Tämä ranskalainen suklaakakku on kuohkea ja jauhoton. Se ikään kuin häviää suuhun. Syntistä ehkä, mutta kakku toimii myös yöpalana. Etenkin hyvän ystävän kanssa, suoraan vuoasta lusikalla syötynä.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen suklaakakku ja hunaja-vaniljavaahto

Ainekset

200
g
taloussuklaata (tms. tummaa suklaata)
200
g
voita
4
kananmunaa
2
dl
sokeria
1
rkl
tomusokeria
Hunaja-vaniljavaahto
2
dl
kuohukermaa
1 prk
(200 g)
ranskankermaa
2
rkl
juoksevaa hunajaa
1/2
vaniljatanko

Työvaiheet

Valmista ensin vaniljavaahto. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää ranskankerma ja sekoita vielä hetki. Halkaise vaniljatanko ja irrota siemenet veitsen kärjellä. Mausta vaahto hunajalla ja vaniljalla. Siirrä jääkaappiin maustumaan.

Laita uuni kuumenemaan 185 asteeseen. Jos käytät kiertoilmaa, lämmitä uuni 170 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan (22-25 cm) pohja leivinpaperilla.

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Sulata myös voi. Sekoita suklaa ja voisula keskenään. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset puhtaisiin, kuiviin kulhoihin. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi ja  lisää 1 dl sokeria pikkuhiljaa joukkoon, kokoajan vatkaten. Vaahto on valmis, kun se on kiiltävä ja ei irtoa kulhosta kallistaessasi kulhoa.

Vaahdota keltuaiset ja toinen desi sokeria vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jäähtynyt suklaa-voiseos ja keltuaisvaahto keskenään. Nostele valkuaisvaahto parissa erässä varovasti seoksen joukkoon.

Kaada kakkutaikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä, mutta kakku tuntuu edelleen löysältä.

Anna kakun vetäytyä vähintään 30 minuuttia. Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria. Tarjoa hunaja-vaniljavaahdon kera.

Vinkki! Voit valmistaa kakun edellispäivänä, sillä tämä kakku maistuu myös jääkaappikylmänä!

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1603 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Poronkäristys ei pröystäile raaka-aineiden määrällä. Siksi sen tekeminen onkin tekniikkalaji. Kun liha on laadukasta, rasvaa riittävästi ja tekniikka hallussa, poronkäristys ei kaipaa sipulia, pippuria tai olutta.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min + kypsennys 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Poronkäristys

Ainekset

1
kg
poronkäristyslihaa
50
g
poron kuuta eli rasvaa tai sian ihraa
½
l
vettä
1
tl
merisuolaa
50
g
voita

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 125 asteeseen.
  2. Vuole poron kuu tai sian ihra lastuiksi. Sulata ja kuumenna hieman kuuta tai ihraa valurautapannussa. Ruskista käristyslihat pienissä erissä erittäin kuumassa pannussa ja siirrä sitten tiiviskantiseen pataan. Huuhdo jokaisen lihaerän jälkeen maut talteen lisäämällä pannuun vettä ja raaputtamalla se lastalla puhtaaksi. Kippaa liemi pataan lihojen joukkoon. Ruskista kaikki lihat samalla tavalla.
  3. Mausta käristys suolalla. Sulje pata kannella ja laita uuniin 3 tunniksi.
  4. Sulata voi kattilassa. Ruskista voita noin 10 minuuttia koko ajan pohjasta sekoittaen, ettei se pääse palamaan.
  5. Kaada ruskistettu voi poronkäristyksen joukkoon. Tarjoa poronkäristys puikulaperunamuusin ja sokeroitujen puolukoiden kera.

Kommentit (2)

Sarviku sulane.

Tämä on ruoka jota Jumalatkin siellä Olympoksella naamaansa veteli ,jos poronlihaa saivat.Mutta kai niillä suhteita on.Minä en sitä herkkua en Saaremaalla saa,ei ole poronlihaa ja peura ei ole minkään väärtiä käristykseen.

Vierailija

Tuo on kyllä niin etelänmiehen resepti kuin olla ja voi! Kolmeksi tunniksi uuniin? Sopii varmaan, jos liha on vähän huonompaa palaa (pakastealtaan valmispaketista). 🤔🦌

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1603 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Thomas Svartsjö KUVA Tuomas Kolehmainen

Helsinkiläisravintolan sametinpehmeä vispipuuro tuo silmiin onnen kyyneleet. Se valmistetaan puolukoiden sijaan vadelmista. Viimeisen silauksen antavat sitruuna ja vaniljakerma.

Annoksia
4 pientä annosta
Valmistusaika
40 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Ateljé Finnen vadelmavispipuuro ja vaniljakerma

Ainekset

400
g
(pakaste)vadelmia
1
dl
ruokosokeria
noin 2
dl
vettä
½
dl
mannasuurimoita
½
sitruunan kuori raastettuna
Vaniljakerma
½
vaniljatanko
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

 

  1. Laita vadelmat ja sokeri kattilaan ja keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes marjat mehustuvat. Siivilöi marjat kulhon päällä. Lisää marjoista valuneeseen mehuun vettä sen verran, että saat yhteensä 5 dl vadelmalientä.
  2. Kiehauta vadelmaliemi kattilassa ja lisää siihen mannasuurimot koko ajan vispilällä sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia usein sekoittaen. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja lisää se keittämisen lopuksi puuroon. Kaada puuro toiseen astiaan. Anna puron jäähtyä jääkaapissa kylmäksi, noin 2 tuntia.
  3. Vatkaa jäähtynyttä puuroa sähkövatkaimella matalalla teholla noin 15 minuuttia, kunnes puuro on kuohkeaa. 4. Keitä vaniljakerma. Halkaise vaniljatanko ja raavi puolikkaan siemenet kattilaan. Lisää myös tangon puolikas, kerma ja sokeri. Keitä 2–3 minuuttia miedolla lämmöllä. Poimi vaniljatanko pois ja anna kerman jäähtyä jääkaappikylmäksi, noin 30 minuuttia.
  4. Annostele vispipuuro lautasille, kaada vaniljakerma ympärille. Koristele annokset vadelmilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1603 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Sävytä ruoka paprikalla ja kuminalla ja herkuttele suoraan pannusta.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Possupihvit kerma-linssisoosissa

Ainekset

1
rs (480 g)
porsaan ohutleikkeitä (esim. Snellman)
1
sipuli
2 + 1
rkl
öljyä
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kuminaa
2
dl
(ruoka)kermaa
1
tlk (310 g)
käyttövalmiita linssejä
1
rs (100 g)
pinaattia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Ota porsaanleikkeet huoneenlämpöön. Kuori ja viipaloi sipuli.
  2. Kuumenna 2 rkl öljyä pannussa. Paista leikkeitä molemmin puolin 5 minuuttia. Mausta paprikajauheella. Siirrä leikkeet pois pannusta.
  3. Lisää 1 rkl öljyä pannuun ja kuullota siinä sipuleita ja kuminaa 1 minuutti. Lisää kerma, kiehauta ja keitä 5 minuuttia. Valuta linssit. Lisää ne ja pinaatit kastikkeeseen. Kypsennä vielä 3–5 minuuttia.
  4. Lisää possunleikkeet kastikkeeseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa suoraan pannusta rapean leivän tai perunoiden kanssa.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 159 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suklaapilvi

Ainekset

2
Kpl
Munaa
2
Kpl
Sokeri
1
Tl
Vanilijasokeri
2 1/2
Dl
Vehnäjauho
3/4
Dl
Kaakaojauhetta
1 1/2
Tl
Leivinjauhetta
Ripaus
Suola
1 1/2
Dl
Piimä
160
G
Voita
120
G
Suklaa
Marenki:
3
Kpl
Valkuaista
2 1/2
Dl
Sokeri
1
Dl
Vettä
Kuorrutus:
400-500
G
Suklaa
3
Rkl
Öljyä

Työvaiheet

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne piimän kanssa vuorotellen muna-sokeri vaahtoon. Sulata suklaa ja voi lisää varovasti nostellen taikinan sekaan. Jaa taikina 12 muffinivuokaan. Paista 170 asteessa 15-20 min. Jäähdytä.

Marenki:
Keitä vesi ja sokeri 123 asteeseen, vaahdota valkuaiset kevyeksi vaahdoksi. Kaada sokeri-vesi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon kokoajan sekoittaen. Vatkaa kovaksi kiiltäväksi vaahdoksi.

Pursota marenki muffinien päälle, anna jähmettyä kunnolla pakastimessa.

Kuorrute:
Sulata suklaa vesihauteessa sekoita öljy sekaan. Kasta marengin pinta suklaassa.

Kommentit (0)