Me Naiset on lisännyt 848 reseptiä.
Linkitetty 245 keittokirjaan.
Ohje: Riikka Väliahde Kuva Panu Pälviä

Kakkuni maistuu patukalle!

Trendin aloitti Suomessa Kinder-piirakka. Aluksi se oli ihan tavallinen suklaapiirakka vaalealla kreemillä, kunnes joku huomasi, että sehän maistuu aivan Kinder-patukalta. Blogista toiseen seikkaillut resepti aiheutti hämmästyksen sekaista ihmetystä: "se maistuu ihan oikeesti Kinderiltä!". Kannattaa googlata ja kokeilla.

Jos suosikkipatukkasi ei ole Kinder vaan joku muu, aloita ideointi rohkeasti. Millainen olisi Twix-piirakka tai -kakku? No, rapsahtava ja kinuskinen. Bountyn makuja ovat luonnollisesti kookos ja suklaa. Haasteellinen lempipatukka on esimerkiksi Lion-patukka. Sen monimuotoista rakennetta ja ihanan esanssisia makuja voi olla vaikea imitoida.

Snickers iskee makuhermon syntiseen osaan. Suklaa, suolaiset pähkinät ja makea kinuski tyydyttää pahimmankin sokerihiiren. Kuinka ihana onkaan ajatus kokonaisesta kakusta yhden vaivaisen patukan sijaan. Miten Snickers-patukka sitten muuttuisi kakuksi?

Kun on Snickersistä kyse, kakun tyylin on oltava jenkkiläinen. Täyte tehdään siis tuhdiksi ja pohja mehukkaaksi.

Kakun rungoksi on helppo valita suklaapohja. Sopivan tuhti ja jämäkkä, jotta kakkuun saa kerrostettua kaikki patukan parhaat puolet.  Helppo taikina sekoitetaan yhdessä kulhossa ilman sähkövatkainta. Ryhtiä se saa creme fraichesta ja vivahdetta appelsiinimehusta.

Kreemi eli kakuntäyte on hyvä tehdä muusta kuin kermasta, jotta se maistuu kunnolla jenkkilän paksuille kakkukreemeille. Voi ja tomusokeri ovat vaahdotettuina tähän ihan ässä. Lisäksi joukkoon sujautetaan tuorejuustoa tuomaan raikkautta. Koska kinuski on Snickersin olennainen osa, kreemin mauksi tulee ehdottomasti kinuski. Itse keitetty kinuski vaahtoutuu hyvin kreemin joukkoon.

Suolapähkinöissä ei ole paljon pohdittavaa: suolapähkinät suolapähkinöinä.

Kun pohja on leikattu, kreemi vaahdotettu ja pähkinöitä murskattu, eipä muuta kuin kokoamaan. Reilulla kädellä kreemiä, veitsellä varovasti levittäen. Jos kreemi tuntuu löysältä, hetki jääkaapissa auttaa. Pähkinät väliin ja seuraavan kerroksen kimppuun. Ehkäpä pohjaa voisi kostuttaa kevyesti rommilla –ainakin aikuisten versiossa. Reunoille ja kakun päälle vielä kinuskikreemit rennosti ja voilà.

Vai tarvitaanko vielä jotain? Niin kyllähän se on suklaapäällys, josta patukan tunnistaa. Sulatetun suklaan sekaan voi laittaa vähän voita pehmittämään, mutta toisaalta pelkkä suklaa kovettuu napsahtavaksi. Kukin tehköön tyylillään. Sula suklaa valuen kakun päälle ja avitetaan tummaa herkkua vähän reunojenkin yli, jotta syntisyys tulee paremmin esiin. Muutama pähkinä pinnalle ja nyt –VOILÀ!

 

Annoksia
8-10
Valmistusaika
60 min + 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Snickers-kerroskakku

Ainekset

Suklaakakkupohja
50
g
voita
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
2
dl
sokeria
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
soodaa
1
prk
(200 g) creme fraichea
1
dl
appelsiinimehua
2
munaa
Kinuski
2
dl
kuohukermaa
2
dl
(fariini)sokeria
1
rkl
voita
Kinuskikreemi
100
g
voita
1,5
dl
tomusokeria
100
g
tuorejuustoa
2
dl
kinuskia
Suklaakuorrute
150-200
g
tummaa suklaata
1
rkl
voita
Koristeluun ja täytteeksi
suolapähkinöitä

Työvaiheet

1. Tee ensin kinuski. Mittaa sokeri ja kerma kattilaan. Keitä keskilämmöllä ja sekoita, kunnes seos sakenee. Jos et ole varma, onko kinuski valmista, tipauta tippa kinuskia lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos tippa ei pysy kasassa, jatka keittämistä. Lisää lopuksi voi ja vatkaa kiiltäväksi. Laita jäähtymään.

2. Tee seuraavaksi kakkupohja. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka. Jos käytät irtopohjavuokaa, pingota pohjalle leivinpaperi.

3. Sulata voi. Siivilöi kuivat aineet leivontakulhoon ja sekoita ne keskenään hyvin. Lisää kuivien aineiden joukkoon voi, mehu, creme fraiche ja munat. Sekoita.

4. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin keskiosassa noin puoli tuntia. Kokeile hammastikulla kakun kypsyyttä. Kypsästä kakusta ei tartu tikkuun taikinaa.

5. Valmista kinuskikreemi kakun ollessa uunissa. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri sähkövatkaimella. Lisää tuorejuusto ja kinuski. Jatka vaahdottamista. Laita kreemi jääkaappiin odottamaan kakun täyttöä.

6. Anna valmiin kakkupohjan jäähtyä. Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja leikkaa se kahteen tai kolmeen osaan.

7. Täytä kerrokset kreemillä ja ripottele suolapähkinöitä päälle. Voit halutessasi murskata niitä. Lisää kreemiä ohuelti kakun reunoille ja päälle nuolijan avulla.

8. Valmista kuorrute. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa lusikalla sekoitellen. Kaada seos keskelle kakkua ja anna sen levitä. Voit auttaa veitsellä suklaata valumaan reunojen yli. Koristele suolapähkinöillä.

Kommentit (7)

Niina Ahola
Seuraa 
Liittynyt5.5.2015

Kokeilin tehdä kakun kokonaan gluteenittomana sekä vähälaktoosisena ja maistui taivaalliselta! Kiitän ja kirjoitan reseptin talteen.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Onpa hauska kuulla! Välitämme terveiset reseptin kehittelijälle :)

Rina Paloniemi
Seuraa 
Liittynyt7.5.2016

Näyttää ihanalta! Kuinkahan paljon aikaisemmin kakun uskaltaa tehdä ennen tarjoilua, että säilyy kuitenkin hyvänä?

Mila
Seuraa 
Liittynyt1.2.2015

Minkä kokoiseen vuokaan tämä on tehty? Minulla on 26senttinen irtopohjavuoka mutta kuvassa kakku näyttää pienemmälle enkä halua että lopputulos on hirveän matala :)

Mari_10
Seuraa 
Liittynyt26.2.2016

Mulla myös samat kysymykset - eli minkä kokoinen vuoka ja voiko tehdä juhlia edeltävänä iltana?

Riikka Väliahde
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Hei, kuvan kakku on tehty 20 cm:n vuokaan. Isompaan vuokaan tehtäessä kakusta tulee matalampi, mutta se onnistuu kyllä.

Kakun voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi, mutta suklaakuorrutus ja koristelu kannattaa tehdä tarjoilupäivänä.

Northener
Seuraa 
Liittynyt2.3.2017

Mitenköhän kauan tuota kreemiä tulee vatkata? Tein ohjeen mukaisesti ja sitä riitti juuri ja juuri pieni kerros molempiin väleihin (pohja 3-osainen). Ei tullut muhkean korkeaa kakkua, kuten halusin.

Thread has been locked.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Pinaatti-fetapiirakan helppo versio on mehevä pannukakku.

Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Pinaatti-fetapannari ja minttutsatsiki

Ainekset

150
g
pakastepinaattia
150
g
fetajuustoa
3
kananmunaa
3
dl
vettä
2
dl
kreikkalaista jogurttia
2 1/2
dl
vehnäjauhoja
1/2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
Minttutsatsiki
2
dl
kurkkua raastettuna
1/2
tl
suolaa
3
dl
kreikkalaista jogurttia
2
rkl
minttua hienonnettuna
1
valkosipulinkynsi
Lisäksi
1
l
erilaisia tomaatteja
200
g
savukalkkunaleikkelettä
3
dl
salaattipinaattia
n. 1
dl
mintunlehtiä

Työvaiheet

  1. Sulata pinaatti pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Murustele feta. Riko kananmunat kulhoon. Sekoita pinaatti, vesi, jogurtti, jauhot, öljy ja suola joukkoon. Sekoita ja lisää fetamurut. Kaada pannaritaikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja kypsennä uunissa 30 minuuttia. Tee sillä aikaa minttutsatsiki.
  3. Raasta kurkku ja sekoita suola raasteen joukkoon. Anna kurkun itkettyä viitisen minuuttia. Kaada raaste siivilään ja painele kurkusta irtoava neste pois esimerkiksi kauhalla. Kaada raaste takaisin kulhoon ja sekoita jogurtti joukkoon. Hienonna minttu ja valkosipuli ja lisää ne kurkku-jogurttiseokseen.
  4. Lusikoi minttutsatsiki jäähtyneelle pannaripohjalle. Viipaloi tomaatit ja levitä ne pannarille. Asettele kalkkunaviipaleet pieninä ruusukkeina tomaattien väleihin. Viimeistele pinaatilla ja mintulla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Sitruunalla maustettu siika on klassikkoruoka, joka saa uuden kaverin verigreippi-fenkolisalaatista.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunisiika, tilliöljy ja fenkoli-verigreippisalaatti

Ainekset

4
siikafileetä (yht. 600–800 g)
1
tl
merisuolaa myllystä
ripaus
musta- tai valkopippuria
4
tl
sitruunamehua
1
nippu
tilliä
3/4
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Valmistele ensin muusi ja fenkoli-verigreippisalaatti (ks. ohjeet alla).
  2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  3. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Laita ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda uunissa 15–20 minuuttia.
  4. Kalojen kypsyessä laita tilli tehosekoittimeen ja lisää melkein kaikki öljy. Sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa öljyä.
  5. Pirskottele kalojen päälle sitruunamehua. Lusikoi päälle tilliöljy. Tarjoa fenkoli-greippisalaatin ja muusin kanssa.

Puikulaperunamuusi

Ainekset

1
kg
puikulaperunoita
75
g
huoneenlämpöistä voita
1
dl
kuohu- tai ruokakermaa
1
dl
täysmaitoa

Työvaiheet

  1. Kuori perunat. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois. Laita perunakattila takaisin liedelle, että kaikki kosteus haihtuu perunoista.
  2. Lämmitä kerma-maitoseos omassa kattilassaan.
  3. Murskaa perunat. Lisää ensin voi. Lisää sitten kerma-maito vähitellen sähkövatkaimella vatkaten. Lisää tarvittaessa enemmän maitoa, jos muusi tuntuu liian tanakalta.

Fenkoli-verigreippisalaatti

Ainekset

1
salottisipuli
1
tl
suolaa
2
rkl
valkoviinietikkaa
2
tl
juoksevaa hunajaa
mustapippuria myllystä
2
fenkolia
1
verigreippi tai 2 veriappelsiinia
4
rkl
manteleita
3
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Ripottele päälle suolaa ja valuta etikkaa. Anna maustua 5 minuuttia. Mausta lopuksi hunajalla ja pippurilla.
  2. Leikkaa fenkolit terävällä veitsellä tai mandoliinilla ohuenohuiksi viipaleiksi. Leikkaa verigreipistä tai -appelsiineista kuoret pois ja viipaloi hedelmäliha.
  3. Paahda manteleita kuumassa, kuivassa pannussa hetki. Pidä mantelit liikkeessä, että ne eivät pala. Rouhi veitsellä.
  4. Sekoita sipuli, fenkoli ja kalvottomat greippiviipaleet.Viimeistele manteleilla ja öljyllä.

 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
Ohje Raisa Laine KUVA Sami Repo

Nopeasti vaniljaliemessä keitetyt raparperin varret saavat seurakseen paahdetulla mantelilla maustetun ricottavaahdon.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-mansikkajälkkäri ja manteliricotta

Ainekset

6
dl
raparperia paloiteltuna
1 1/2
dl
sokeria
4
rkl
voita
2
rkl
vettä
1
vaniljatanko
4
dl
mansikoita paloiteltuna
Manteliricotta
4
rkl
mantelilastuja
2
dl
kuohukermaa
2
dl
ricottaa
4
tl
mantelilikööriä
Lisäksi
8
marenkia

Työvaiheet

  1. Leikkaa raparperit noin 4 cm:n paloiksi. Kiehauta sokeri, voi, vesi ja halkaistu vaniljatanko kattilassa. Lisää raparperit ja keitä noin 5 minuuttia. Älä keitä liikaa, raparperien tulee olla juuri ja juuri kypsiä.
  2. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää pieniksi paloitellut mansikat kattilaan. Anna jäähtyä haaleaksi tai huoneenlämpöiseksi.
  3. Tee manteliricotta. Paahda mantelilastuja kuivassa pannussa koko ajan sekoitellen muutama minuutti. Siirrä pannu pois liedeltä.
  4. Vaahdota kerma. Sekoita toisessa kulhossa ricotta ja mantelilikööri. Kääntele kermavaahto ja mantelilastut varovasti ricottan joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Panu Pälviä

Rapean ja pehmeän täydellinen yhdistelmä löytää tarkoituksensa rouskuvissa sushitacoissa, joiden makumaailma yhdistää Aasian ja Meksikon.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sushitacot

Ainekset

2 1/2
dl
sushiriisiä
3
dl
vettä
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
Tacokuoret
16
wonton-taikinalevyä
5
dl
rypsiöljyä
2
norileväarkkia
1
ruukku
korianteria
2
avokadoa
150
g
kimchiä
Srirachamajoneesi
1
dl
majoneesia
1/2
tl
srirachakastiketta

Työvaiheet

  1. Huuhtele sushiriisiä kylmällä vedellä, kunnes vesi on kirkasta. Laita riisi kattilaan, lisää kylmä vesi ja anna riisin levätä 15 minuuttia. Peitä kattila kannella ja kuumenna liedellä kiehuvaksi. Anna sitten kiehua alhaisella lämmöllä 10 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna hautua kannen alla vielä 10 minuuttia.
  2. Kiehauta sillä aikaa etikka ja sokeri pienessä kattilassa. Kumoa riisi kulhoon, kaada liemi riisin päälle ja sekoita riisiä leikkaavin liikkein esimerkiksi lastalla. Anna riisin jäähtyä ilman kantta.
  3. Tee tacokuoret. Puristele alumiinifoliosta soikea pallo (5 x 10 cm). Pyöristä wontonlevyjen nurkat veitsellä leikkuulaudalla. Taivuta yksi taikinalevy alumiinifolion ympärille niin että siitä muodostuu tacokuori. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180 asteeseen. Käytä apuna lämpömittaria tai kokeile öljyn kuumuutta leipäpalalla; kun leipä nousee poreillen pintaan, öljy on sopivan kuumaa. Käytä apunasi metallisia pihtejä ja dippaa niiden avulla foliopallo ja taikinakuori 10 sekunniksi kuumaan öljyyn. Kumoa kuori talouspaperille valumaan. Paista kaikki kuoret samalla tavalla.
  4. Leikkaa norilevyt 3 x 5 cm:n paloiksi. Aseta palat tacokuoriin. Annostele riisiä norilevyn päälle.
  5. Tee srirachamajoneesi maustamalla majoneesi srirachakastikkeella.
  6. Hienonna korianteri. Halkaise avokadot, poista kuori ja kivi ja leikkaa avokadot ohuiksi viipaleiksi. Lisää avokadoa, kimchiä ja korianteria tacoihin. Viimeistele srirachamajoneesinokareella.

Vinkki Jos teet vegaanisia sushitacoja, varmista että korealainen hapankaali eli kimchi ei sisällä kalakastiketta. Valitse myös wontoneiksi ja majoneesiksi vegaaninen versio.

Kommentit (0)