Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 235 keittokirjaan.
OHJE Katja Nordlund KUVA Panu Pälviä

Jotain uutta, jotain vanhaa. Vispipuuro on tämän hetken trendiruuista ihanin. Superfood-versio tehdään ruisjauhoista ja mustikasta.

Perinteinen puolukkainen vispipuuro tuntuu tekevän taas tuloaan. Eikä ihme, sillä pilvimäisen pehmeä ja hieman kirpeä kylmä puuro sopii niin aamupalaksi kuin jälkiruoaksikin.

Tämä vispipuuro poikkeaa perinteisestä, sillä mannasuurimoiden sijaan käytössä on ruisjauhot ja puolukoiden tilalle laitetaan mustikoita. Maku on silti hurmaava ja ruisjauhot tekevät puurot hippusen terveellisemmän. Lisäksi valmistus on jopa helpompaa kuin perinteisen vispipuuron.

Marjoja ja ruisjauhoja ei nimittäin tarvitse keittää, vaan riittää, että ne sekoitetaan huolellisesti kiehautettuun veteen. Puuron annetaan jäähtyä täysin, jonka jälkeen se vatkataan sähkövatkaimella kevyen kuohkeaksi. Pitkähköstä vatkaamisesta ei kannata luistaa, sillä sitä kuohkeamman puuron saat, mitä pidempään jaksat vatkata!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
25 min + jäähtyminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-ruisvispipuuro

Ainekset

1
l
vettä
5
dl
ruisjauhoja
5
dl
mustikoita (pakaste tai tuore)
2
dl
sokeria
0,5
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi. Ota kattila liedeltä. Sekoita joukkoon ruisjauhot.
  2. Lisää mustikat, sokeri ja suola. Sekoita tasaiseksi.
  3. Anna puuron turvota kattilassa kannen alla vähintään kaksi tuntia tai seuraavaan aamuun. Pidä kattila viileässä.
  4. Vatkaa kylmä puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella, noin 8 minuuttia. Tarjoa jälkiruokana tai välipalana.

Kommentit (14)

Vierailija

Tästä tulee aivan liian makeaa! Sokerin määrä kannattaa puolittaa... ei sovellu mielestäni välipalaksi tällä reseptillä, selvästi jälkiruoka.

Vierailija

eikö ruisjauhot tuolla tavalla kypsentämättöminä ole aika rajua tavaraa vatsalle? hyvänmakuistelta kuulostaa kyllä, mutta...

LilStelWil

Itse olen laittanut tähän määrään n puoli desiä sokeria , riittää hyvin! Ja mustikat tai muut marjat olisi hyvä olla sulatettuja muutoin kiehautettu vesi jäähtyy niin nopeasti ettei ruisjauhot kerkiää kypsyä lämpimässä .

Vierailija

Mielestäni liikaa jauhoja, vaikea vatkata. Lisäsin tuoremehua, että sain jotenkin vatkattu. Turhan makeaakin tuli.

Vierailija

Ei ruisjauhoja. Kannattaa mieluummin ostaa Riihipuodin Ruismannaa. Hiukan karkeampi jauhatus, suunnilleen sama kuin tavallisissa mannaryyneissä. Tulee TOSI hyvää! Ei kauramannaa, kun se on pelkkää harmaata liisteriä.

Vierailija

Ruisjauhoista vispipuuroa??? Outo ajatus. Ei niin hienosta jauhatuksesta tule kunnollista vispipuuroa sen enempää kuin leivontakarkeista vehnäjauhoistakaan. Komppaan edellistä kirjoittajaa, mieluummin karkeampia ruismannaryynejä.

Vierailija

Reseptin jauhomäärässä lienee virhe! Arvelisin 3 - 3,5 dl jauhoa litraan vettä olevan oikea määrä. Puuro on oikein hyvää ja terveellistä!

Vierailija

Erittäin hyvin onnistui ja laitoin aineet reseptin mukaan. Vatkasin yleiskoneella ja tuli hyvä vaahto. Herkullista.

puuron ystävä

" Ruisjauhoista vispipuuroa??? Outo ajatus "

Ruisjauhoista SAA vatkattua marjapuuroa ja se on hyvää ja terveellisempää, kuin mannasuurimoista tehty, toki tumma manna on ravinteikkaampaa.

Itse kyllä keitin ruispuuroa  n. 1h.

puuro on hyvää

Ruisjauhom pusssisakin on ohje puuronkeitttoon 1l. nestettä 2dl ruisjauhoja, sokeria maun mukaan.. 2dl on ehd.liikaa.

Mammina

Ikäviä lapsuuden makumuistoja ruispuurosta mustikoilla tai puolukoilla joita kansakoulussa usein tarjottiin. Vispattua ei se kuitenkaan tainnut olla, eikä tainnut olla yhtään sokeria tuossa puurossa eikä sirotesokeria tarjolla.
Nykyään kun olen vanha voisi jopa maistuakin. Moni lapsena epämieluisa ruoka maistuu nykyään hyvältä. Laittaisin ehkä sekaan mannaryynejä maun pehmentämiseksi ja huomattavasti vähemmän sokeria kuin ohjeessa. Oudoksuttaa kuinka siellä Suomessa käytetään ruista vaikka mihin johon se ei mielestäni sovi.

Vierailija

Tämä on siis raakapuuroa? Riippuu tietenkin siitä kuinka kuumiksi jauhot ja marjat tulevat kiehuvaan veteen sekoitettuina. Minusta olisi hyvä että kävisi ilmi että puuroa ei keitetä.

Vierailija

@ puuron ystävä

Ruismannalla ei ole mitään tekemistä vehnästä tehtyjen mannaryynien kanssa. En tiedä mitä "tummaa mannaa" tarkoitat, mutta ruismanna on 100% ruista, ihan samaa kuin ruisjauhot, mutta karkeampi jauhatus ja sopii paljon paremmin vispipuuroksi, kun karkeasta jauhatuksesta ei tule sellaista liisteriä mitä ruisjauhoista. Eihän kukaan vehnäjauhoistakaan tee vispipuuroa, vaan vispipuuro tehdään perinteisesti vehnästä jauhetusta mannaryyneistä.

Vierailija

Kiitos ohjeesta, olen tehnyt tätä puuroa lukuisia kertoja. Puuro on nopea tehdä, jos sen vaan muistaa tehdä ajoissa tekeytymään.  Meillä sekä  lapset ja aikuiset tykkäävät tästä ja on puuro on terveellisempi, kuin perinteinen vispipuuro. Suosittelen kokeilemaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Lempeistä lempein uunikaurapuuro saa kauniin hillasilmän.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
3½ t
Vaikeustaso
Helppo

Hitaasti haudutettu kaurapuuro

Ainekset

4
dl
isoja (gluteenittomia) kaurahiutaleita
3
dl
vettä
½
tl
suolaa
5–6
dl
täysmaitoa
25
g
voita
LISÄKSI
5
dl
lakkoja (pakaste tai tuore)
2
rkl
tomusokeria
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa hiutaleet uunivuokaan. Sekoita joukkoon kiehuva vesi ja suola. Peitä vuoka foliolla ja laita se 100-asteiseen uuniin hautumaan tunniksi.

  2. Lisää puuroon maito ja voi. Laita puurovuoka syvälle uunipellille ja täytä pelti vedellä. Hauduta puuroa uunissa vesihauteessa toinen tunti.

  3. Nosta uunin lämpötila 120 asteeseen. Voit lisätä puuroon tarvittaessa tilkan maitoa. Kypsennä vielä 30 minuuttia.

  4. Sulata pakastetut lakat. Sekoita marjoja ja sokeria kulhossa niin, että marjat mehustuvat. Tarjoa puuron kera. Lisää halutessasi voisilmä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Maustetut taatelit ovat iso hitti karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin.
Maustetut taatelit ovat iso hitti karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin.
Maustetut taatelit ovat iso hitti kauppojen karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin. Nämä suklaasydämet valmistuvat vartissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
15 min

Taatelisydämet

Ainekset

24
kivetöntä, pehmeää taatelia
100
g
suklaata
rouhittua pistaasipähkinää
pakastekuivattua vadelmaa

Työvaiheet

  1. Tee pienellä terävällä veitsellä noin sentin viilto 12 taatelin toiselle pitkälle sivulle. Työnnä toiset 12 taatelia viiltoihin, jolloin taatelit muodostavat sydämen.  Laita sydämet leivinpaperin päälle.
  2. Paloittele ja sulata suklaa mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa. Kuorruta taatelisydämet levittämällä niille suklaata rennosti pikkulusikalla.
  3. Koristele rouhitulla pistaasipähkinällä tai kuivatulla vadelmalla. Anna kovettua hetki jääkaapissa.

Kuvan helppojen riisisuklaapatukoiden ohjeen löydät täältä.