Sport on lisännyt 91 reseptiä.
Linkitetty 170 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Rosmariini antaa jännän metsäistä makua mansikkahillolle. Hillo sakeutuu perinteisen hillosokerin sijaan chiasiemenillä. Tarjoile hillo kaurapannarien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + tekeytyminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Kaurapannarit ja mansikka-chiahillo

Ainekset

5
dl
mansikoita pilkottuna
1
rosmariinin oksa
2
rkl
chiasiemeniä
2
rkl
hunajaa
Kaurapannarit
2
dl
piimää
2
munaa
1
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
1
dl
gluteenittomia kaurajauhoja
1/2
tl
soodaa
ripaus suolaa
1
tl
sokeria
1
rkl
öljyä
Lisäksi
paistamiseen öljyä

Työvaiheet

  1. Aloita hillosta. Kiehauta pilkotut mansikat kattilassa. Voit lisätä rosmariinin sekaan antamaan makua. Anna jäähtyä. Lisää chiasiemenet ja makeuta maun mukaan. Sekoita huolellisesti ja pakkaa hillo puhtaaseen lasipurkkiin. Jätä rosmariini mukaan, jos haluat vahvempaa makua. Anna hillon tekeytyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia.
  2. Sekoita kulhossa piimä ja munat. Sekoita toisessa kulhossa kaurahiutaleet ja -jauhot, sooda, suola ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet piimä-munaseokseen, lisää öljy. Sekoita tasaiseksi. Paista kuumalla lettupannulla öljyssä pieniä pyöreitä pannukakkuja. Tarjoa mansikka-chiahillon kanssa.

SUOJAA SYDÄMELLE. Mansikan flavonoidit tekevät siitä todellisen sydänystävän. Tutkimukset osoittavat, että flavonoidit antavat suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta. Mansikat voivat myös madaltaa merkittävästi huonoa kolesterolia sekä parantaa verihiutaleiden toimintaa.

Kommentit (8)

Chialover

Kauanko ko. hillo säilyy?

Riikka Soppa365
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Moikka, ikävä kyllä en osaa antaa tarkkaa aikaa hillon säilyvyydestä. Desinfioidussa lasipurkissa säilyy paremmin kuin esimerkiksi pakasterasiassa.

Riikka

Vierailija

Järkikin sanoo, ettei tuo hillo säily kuin muutaman päivän.  Jos haluaa pidempiä aikoja säilytellä, kaipaa hillo bentsoehappoa tai umpioimista.

Hiilarinen

Kiitos ohjeesta! Tämä ratkaisee ikiongelmia: mitä tekisi chian siemenille ettei kyllästy, mansikkahillo on kätevä ottaa pöytään mutta sokeria ei voi mättää. Ruokapiirissä on tarjolla hunajaa lähituottajalta ja elämä hymyilee:)

tätsy

Jos tuo on vain jääkaapissa, se homehtuu. Sokeri sitoo mansikan vapaan veden homeilta. Pakkaseen siis ja sen sulettua nopea käyttö.

kemisti

Mehut ja hillot säilyvät parhaiten kun sokeria käytetään vähintään puoli kiloa, mielellään jopa kilo jokaista marjakiloa kohden. Kyse on elintarvikkeen sisältämän veden aktiivisuudesta, jota mitataan asteikolla nollasta yhteen. Mitä alhaisempi veden aktiivisuus, sitä parempi hillon säilyvyys. Puolella kilolla sokeria saavutetaan 0,97 aktiivisuus, jossa suuri osa bakteereista ei enää selviydy. Kokonaisella sokerikilolla marjakiloa kohden veden aktiivisuus muuttuu 0,92:een, jolloin bakteereilla ei enää ole elinmahdollisuuksia. Mikrobit sisältävät pääosin vettä, jolloin vahvassa sokeriliuoksessa vesi siirtyy mikrobien soluista puoliläpäisevän solukalvon läpi. Bakteeri painuu kasaan ja kuolee. Bakteerit lisääntyvät parhaiten pH-arvoltaan neutraalissa ympäristössä ja marjojen pH on happaman puolella, joten sekin osaltaan edistää marjahillojen ja –mehujen säilyvyyttä.

Näin yksinkertaista se on.

Jos haluaa ”terveellistä” hilloa, kannattaa syödä ne mansikat sellaisenaan soseutettuna eikä alkaa pelleillä minkään kaukomaansiemenien kanssa.

Vierailija

Hillosokeri takaa säilyvyyden. Sakeus tulee hyvänä lisänä. Hillot katsotaan säilömiseksi, siis säilyvyys on tärkeä pointti. Voihan tuota käyttää kuin tuoresosetta, hillo se ei mielestäni ole vaikka hillopurkissa säilytettäisikin.

Mansikkafriikki

Onko marjat keitettävä ensin? Itse pidän eniten vain survotuista tuoremarjoista.Soseuttaako chiasiemen tuoremarjan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2607 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Jogurttikaarna on lapsille suunnattu terveellinen jääherkku, josta syntyy pienellä muokkauksella aikuisillekin maistuva viilentäjä. Laitetaan kuorrutteeksi kinuskikastiketta, ripotellaan päälle suolamanteleita ja elokuun kunniaksi kotimaisia punaisia marjoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + jäädytys 4 h
Vaikeustaso
Helppo

Jäädytetty jogurttikaarna

Ainekset

600
g
turkkilaista jogurttia (rasvaa 10 %)
1
dl
kinuskikastiketta (esim. dulce de lecheä)
2
tl
vaniljasokeria
2
dl
punaherukoita
2–3
dl
kotimaisia vadelmia
1
dl
suolattuja manteleita
(ripaus sormisuolaa)

Työvaiheet

  1. Laita leivinpaperi pakastimeen mahtuvalle uunipellille tai leikkuulaudalle.

  2. Sekoita jogurtti, 3 ruokalusikallista kinuskikastiketta ja vaniljasokeri kulhossa. Levitä seos leivinpaperille noin 1 cm:n kerrokseksi. Valuta loput kinuskista päälle nokareiksi ja levitä lusikalla raidoiksi.

  3. Paina marjat jogurttilevyn pintaan. Rouhi mantelit veitsellä ja ripottele ne jogurtin pinnalle. Lisää halutessasi muutama hiutale sormisuolaa.

  4. Peitä pelti foliolla ja laita pakastimeen 4 tunniksi tai yön yli. Murra jäätynyt levy paloiksi ja tarjoa heti tai säilö pakastuspussiin.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1316 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Tuoreita vadelmia ja ruusuvedellä maustettua vegaanista moussea. Tämä maidoton jälkkäri on ylellinen, mutta yllättävän helppo tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
25 min + hyytyminen 4 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vegaaninen ruusu-vadelmamalja

Ainekset

250
g
tuoreita vadelmia
2
dl
vispautuvaa soija- tai kaura- pohjaista valmistetta (esim. kauravispi)
2
dl
maustamatonta soijajogurttia tai -rahkaa
1
tl
vaniljasokeria
½
dl
sokeria
1
rkl
sitruunamehua
1
dl
vaahterasiirappia
1
ps
vegegeliä eli vegaanista liivatetta (esim. Dr Oetker)
4
tl
ruusuvettä
Päälle
250
g
tuoreita vadelmia
¾
dl
vettä
¼
dl
sokeria
1
rkl
ruusuvettä
1
ps
vegegeliä

Työvaiheet

  1. Mittaa vadelmat 6 lasin pohjalle. Vaahdota kasvivispi. Sekoita jogurttiin, mausta sokereilla.

  2. Mittaa kattilaan sitruunamehu ja vaahterasiirappi. Kiehauta ja sekoita joukkoon vegegel. Hämmennä, kunnes neste kirkastuu. Jäähdytä hieman, mausta ruusuvedellä ja sekoita jogurttitäytteeseen. Kaada laseihin marjojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 2 tuntia.

  3. Soseuta päällystä varten vadelmat sauvasekoittimella. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa, kunnes sokeri liukenee. Sekoita joukkoon vegegel. Hämmennä, kunnes neste kirkastuu. Jäähdytä hieman, sekoita joukkoon ruusuvesi ja kääntele vadelmasoseen joukkoon.

  4. Lusikoi sose päällimmäiseksi laseihin. Anna hyytyä toiset 2 tuntia. Koristele halutessasi tuoreilla vadelmilla ja syötävillä kukilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1316 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Suklaa-kinuskikakun raikastaa itse tehty vadelmatahna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16
Valmistusaika
2 h 15 min + jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Suklainen vadelma-kinuskikakku

Ainekset

Pohja
2
kananmunaa
2
dl
luonnonjogurttia
1
dl
rypsiöljyä
2
dl
kiehuvaa vettä
4
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
dl
kaakaojauhetta
tl
ruokasoodaa
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
1
tl
vaniljasokeria
Vadelmacurd
250
g
vadelmia
2
dl
hillosokeria
1
tl
jauhettua kardemummaa
100
g
voita
2
keltuaista
Kuorrutus
2
prk
vaahtoutuvaa kinuskikermaa
1
rs (250 g)
mascarponea
Päälle
vadelmia ja syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Tee ensin vadelmacurd. Mittaa vadelmat, hillosokeri ja kardemumma kattilaan. Keitä ilman kantta 10 minuuttia. Painele vadelmia liiskaksi keittämisen aikana.

  2. Siivilöi siemenet pois lusikalla tiheään siivilään painellen. Koeta saada mahdollisimman paljon siemenetöntä hilloa. Kaada se takaisin kattilaan. Sulata joukkoon voi. Lisää keltuaiset joukkoon koko ajan sekoittaen ja keitä ensimmäisiin kupliin asti.

  3. Poista kattila levyltä. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Siirrä sitten jääkaappiin kiinteytymään.

  4. Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Vuoraa kaksi irtopohjavuokaa (halkaisijaltaan noin 26 cm) leivinpaperilla.

  5. Sekoita kulhossa kananmunat, jogurtti ja öljy. Lisää kiehuva vesi joukkoon hitaasti sekoittaen.

  6. Yhdistä kuivat aineet isossa kulhossa. Sekoita jogurttiseos varovasti joukkoon.

  7. Jaa taikina kahteen vuokaan ja paista yksi kakkupohja kerrallaan, noin 30 minuuttia. Irrota pohjat vuoista ja anna jäähtyä.

  8. Vatkaa kinuskikermat vaahdoksi, lisää lopuksi mascarpone ja vatkaa tasaiseksi vaahdoksi.

  9. Levitä vadelmacurd toiselle kakkulevylle ja ¼ kuorrutuksesta päälle. Laita toinen kakkulevy päälle ja levitä päälle ja sivuille loput kuorrutteesta.

  10. Koristele vadelmilla ja syötävillä kukilla.

Kommentit (0)

Soppa365 on lisännyt 275 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Kesän kruunaa itse tehty jäätelö. Kondensoidun maidon ansiosta et tarvitse jäätelön valmistukseen edes jäätelökonetta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 2 l jäätelöä
Valmistusaika
25 min + jäätelön pakastaminen 6 h
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkainen melbajäätelö

Ainekset

5–6
(n. 700 g)
kypsää persikkaa
1
l
vettä
1
l
mansikoita
1
dl
glukoosisiirappia
4
dl
vispikermaa
1
tlk (397 g)
kondensoitua maitoa
1
tl
aitoa vaniljaa jauheena tai vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Keitä vesi kattilassa poreilevaksi. Laita persikat veteen ja keitä noin 8 minuuttia tai kunnes kuori alkaa kunnolla irrota ja hedelmäliha tuntuu pehmeältä. Nosta persikat reikäkauhalla lautaselle jäähtymään.
  2. Kuori persikat ja poista kivi. Soseuta persikat sauvasekoittimella ja laita sose vielä jääkaappiin jäähtymään. Sosetta tulisi olla 5–6 desiä.
  3. Poista mansikoista kannat ja paloittele marjat sauvasekoittimen kulhoon. Lisää glukoosisiirappi. Soseuta ja laita sose jääkaappiin odottamaan. Sosetta tulisi olla noin 5 desiä.
  4. Vatkaa kylmä vispikerma isossa kulhossa vaahdoksi. Valuta kondensoitu maito kerman joukkoon koko ajan sekoittaen.
  5. Jaa seos kolmeen kulhoon. Lisää persikkasose yhteen kulhoon, mansikkasose toiseen ja mausta kolmas vaniljalla.
  6. Laita jäätelömassoja kerroksittain pakastuksen kestävään suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Nostele massaa vielä haarukalla, jotta kerrokset sekoittuvat raidallisiksi.
  7. Laita jäätelö pakastimeen vähintään 6 tunniksi tai yön yli. Ota jäätelö huoneenlämpöön noin 10 minuuttia ennen tarjoamista.

Vinkki! Voit valmistaa jäätelön myös pelkästään mansikasta – laita tällöin mansikkaa ja glukoosisiirappia kaksinkertainen määrä eli 2 l mansikoita ja 2 dl glukoosisiirappia. Voit käyttää jäätelöön myös valmiita persikka- tai mansikkasoseita.

Kommentit (0)