Juustokeiton salaiset aseet ovat lempeä cheddar ja belgialainen ale. Maista tummaa olutta myös keiton kanssa.
Olut-juustokeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja hienonna sipulit. Viipaloi selleri. Kuori ja kuutioi porkkana.
- Kuullota kasvisseosta keskilämmöllä kattilassa öljyssä noin 10 minuuttia. Sekoittele välillä, että kasvikset eivät ruskistu. Lisää voi, anna sen sulaa ja sekoita niin, että voi levittyy tasaisesti kasviksille.
- Lisää jauhot ja sekoittele noin minuutti, kunnes ne kypsyvät. Älä ruskista liikaa. Lisää kanaliemi, olut ja kerma. Sekoita hyvin. Nosta lämpöä niin, että seos kiehahtaa ja vähennä sitten keskilämmölle. Anna kypsyä noin 15 minuuttia. Sekoita välillä.
- Raasta juusto. Vähennä lämpö miedolle ja sekoita juusto keittoon vähän kerrassaan. Älä enää kiehauta keittoa.
- Soseuta sauva- tai tehosekoittimella sileäksi. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla. Huomioi, että kanaliemi on myös suolaista.
- Lisää lopuksi rapeaksi paistettua pekonia tai mausteista raakamakkaraa pinnalle. Tarjoa rapean maalaisleivän kanssa.
Ihanan pehmeä olut-juustokeitto vaatii maltaisuutta seurakseen. Makeahko, englantilainen Newcastle Brown Ale, 2,48 e/0,33 l, kohottaa keiton oluen aromia. Tumma, belgialainen Le ff e Brune, 3,59 e/0,33 l, sopii vielä runsaammalla makeudellaan hienosti pekonipalojen suolaisuuden pariksi. Pretzel-sämpylät ovat oluttupien vakiovarustus, eikä suotta. Klassikko, tsekkiläinen Pilsner Urquell, 2,98 e/0,5 l, raikastaa ja taittaa suolaisuutta ja toimii hunajaisen makeutensa ansiosta juustokeitonkin kanssa. (JUOMASUOSITUS Mikko Salmi)