Me Naiset on lisännyt 824 reseptiä.
Linkitetty 223 keittokirjaan.
Ohje: Riikka Väliahde Kuva Panu Pälviä

Kakkuni maistuu patukalle!

Trendin aloitti Suomessa Kinder-piirakka. Aluksi se oli ihan tavallinen suklaapiirakka vaalealla kreemillä, kunnes joku huomasi, että sehän maistuu aivan Kinder-patukalta. Blogista toiseen seikkaillut resepti aiheutti hämmästyksen sekaista ihmetystä: "se maistuu ihan oikeesti Kinderiltä!". Kannattaa googlata ja kokeilla.

Jos suosikkipatukkasi ei ole Kinder vaan joku muu, aloita ideointi rohkeasti. Millainen olisi Twix-piirakka tai -kakku? No, rapsahtava ja kinuskinen. Bountyn makuja ovat luonnollisesti kookos ja suklaa. Haasteellinen lempipatukka on esimerkiksi Lion-patukka. Sen monimuotoista rakennetta ja ihanan esanssisia makuja voi olla vaikea imitoida.

Snickers iskee makuhermon syntiseen osaan. Suklaa, suolaiset pähkinät ja makea kinuski tyydyttää pahimmankin sokerihiiren. Kuinka ihana onkaan ajatus kokonaisesta kakusta yhden vaivaisen patukan sijaan. Miten Snickers-patukka sitten muuttuisi kakuksi?

Kun on Snickersistä kyse, kakun tyylin on oltava jenkkiläinen. Täyte tehdään siis tuhdiksi ja pohja mehukkaaksi.

Kakun rungoksi on helppo valita suklaapohja. Sopivan tuhti ja jämäkkä, jotta kakkuun saa kerrostettua kaikki patukan parhaat puolet.  Helppo taikina sekoitetaan yhdessä kulhossa ilman sähkövatkainta. Ryhtiä se saa creme fraichesta ja vivahdetta appelsiinimehusta.

Kreemi eli kakuntäyte on hyvä tehdä muusta kuin kermasta, jotta se maistuu kunnolla jenkkilän paksuille kakkukreemeille. Voi ja tomusokeri ovat vaahdotettuina tähän ihan ässä. Lisäksi joukkoon sujautetaan tuorejuustoa tuomaan raikkautta. Koska kinuski on Snickersin olennainen osa, kreemin mauksi tulee ehdottomasti kinuski. Itse keitetty kinuski vaahtoutuu hyvin kreemin joukkoon.

Suolapähkinöissä ei ole paljon pohdittavaa: suolapähkinät suolapähkinöinä.

Kun pohja on leikattu, kreemi vaahdotettu ja pähkinöitä murskattu, eipä muuta kuin kokoamaan. Reilulla kädellä kreemiä, veitsellä varovasti levittäen. Jos kreemi tuntuu löysältä, hetki jääkaapissa auttaa. Pähkinät väliin ja seuraavan kerroksen kimppuun. Ehkäpä pohjaa voisi kostuttaa kevyesti rommilla –ainakin aikuisten versiossa. Reunoille ja kakun päälle vielä kinuskikreemit rennosti ja voilà.

Vai tarvitaanko vielä jotain? Niin kyllähän se on suklaapäällys, josta patukan tunnistaa. Sulatetun suklaan sekaan voi laittaa vähän voita pehmittämään, mutta toisaalta pelkkä suklaa kovettuu napsahtavaksi. Kukin tehköön tyylillään. Sula suklaa valuen kakun päälle ja avitetaan tummaa herkkua vähän reunojenkin yli, jotta syntisyys tulee paremmin esiin. Muutama pähkinä pinnalle ja nyt –VOILÀ!

 

Annoksia
8-10
Valmistusaika
60 min + 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Snickers-kerroskakku

Ainekset

Suklaakakkupohja
50
g
voita
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
2
dl
sokeria
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
soodaa
1
prk
(200 g) creme fraichea
1
dl
appelsiinimehua
2
munaa
Kinuski
2
dl
kuohukermaa
2
dl
(fariini)sokeria
1
rkl
voita
Kinuskikreemi
100
g
voita
1,5
dl
tomusokeria
100
g
tuorejuustoa
2
dl
kinuskia
Suklaakuorrute
150-200
g
tummaa suklaata
1
rkl
voita
Koristeluun ja täytteeksi
suolapähkinöitä

Työvaiheet

1. Tee ensin kinuski. Mittaa sokeri ja kerma kattilaan. Keitä keskilämmöllä ja sekoita, kunnes seos sakenee. Jos et ole varma, onko kinuski valmista, tipauta tippa kinuskia lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos tippa ei pysy kasassa, jatka keittämistä. Lisää lopuksi voi ja vatkaa kiiltäväksi. Laita jäähtymään.

2. Tee seuraavaksi kakkupohja. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka. Jos käytät irtopohjavuokaa, pingota pohjalle leivinpaperi.

3. Sulata voi. Siivilöi kuivat aineet leivontakulhoon ja sekoita ne keskenään hyvin. Lisää kuivien aineiden joukkoon voi, mehu, creme fraiche ja munat. Sekoita.

4. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin keskiosassa noin puoli tuntia. Kokeile hammastikulla kakun kypsyyttä. Kypsästä kakusta ei tartu tikkuun taikinaa.

5. Valmista kinuskikreemi kakun ollessa uunissa. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri sähkövatkaimella. Lisää tuorejuusto ja kinuski. Jatka vaahdottamista. Laita kreemi jääkaappiin odottamaan kakun täyttöä.

6. Anna valmiin kakkupohjan jäähtyä. Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja leikkaa se kahteen tai kolmeen osaan.

7. Täytä kerrokset kreemillä ja ripottele suolapähkinöitä päälle. Voit halutessasi murskata niitä. Lisää kreemiä ohuelti kakun reunoille ja päälle nuolijan avulla.

8. Valmista kuorrute. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa lusikalla sekoitellen. Kaada seos keskelle kakkua ja anna sen levitä. Voit auttaa veitsellä suklaata valumaan reunojen yli. Koristele suolapähkinöillä.

Kommentit (7)

Niina Ahola
Seuraa 
Liittynyt5.5.2015

Kokeilin tehdä kakun kokonaan gluteenittomana sekä vähälaktoosisena ja maistui taivaalliselta! Kiitän ja kirjoitan reseptin talteen.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Onpa hauska kuulla! Välitämme terveiset reseptin kehittelijälle :)

Rina Paloniemi
Seuraa 
Liittynyt7.5.2016

Näyttää ihanalta! Kuinkahan paljon aikaisemmin kakun uskaltaa tehdä ennen tarjoilua, että säilyy kuitenkin hyvänä?

Mila
Seuraa 
Liittynyt1.2.2015

Minkä kokoiseen vuokaan tämä on tehty? Minulla on 26senttinen irtopohjavuoka mutta kuvassa kakku näyttää pienemmälle enkä halua että lopputulos on hirveän matala :)

Mari_10
Seuraa 
Liittynyt26.2.2016

Mulla myös samat kysymykset - eli minkä kokoinen vuoka ja voiko tehdä juhlia edeltävänä iltana?

Riikka Väliahde
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Hei, kuvan kakku on tehty 20 cm:n vuokaan. Isompaan vuokaan tehtäessä kakusta tulee matalampi, mutta se onnistuu kyllä.

Kakun voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi, mutta suklaakuorrutus ja koristelu kannattaa tehdä tarjoilupäivänä.

Northener
Seuraa 
Liittynyt2.3.2017

Mitenköhän kauan tuota kreemiä tulee vatkata? Tein ohjeen mukaisesti ja sitä riitti juuri ja juuri pieni kerros molempiin väleihin (pohja 3-osainen). Ei tullut muhkean korkeaa kakkua, kuten halusin.

Ketju on lukittu.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1603 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Thomas Svartsjö KUVA Tuomas Kolehmainen

Helsinkiläisravintolan sametinpehmeä vispipuuro tuo silmiin onnen kyyneleet. Se valmistetaan puolukoiden sijaan vadelmista. Viimeisen silauksen antavat sitruuna ja vaniljakerma.

Annoksia
4 pientä annosta
Valmistusaika
40 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Ateljé Finnen vadelmavispipuuro ja vaniljakerma

Ainekset

400
g
(pakaste)vadelmia
1
dl
ruokosokeria
noin 2
dl
vettä
½
dl
mannasuurimoita
½
sitruunan kuori raastettuna
Vaniljakerma
½
vaniljatanko
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

 

  1. Laita vadelmat ja sokeri kattilaan ja keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes marjat mehustuvat. Siivilöi marjat kulhon päällä. Lisää marjoista valuneeseen mehuun vettä sen verran, että saat yhteensä 5 dl vadelmalientä.
  2. Kiehauta vadelmaliemi kattilassa ja lisää siihen mannasuurimot koko ajan vispilällä sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia usein sekoittaen. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja lisää se keittämisen lopuksi puuroon. Kaada puuro toiseen astiaan. Anna puron jäähtyä jääkaapissa kylmäksi, noin 2 tuntia.
  3. Vatkaa jäähtynyttä puuroa sähkövatkaimella matalalla teholla noin 15 minuuttia, kunnes puuro on kuohkeaa. 4. Keitä vaniljakerma. Halkaise vaniljatanko ja raavi puolikkaan siemenet kattilaan. Lisää myös tangon puolikas, kerma ja sokeri. Keitä 2–3 minuuttia miedolla lämmöllä. Poimi vaniljatanko pois ja anna kerman jäähtyä jääkaappikylmäksi, noin 30 minuuttia.
  4. Annostele vispipuuro lautasille, kaada vaniljakerma ympärille. Koristele annokset vadelmilla.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 159 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suklaapilvi

Ainekset

2
Kpl
Munaa
2
Kpl
Sokeri
1
Tl
Vanilijasokeri
2 1/2
Dl
Vehnäjauho
3/4
Dl
Kaakaojauhetta
1 1/2
Tl
Leivinjauhetta
Ripaus
Suola
1 1/2
Dl
Piimä
160
G
Voita
120
G
Suklaa
Marenki:
3
Kpl
Valkuaista
2 1/2
Dl
Sokeri
1
Dl
Vettä
Kuorrutus:
400-500
G
Suklaa
3
Rkl
Öljyä

Työvaiheet

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne piimän kanssa vuorotellen muna-sokeri vaahtoon. Sulata suklaa ja voi lisää varovasti nostellen taikinan sekaan. Jaa taikina 12 muffinivuokaan. Paista 170 asteessa 15-20 min. Jäähdytä.

Marenki:
Keitä vesi ja sokeri 123 asteeseen, vaahdota valkuaiset kevyeksi vaahdoksi. Kaada sokeri-vesi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon kokoajan sekoittaen. Vatkaa kovaksi kiiltäväksi vaahdoksi.

Pursota marenki muffinien päälle, anna jähmettyä kunnolla pakastimessa.

Kuorrute:
Sulata suklaa vesihauteessa sekoita öljy sekaan. Kasta marengin pinta suklaassa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1603 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
Ohje Kai Kallio ja Outi Väisänen Kuva Elvi Rista

Lukijoiden toiveohje on viiden tähden ravintolan melanzane eli munakoisovuoka. Sitä ei tehdä ihan perinteisellä tavalla. Täyteläisen maun juju on leivitetty munakoiso, ja kerrokset saadaan ryhdikkäiksi kananmunalla.

Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min + kypsennys 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ravintola Sinnen melanzane

Ainekset

4
isoa munakoisoa
1
tl
suolaa
2-3
dl
vehnäjauhoa
2
dl
oliiviöljyä
3
kananmunaa
400
g
parmesaania
800
g
valmista tomaattikastiketta (esim. Barilla)

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot pitkittäin vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi ja ripottele suolaa viipaleiden päälle. Anna seistä 15 minuuttia.
  2. Laita jauhot laakealle lautaselle. Pyyhi munakoisojen pinta ja pyörittele viipaleet jauhoissa. Paista viipaleet pehmeiksi paistinpannussa (pienissä erissä) reilussa määrässä öljyä, noin 3 minuuttia molemmin puolin. Paistaminen käy nopeammin, kun käytät yhtä aikaa kahta pannua.
  3. Raasta parmesaani. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
  4. Levitä leivinpaperi uunivuokaan (n. 25 x 30 cm). Levitä kerros tomaattikastiketta pohjalle. Lado munakoisoja päälle. Valuta yksi muna pinnalle ja ripottele parmesaania päälle. Täytä loput kerrokset samalla lailla ja vaihda munakoisoviipaleiden suunta joka kerroksessa. Päällimmäiseksi tulee kastiketta ja reilusti parmesaania.
  5. Kypsennä vuokaa uunissa noin 40 minuuttia. Pinta saa ruskistua, mutta jos se alkaa tummua liikaa, peitä vuoka uunipellillä.
  6. Voit syödä melanzanen heti tai prässätä sen, jolloin ruoka on valmis seuraavana päivänä. Anna tällöin melanzanen jäähtyä haaleaksi. Levitä toinen leivinpaperi ruoan päälle ja laita vuokaan paino. Laita melanzane jääkaappiin yöksi. Leikkaa ruoka annospaloiksi ja kuumenna uunissa ennen lämmittämistä.

Vinkki! Voit tehdä tomaattikastikkeen myös itse oman makusi mukaan.

Kommentit (2)

Kokeilija

Hei! Millä parmesaanin voi korvata, jotta olisi kokonaan vege?

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Vegaanista parmesaania voi valmistaa esimerkiksi pähkinöistä ja oluthiivahiutaleista. Ohjeessa on kuitenkin myös kananmunaa, aika olennaisessa roolissa. En usko, että tätä saa täysin vegaaniseksi muutettua, ilman että rakenne muuttuu olennaisesti.

Emilia Soppa365 on lisännyt 14 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
Emilia Kolari

Oikotie runebergintortun himoon! Sekoita pannaritaikinaan klassikkoleivonnaisen ainekset ja anna uunin hoitaa loput. Viimeistele pannari hillosilmällä ja sokerikuorrutuksella esikuvansa tapaan.

Annoksia
16
Valmistusaika
10 min + 30 min turpoaminen ja 40 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Runebergin pannari

Ainekset

4
munaa
1
l
maitoa
2
dl
vehnäjauhoja
3
dl
piparimuruja
2
dl (75 g)
mantelijauhetta
(1/4
tl
karvasmanteliaromia, Dr. Oetker)
2
rkl
sokeria
3/4
tl
suolaa
2
rkl
voita
Pinnalle
1
dl
vadelmamarmeladia
Sokerikuorrutus
2
dl
tomusokeria
3-4
tl
vettä

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Lisää puolet maidosta, vehnäjauhot, piparimurut ja mantelijauhe. Vatkaa vispilällä sekaisin.
  2. Lisää loppu maito, sokeri, suola ja halutessasi pieni tippa karvasmanteliaromia. Anna pannaritaikinan turvota puolisen tuntia.
  3. Levitä leivinpaperi reunalliselle uunipellille. Leikkaa päälle pari voinokaretta. Nosta pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Kun voi on sulanut, levittele se lastalla eri puolille leivinpaperia. Sekoita turvonnut pannaritaikina tasaiseksi ja kaada se leivinpaperin päälle pellille. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 35-40 minuuttia, kunnes pannari on kypsää ja saanut kauniin värin. Anna jäähtyä.
  5. Valmista sokerikuorrutus. Mittaa tomusokeri astiaan ja sekoita joukkoon vettä tippa kerrallaan, kunnes kuorrutus on paksua mutta notkeaa. Siirrä se pakastepussiin.
  6. Lusikoi myös vadelmamarmeladi toiseen pakastepussiin.
  7. Leikkaa jäähtynyt pannari paloiksi. Pursota palojen päälle hillosilmät ja reunusta ne sokerikuorrutuksella. Tarjoa jälkkärinä.

 

Kommentit (0)