Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2375 reseptiä.
Linkitetty 50 keittokirjaan.
Ohje: Taina Vuohelainen Kuva: Arto Vuohelainen

Ranskalaisen pistoukeiton raaka-aineista syntyy täydellisen mehevä juurespiirakka. Tarjoa se tuoreesta basilikasta tehdyn pistoutahnan ja gluteenittomien leipälastujen kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 annosta
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton pistoupiiras

Ainekset

Pohja
2 1/2
dl
gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper)
1/2
dl
perunakuitua (esim. Pofiber)
1
rkl
auringonkukansiemeniä
100
g
voita
1
kananmuna (tai 2-3 rkl kylmää vettä)
Täyte
1
pieni sipuli
1
valkosipulinkynsi
1-2
rkl
öljyä
3
porkkanaa
2
pientä palsternakkaa
3
pientä perunaa
10
cm:n pala
purjoa
1
tl
suolaa
mustapippuria
10
vihreää papua
1/2
g
sahramia
1
rkl
kuumaa vettä
1
rkl
oliiviöljyä
4
rkl
tomaattipyreetä
1/2
dl
valkoisia valmispapuja (esim. GoGreen)
5
kirsikkatomaattia
Lisäksi
1/2
tl
sormisuolaa
oliiviöljyä
tuoreita yrttejä (timjamia, persiljaa, sellerinlehtiä)

Työvaiheet

  1. Voitele irtopohjavuoan reuna, kiristä pohjalle leivinpaperi. Valmista piiraspohja. Sekoita kuivat aineet keskenään, nypi voi joukkoon ja lisää kananmuna tai vesi. Pyöritä taikina ensin palloksi ja taputtele se sitten vuoan pohjalle ja reunoille.
  2. Tee täyte. Kuori ja lohko sipuli. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Kuullota sipuleita pannussa tilkassa öljyä. Siirrä sipulit sivuun odottamaan. Pese ja kuori porkkanat, palsternakat ja perunat. Pese purjo. Lohko juurekset pitkittäin ja puolita perunat. Kuullota juurekset lähes kypsiksi pannussa, noin 20 minuuttia kasvisten koosta riippuen. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Kiehauta vihreitä papuja tilkassa vettä 3-4 minuuttia. Siivilöi pavut ja lisää ne sipuliseoksen kanssa kasvisten joukkoon. Hauduta 5 minuuttia.
  4. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Sekoita sahrami kuumaan veteen ja yhdistä seos oliiviöljyn ja tomaattipyreen kanssa. Levitä seos piiraspohjalle.
  5. Täytä piiras kasviksilla, lisää lopuksi valkoiset pavut ja kirsikkatomaatit. Ripottele pinnalle sormisuolaa ja pirskota päälle oliiviöljyä. Paista uunissa 30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.
  6. Mausta tuoreilla yrteillä. Anna piirakan vetäytyä sen aikaa, kun teet pistoutahnan ja paahdat leipälastut (ohjeet ohessa).

Pistoutahna

Ainekset

1
ruukku
basilikaa
1
valkosipulinkynsi
1
dl
raastettua parmesaanijuustoa
1
dl
oliiviöljyä
1/4
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Revi basilikanlehdet sauvasekoittimen kulhon. Kuori ja hienonna valkosipuli, lisää se ja parmesaani, öljy, suola ja mustapippuri kulhoon. Soseuta ja tarjoa piirakan kanssa.

Gluteenittomat leipälastut

Ainekset

1-2
palaa
tiivistä gluteenitonta leipää
1
rkl
oliiviöljyä
ripaus
suolaa

Työvaiheet

  1. Vuole leivästä lastuja juustohöylällä tai leikkaa lastuja terävällä veitsellä. Paahda lastuja 2-3 minuuttia kuumassa pannussa ilman öljyä, lisää sitten öljy ja mausta suolalla. Paahda vielä 2-3 minuuttia, kunnes lastut ovat rapeita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Bilberry Hill on lisännyt 10 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Rapeakuorinen gluteeniton pähkinäpataleipä.
Rapeakuorinen gluteeniton pähkinäpataleipä.
Viiden desin taikinasta leipoutuu reilun kokoinen leipä.
Viiden desin taikinasta leipoutuu reilun kokoinen leipä.

Rouhean rustiikkinen ja pähkinäinen gluteeniton pataleipä on helppo leipoa, sillä taikinaa ei tarvitse vaivata vaan ainekset sekoitetaan keskenään rennolla otteella ja jätetään kohoamaan yön yli huoneenlämpöön💚. Itse leivänkin voi muotoilla taikinakulhossa, joten ylimääräistä tiskiä ja sotkua ei...

Gluteenittomasta leivästä paistuu ihanan rapeakuorinen ja kuohkea sisältä. Pähkinäsattumat antavat pataleipään mukavaa purutuntua ja lisämakua. Voit käyttää leipoessa erilaisia pähkinäsekoituksia tai vain yhtä pähkinälaatua. Kuvan pataleipä sisältää manteleita ja erilaisia pähkinöitä....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
12 h kohotus+ 1 h paisto
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton pähkinäpataleipä

Ainekset

5
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
tl
hunajaa tai siirappia (tai sokeria)
1,5
rkl
psylliumjauhetta
2
tl
kuivahiivaa
1
dl
pähkinöitä, osittain hienonnettuna
1
dl
gluteenittomia pikakaurahiutaleita
1
dl
gluteenitonta kaurajauhoa
4
dl
gluteenitonta jauhoseosta

Työvaiheet

1. Liuota kädenlämpöiseen veteen suola ja hunaja ja vispilöi mukaan psylliumjauhe. Anna seoksen turvota 5 -10 minuuttia.

2. Sekoita keskenään omassa astiassaan ¾ dl pähkinöitä sekä kaikki loput ainekset (hiiva myös) ja lisää seos lämpimään veteen ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi (älä vaivaa). Lopputuloksen tulisi näyttää jähmeältä kaurapuurolta.

3. Kohota taikinaa peitettynä lämpimässä (huoneenlämmössä) reilusti yön yli, eli noin 12-14 tuntia.

4. Laita seuraavana aamuna uuni lämpiämään 250 C asteeseen. Laita kannellinen pata tai muu uunissa paistamiseen sopiva astia kylmään uuniin kuumenemaan.

5. Ota kuuma pata uunista ja voitele se ruokaöljyllä tai vuoraa leivnpaperilla, ettei paistaessa leipä tartu kiinni pataan. Laita hanasta kylmä vesi juoksemaan hiljalleen ja kastele kädet hyvin. Ota taikina märillä käsillä taikinakulhosta ja muotoile siitä pallomainen leipä (taikinakulhoa apuna käyttäen). Jos taikina uhkaa tarttua käsiin, kastele välillä käsiä vuoron perään ihan reilusti juoksevassa vedessä. Kun olet muotoillut leivän, laita se kuumaan pataan ja ripottele/painele taikinan päälle loput (¼ dl) murskatuista pähkinöistä. Sulje pata kannella tai foliolla.

6. Paista leipää 250 C asteessa hieman uunin keskikohtaa alemmalla tasolla, kansi päällä 55 minuuttia. Ota kansi pois ja paista leipää vielä noin 5 minuuttia, kunnes leipä on kypsä ja kauniin värinen.

Anna leivän jäätyä hyvin ritilän päällä, leikkaa viipaleita tarjolle ja nauti 😍!

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 174 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Karamellisoitua sipulia, pehmeä täyte ja rapea pohja. Helppo ja edullinen sipuligalette paistetaan rennosti pellillä.

Tämän piirakan aineksia voi muunnella sen mukaan, mitä keittiöstä valmistushetkellä löytyy:

  • Sipulitäytteeseen voi yhdistellä erilaisia sipuleita. Mikä tahansa viinietikka sopii täytteeseen.
  • Voit käyttää pohjaan mitä tahansa juustoraastetta. Jos kaapissasi on täysjyvävehnä-
  • ...
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Karamellisoitu sipuligalette

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
juustoraastetta
100
g
voita tai leivontamargariinia
½
dl
vettä
Sipulitäyte
500
g
sipulia
500
g
punasipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
2
rkl
sokeria
2
rkl
viinietikkaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Ranskankermatäyte
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
kananmuna
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Valmista sipulitäyte. Kuori sipulit ja leikkaa ne poikittain noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi myös valkosipulinkynnet.
  2. Levitä pellille leivinpaperi ja sivele se ruokalusikallisella öljyä. Ripottele päälle ruokalusikallinen sokeria tasaiseksi kerrokseksi ja nostele sipulikiekot sen päälle. Sivele sipulit lopulla öljyllä ja ripottele päälle loppu sokeri. Pirskota päälle etikkaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Anna sipuleiden paahtua 225-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
  4. Valmista sillä aikaa pohja. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja juustoraaste kulhossa. Lisää rasva ja nypi muruiksi. Kaada joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi.
  5. Kauli taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle halkaisijaltaan noin 30 sentin kokoiseksi pyöreäksi levyksi. Nostele levyn reunat ylös.
  6. Sekoita ranskankerma, muna ja mausteet keskenään. Levitä seos taikinan päälle.
  7. Nostele päälle jäähtyneet sipulit lomittain ja päällekkäin.
  8. Alenna uunin lämpö 200 asteeseen ja paista piirakkaa toiseksi alimmalla tasolla noin 20 minuuttia.

Vinkki! Pohjan voi valmistaa myös monitoimikoneessa leikkuuterällä murustamalla ensin rasvan ja kuivat aineet, lisäämällä sitten vesitilkan ja pyöräyttämällä tasaiseksi.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 174 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Laura Kaapro

Nämä viiden aineksen sitruunaneliöt ovat sekä gluteenittomia, maidottomia että sokerittomia. Vaikka kookosta tulee taikinaan runsaasti eri muodoissa, sen maku jää silti miedoksi. Pääosassa on raikas sitruuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min + 30 min kypsentäminen + 6 t tekeytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteenittomat sitruunaneliöt

Ainekset

Pohja
0,6
dl
juoksevaa hunajaa
1,2
dl
huoneenlämpöistä kookosöljyä (paksua, ei nestemäistä)
ripaus suolaa
2,4
dl
kookosjauhoa
Päällys
2–3
sitruunaa (2 ½ tl raastettua sitruunankuorta ja 1,2 dl tuorepuristettua sitruunamehua)
3
munaa
1,2
dl
juoksevaa hunajaa
2
tl
kookosjauhoa

Työvaiheet

  1. Voitele 20 cm x 20 cm:n kokoinen vuoka kookosöljyllä. Voit vaihtoehtoisesti vuorata vuoan pohjan leivinpaperilla.
  2. Yhdistä kulhossa juokseva hunaja, huoneenlämpöinen kookosöljy ja ripaus suolaa. Vatkaa tasaiseksi. Siivilöi joukkoon kookosjauho ja sekoita.
  3. Tasoita taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes pinta on saanut hivenen kullanruskeaa väriä. Anna jäähtyä puolisen tuntia.
  4. Laske uunin lämpö 160 asteeseen.
  5. Pese ja kuivaa huolellisesti sitruunat. Ota kahdesta sitruunasta keltaista kuorta ohuelti hienolla raastinterällä. Tarvitset kuorta 2½ tl. Purista 2–3 sitruunasta mehua, jotta saat sitä 1,2 dl.
  6. Yhdistä päällyksen munat, juokseva hunaja ja raastettu sitruunankuori. Vatkaa kevyesti seokseksi käsivispilällä.
  7. Mittaa toiseen kulhoon sitruunamehu ja lisää kookosjauho koko ajan vatkaten. Kaada sitten sitruunamehuseos munaseokseen koko ajan vatkaten.
  8. Kaada päällys jäähtyneen pohjan päälle ja paista 160-asteisen uunin alatasolla 21–23 minuuttia, kunnes päällys on melkein asettunut, mutta värähtää vielä aavistuksen.
  9. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita sitten jääkaappiin vähintään 6 tunniksi tai yön yli. Leikkaa 16 neliöksi. Säilytä tarjoiluun asti jääkaapissa.

Kommentit (1)

Lemona

Tämä oli hyvää!

Vesikielellä on lisännyt 13 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Älä heitä pois perunamuussin jämiä, koska siitä tulee nopeasti maistuvat perunarieskat. Rieskojen teko on todella helppoa ja nopeaa. Lämmin perunarieska maistuu esimerkiksi aamu-, väli- tai iltapalana eikä tule ruokahävikkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Perunarieskat

Ainekset

4-5
dl
perunamuussia
3
dl
vehnäjauhoja
1
kananmuna
1
tl
suolaa

Työvaiheet

1. Sekoita jauhot, muna ja suola perunamuussiin. Taikina saa jäädä löysäksi ja tahmeaksi.

2. Taputtele löysä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille jauhotetuin sormin. Yhdelle pellille mahtuu 3-4 rieskaa. Tee haarukalla useita reikiä rieskoihin ennen paistoa.

Paista 250 asteessa uunin keskitasolla n. 8-10 min. kunnes saavat kivoja ruskeita laikkuja pintaan.

Nauti lämpimänä!

@waterontongue/ vesikielellä

Kommentit (0)