Me Naiset on lisännyt 1194 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli, Eero Paulamäki

Täyteläinen sacher kruunaa juhlapöydän ja tarjoaa leipurillekin haastetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12-15 annosta
Valmistusaika
2 t + 3 t
Vaikeustaso
Vaikea

Sacher-moussekakku

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
1
dl
sokeria
9-10
keltuaista
175
g
tummaa suklaata
2,5
rkl
kaakaojauhetta
7-8
valkuaista
1
dl
sokeria
1,5
dl
vehnäjauhoa
1/2
rkl
leivinjauhetta
Kostutukseen
1
dl
sokeroitua kahvia, aprikoosilientä tai konjakki-kahviseosta
Aprikoosisurvos
1
pss
kuivattuja aprikooseja (200g)
1/2
l
vettä
Aprikoosikreemi
2,5
dl
valmista aprikoosisosetta
3/4
dl
sokeria
2
kananmunaa
4-5
keltuaista
1,5
liivatelehteä
190
g
huoneenlämpöistä voita
Suklaamousse
1 3/4
dl
maitoa
2
liivatelehteä
225
g
tummaa suklaata (70 %)
3 3/4
dl
kuohukermaa
Suklaakuorrute
2,5
dl
kuohukermaa
225
g
tummaa suklaata (70 %)
50
g
huoneenlämpöistä voita

Työvaiheet

  1. Vaahdota voi ja sokeri. Vaahdota joukkoon keltuaiset pienissä erissä. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteen päällä ja lisää sekaan kaakaojauhe.
  2. Valmista marenki. Vaahdota valkuaiset ja lisää loppuvaiheessa sokeri 2–3 erässä vaahdon sekaan. Jatkaa vatkaamista, kunnes vaahto on sileää ja kiiltävää. Yhdistä voi-sokeri-keltuais-suklaaseokseen ensin marenkivaahto ja sitten keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe. 
  3. Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa noin 10–20 minuuttia. Tarkkaile pohjaa säännöllisesti, mutta älä avaa uunia turhaan. Keitä aprikooseja vedessä, kunnes vesi on lähes haihtunut. Ota sivuun pari kauneimmin turvonnutta yksilöä koristelua varten ja soseuta loput tasaiseksi. Anna soseen jäähtyä ja laita peitettynä jääkaappiin. 
  4. Valmista aprikoosikreemi. Pane liivatteet likoamaan kylmään veteen. Pane kaikki muut aprikoosikreemin ainekset paitsi voi kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Lisää kuumaan seokseen pehmenneet liivatteet ja jäähdytä seos jäävesihauteessa kädenlämpöiseksi. Soseuta sitten sauvasekoittimella joukkoon voi. 
  5. Kokoa kakku. Leikkaa jäähtyneestä kakkupohjasta kakkurengasta apuna käyttäen kaksi, reunoiltaan kakkurengasta halkaisijaltaan noin senttiä pienempää pohjakiekkoa. Kostuta  pohjat kevyesti ja levitä aprikoosihilloke alemman pohjan päälle noin sentin paksuiseksi kerrokseksi. Aseta toinen pohja sen päälle. Levitä sitten aprikoosikreemi ylemmän pohjan päälle sentin paksuksi kerrokseksi lastan avulla. Nosta peitettynä pakastimeen siksi aikaa, kun valmistat suklaamoussen. Kiehauta maito. Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi ja lisää ne kuivaksi puristeltuna kuumaan maitoon paloitellun suklaan kanssa. Soseuta sauvasekoittimella, kunnes saat aikaan tasaisen, kastikemaisen seoksen. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja lisää se kahdessa tai kolmessa erässä, mieluiten nuolijalla tai lastalla nostellen seokseen.
  6. Nosta kakkupohja pakasteesta keskelle kakkurengasta ja kaada suklaamousse kakkurenkaaseen varovasti, niin että se täyttyy reunoilta ja päältä. Jäädytä pakastimessa noin 3 tuntia.Valmista suklaakuorrute. Kiehauta kerma ja kaada se kulhoon paloitellun suklaan päälle. 
  7. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää lopuksi voi nokareina ja sekoita rauhallisesti esimerkiksi lastalla. Näin vältät ilmakuplien muodostumisen. Käytä heti. Kuorruta jähmeä kakku joko kokonaan tai pelkästään yläpinnaltaan.
  8. Anna kakun sulaa peitettynä jääkaapissa ennen tarjoilua. Koristele säästämilläsi liotetuilla aprikooseilla ja anna seisoa huoneenlämmössä noin puoli tuntia ennen tarjolle nostamista.

Ohjeen antoi kokki Eero Paulamäki. Tässä Eeron vinkit kakuntekijälle:

  • Sacherin voi täyttää aprikoosikreemin sijaan myös pelkällä aprikoosisoseella, jolloin valmistusaika lyhenee. Täytteeksi sopivat myös vadelma- tai mansikkahillo.
  • Punnitse kaikki aineet valmiiksi ja lue resepti huolella läpi. Laita uuni kuumenemaan ensimmäiseksi ja valmistele pellit paistoa varten.
  • Voit paistaa pohjan myös kakkuvuoassa tai -renkaassa. Paistolämpötila on tällöin 175 astetta ja paistoaika 
  • 50–60 minuuttia. 
  • Valmista mousse vasta, kun kakkujen sisäosat on koottu ja ne ovat jähmettyneet hyvin pakastimessa. Kakkujen sisäreunaan kannattaa ensin valaa  noin 1–2 mm kerros moussea ja jähmettää se pakastimessa. Näin löysähkö mousse ei valu kakkurenkaista ulos. Kun ensimmäinen kerros on hyvin jähmettynyt, valetaan kakkurenkaat tai vuoat täyteen moussea ja pakastetaan.
  • Jos haluat edistyä leipurina, hanki raaka-aineiden mittaamiseen keittiövaaka.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Emilia Soppa365 on lisännyt 40 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Reilusti rapeaa kauratoskaa ja meheviksi kypsyneitä omenoita. Kotoisa klassikkojälkkäri on parhaimmillaan uunilämpimänä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Paras kauratoskapinta syntyy isoista kaurahiutaleista, mutta onnistuu tavallisistakin. Valitse tarvittaessa gluteenittomasti tuotetut kaurahiutaleet.

Jos käytät maidotonta margariinia, omenapaistos on vegaaninen.

Uunin alimmalla tasolla omenat kypsyvät takuumeheviksi eikä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + 30 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Kauratoskaomenat

Ainekset

reilu 1
kg
hapokkaita omenoita
1
tl
kanelia
Kauratoska
150
g
voita tai margariinia
dl (100 g)
fariinisokeria
¼
tl
suolaa
4
dl
isoja kaurahiutaleita

Työvaiheet

  1. Pese omenat ja leikkaa ne kuorineen reiluiksi lohkoiksi siemenkotaa myötäillen. Puolita lohkot halutessasi. Levitä ne piirakkavuokaan (Ø 28 cm). (Vuokaa ei tarvitse voidella.)
  2. Ripottele kaneli omenoiden päälle.
  3. Pehmitä tai sulata voi mikroaaltouunissa. Sekoita joukkoon sokeri, suolaripaus ja kaurahiutaleet. 
  4. Jaa seos tasaisesti omenoiden päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30–35 minuuttia, kunnes kaurapinta on rapeutunut ja saanut kauniin värin.
  5. Tarjoa lämpimänä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Nämä ovat erittäin helppo ja nopea valmistaa ja lisäksi vielä maukkaan hyvää, koska marinadi käytetään kastikkeen valmistuksessa makua antamaan. Helpottaa ruoanlaittoa erittäin paljon. Sopii paistettujen perunoiden, riisin ja pastan seuraksi esim.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
n. 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Hunajaiset broilerisisäfileepihvit marinadikastikkeessa

Ainekset

500
g
Kariniemen Kananpojan Hunaja sisäfileepihvi (8 - 11 kpl), marinadissa
2
dl
Planti Cooking Original (kaurakermavalmiste)/kermaa
1
rkl
vehnäjauhoja suurusteeksi, jos käyttää vain kermaa
hivenen
pippurisekoitetta
0,5
tl
suolaa
rasvaa paistamiseen sopivasti

Työvaiheet

Ota huoneen lämpöön ajoissa fileepihvit, paista sitten kuumalla pannulla juoksevassa rasvassa nopeasti, että ovat saaneet paistopintaan väriä, ei saa antaa kuivua paistaessa, vaikka kahdessa erässä jos on pieni paistinpannu.

Laita paistetut fileepihvit sopivaan kattilaan ja lisää hiukan pannulle kylmää vettä ja anna vähän kiehahtaa, lisää se antamaan makua kastikkeeseen, lisää sitten rasiaan jäänyt marinadi joukkoon, mikä tuli fileepihvien mukana, sekä kaurakermavalmiste tai kermaa johon on sekoitettu 1 rkl vehnäjauhoja suurusteeksi, sekoittele vähän ja lisää suola ja pippurisekoitusta hivenen. Sekoita ja keitä hiljalleen n. 10 min. Ja eikun syömään, niin nopeasti valmistuu maukkaat broilerifileepihvit marinadikastikkeessa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2274 reseptiä.
Linkitetty 36 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tee suolaiselle piirakalle pikapohja paahtoleipäviipaleista! Tässä piirakassa maistuvat paahdetut paprikat ja mehevä fetatäyte.

 Vinkki! Paprikat voit paahtaa ja marinoida jo päivää aikaisemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
1 h 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu paprikapiirakka

Ainekset

Paahdetut paprikat
3
paprikaa
1
valkosipulinkynsi
1
dl
oliiviöljyä
2
rkl
valkoviinietikkaa
½
tl
suolaa
Pohja
9
viipaletta isoa vehnäpaahtoleipää
½
dl
öljyä
Täyte
3
kananmunaa
2
dl
kuohukermaa
200
g
fetajuustoa
1
dl
yrttejä hienonnettuna (esim. basilikaa ja timjamia)
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni grillivastuksilla. Halkaise paprikat, poista siemenkota ja laita paprikat uunipellille. Paahda grillivastuksilla 5–7 minuuttia tai kunnes paprikoihin ilmestyy mustia laikkuja. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen, kytke grillivastukset pois päältä, ota paprikat uunista ja peitä ne heti kylmään veteen kastetulla keittiöpyyhkeellä. Anna olla pyyhkeen alla muutama minuutti.

  2. Irrota paprikoista kuoret ja leikkaa paprikat suupaloiksi kulhoon. Hienonna valkosipuli pieneen kulhoon ja sekoita öljy, etikka ja suola joukkoon. Kaada seos paprikoille ja anna maustua kylmässä piirakan valmistamisen ajan.

  3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle (22 cm x 22 cm). Leikkaa leivistä kantit pois. Vuoraa paahtoleipäviipaleilla vuoan pohja ja reunat noin 1 cm:n korkeudelta. Voitele leivät öljyllä.

  4. Sekoita munat ja kerma kulhossa. Murustele feta joukkoon. Hienonna yrtit ja lisää mustapippurin kanssa täytteeseen. Kaada täyte pohjalle ja kypsennä piirakkaa uunissa 35–40 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja levitä sitten paprikat piirakalle. Tarjoa heti.

Vinkki Paahda paprikoiden tilalle kesäkurpitsaa tai varhaisporkkanaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2274 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Lohko punajuuret uuniin paahtumaan. Puolen tunnin kuluttua saat sekoittaa mukaan linssit, fetan, hunajaisen kastikkeen ja muhkeat mausteet. Ihana feta-punajuurisalaatti on valmis!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu punajuuri-fetasalaatti

Ainekset

1
kg
pieniä punajuuria
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (240 g)
keitettyjä linssejä
1
ruukku
tilliä
200
g
fetajuustoa
2
rkl
dukkah-mausteseosta
Kastike
1
kesäsipuli varsineen
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
¾
dl
oliiviöljyä
2
tl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja lohko punajuuret. Laita ne vuokaan ja sekoita öljy joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä uunissa noin 40 minuuttia.

  2. Tee kastike. Leikkaa sipulin vaalea osa pieniksi kuutioiksi ja varsi renkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Laita sipulit ja valkosipulit kulhoon. Lisää sitruunamehu, suola ja pippuri. Anna maustua 5 minuuttia. Sekoita sitten öljy ja hunaja joukkoon.

  3. Huuhtele ja valuta linssit siivilässä. Hienonna tilli. Sekoita punajuuret, linssit, tilli ja kastike. Murustele feta ja ripota dukkah pinnalle.

Kommentit (0)