Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 61 keittokirjaan.
Ohje: Vivi-Ann Sjögren Kuva: Pia Inberg

Pihlajanmarjat sopivat kuohkean vispipuuron maustajiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
35 min

Vivi-Ann Sjögrenin pihlajanmarjavispipuuro

Ainekset

1
l
puhdistettuja pihlajanmarjoja
1 ½
l
vettä
3
dl
mannasuurimoita
1-2
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä pihlajanmarjoja vedessä 15 minuuttia. Siivilöi mehu toiseen kattilaan.
  2. Kuumenna mehu kiehuvaksi ja vatkaa mannasuurimot joukkoon. Hauduta puuroa 15 minuuttia.
  3. Mausta sokerilla. Vatkaa puuro keveäksi ja kuohkeaksi.
  4. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä, maidon kanssa tai sellaisenaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Raparperihilloke ja omenamehu antavat tiramisuun kesän makua. Viileä herkku sopii erinomaisesti alkukesän juhliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
55 min + tekeytyminen vähintään 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperitiramisu

Ainekset

RAPARPERIHILLOKE
300
g
raparperia
2
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
½
luomusitruunan kuori ja mehu
LISÄKSI
200
g
savoiardikeksejä
KOSTUTUS
1
dl
omenamehua
½
dl
mantelilikööriä (esim. amarettoa)
TÄYTE
2
valkuaista
4
keltuaista
1
dl
sokeria
500
g
mascarponejuustoa
PÄÄLLE
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Paloittele raparperin varret kattilaan. Lisää sokerit ja sitruunan mehu ja kuoriraaste. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Siirrä levyltä ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  2. Lado puolet kekseistä korkeareunaiseen vuokaan (25x15 cm). Sekoita omenamehu ja manteli- likööri keskenään ja kaada puolet seoksesta keksien päälle. Levitä jäähtynyt raparperihilloke päälle.

  3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri toisessa kulhossa vaahdoksi. Notkista mascarpone ja sekoita keltuaisvaahtoon. Kääntele lopuksi varovasti valkuaisvaahto sekaan. Levitä puolet mascarponevaahdosta vuokaan. Lado päälle loput keksit, kaada loppu likööriseos ja lusikoi loput mascarponevaahdosta päällimmäiseksi.

  4. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

  5. Siivilöi kaakaojauhetta tiramisun pinnalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 435 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Rennot muutaman aineksen sämpylät syntyvät taikinaa vaivaamatta ja ovat parhaimmillaan heti paistamisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
10 min + kohottaminen ja paistaminen 13 t
Vaikeustaso
Helppo

Yön yli sämpylät

Ainekset

1
tl
kuivahiivaa
2
tl
hienoa merisuolaa
dl
vehnäjauhoja
dl
vettä huoneenlämpöisenä
LISÄKSI
vehnäjauhoja leivontaan

Työvaiheet

  1. Sekoita hiiva ja suola jauhoihin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä vähintään 12 tuntia.
  2. Jauhota leivonta-alusta hyvin ja kaada taikina päälle. Jaa taikina 12 palaan ja työstä sämpylöiksi kääntämällä palan reunoja kohti keskustaa muutaman kerran. Sämpylöistä ei tarvitse tulla pyöreitä. Nosta sämpylät jauhopuoli ylöspäin kahdelle uunipellille. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15–17 minuuttia.

Kommentit (11)

Aloitteleva leipoja

Kiitos helposta ohjeesta! Vehnäjauhojen sijaan voi varmaan käyttää sämpyläjauhoja tai jotain muuta sekotusta? Ei varmaan vaikuta taikinan tekeytymiseen tms.?

Migotsi

Aina mielenkiintoisia nämä "VAIN YKSI RAAKA-AINE" reseptit, jos haluat mussuttaa vehnäjauhoa vedellä. niin se onnistuu kupissakin...

Vierailija

Miten gluteenittomat yön yli, kiitän ohjeesta.

Vierailija

Migotsi, nämähän ovat hyviä. Voi laittaa sekaan vähän oliiviöljyä. Tai vaikka auringonkukan siemeniä.

Vierailija

On ihan ok käyttää illalla aikaa siihen että saa aamulla tuoreita sämpylöitä, 45 min on vaan liian pitkä aika aamusella odottaa, kertokaa ihmeessä resepti minkä myötä voi sämpylät laittaa aamulla suoraan uuniin ja syödä 15 minuutin päästä tuoreita sämpylöitä?

TittaO

Miksihän niin monet ovat rakastuneet näihin vehnäpulliin, joita sitten sämpylöiksi kutsutaan 🤔
Itse en käytä valkoista vehnää juuri missään leipä/sämpylätaikinoissa. Aina hiivaleipäjauhoja esim rukiilla ryyditettynä. Samoin joukkoon tulee yleensä jotain hiutaleita tms ja siemeniä. Hiukan öljyä taikinaan, samoin siirappia/hunajaa hiivan ruuaksi.
Leivällä pitäisi olla myös jotain ravintoarvoakin, eikä aina tarvi mennä siitä mistä aita on matalin.
Eikä oma pullataikinanikaan synny pelkästä valkoisesta jauhosta.
Ainoa myönnytys valkoiselle jauholle on Manitoba cream, jota käytän välillä juuren tekemiseen, koska sen sitkon kestävyys on kotimaisia jauhoja parempi.
Tarkoitukseni ei ole arvostella reseptin laatijaa, vaan tätä yleistä "pullamössö" leipäkulttuuria.
Samalla vaivalla sinne taikinaan sekoittaa hiukan terveellisempiäkin jauhoja, siinä ei mene sen kauemmin aikaa.
Taikinan voi sitten jättää yön yli kehittymään ja ottaa siitä sen jälkeen paistettavaksi esim kauhalla, tai kouralla (kertishanskat käteen) sopivan osan pellille. Eikä tehdä tönkköä taikinaa!

Vierailija

Aina pitää joka reseptin kanssa olla näitä ihme pätijöitä 🙄 Voi hyvää päivää, jos se vehnäjauho ahdistaa noin paljon, niin älä lue näitä reseptejä!

Vierailija

Öö, hiivaleipäjauhot ovat vehnää.

VeryBerry

Resepti on aivan liian monimutkainen puolen tunnin lisänostatuksineen ja muotoiluineen, ja siinä on pari desiä liikaa jauhoja. Ei tuosta löysää taikinaa tule. Minä teen aina niin, että panen neljään desiin 7-8 desiä vehnäjauhoja,  reilun desin porkkanaraastetta, 1 tl:n kuivahiivaa ja 1,5 tl suolaa. Neste sekoitetaan kuivien aineiden joukkoon, kulho peitetään kelmulla tai suljetaan muovipussiin ja annetaan nousta JÄÄKAAPISSA 12 tuntia. Sen jälkeen taikinasta muotoillaan (nostattamatta uudelleen) pöydällä pötkö, joka leikataan 8 osaan. "Kiekot" nostetaan sellaisinaan pellille ja pannaan KYLMÄÄN uuniin. Uuninlämmöksi 250 astetta. Paistetaan n. 25 minuuttia, kunnes ovat kullanruskeita. Lämpenevässä uunissa kylmät sämpylät pullistuvat ensin, sitten alkavat kypsyä.

Vierailija

Annetaan tekeytyä huoneenlämmössä 12 h? Olisko kuitenkin jääkaapissa?

Vierailija

Juu tein taikinan ohjeen mukaan tarkasti mitaten, ei tullut löysää taikinaa vaikka lisäsin vettä 1.5dl. Oli ohjeessa varmaan joku pielessä?548

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Puurolla voi todellakin herkutella! Puolukkapiirakalta maistuvaan uunipuuroon tulee mausteeksi kardemummaa ja mantelirouhetta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + uunissa 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Puolukkapiirakka-uunipuuro

Ainekset

4
dl
ruishiutaleita
2
dl
puolukoita (pakaste)
1
dl
mantelirouhetta
1⁄4
dl
sokeria
1⁄2
tl
kardemummaa
1⁄4
tl
suolaa
1
l
vettä

Työvaiheet

  1. Laita ruishiutaleet, puolukat, mantelirouhe, sokeri, kardemumma, suola ja vesi voideltuun uunivuokaan. Peitä vuoka foliolla.

  2. Kypsennä puuroa 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia, ja ota sitten folio pois. Jatka kypsentämistä vielä 1–1½ tuntia.

  3. Tarjoa puuro maidon tai kaurajuoman kanssa.

Vinkki Lisää puuron päälle lopuksi puolukoita ja ripaus sokeria.

Kommentit (1)

Vierailija

Tosi outo taikina, periaatteessa paistettua puuroa. Kaurahiutaleet oli ihan turha tässä 👎

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Puurolla voi todellakin herkutella! Porkkanakakulta maistuvaan uunipuuroon tulee mausteeksi kanelia ja applesiininkuorta. Lisäksi puuro saa hautua kypsäksi vaniljalta maistuvassa soijajuomassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + uunissa 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanakakku-uunipuuro

Ainekset

2
porkkanaa
2–3
tl
appelsiininkuorta hienoksi raastettuna
2
dl
puuroriisiä
1
rkl
sokeria
1⁄2
tl
kanelia
1⁄2
tl
suolaa
1
l
vanilja-soijamaitoa

Työvaiheet

  1. Pese, kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Pese appelsiini ja raasta sen oranssi kuori hienoksi.

  2. Laita porkkana- ja appelsiininkuoriraaste, riisi, sokeri, suola ja soijamaito voideltuun uunivuokaan. Sekoita.

  3. Kypsennä puuroa 175-asteisessa uunissa muutaman kerran sekoittaen noin 1½ tuntia. Anna puuron vetäytyä hetki ennen tarjoamista.

Kommentit (0)