Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli, Eero Paulamäki

Täyteläinen sacher kruunaa juhlapöydän ja tarjoaa leipurillekin haastetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12-15 annosta
Valmistusaika
2 t + 3 t
Vaikeustaso
Vaikea

Sacher-moussekakku

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
1
dl
sokeria
9-10
keltuaista
175
g
tummaa suklaata
2,5
rkl
kaakaojauhetta
7-8
valkuaista
1
dl
sokeria
1,5
dl
vehnäjauhoa
1/2
rkl
leivinjauhetta
Kostutukseen
1
dl
sokeroitua kahvia, aprikoosilientä tai konjakki-kahviseosta
Aprikoosisurvos
1
pss
kuivattuja aprikooseja (200g)
1/2
l
vettä
Aprikoosikreemi
2,5
dl
valmista aprikoosisosetta
3/4
dl
sokeria
2
kananmunaa
4-5
keltuaista
1,5
liivatelehteä
190
g
huoneenlämpöistä voita
Suklaamousse
1 3/4
dl
maitoa
2
liivatelehteä
225
g
tummaa suklaata (70 %)
3 3/4
dl
kuohukermaa
Suklaakuorrute
2,5
dl
kuohukermaa
225
g
tummaa suklaata (70 %)
50
g
huoneenlämpöistä voita

Työvaiheet

  1. Vaahdota voi ja sokeri. Vaahdota joukkoon keltuaiset pienissä erissä. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteen päällä ja lisää sekaan kaakaojauhe.
  2. Valmista marenki. Vaahdota valkuaiset ja lisää loppuvaiheessa sokeri 2–3 erässä vaahdon sekaan. Jatkaa vatkaamista, kunnes vaahto on sileää ja kiiltävää. Yhdistä voi-sokeri-keltuais-suklaaseokseen ensin marenkivaahto ja sitten keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe. 
  3. Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa noin 10–20 minuuttia. Tarkkaile pohjaa säännöllisesti, mutta älä avaa uunia turhaan. Keitä aprikooseja vedessä, kunnes vesi on lähes haihtunut. Ota sivuun pari kauneimmin turvonnutta yksilöä koristelua varten ja soseuta loput tasaiseksi. Anna soseen jäähtyä ja laita peitettynä jääkaappiin. 
  4. Valmista aprikoosikreemi. Pane liivatteet likoamaan kylmään veteen. Pane kaikki muut aprikoosikreemin ainekset paitsi voi kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Lisää kuumaan seokseen pehmenneet liivatteet ja jäähdytä seos jäävesihauteessa kädenlämpöiseksi. Soseuta sitten sauvasekoittimella joukkoon voi. 
  5. Kokoa kakku. Leikkaa jäähtyneestä kakkupohjasta kakkurengasta apuna käyttäen kaksi, reunoiltaan kakkurengasta halkaisijaltaan noin senttiä pienempää pohjakiekkoa. Kostuta  pohjat kevyesti ja levitä aprikoosihilloke alemman pohjan päälle noin sentin paksuiseksi kerrokseksi. Aseta toinen pohja sen päälle. Levitä sitten aprikoosikreemi ylemmän pohjan päälle sentin paksuksi kerrokseksi lastan avulla. Nosta peitettynä pakastimeen siksi aikaa, kun valmistat suklaamoussen. Kiehauta maito. Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi ja lisää ne kuivaksi puristeltuna kuumaan maitoon paloitellun suklaan kanssa. Soseuta sauvasekoittimella, kunnes saat aikaan tasaisen, kastikemaisen seoksen. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja lisää se kahdessa tai kolmessa erässä, mieluiten nuolijalla tai lastalla nostellen seokseen.
  6. Nosta kakkupohja pakasteesta keskelle kakkurengasta ja kaada suklaamousse kakkurenkaaseen varovasti, niin että se täyttyy reunoilta ja päältä. Jäädytä pakastimessa noin 3 tuntia.Valmista suklaakuorrute. Kiehauta kerma ja kaada se kulhoon paloitellun suklaan päälle. 
  7. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää lopuksi voi nokareina ja sekoita rauhallisesti esimerkiksi lastalla. Näin vältät ilmakuplien muodostumisen. Käytä heti. Kuorruta jähmeä kakku joko kokonaan tai pelkästään yläpinnaltaan.
  8. Anna kakun sulaa peitettynä jääkaapissa ennen tarjoilua. Koristele säästämilläsi liotetuilla aprikooseilla ja anna seisoa huoneenlämmössä noin puoli tuntia ennen tarjolle nostamista.

Ohjeen antoi kokki Eero Paulamäki. Tässä Eeron vinkit kakuntekijälle:

  • Sacherin voi täyttää aprikoosikreemin sijaan myös pelkällä aprikoosisoseella, jolloin valmistusaika lyhenee. Täytteeksi sopivat myös vadelma- tai mansikkahillo.
  • Punnitse kaikki aineet valmiiksi ja lue resepti huolella läpi. Laita uuni kuumenemaan ensimmäiseksi ja valmistele pellit paistoa varten.
  • Voit paistaa pohjan myös kakkuvuoassa tai -renkaassa. Paistolämpötila on tällöin 175 astetta ja paistoaika 
  • 50–60 minuuttia. 
  • Valmista mousse vasta, kun kakkujen sisäosat on koottu ja ne ovat jähmettyneet hyvin pakastimessa. Kakkujen sisäreunaan kannattaa ensin valaa  noin 1–2 mm kerros moussea ja jähmettää se pakastimessa. Näin löysähkö mousse ei valu kakkurenkaista ulos. Kun ensimmäinen kerros on hyvin jähmettynyt, valetaan kakkurenkaat tai vuoat täyteen moussea ja pakastetaan.
  • Jos haluat edistyä leipurina, hanki raaka-aineiden mittaamiseen keittiövaaka.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ei vuokaa, uunia eikä liivatetta! Hirmu helppo juustokakku sopii kaikkiin loppuvuoden juhliin. Sitrukset ja tuore rosmariini antavat siihen ihanan jouluisen säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
40 min + jähmettyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mandariini-juustokakku

Ainekset

POHJA
150
g
voita
400
g
kandisokerikeksejä
2
tl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
TÄYTE
2
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa (rasvaa 28 %)
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
sokeria
LISÄKSI
6–7
mandariinia tai satsumaa
1
valkuainen
1–2
rosmariininoksaa
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai vahvassa pakastuspussissa kaulinta apuna käyttäen. Hienonna rosmariini. Yhdistä pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi. Painele keksimuru esimerkiksi tarjottimelle tai laakealle vadille. Laita pohja jääkaappiin tunniksi kovettumaan.

  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa myös ranskankerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Laita tuorejuusto ja sokeri kolmanteen kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimilla kevyesti sekaisin, kunnes tuorejuusto on notkeaa. Kääntele kaikki täytteen ainekset varovasti yhteen.

  3. Levitä täyte pohjan päälle. Nosta kakku takaisin jääkaappiin.

  4. Kuori mandariinit terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa mandariinit edelleen ohuiksi viipaleiksi. Laita lautaselle muutama arkki talouspaperia ja nostele viipaleet niiden päälle hetkeksi, kunnes irronnut mehu on imeytynyt.

  5. Erottele valkuainen omaan kulhoonsa ja vatkaa se kevyesti haarukalla vaahdoksi. Ota rosmariinista pieniä oksia, kasta ne valkuaiseen ja ripottele sokeria päälle.

  6. Viimeistele kakku mandariiniviipaleilla ja sokerihuurrutetuilla rosmariineilla. Tarjoa heti.