Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2095 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Juuriselleri ei suostu enää olemaan se vaatimaton kuutio keittojuuresten joukossa.

Juuriselleri nousi huomion kohteeksi, kun se kannettiin ravintoloissa kokonaisena pääruuaksi. Muhkuraisesta juureksesta sanotaankin, että se on kuin kasvikunnan paisti. Vertaus on perusteltu, sillä kun juuriselleriä paahtaa pitkään, lopputulos maistuu pähkinäisen lihaisalta. Kokin kannattaa olla kärsivällinen muunkin kuin maun vuoksi, sillä verkkainen paahtaminen takaa ryhdikkään rakenteen, jota voi leikata veitsellä. Tästä on vauvansose kaukana!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2½ h
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu juuriselleri

Ainekset

1
iso juuriselleri (noin 1 kg)
3/4
dl
oliiviöljyä
2
tl
korianterinsiemeniä
2
tl
savunmakuista sormisuolaa
Lisäksi
savunmakuista sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pese ja harjaa selleri hyvin. Jos juuria on paljon, voit leikata osan niistä pois. Nosta selleri uunivuokaan ja viillä terävällä veitsellä pieniä viiltoja ympäri selleriä.
  2. Paahda korianterinsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa noin 1 minuutti. Varo, että ne eivät pala. Murskaa siemenet kevyesti morttelissa.
  3. Valele selleri kauttaaltaan öljyllä. Ripottele päälle ½ tl korianterinsiemeniä ja ½ tl suolaa. Paahda selleriä uunissa ja toista öljyäminen ja maustaminen 30 minuutin välein. Kypsennä yhteensä noin 2 tuntia, kunnes selleri on päältä ruskistunut ja sisältä täysin pehmeä.
  4. Leikkaa selleri lohkoiksi ja ripottele savusuolaa päälle.

Vinkki! Jos selleri on pieni, lyhennä kypsennysaikaa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2095 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Kuohkeista haukikvenelleistä syntyy taivaallinen kalasoppa! Kun keität haukipyörykät eri liemessä ja lisäät ne keittoon vasta lopuksi, keiton liemi pysyy kirkkaana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kirkas haukipullakeitto

Ainekset

Haukikvenellit
800
g
jauhettua haukea
1
ruukku
tilliä
1
kananmuna
1 1/2
tl
suolaa
1
tl
jauhettua valkopippuria
4
dl
kuohukermaa
Keitto
600
g
kiinteitä perunoita
4
porkkanaa
2
l
kalalientä (fondista tai kuutiosta)
(suolaa)
1-2
dl
herneenversoja
2
kevätsipulinvartta
(150 g smetanaa)

Työvaiheet

  1. Tee ensin haukimureketaikina kvenellejä varten. Hienonna tilli. Laita jauhettu hauki, tilli, kananmuna, suola ja valkopippuri yleiskoneen kulhoon. Sekoita aineet koneen leikkuuterällä. Lisää jääkaappikylmä kerma ohuena nauhana kalaseokseen ja käytä konetta vain sen verran, että kerma sekoittuu. Laita seos jääkaappiin vetäytymään.
  2. Pese (ja kuori) perunat. Puolita ne tai paloittele neljään osaan. Kuori ja paloittele porkkanat. Kiehauta kalaliemi ja mausta se tarvittaessa suolalla. Keitä perunoita ja porkkanoita liemessä noin 12 minuuttia tai kunnes perunat ovat juuri ja juuri kypsiä.
  3. Kuumenna kvenellejä varten keitinvettä keskikokoisessa kattilassa ja mausta vesi suolalla (2 tl suolaa/1 l vettä). Ota ruokalusikkaan noin pingispallon kokoinen määrä haukiseosta. Kostuta toinen lusikka kylmään veteen ja pyörittele seoksesta kahdella lusikalla soikea kvenelli. Tipauta se lusikasta kiehuvaan suolaveteen. Kypsennä 3–4 kvenelliä kerrallaan, noin 2 minuuttia, ja nosta reikäkauhalla pois liemestä.
  4. Lisää kypsät kvenellit keittoon juuri ennen tarjoamista. Jaa annokset kulhoihin ja lisää niihin herneenversoja ja hienonnettua kevätsipulinvartta. Tarjoa halutessasi smetanan kanssa.

Vinkki! Haukipullat voi pakastaa, joten keitä niitä samalla seuraavaan soppaan.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 656 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen

Joulupöydän tähdessä maistuvat tuore appelsiini ja seesamista tehty tahini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16
Valmistusaika
25 minuuttia + 1 tunti + 30 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Tähtileipä

Ainekset

1
iso appelsiini
dl
vettä
8–10
dl
vehnäjauhoja
½
rkl
kuivahiivaa
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
tl
suolaa
Täyte
1
l
tuoretta pinaattia
½
dl
vettä
2
rkl
timjamin lehtiä
¾
dl
tahinia
2
rkl
tomaattipyreetä
Pinnalle
2
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Pese appelsiini juuresharjalla. Raasta kuori ja purista mehu (1½ dl). Kuumenna mehu ja vesi 42-asteiseksi. Lisää vehnäjauhojen joukkoon kuivahiiva. Alusta puolet jauhoista nesteeseen.
  2. Lisää öljy, kuoriraaste, sokeri ja suola sekä jauhoja niin paljon, että taikinasta tulee napakan pehmeää. Jatka vaivaamista vielä viisi minuuttia.
  3. Nostata taikinaa leivinliinan alla, kunnes se on noussut kaksinkertaiseksi.
  4. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen paloista jauhotetulla pöydällä noin 30 senttiä leveäksi pyöreäksi pohjaksi.
  5. Kumoa pinaatit pannulle ja lisää joukkoon vesi. Anna pinaattien höyrystyä muutaman minuutin ajan. Kaada pannulla oleva neste pois ja purista pinaatit mahdollisimman kuivaksi. Riivi tuoreesta timjamista lehdet.
  6. Levitä kaulitulle pohjalle tahini ja tomaattipyree. Ripottele pinaatti ja timjami tasaisesti päälle. Kauli toinen taikinapala samankokoiseksi kanneksi ja nosta se täytteen päälle.
  7. Leikkaa leipä neljään osaan niin, että keskelle jää noin viiden sentin alue, joka pitää leivän koossa. Jaa neljännekset vielä kolmeen tai neljään sakaraan. Käännä jokainen sakara kierteelle. Kohota leipää liinan alla 20 minuuttia. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.
  8. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 656 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Jäiset karpalot ja kinuski ovat klassikkopari, joka ansaitsee paikkansa myös jäätelökakussa! Massana on itse tehty, herkullisen pehmeä pikajäätelö, joka saa riisimuroista hauskaa rousketta. Voit tarjota kakun joko jälkiruokana tai kahvipöydässä.

Kondensoidun maidon ansiosta tämä kakku on pehmeää melko pian pakastimesta ottamisen jälkeen. Voit tehdä kakun valmiiksi pakastimeen hyvissä ajoin ennen tarjoamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16
Valmistusaika
20 min + 1 vrk pakastaminen
Vaikeustaso
Helppo

Jääkarpalokakku

Ainekset

Pohja
½
dl
kuivattuja karpaloita
100
g
valkosuklaata
4
dl
riisimuroja (gluteenittomia, esim. Semper)
Täyte
4
dl
kuohukermaa
1
prk (397 g)
karamellisoitua kondensoitua maitoa eli dulce de lechea (jääkaappikylmää)
¼
tl
suolaa
Karpalohilloke
200
g
karpaloita
¾
dl
sokeria
Koristelu
kohmeisia karpaloita, kuivattuja karpaloita, kultakoristelugeeliä (esim. Oetker) ja tomusokeria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin karpalohilloke. Mittaa karpalot ja sokeri kattilaan. Keitä viisi minuuttia miedolla lämmöllä ilman kantta välillä sekoittaen. Et tarvitse vettä, sillä karpaloista irtoaa sopivasti mehua, kun ne kuumenevat. Anna jäähtyä.
  2. Hienonna kuivatut karpalot kakun pohjaa varten. Sulata valkosuklaa. Sekoita ainekset riisimurojen kanssa.
  3. Vaahdota kerma ja karamellisoitu kondensoitu maito kuohkeaksi vaahdoksi. Molemmat vaahtoutuvat nopeammin kylminä. Mausta ripauksella suolaa.
  4. Vuoraa irtopohjavuoka (ø 26 cm) leivinpaperilla. Levitä sen päälle puolet riisimuroseoksesta ja sen jälkeen puolet täytteestä. Lusikoi täytteen päälle karpalohilloketta laikuiksi tai renkaaksi. Vedä veitsenkärkeä tai coctailtikkua hillon läpi niin, että saat marmoroidun kuvion.
  5. Ripottele päälle tasaisesti loppu riisimuroseos. Lisää loppu täyte ja marmoroi jälleen karpalohillokkeella. Jos kaikki karpalohilloke ei tule käyttöön, voit tarjota sen kakun kanssa erikseen.
  6. Pakasta vähintään seuraavaan päivään tai tarpeen mukaan.
  7. Irrota kakku vadille 15–30 minuuttia ennen tarjoilua. Viimeistele kultageelillä ja kohmeisilla sekä kuivatuilla karpaloilla. Hunnuta tomusokerilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2095 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Kauniit vegesushit syntyvät näppärästi muffinipellin avulla. Juurikkaat koristavat ja antavat niille mukavaa rapsakkuutta, siitakesienet ja raikas inkivääri maustavat riisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
1½ h (+ riisin lepuutus 1 h)
Vaikeustaso
Kohtalainen

Muffinisushit

Ainekset

3
dl
sushiriisiä
4
dl
vettä
1
tl
suolaa
2
rkl
sushietikkaa
1
rs (200 g)
siitakesieniä
1
rkl
inkivääriä raastettuna
1
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
soijakastiketta
Kasvikset
1
punajuuri
1
keltajuuri
1
raitajuuri
¼
pieni kurkku
2
minikesäkurpitsaa
Lisäksi
1
norileväarkki
1
rs
syötäviä kukkia
½
dl
sushi-inkivääriä

Työvaiheet

  1. Huuhtele riisiä siivilässä juoksevan kylmän veden alla, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Halutessasi voit antaa riisin levätä noin tunnin, niin siitä tulee keitettäessä napakampaa.
  2. Kuumenna 4 dl vettä kattilassa, mausta suolalla ja lisää riisi. Kiehauta ja laske lieden lämpötilaa. Peitä kattila kannella ja hauduta riisiä 10 minuuttia.
  3. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita etikka lastalla nostellen riisin joukkoon, peitä kattila kannella ja anna riisin tekeytyä 15 minuuttia.
  4. Hienonna sillä aikaa sienet ja raasta inkivääri. Paista sieniä ja inkivääriä öljyssä pannussa 5 minuuttia, kunnes sienet ruskistuvat kevyesti. Lisää soijakastike ja kiehauta niin, että kastike imeytyy sieniin. Sekoita sienet riisiin ja anna jäähtyä ilman kantta, keittiöliinan alla kattilassa 20 minuuttia.
  5. Kuori juurekset. Viipaloi ne ja kurkku ohuiksi lastuiksi vihannesleikkurilla tai kuorimaveitsellä. Suikaloi kesäkurpitsat pitkittäin. 
  6. Vuoraa muffinipelti tai -vuoat tuorekelmulla. Laita pohjalle kasviksia ja päälle riisiä. Paina riisi tiiviisti vuokaan. Peitä sushit kelmulla ja pidä tarvittaessa jääkaapissa tarjoamiseen saakka.
  7. Leikkaa norilevy kapeiksi suikaleiksi. Ota sushit pois vuoista ja paina norilevysuikaleet sushien ympärille. Koriste kukilla ja sushi-inkiväärillä.

Kommentit (0)