
dl
lagerolutta
2
pientä kananmunaa
2
tl
worcesterkastiketta
2
tl
suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
Kastike
0,5
dl
bbq-kastiketta
1
tl
sriracha-kastiketta
2,5
dl
täysmajoneesia

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Sekoita valkosipuli, jauheliha, pankojauhot, lager ja kananmunat keskenään. Mausta worcesterinkastikkeella, suolalla ja pippurilla.
  3. Pyörittele seoksesta halkaisijaltaan noin 4 cm:n pullia ja paista ne joko 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai pannulla voi-öljyseoksessa muutamassa erässä.
  4. Tee kastike sekoittamalla bbq ja chilikastike majoneesiin.

Saksalainen pottusalaatti

Ainekset

1
kg
perunoita
100
g
pekonia
Kastike
1
pieni
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
3
rkl
valkkoviinietikkaa
2
tl
sokeria
1
tl
sormisuolaa
1
rkl
kokojyväsinappia
3/4
dl
oliiviöljyä
2
rkl
majoneesia
1/4
tl
mustapippuria myllystä
3
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Kuori perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä.
  2. Tee kastike. Kuori ja hienonna sipulit. Laita ne tarjoilukulhoon. Lisää etikka, sokeri ja suola. Anna maustua noin 5 minuuttia. Lisää sinappi, öljy, majoneesi ja pippuri. Hienonna yrtit joukkoon. Puolita tai viipaloi kuumat perunat ja lisää kastike.
  3. Kuutioi pekoni ja paista se rapeaksi pannussa. Nosta rapeat pekonit hetkeksi talouspaperille valumaan. Lisää pekonit salaattiin. Tarjoa salaatti haaleana tai kylmänä.

Chili-sitruunasienet

Ainekset

1
l
sieniä, esim. kantarelleja tai suppilovahveroita
Kastike
3
valkosipulinkynttä
3/4
dl
oliiviöljyä
1
rkl
rosmariinia hienonnettuna
Tarjoiluun
4
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
tl
sitruunankuorta raastettuna
1
mieto chilipalko viipaleina
1/2
tl
sormisuolaa
1/4
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Paahda sieniä kuumalla kuivalla pannulla, kunnes niistä on haihtunut enin neste pois, noin 5 min.
  2. Tee kastike. Kuori valkosipulit ja viipaloi ne ohuesti. Sekoita ne öljyyn. Hienonna rosmariini joukkoon.
  3. Kaada öljyseos sienille ja jatka paistamista 3-5 minuuttia.
  4. Hienonna lehtipersilja, raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja leikkaa chilipalko viipaleiksi ja lisää ne suolan ja pippurin kanssa sienien mausteeksi.

VINKKI Voit tehdä sienet edellisenä päivänä.

Kommentit (0)