Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1375 reseptiä.
Linkitetty 62 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Anna Huovinen

Herkullinen piirakka on helppo tehdä valmiista taikinasta. Salaisuutena ovat makeat aprikoosit ja rosmariinilla maustettu
mantelimassa. Tarjoa mascarponevaahdon kanssa.

Annoksia
8-10 palaa
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ihana rosmariini-aprikoosipiirakka

Ainekset

6
pientä pakastettua voitaikinalevyä (Esim. Sunnuntai-torttutaikina tai Myllyn paras -voitaikina)
2
tlk
(á 420 g) säilöttyjä aprikooseja
Mantelitäyte
1
pkt
(150 g) mantelimassaa
2
rkl
mantelilikööriä
3
rkl
kuohukermaa
2
tl
hienonnettua tuoretta rosmariinia
Kiille
1
dl
vettä
1/2
vaniljatangon siemenet
1/2
dl
hyytelösokeria
Lisäksi
1
kananmuna voiteluun
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Aseta 5 sulatettua voitaikinalevyä vierekkäin neliön muotoon (3 kpl pystyyn rinnakkain, 2 kpl vaakaan edellisten yläpuolelle), saumakohdista sentin verran päällekkäin. Leikkaa toisesta vaakaan asetetusta levystä neliön yli jäänyt osa pois.
  2. Kastele saumapinnat vedellä ja painele saumat tiukasti kiinni haarukalla. Leikkaa levystä lautasen avulla ympyrä (Ø n. 25 cm) ja nosta se leivinpaperilla vuoratulle pellille. (Kuvan torttu on tehty puolet pienemmäksi.)
  3. Leikkaa kuudennesta taikinalevystä 2 cm:n levyisiä suikaleita piirakan reunaa varten. Liitä suikaleet yhteen pitkäksi nauhaksi. Liimaa saumat vedellä ja purista huolellisesti yhteen.
  4. Riko kananmunan rakenne lasissa. Voitele pyöreä taikinapohja kananmunalla. Asettele taikinanauha pohjalle reunaksi. Voitele myös reuna kananmunalla. Pistele haarukalla reikiä pohjaan, jotta keskusta kohoaa uunissa reunoja vähemmän. Esikypsennä torttupohjaa 225-asteisessa uunissa 12 minuuttia.
  5. Valmista täyte. Sekoita mantelimassa, likööri, kerma ja rosmariini kulhossa.
  6. Ota pohja uunista. Pistele keskusta haarukalla, jotta se laskee hieman. Voitele kohonneiden reunojen seinämät kananmunalla. Levitä mantelitäyte pohjalle. Asettele aprikoosinpuolikkaat pyöreä puoli ylöspäin täytteen päälle. Kypsennä torttua uunissa noin 10 minuuttia, kunnes taikina on kauniin kultainen.
  7. Valmista kiille. Mittaa vesi kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa puolet siemenistä kattilaan. Kiehauta vesi. Lisää hyytelösokeri ja kiehauta uudelleen. Sivele kuuma kiille aprikoosien pintaan. Koristele piirakan reunat tomusokerilla. Tarjoa jäähtyneenä sellaisenaan tai mascarponevaahdon kanssa (ks. ohje alla).
Kaisu P. on lisännyt 104 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Vaikeustaso
Kohtalainen

Macaron-leivokset

Ainekset

0,250
Kg
Sokeria
0,080
Kg
Vettä
0,095
Kg
Valkuaista (a.)
0,250
Kg
Mantelijauhe
0,250
Kg
Tomusokeri
0,080
Kg
Valkuaisia( b.)
(Elintarvikeväriä)
Voikreemi
0,250
Kg
Voita
0,063
Kg
Sokeria
0,100
Kg
Vettä

Työvaiheet

Siivilöi tomusokeri ja mantelijauhe. Sekoita tomusokeri, mantelijauhe ja elintarvikeväri.
Sekoita joukkoon valkuaiset (b.). Anna turvota noin 10 min.
Laita toiseen pataan valkuaiset( a. )ja vaahdota rakenne löysäksi vaahdoksi
Keitä sokeri ja vesi 120°C:een ja lisää ohuena nauhana valkuaisvaahtoon samalla vatkaten. Vatkaa kovaksi vaahdoksi.
Yhdistä marenkivaahto manteliseokseen kolmessa erässä.
Sekoita massaa sen verran että siitä tulee kiiltävää ja pursotus jälki katoaa.
Pursota massa leivinpaperille n. 4 cm ø pohjiksi.
Anna kuivua noin 20 min. huoneenlämmössä.
Paista pohjat 150°C:ssa noin 15 min

Voikreemi:
Vaahdota voi. Lisää joukkoon kiehautettu ja jäähdytetty sokerivesi vähitellen ohuena nauhana. Vaahdota täyteen tilavuuteen.
Voikreemin voit maustaa haluamallasi tavalla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1375 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Titti Uotila

Hehkuvaa väriä ilman lisäaineita.

Marjakuorrute donitseille tai munkeille

Ainekset

1 1/2
dl
tomusokeria
1 1/2
rkl
paseerattua vadelmaa tai soseutettua mustaherukkaa
kuivattuja marjoja

Työvaiheet

Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään. Kasta donitsit tai munkit kuorrutteeseen. Koristele kuivatulla marjajauheella tai vaikkapa kookoshiutaleilla.

 

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 491 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Ohje Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen

Värikäs nuudelisalaatti sopii täydellisesti kevään juhlabuffettiin.

Annoksia
8

Katkarapu-mangosalaatti

Ainekset

400
g
katkarapuja
200
g
ohutta riisinuudelia
2
tuoretta kypsää mangoa
400
g
kirsikkatomaatteja
1
pieni kurkku
2
punaista mietoa chiliä
1–2
ruukkua korianteria
Kastike
3/4
dl
limetin mehua
1
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
3/4
dl
rypsiöljyä
2
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa

Työvaiheet

1. Nosta pakastekatkaravut sulamaan noin puoli tuntia ennen salaatin valmistusta.

2. Kiehauta vesi kattilassa ja laita nuudelit kypsymään siihen 2–3 minuutiksi. Valuta keittovesi pois ja huuhdo nuudelit kylmällä vedellä.

3. Kuori ja puolita mangot. Huuhdo ja puolita kirsikkatomaatit. Huuhdo ja paloittele kurkku. Poista chilin siemenet ja viipaloi renkaiksi.

4. Purista limetin mehu. Kuori ja raasta inkivääri. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

5. Sekoita salaattiaineet ja kastike kulhossa. Kaada valmis salaatti tarjoiluastiaan.

Vinkki! Voit valmistaa katkarapu-mangosalaatin jo juhlia edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa. Riisinuudeli on näyttävää pitkänä, mutta sen voi katkoa salaattiin, jotta sitä on helpompi ottaa lautaselle.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 104 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Annoksia
8
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vanilija-pähkinäjäätelö

Ainekset

2
Dl
Ruokosokeria
3
Dl
Täysmaitoa
2
Kpl
Vaniljatankoa
5
Dl
Kuohukermaa
6
Dl
Keltuaisia
1/2
Dl
Pähkinäsekoitus rouhetta

Työvaiheet

Laita maito, ruokosokeri ja vaniljatangot kattilaan vesihauteeseen. Nosta pois liedeltä kun seos alkaa poreilla.
Riko keltuaisten rakenne erillisessä kipossa ja kaada keltuaiset hiljalleen kattilaan koko ajan sekoittaen.
Nosta kattila taas vesihauteeseen. Anna poreilla koko ajan sekoittaen kunnes massa sakenee. Tämä vie n. 5 minuuttia.
Poista vaniljatangot, halkaise ne ja rapsuta pikkulusikalla siemenet massaan.
Anna seoksen jäähtyä. Peitä astia kelmulla ettei pintaan pääse muodostumaan kalvoa.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Nostele vaahto jäähtyneen massan joukkoon.
Kaada massa metalliastiaan ja laita pakastimeen 1-2 tunniksi.
Lisää sekaan pähkinärouhe.

Kommentit (0)