Mainos
Arla Keittiö on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 108 keittokirjaan.

Tämä kahvipöydän kuningatar on taattu show stopper. Taivaallisten marenkipohjien väliin nostetaan kuohkeaa mango- ja sitruuna-limerahkatäytettä. Kruunukseen pavlova saa eksoottisia hedelmiä ja kukkia – vaikkapa omasta puutarhasta. Vaikka marengilla on vaikean maine, sen tekeminen on yllättävän helppoa, ja tämä kakku on kelpo syy kokeilla!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8-10
Valmistusaika
1 h + 2 h marenkien paistaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lime-mangopavlova

Ainekset

Marenki
6
munanvalkuaista
3
dl
sokeria
Täytteet (mango- ja sitruuna-lime)
4
dl
vispikermaa
2
tl
sokeria
2
prk (a´200 g)
Arla Keittiö Mangorahkaa
2
prk (a´200 g)
Arla Keittiö Sitruuna-limerahkaa
1
ruukku
minttua
Koristeluun
Eksoottisia hedelmiä, esimerkiksi:
1
mango
1
pithaya
1
kiivi
1
kiwano
3
passionhedelmää
1
pionin kukka (leikattu varsi folioon käärittynä)

Työvaiheet

Lämmitä uuni 100 asteeseen kiertoilmalla tai 125 asteeseen tasalämmöllä.

Erottele munista valkuaiset puhtaaseen isoon kulhoon. Katso, ettei yhtään keltuaista mene joukkoon ja kaikki välineet ovat kuivia.

Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella pehmeähuippuiseksi vaahdoksi. Lisää sokeria vähän kerrallaan, kokoajan vatkaten. Vatkaa, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Valmis vaahto pysyy kulhossa sitä kallistettaessa.

Levitä valkuaisvaahdosta pelleille, leivinpapereille kolme pyöreää kiekkoa (Isolle pellille mahtuu kaksi marenkipohjaa vierekkäin.), jotka ovat halkaisijaltaan n. 20 cm ja 2 cm paksuja. Kuivata marenkeja kaksi tuntia kiertoilmassa 100 asteessa, kunnes ne ovat kovia ja tuntuvat kevyiltä ja irtoavat leivinpaperilta helposti.

Tasalämpöisessä uunissa paistettaessa, laita lusikka uuniluukun väliin niin, että luukku jää hieman rakosilleen ja paista marenkeja 2 tuntia. Aseta pellit mahdollisimman keskitasolle. Marengit eivät kohoa paistaessa.

Tee täytteet. Vatkaa kerma vaahdoksi sokerin kanssa. Vatkaa puolet kermasta mangorahkan joukkoon ja sekoita loppu kerma sitruuna-limerahkan joukkoon.

Hienonna minttua noin 1 desilitran verran ja sekoita sitruuna-limerahkan joukkoon.

Aseta pavlovan pohja tarjoiluastialle, kaada sitruuna-limetäyte  pohjan päälle ja levitä se tasaiseksi. Aseta täytteen päälle toinen pohja tiiviisti, varovasti painaen ja kaada sen päälle mangotäyte. Levitä tasaiseksi. Nosta kolmas pohja päällimmäiseksi ja paina kevyesti.

Koristele kakku juuri ennen tarjoilua kuutioiksi ja viipaleiksi leikatuilla hedelmillä. Valuta päälle passionhedelmän siemeniä. Viimeistele kukalla. Suojaa kukan leikattu varsi foliolla, etenkin jos kukka ei ole syötävä. 

Huom! Pavlovaa kannattaa leikata terävällä veitsellä kakkulapion sijaan.

Vinkki: Jos marenkipohjien tekoon ei ole aikaa, voi pavlovaan käyttää valmiita marenkipohjia.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Vaahdota ihanan raikas jätski helposti sähkövatkaimella. Sattumina maistuvat tuoreet mansikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkajäätelö

Ainekset

4
keltuaista
1
dl
sokeria
¾
dl
glukoosisiirappia
1
tl
vaniljajauhetta tai -sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
l
mansikoita
½
dl
sokeria
(50
g
valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri, glukoosisiirappi ja vanilja. Vatkaa seos paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  2. Vaahdota toisessa kulhossa kerma. Sekoita joukkoon jogurtti. Yhdistä vaahdot.
  3. Perkaa ja soseuta mansikat. Sekaan saa jäädä pieniä mansikanpaloja. Lisää sokeri.
  4. Lusikoi kolmannes vaahdosta pakastuksen kestävään vuokaan. Levitä päälle mansikkasosetta. Täytä vuoka kerroksittain.
  5. Peitä rasia kannella tai foliolla. Pakasta vähintään 5 tunniksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Glukoosisiirappi löytyy kaupan sokerihyllystä. Jätskin sekaan sopii myös rouhittu valkosuklaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Marjaisat minipiirakat syntyvät kätevästi valmistaikinasta. Juju on mehevässä pistaasitäytteessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
40 min + sulatus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Marjaisat frangipane-muffinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
murotaikinaa (esim. Sunnuntai)
2
pss (á 70 g)
paahdettua pistaasirouhetta (esim. Meira)
4
munaa
1
dl
sokeria
4
rkl
vehnäjauhoja
3
rkl
huoneenlämpöistä voita
Lisäksi
1
rs (125 g)
vadelmia
1
rs (250 g)
mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata piiraspohjaa huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Laita pistaasirouhe tehosekoittimeen. Surauta jauhemaiseksi.
  3. Yhdistä kulhossa munat, pistaasijauhe, sokeri, vehnäjauhot ja pehmeä voi. Sekoita tasainen tahna.
  4. Leikkaa taikinalevy kuuteen osaan. Laita muffinssipellin koloihoin paperiset vuoat. Painele taikinapalat vuokiin.
  5. Lusikoi täyte taikinapohjille. Paina täytteeseen marjoja. Aseta muutama marja myös pinnalle.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.