
Ihanan kirpeä raparperi taipuu muuhunkin kuin piirakan täytteeksi: kokeile raparperivispipuuroa, joka maistuu aivan kesältä.
Vispipuuro on moniottelija, joka sopii niin aamupalaksi, välipalaksi kuin jälkiruoaksikin. Kylmä ja kuohkeaksi vatkattu puuro on omiaan kesäpäivien viilentävänä huikopalana.
Raparperista syntyy alkukesän paras ja hempein vispipuuro. Kaunis haalea väri ja hienostunut maku, jota korostetaan hieman kardemummalla, saavat suupielet kääntymään hymyyn. Vispipuuro tehdään raparperimehusta, jota saadaan helposti mehustamalla raparperipaloja kattilassa sokerin kanssa.
Mehu siivilöidään ja siihen lisätään vettä sen verran, että nestettä on noin puoli litraa. Sen jälkeen puuro valmistetaan tavalliseen tapaan keittämällä mannasuurimoita mehussa ja vatkaamalla ne kuohkeaksi jäähtymisen jälkeen.
Raparperivispipuuro
Ainekset
Työvaiheet
- Paloittele raparperit ja laita ne ja sokeri kattilaan. Keitä keskilämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes raparperit mehustuvat. Siivilöi mehu kunnolla painellen kulhoon. Lisää vettä sen verran, että saat yhteensä 5 dl lientä.
- Kiehauta raparperiliemi ja lisää mannasuurimot koko ajan sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada puuro vatkauskulhoon ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi.
- Vatkaa jäähtynyttä puuroa sähkövatkaimella matalalla teholla noin 15 minuuttia, kunnes puuro on kuohkeaa.
- Mittaa kerma, maito, sokeri ja kardemumma kattilaan ja keitä pari minuuttia miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä. Siivilöi vispipuuron päälle.
Ihanaa, kysymys tuleeko tosiaan vain 1/2 dl mannasuurimoita?
Kiitos kysymyksestä! Kyllä vain, ½ dl mannasuurimoita riittää 5 dl:n nestemäärän kanssa kuohkeaan puuroon.
Saat vielä parempaa ja kuitu rikkaampaa kun pilkot raparperit puolen sentin viipaleiksi ja keität sitten kuten edellä. Ei kantsi siivilöidä pois hyvää kuitu ainesta. Itse lisään puuroon mieluiten vaniljaa kuin kardemummaa. 😋
Mie en heitä raparperia hukkaan, pilkon 1/2 sentin paloiksi, En myöskään vatkaa liikaa koska laitan rusinoita myös. Hyvä makupari ja hitunen myös suolaa ja vaniljaa. Raparperipuuro on oikeata vanhan ajan herkkua ja raparperikiisseli oli suorastaan pakollinen juhannuksena, pullapalasia sekkaan ja oman lehmän maitoa, nam. Raparperi -täytekakku on muuten myös vanha juttu ja parasta runsaalla kermavaahdolla.
Ei kyllä 0,5 dl mannasuurimoita riitä. Ihme velliä tuli eikä kuohkeaa vispipuuroa.