Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2925 reseptiä.
Linkitetty 80 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Miten huippukokin vispipuuro voi olla niin hyvää? Koska se tehdään timjamin kanssa mehustetuista puolukoista ja mehevöitetään voilla ja kermalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + mehustus ja jäähdytys 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Jouni Toivasen valioluokan vispipuuro

Ainekset

7
dl
puolukkalientä
1/4
tl
suolaa
1 1/4
dl
mannasuurimoita
1
dl
kuohukermaa
30
g
voita
Puolukkaliemi
1
kg (noin 1 1/2 l)
puolukoita (tuoreita tai pakastettuja)
3
dl
sokeria
1/2
ruukkua
timjamia

Työvaiheet

  1. Tee ensin puolukkaliemi. Ota esille iso kattila ja metallikulho, joka sopii kattilan päälle. Laita kattilaan sen verran vettä, että se ei osu kulhon pohjaan, ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Laita puolukat, sokeri ja timjami kulhoon ja viritä kelmu tiiviisti kulhon päälle. Nosta kulho kattilan päälle ja mehusta puolukoita keskilämmöllä noin tunti.
  2. Siivilöi puolukkaliemi tiheän siivilän läpi kulhoon ja painele kaikki mehu talteen.
  3. Mittaa laakeaan kattilaan 7 dl puolukkalientä ja suola. Kuumenna mehu kiehuvaksi. Lisää mannasuurimot ohuena nauhana mehuun koko ajan sekoittaen. Vähennä lieden lämpöä ja keitä puuroa välillä sekoittaen 8 minuuttia.
  4. Lisää kerma ja voi valmiiseen puuroon. Jäähdytä puuro tiiviin kelmun alla ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten jääkaappikylmäksi. Kelmu estää puuron kuorettumisen.
  5. Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa täydellä teholla kuohkeaksi vaahdoksi. Tarjoa maidon ja puolukoiden kera.

Kommentit (6)

Muutamat vispipuurot keitellyt

Anteeks nyt vaan, mutta vispipuuroon ei tungeta ikinä mitään voita saatika kermaa. Kyllä ne Marjan/hedelmän maut on riittävät. Ja se mitä voilla ja kermalla haetaan on ns."täyteläinen maku" joka saavutetaan myös lisäämällä ihan vain suolaa, joka poistaa "vesimäisen " maun. Luulisi kokkien nyt tietävän näin yksinkertaisen asian.

Vierailija

Marjojen hyvät kuidut jäävät saamatta!!?

Mummeliini

Vispipuuroa pitää maistua vispipuurolle, eikä siihen tungeta voinnokkaa missään vaiheessa.

Lapin poika

Voi pyhät hyssykät. Suomessa näitä ns. huippukokkeja tuntuu riittävän joka lähtöön. Toivasen ohjeella syntyy vispipuuron (lappapuuron) irvikuva.

Vierailija

Tarvitaanko puolukoita 1,5 kiloa tuottamaan 0,7 dl puuronestettä mihin lisätään 1,4 dl mannaa ja päälle viellä 3 dl sokeria. Onkohan kokki käynnyt koskaan marjametsässä?

Inspiskokkailija

Onpas typerää kommentoida reseptiä negatiivisesti tai suorastaan se teilata, ellei ole ensin ohjetta kokeillut. . Eivät huippukokit ole tyhmiä vaan innovatiivisiä, ja tavallista vispipuuroahan lähes jokainen suomalainen osaa keittää. Tällainen ” takuu” ei nyt ole varsinaisesti minkään arvoista, innovatiivisyys sen sijaan on.

Aionpa kokeilla - ertyisesti tuo timjami vispipuurossa on kiinnostavaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 353 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Aniksen hivenen lakritsimainen maku mehevöittää makeaa mansikkaa ja tekee mausta vivahteikkaan. Osa pannacotan kermasta korvataan maidolla, joten se on myös hieman kevyempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
valmistusaika 15 min + hyytyminen 4h
Vaikeustaso
Helppo

Anis-mansikkapannacotta

Ainekset

Pannacotta
liivatelehteä
4
dl
kuohukermaa
¾
dl
sokeria
1
rkl
kokonaisia aniksia
2
dl
täysmaitoa
Tarjoiluun ja koristeluun
½
l
mansikoita
1
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
  2. Kaada kerma kattilaan ja mittaa joukkoon sokeri ja anikset. Kiehauta, ota pois liedeltä ja anna seoksen maustua viitisen minuuttia.

  3. Siivilöi anis pois kerman joukosta ja lämmitä kerma uudelleen kiehuvaksi.

  4. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon pehmenneet liivatteet, joista olet puristellut ylimääräisen veden pois. Sekoita, kunnes liivatteet ovat liuenneet kerman joukkoon.

  5. Kaada lopuksi joukkoon maito ja sekoita hyvin.

  6. Kaada seos pieniin tarjoilukulhoihin tai laseihin ja anna hyytyä kylmässä vähintään neljä tuntia.

  7. Tarjoile pannacotta pilkottujen ja tomusokerilla kevyesti mehustettujen mansikoiden kanssa.

Vinkki: Myös mansikkasose sopii pannacotan seuraan. Sekoita mansikat ja tomusokeri kulhossa ja soseuta ne sauvasekoittimella.

 

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1471 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Grillissä paahtunut sokeri tekee valmisdonitseista ihanan kakkumaisia ja rapeita. Eksoottista vivahdetta saat käyttämällä thaibasilikaa hillon joukossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut donitsit

Ainekset

8
kaupan valmista sokeri- kuorrutettua donitsia
1
dl
vadelmahilloa
2
rkl
hienonnettua (thai)basilikaa
LISÄKSI
tuoreita vadelmia, kermavaahtoa

Työvaiheet

  1. Halkaise donitsit. Paista niille raidat kuumassa grillissä.

  2. Sekoita vadelmahillo ja hienonnettu (thai)basilika, sivele donitsien halkaisupinnoille. Täytä kermavaahdolla ja tuoreilla vadelmilla. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Hildu on lisännyt 29 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.

Ihanan kylmän raikas, helppo sekä hyvä terveellinen jälkiruoka tai välipala, varsinkin helteisinä päivinä.
Raejuusto on hyvä proteiinilisä, mutta ei välttämätön. Myös on herkullinen tietysti tuoreilla marjoilla ja niitähän voi myös lisätä viiliherkun päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
Yhdelle tai useammalle
Valmistusaika
Valmiiseen viiliin tehtynä n. 5 -10 min
Vaikeustaso
Helppo

Viileä viiliherkku

Ainekset

1
valmis viiliannos
raejuustoa sopivasti
pakastemarjoja esim. mustikkaa, mansikkaa, vadelmia

Työvaiheet

Voit tehdä kotona viiliä annosmaljoihin itse, siemenen saat kaupan valmiista viilipurkista.
Laita kaksi teelusikallista viiliä pieneen jälkiruokakulhoon ja siihen mieleistäsi maitoa, tavallista, Hyla tai laktoositonta maitojuomaa, silloin myös siemenviilin pitää olla laktoositonta. Älä käytä rasvatonta maitoa, koska sillä ei onnistu viili niin hyvin. Anna sen olla huoneen lämmössä vuorokausi ja jos ei tule syötyä säilyy jääkaapissa kansi kulhon päällä jonkun aikaa.

Lisää hiukan ennen, kun aiot syödä viilin, raejuustoa ja pakasteiset marjat, niin ne hetken saavat sulata viilissä, jos et halua ihan jäisinä syödä niitä viilin ja raejuuston kanssa.

Kommentit (1)

Vierailija

On aikoihin eletty ja avuttomuus huipussaan, jos ihmisille pitää opettaa miten viiliä tehdään ja että viiliä voi syödä marjojen kanssa.

Me Naiset on lisännyt 1471 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Nyt saa mennä mustaksi! Kuoret suojaavat pehmoista herkkusisusta, eikä niiden mustumista tarvitse pelätä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Daim-banskut

Ainekset

4
kypsää banaania
1
Daim-patukka
4
rkl
tummaa suklaata rouhittuna
4
rkl
pehmeää voita
LISÄKSI
jäätelöä

Työvaiheet

  1. Tee banaaneihin pitkittäin syvä viilto, älä halkaise pohjaa. Rouhi suklaat sekä daim ja sekoita voihin. Työnnä banaanien viiltoihin suklaavoita. Grillaa noin 10–15 minuuttia eli kunnes banaanien kuoret ovat muuttuneet mustanruskeiksi ja suklaa on sulanut.

  2. Tarjoa Daim-banskut lämpiminä jäätelön kanssa.

Kommentit (0)