Riisivanukas on Tanskassa ”pakollinen” joulujälkiruoka, joka kuuluu myös Adam Pricen jouluun. Mantelin löytäjälle on luvassa palkinto, kuten marsipaaniporsas tai jokin muu herkku. Tanskalaiset syövät vanukkaan kirsikkakastikkeen kanssa. Suomessa kirsikoita ei löydy kaupoista joulukuussa, joten pakastevadelmista keitetty kastike käy vaihtoehdoksi.
Risalamande
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna vesi paksupohjaisessa kattilassa. Ripottele riisi kiehuvaan veteen ja keitä pari minuuttia sekoittaen. Lisää maito. Halkaise vaniljatanko joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi sekoittaen. Keitä puuroa miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia välillä sekoittaen.
- Poista vaniljatanko kypsästä puurosta. Mausta sokerilla ja sekoita mantelit joukkoon. Anna puuron jäähtyä.
- Vaahdota kerma ja kääntele se puuroon. Mausta halutessasi lorauksella likööriä.
- Jälkiruoka saa tekeytyä mielellään jääkaapissa yön yli ennen tarjoamista. Tarjoa vadelmakastikkeen kanssa (ks. ohje alla).
Vadelmakastike
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä vadelmia ja sokeria noin 15 minuuttia.
- Painele hillo siivilän läpi sileäksi kastikkeeksi. Tarjoa kylmänä.
(5 min + haudutus 15 min)