Omenainen hapankaali braatvurstille
Ainekset
Työvaiheet
- Raasta omena ja sekoita se hapankaaliin.
- Lämmitä seosta pannussa hetki. Lisää viini ja mausteet. Hauduta matalalla lämmöllä 20 minuuttia.
- Tarjoa paistetun makkaran kanssa.
Puolessa tunnissa helppo lisuke tai pientä naposteltavaa.
Tämä kannattaa tehdä riittävän isossa valurautapannussa, jossa porkkanoilla on tilaa paistua. Suolaisenmakea maku on taivaallinen.
Leikkaa kuoritut porkkanat 4-5 osaan, n. 2,5 cm:n paloiksi.
Lämmitä öljy valurautapannulla ja lisää misotahna, hienonnettu/raastettu valkosipuli ja siirappi.
Anna kiehahtaa sen verran, että valkosipuli alkaa karamellisoitua. Lisää porkkanat, suola ja pippuri. Pyörittele kasviksia pannulla viitisen minuuttia, jotta kastike sekoittuu porkkanoihin.
Laita valurautapata 220 asteiseen uuniin foliolla peitettynä ja paista noin 20 min.
Ota folio pois ja paista vielä 5 min.
Ota pois uunista. Lisää hienonnetut yrtit ja sekoita. Koristele halutessasi seesaminsiemenillä.
Nauti lisukkeena tai sellaisenaan.
Punaviiinietikka tuo kivan puraisun makeisiin uunikasviksiin. Lopputuloksena on lämmin monitoimilisuke, joka sopii niin lihalle kuin kasvisruoillekin.
Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kuori ja leikkaa bataatti pituussuunnassa puoliksi, viipaloi puolikkaat noin 2 cm paksuisiksi. Laita ne kulhoon. Siisti ruusukaalien kannat, poista tarvittaessa rikkoutuneet lehdet ja leikkaa kaalit puoliksi. Lisää ruusukaalit kulhoon. Lisää öljy ja suola.
Levitä kasvikset leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Käytä tarvittaessa kahta uunipeltiä. Paista kasviksia 20–25 minuuttia.
Viipaloi punasipuli pieneen kulhoon. Lisää etikka ja anna maustua 20 minuuttia.
Laita isoon kulhoon öljy ja raasta joukkoon valkosipulinkynsi. Mausta sokerilla ja suolalla. Lisää myös punasipuli etikkaliemineen ja sekoita.
Kumoa paahdetut kasvikset kulhoon ja nostele kastikkeen kanssa sekaisin. Lisää suolaa tarvittaessa. Nypi lopuksi mintusta lehtiä koristeeksi.
Kun reseptissä mainitaan minttu, mitähähän minttulajia tarkoitetaan.
Niissä on isot makuerot.
Ruusukaalin puolikkaista tulee kuivia ja kippanoita tuolla paistoajalla.
Bataatin kypsennysaika on aika lyhyt myös melkein laittaisin uunin lämpötilaa alemmaksi
luulisi 200 - riittävän ruusukaalitkin voi pyöräyttää pannulla hetken aikaa ja lisätä sitten uuniin vähän myöhemmin. niin eivät mene ihan korpuksi. Ja kasvikset jokainen voi laittaa makunsa mukaan.
Purjot ja omenat hautuvat ylihyviksi ranskalaistyylisessä liemessä.
Leikkaa purjoista vihreä osa ja kanta pois. Puhdista purjot hyvin ja leikkaa neljään osaan. Leikkaa omenat 1 cm:n kuutioiksi. Laita haudutusliemen aineet kuumenemaan miedolla lämmöllä laakeaan kasariin.
Hauduta purjoja lähes kiehuvassa haudutusliemessä kannella peitettynä noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää omenat ja kypsennä vielä 1 minuutti.
Nosta purjot ja omenat tarjoiluastiaan, valuta hieman lientä mukaan. Hienonna ruohosipuli koristeeksi.
Paahdetut jouluperunat saavat makunsa taateleista, salviasta ja neilikoista. Tarjoa sellaisenaan lisukkeena tai mädillä höystettynä joulun alkuruokien kanssa.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pese perunat huolellisesti ja laita ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille.
Hienonna taatelit ja salvia ja laita ne kulhoon. Lisää öljy, etikka, neilikat ja suola. Sekoita ja ripottele seos perunoille. Paista perunat uunissa kypsiksi, noin 30 minuuttia.
Nypi neilikat perunoiden joukosta. Pirskota oliiviöljy perunoille ja koristele mädillä.
Ladataan...