Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3182 reseptiä.
Linkitetty 78 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Jos teet tänä jouluna vain yhden jälkiruuan, olkoon se tämä. Roseeviinissä keitetyt päärynät ja ihanan ilmava valkoinen peti tuovat kesän talven keskelle.

Jälkiruoka tekee jouluateriasta kokonaisuuden. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla kovin raskas, pieni ja raikas annos riittää.

Oheisessa ohjeessa pienet päärynät keitetään liemessä, johon on lisätty roseeviinin ja ruusuvesitilkan lisäksi hieman etikkapunajuurien lientä. Hedelmät saavat marinoitua jääkaapissa vähintään kahdeksan tuntia. Liemi saa päärynät punastumaan.

Voit vaihtaa roseeviinin halutessasi valkoviiniin, se ei juurikaan vaikuta päärynöiden makuun.

Lisukkeeksi sopii löysästä kermavaahdosta ja mascarponesta valmistettu peti, jonka päälle marinoidut päärynät asetellaan. Marinointiliemen voi halutessaan kiehauttaa jälkiruoan kanssa tarjottavaksi siirapiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Roseepäärynät ja mascarponevaahto

Ainekset

4
pientä päärynää
Liemi
6
dl
kuivaa roseeviiniä
1
dl
säilykepunajuurien etikkalientä
1
dl
sokeria
1
rkl
ruusuvettä
Roseesiirappi
3
dl
päärynöiden keitinlientä
1
dl
sokeria
(ruusuvettä)
Mascarponevaahto
dl
mascarponejuustoa
1
dl
vispikermaa
1
rkl
sokeria
Lisäksi
(2
rkl
mustia seesaminsiemeniä)

Työvaiheet

  1. Kuori ja halkaise päärynät. Poista siemenkota palloraudalla tai pikkulusikalla pyöräyttäen.

  2. Kiehauta liemen ainekset kattilassa, lisää päärynät ja keitä 10–15 minuuttia. Päärynät saavat jäädä napakoiksi. Anna päärynöiden jäähtyä liemessään yön yli, vähintään 12 tuntia.

  3. Tee siirappi. Mittaa 3 dl päärynöiden keitinlientä ja sokeri pieneen kattilaan. Keitä 15 minuuttia tai kunnes liemi muuttuu siirappimaiseksi. Anna jäähtyä. Lisää halutessasi ruusuvettä siirapin mausteeksi.

  4. Notkista mascarpone haarukalla sekoittaen. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita mascarpone, kermavaahto ja sokeri keskenään.

  5. Tarjoa kylmät päärynät roseesiirapin ja mascarponevaahdon kanssa. Halutessasi ripottele koristeeksi seesaminsiemeniä.

Kommentit (1)

Vierailija

Seesaminsiemeniä?!

Malliesimerkki reseptistä, josta on ajateltu vain miltä se näyttää, mutta ei lainkaan miten ainekset sopivat makumaailmaltaan keskenään. Ihan hyvä jälkkäri - ja sitten lopuksi lisätään valmiiseen annokseen täysin vieras elementti joka pilaa kaiken...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Leipäjuusto saa rapean, sokerisen pinnan. Makea kirsikkahillo ja kirpeät puolukat ovat oiva makupari täyteläiselle leipäjuustolle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapeaksi kuorrutettua leipäjuustoa ja puolukkaa

Ainekset

4
pientä kiekkoa (à 60 g)
leipäjuustoa
1
dl
kuohukermaa
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
jauhettua kardemummaa
4
rkl
hienoa sokeria
4
rkl
kirsikkahilloa
1
dl
puolukoita
1
rkl
hienonnettua tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Aseta leipäjuustokiekot pieniin uuninkestäviin annosvuokiin. Mausta kuohukerma vaniljasokerilla ja kardemummalla.
  2. Kaada kermaa vuokiin sen verran, että leipäjuuston pinta jää paljaaksi. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.
  3. Ripottele leipäjuuston pinnalle sokeria. Paahda pinta rapeaksi kaasupolttimella tai grillivastuksen alla uunissa.
  4. Viimeistele kirsikkahillolla, puolukoilla ja tuoreella timjamilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3182 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Espressogranita yhdistää jälkiruoan, kahvin ja digestiivin. Kun massaa sekoitetaan jäätymisen aikana säännöllisesti, saadaan aikaan hileinen koostumus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 pikkuannosta
Valmistusaika
10 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Espressogranita

Ainekset

5
dl
espressoa
¾
dl
fariinisokeria
½
dl
vodkaa
2
rkl
kahvilikööriä
dl
kuohukermaa
(kahvipapuja tai kahvipavun muotoisia suklaakarkkeja)

Työvaiheet

  1. Valmista vahva kahvi. Lisää fariinisokeri ja anna sen liueta kahviin. Lisää vodka ja likööri. Kaada seos pieneen, laakeaan vuokaan. Peitä kelmulla ja nosta pakastimeen.

  2. Anna jäätyä 1 tunti. Sekoita jäätyvää kahviseosta haarukalla raaputtaen ja laita takaisin pakastimeen. Toista sama 30 minuutin välein, kunnes seos on jäätynyt hileiseksi (n. 2 tuntia.)

  3. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi.

  4. Kokoa annokset. Nosta laseihin espressohilettä ja päälle kermavaahtoa. Viimeis- tele halutessasi kahvipavuilla.

Vinkki Jos tarjoat granitan illalla, valmista se halutessasi kofeiinittomaan kahviin.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1587 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Blinit voivat olla myös jälkkäri! Vegaaniset suklaablinit maistuvat blinibileiden päätöksenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 pientä bliniä
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaniset suklaablinit

Ainekset

1
dl
kasvimaitoa
75
g
tummaa vegaanista suklaata
2
rkl
kaurafraichea
1
dl
aquafabaa eli kikhernetölkin lientä
3
rkl
tomusokeria
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
tattarijauhoja
1
tl
leivinjauhetta
2
rkl + 2 rkl
kookosöljyä
TARJOILUUN
vegaanista suklaajäätelöä ja suklaakastiketta

Työvaiheet

  1. Paloittele suklaa lämmönkestävään kulhoon. Kuumenna kasvimaito lähes kiehuvaksi ja kaada suklaan päälle. Anna olla koskematta 5 minuutin ajan. Sekoita tasaiseksi ja anna hieman jäähtyä. Sekoita kaurafraiche joukkoon.

  2. Vatkaa kikhernetölkin liemi sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi tomusokerin kanssa. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Sulata 2 ruokalusikallista kookosöljyä. Kääntele kaikki ainekset varovasti keskenään. Älä ylivaivaa taikinaa.

  3. Paista taikinasta lettupannulla kookosöljyssä keskilämmöllä pieniä lettuja. Älä käännä lettuja ennen kuin ne ovat kunnolla paistuneet toiselta puolelta – muuten ne hajoavat. Anna jäähtyä ja rapeutua hieman. Tarjoa suklaajäätelön ja -kastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3182 reseptiä.
Linkitetty 183 keittokirjaan.
OHJE Meri Milahs ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kaneli, kardemumma ja hunaja maustavat jäätelön, joka saa mukavaa happamuutta turkkilaisesta jogurtista. Tässä ohjeessa et tarvitse edes sähkövatkainta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + pakastaminen 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Jogurtti-hunajajäätelö

Ainekset

1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa
500
g
turkkilaista jogurttia
1
tl
kanelia
½
tl
jauhettua kardemummaa
2
rkl
juoksevaa hunajaa
LISÄKSI
½
tl
kanelia
1
rs (125 g)
tuoreita vadelmia
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Viilennä kondensoitu maito jääkaappikylmäksi. Lusikoi se kulhoon ja lisää jogurtti, kaneli ja kardemumma.

  2. Kaada puolet seoksesta leipävuokaan tai pieneen uunivuokaan. Valuta päälle puolet hunajasta. Toista kerrokset.

  3. Peitä vuoka kelmulla. Pakasta jäätelöä vähintään 6 tuntia tai seuraavaan päivään.

  4. Pyörittele jätski palloiksi annoskulhoihin. Ripottele pinnalle hieman kanelia. Viimeistele annokset tuoreilla vadelmilla ja hunajalla.

Vinkki Voit valmista jäätelön myös jäätelökoneessa.

Kommentit (5)

Tessis
Seuraa 
Liittynyt31.3.2017

Moikka! Haluaisin valmistaa tämän jäätelökoneessa. Laitetaanko kaikki ainekset hunajaa lukuunottamatta sekaisin ja lopuksi hunaja sekoitetaan ns. raitoina joukkoon? Vai hunajakin suoraan seokseen?

Tiina Hautala

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

hunaja kannattaa lisätä raitoina valmiin seoksen joukkoon. 

Vierailija

Vallan mielenkiintoinen ohje näin jo vuosikymmenet kotijäätelöä tehneenä.

Mutta mutta: ”Kaada puolet seoksesta leipavuokaan tai pieneen uunivuokaan.” Siis minkä kokoisiin?

Jos todella ihan oikeasti olette värkänneet tämänkin tänne tuuppaamanne ohjeen, tietänette minkä kokoinen vuoka tilavuusmitoiltaan tarvitaan.

Sen tiedon näpytteleminen tähänkin ohjeeseen tuskin olisi vienyt kohtuuttomasti aikaanne, kiitos.

Jäätelön ystävä

Onko kondensoitu maito sitä makeaa tyyppiä?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

kiitos kysymyksistä. Ohjeeseen sopii käyttää esimerkiksi 1,5 L vetoista leipävuokaa. 

Kondensoitu maito on makeaa maitotiivistettä. Kysessä on kuitenkin eri tuote kuin karamellisoitu kondensoitu maito, joka taas on kinuskia. Kaupan hyllyllä kannattaa siis olla tarkkana, kun valitsee purkkia.