
Resepti on lontoolaisen keittiömestarin Yotam Ottolenghin Lähi-itä-henkisestä kasviskeittokirjasta Plenty.
Perunasalaatin maku on jumalainen: tuoreen mintun, valkosipulin, hyvän oliiviöljyn ja basilikan liitto. Tämän (hiukan reseptistä sovelletun) perunasalaatin juju on myös siinä, että perunoita murskataan kevyesti.
Kuninkaallinen perunasalaatti (Ottolenghi)
Ainekset
Työvaiheet
- Tee esivalmistelut. Keitä kananmunat ja paahda pinjan- tai pistaasinsiemenet. Jos käytät jäisiä herneitä, kiehauta ne kertaalleen 30 sekunnin ajan kiehuvassa vedessä. Pilko valkosipulin kynnet ja raasta parmesaani, jos et käytä valmista raastetta.
- Keitä perunat 15-20 minuuttia niin, että ne ovat lähes kypsiä mutta eivät ala halkeilla.
- Sillä aikaa kun perunat kiehuvat, revi yrtit valmiiksi ja kuori kananmunat.
- Voit valita, surrautatko basilikasta, persiljasta, pähkinöistä, parmesaanista ja valkosipulista sauvasekoittimella peston vai sekoitatko ne vain keskenään tarjoilukulhon pohjalle. Tee tämä perunoiden kiehuessa.
- Valuta perunoiden keitinvesi pois ja halkaise perunat kahtia. Ne imevät itseensä makua parhaiten, kun ne ovat vielä kuumia. Laita perunat tarjoilukulhoon peston tai oliiviöljyn ja mausteiden päälle ja lisää mukaan myös herneet. Painele perunoita varovasti ja kääntele pesto/oliiviöljy ja mausteet perunoihin.
- Lisää vielä sormisuolaa ja rouhi mustapippuria päälle.
- Leikkaa kananmunat neljään osaan ja asettele perunasalaatin reunoille. Koristele perunasalaatti vielä muutamalla yrtillä.
Sovelsin hieman (ei basilikaa, vaan enemmän silolehtipersiljaa, ei pinjansiemeniä, vaan saksanpähkinöitä ja manteleita, ei kananmunaa), mutta toimi aivan loistavasti. Reseptin käyttömukavuuden kannalta voisi lisätä perunoiden kuorimisen ja viinietikan käyttötarkoituksen.
Kestääköhän salaatti valmistamisen jo edellisenä iltana?
Ainakin potut voi hyvin panna maustumaan pestoon jo edellisenä iltana. Herneet ja kananmunat kannattanee lisätä vasta ennen tarjoilua, jotta ne pysyvät kauniin värisinä ja raikkaina :)