Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1796 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Nam! Grillissä syntyneet hiilipilkut antavat raparperiin mahtavaa makua.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut raparperit ja lakumousse

Ainekset

4
raparperinvartta
1/2
dl
tummaa ruokosokeria
Lakumousse
250
g
mascarponea
150
g
crème fraîchea
2
tl
lakritsijuurijauhetta
3/4
dl
tummaa ruokosokeria
Lisäksi
3-4
mintunlehteä

Työvaiheet

  1. Tee ensin lakumousse. Laita mascarpone, crème fraîche, lakritsijuurijauhe ja ¾ dl sokeria kulhoon. Vaahdota seos kiinteäksi sähkövatkaimella ja laita jääkaappiin odottamaan.
  2. Kuumenna grilli ja kuori raparperinvarret. Grillaa raparperia molemmin puolin 2–3 minuuttia. Laita ½ dl sokeria lautaselle. Leikkaa raparperinvarret noin 10 cm:n mittaisiksi. Pyörittele ne sokerissa.
  3. Tarjoa grillatut raparperit lakumoussen kera. Viimeistele annokset mintulla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1796 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Pannut kuumiksi! Toisessa hautuvat sienet ja mangoldit, kun taas toinen on varattu rosmariinivoissa paistuville kuhafileille. Hetki vain, ja voit pyytää ystävät apajille.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistetut kalafileet ja sieni-mangoldipaistos

Ainekset

2
nahallista kuha- tai siikafileetä (yht. 800 g)
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
4
rkl
voita
4
rosmariininoksaa
Sieni-mangoldipaistos
15
mangoldinlehteä rankoineen (n. 300 g)
1
l
kantarelleja
2
valkosipulinkynttä
1/2
purjo
2
rkl
voita
2
dl
valkoviiniä
(1
dl
vettä)
1
ruukku
basilikaa
1/2
ruukku
tilliä
1
tl
kuivattua rakuunaa
1
tl
suolaa
Lisäksi
1
dl
ranskankermaa
1/2
sitruunan mehu
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Nypi fileet ruodottomiksi, suomusta tarvittaessa. Leikkaa fileet annospaloiksi ja mausta ne suolalla ja pippurilla.
  2. Huuhtele ja hienonna mangoldit. Harjaa sienet puhtaiksi ja pilko ne suupaloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulit. Huuhtele purjo ja leikkaa se pitkiksi suikaleiksi. Kuumenna 2 rkl voita pannussa. Paista valkosipulia ja kantarelleja kuumassa voissa 5 minuuttia. Lisää mangoldit ja purjot ja kaada viini joukkoon. Kiehauta ja anna hautua 10 minuuttia. Lisää tilkka vettä tarvittaessa.
  3. Paista kalat sillä aikaa toisessa paistinpannussa. Kuumenna 4 rkl voita isossa pannussa, anna voin kiehahtaa. Laita rosmariininoksat pannuun. Paista kaloja nahkapuoli alaspäin kuumassa pannussa 5–8 minuuttia. Käännä ja paista 2–3 minuuttia. Paista kalat tarvittaessa muutamassa erässä.
  4. Hienonna tuoreet yrtit ja sekoita ne sieni-mangoldipaistokseen. Mausta kuivatulla rakuunalla ja suolalla.
  5. Yhdistä ranskankerma, sitruunan mehu ja suola. Tarjoa rapeaksi paistettujen kalojen ja sieni-mangoldipaistoksen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1796 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Vegetartar eli vartar tehdään paahdetuista punajuurista, tuoreista yrteistä ja kapriksista. Lopputulos hämmästyttää uskomattoman syvällä maullaan. Tarjoa punajuuritartar alkuruokana sellaisenaan.

Annoksia
6 annosta alkuruokana
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuritartar

Ainekset

600
g
punajuuria
1
rkl
oliiviöljyä
½
punasipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
kapriksia
½
dl
ruohosipulia hienonnettuna
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
tl
dijon-sinappia
1
tl
vaahterasiirappia
1
tl
hienoa merisuolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
Piparjuurimajoneesi
2
dl
majoneesia
2
tl
piparjuuritahnaa

Työvaiheet

 

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja lohko punajuuret 4 osaan. Valuta öljy päälle ja paahda uunin keskitasolla 30 minuuttia. Jäähdytä.
  2. Hienonna punajuuret tehosekoittimessa parissa erässä, muutama kierros kerrallaan, jotta saat karkeaa haketta. Kuori ja hienonna punasipuli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Hienonna kaprikset ja yrtit. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja muotoile seos tartarpihviksi.
  3. Sekoita majoneesi ja piparjuuritahna keskenään. Tarjoa punajuuritartar piparjuurimajoneesin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1796 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Amanda Aho

Tee vihreästä matchasta päräyttävän raikas ja sitruunainen cocktail. Juoma toimii mainiosti myös ilman alkoholia.

Annoksia
1
Vaikeustaso
Helppo

Matcha-cocktail

Ainekset

6
sitruunamelissan lehteä
3
cl
sitruunamehua
4
cl
matchateetä
4
cl
omenamehua
4
cl
vodkaa
3
cl
vaniljasiirappia (ks. ohje alhaalla)
jäitä
Koristeeksi
sitruunamelissaa

Työvaiheet

  1. Jäähdytä ainekset jääkaappikylmiksi.
  2. Murskaa sitruunamelissan lehdet ja tilkka sitruunamehua keskenään. Lisää loput ainekset ja ravista esimerkiksi tiiviskantisessa lasitölkissä jäiden kanssa puoli minuuttia. Täytä lasi jäillä ja siivilöi juoma päälle. Koristele  cocktail sitruunamelissalla.

Vaniljasiirappi

Ainekset

1
dl
vettä
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria tai 1/2 vaniljatanko

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi ja sokeri. Lisää vaniljasokeri tai vaniljatangon puolikkaan siemenet ja käännä lämpö pois. Anna siirapin hautua jälkilämmöllä 20 minuuttia. Jäähdytä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1796 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Salaattia pannulla? Kyllä! Tämän salaatin maun salaisuutena ovat paistetut chorizot ja niiden rasvassa pyöräytetyt sydänsalaatit. Pehmeä piimäkastike sitoo maut yhteen.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Maissi-makkarasalaatti

Ainekset

300
g
vihreitä papuja
4
maissintähkää
200
g
chorizo-tuoremakkaraa
2
valkosipulinkynttä
3
sydänsalaattia
3
dl
rucolaa
1/2
dl
suolapähkinöitä
Piimäkastike
1
dl
piimää
1/2
dl
majoneesia
2
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
1
tl
sipulijauhetta
1
tl
chilijauhetta
ripaus
sokeria ja suolaa

Työvaiheet

  1.  Aloita sekoittamalla kastikkeen aineet tasaiseksi pienessä kulhossa. Anna kastikkeen maustua kylmässä salaatin valmistamisen ajan.
  2. Taita pavuista kannat pois. Keitä papuja ja maissintähkiä vedessä 3–4 minuuttia. Jäähdytä ne kylmällä vedellä. 
  3. Viipaloi makkarat. Kuori ja hienonna valkosipulit. Halkaise sydänsalaatit. Leikkaa maissinjyvät veitsellä irti tähkästä.
  4. Paista makkarat pannussa kypsäksi. Lisää valkosipuli, pavut ja maissit, ja jatka paistamista muutama minuutti. Siirrä makkara-kasvisseos salaattivadille, laita pannu puhdistamatta takaisin kuumalle levylle ja paista sydänsalaatin leikkuupintoja chorizon rasvassa noin minuutti. Lisää sydänsalaatit ja rucola vadille. Rouhi pinnalle suolapähkinöitä ja lusikoi kastiketta päälle.

Kommentit (0)