Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2118 reseptiä.
Linkitetty 101 keittokirjaan.
OHJE Tomi Björck KUVA Ulla-Maija Lähteenmäki

Suolakinuski toimii marengin kanssa järjettömän hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + kinuski ja pakastus 5 1
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tomi Björckin hedelmäpavlova ja suolakinuskijäätelöä

Ainekset

1
mango
1/2
ananas
1
passiohedelmä
8
mansikkaa
4
rkl
mantelilastuja
2
ps
(120 g) valmiita marenkeja
Lisäksi
suolakinuskijäätelöä (ks. ohje alla)

Työvaiheet

  1. Tee suolakinuskijäätelö mielellään jo edellisenä päivänä (ks. ohje alla).
  2. Kuori mango ja ananas. Paloittele ne arpanopan kokoisiksi paloiksi kulhoon. Puolita passiohedelmä ja kaavi siemenet joukkoon. Poista mansikoista kanta, halkaise mansikat ja lisää hedelmien joukkoon. Sekoita.
  3. Paahda mantelilastuja kuivassa pannussa keskilämmöllä koko ajan sekoitellen 2–3 minuuttia.
  4. Kokoa tarjoiluvadille marenkeja, hedelmiä, jäätelöä ja suolakinuskia. Ripottele mantelilastut pinnalle ja tarjoa heti.

Suolakinuskijäätelö

Ainekset

1
prk
n. 400 g) kondensoitua säilykemaitoa
1
tl
sormisuolaa
Jäätelö
2
dl
kuohukermaa
2
dl
rahkaa
3
keltuaista
2
rkl
glukoosisiirappia (esim. Dansukker)
4
dl
täysmaitoa

Työvaiheet

  1. Tee ensin suolakinuski kondensoidusta maidosta. Laita säilykepurkki avaamattomana kattilaan. Lisää vettä niin että purkki peittyy. Keitä 3 tuntia, jolloin maito muuttuu kinuskiksi. Anna purkin jäähtyä. Sekoita suola kinuskiin.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahto ja rahka keskenään.
  3. Mittaa toiseen kulhoon keltuaiset ja glukoosisiirappi. Vaahdota vaahdoksi.
  4. Yhdistä kerma- ja keltuaisvaahdot, maito ja 1 dl suolakinuskia. Jätä loput kinuskista annosten kokoamiseen.
  5. Kaada jäätelöseos laakeaan vuokaan, peitä se kelmulla ja nosta pakastimeen. Sekoita jäätelöä 3–4 kertaa noin puolen tunnin välein. Pakasta kunnes jäätelö on lähes kovettunut. Voit tehdä jäätelön myös jäätelökoneella.

Vinkki! Kondensoitua maitoa myydään myös valmiiksi kinuskiksi keitettynä versiona.

(1 l, 20 min + kinuski ja pakastus 5 1/2 t)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 678 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Riisipuurokakku yhdistää joulun rakkaimmat maut – piparkakut, luumuhillon, riisipuuron ja mantelit – samaan vuokaan.

Vinkki! Kakun teossa voi oikaista käyttämällä leivontaan valmiina ostettua puuroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 minuuttia + 1½ tuntia
Vaikeustaso
Helppo

Riisipuurokakku

Ainekset

Riisipuuro
1
dl
vettä
1
dl
puuroriisiä
½
l
maitoa
½
tl
suolaa
Pohja
175
g
piparkakkuja
75
g
voita
Täyte
3–4
dl
riisipuuroa
2
dl
kuohukermaa
1
rs (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
1
prk (250 g)
maitorahkaa
dl
tomusokeria
2
tl
vaniljasokeria
3
rkl
raastettua inkivääriä
ripaus
suolaa
4
munaa
1
prk (200 g)
luumuhilloa
Kuorrutus
1
dl
kuohukermaa
2
dl
maitorahkaa
1
rkl
sokeria
Koristeluun
tomusokeri-suklaamanteleita, nonparelleja

Työvaiheet

  1. Valmista ensin riisipuuro. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisi hautumaan viideksi minuutiksi. Lisää maito kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi pohjaa myöten sekoittaen ja hauduta alhaisella lämmöllä välillä sekoitellen noin 40 minuuttia. Lisää lopuksi suola.
  2. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi pienen irtopohjaisen kakkuvuoan (ø n. 20 cm) pohjalle.
  3. Murskaa piparkakut muruiksi monitoimikoneessa tai tukevassa muovipussissa kaulimella painellen. Sulata rasva ja sekoita piparimurun joukkoon. Painele seos kakkuvuoan pohjalle tasaiseksi pohjaksi. Esipaista pohjaa 10 minuuttia.
  4. Tee täyte. Sekoita riisipuuron joukkoon kerma, tuorejuusto ja rahka. Siivilöi joukkoon tomu- ja vaniljasokeri. Raasta inkivääri ja sekoita munien ja suolaripauksen kanssa täytteeseen.
  5. Levitä luumuhillo pohjan päälle. Kumoa riisipuurotäyte päälle.
  6. Paista kakkua uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Katkaise uunin virta ja jatka kypsennystä jälkilämmöllä noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Jäähdytä kakku ennen tarjoilua.
  7. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja sokeri. Levitä kuorrutus kakun päälle.
  8. Koristele pinta tomusokeri-suklaamanteleilla ja nonparelleilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2118 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Jaakko Impiö KUVA Panu Pälviä

Bar Cónissa kokkaava Janne Ahola rakastaa Pohjois-Afrikan makuja. Jannen keittiössä porisee usein sunnuntaisin kalatagine, jota lapsetkin fanittavat. Ihanan mausteinen tagine valmistuu yhdessä padassa, jonka voi melkein unohtaa liedelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50
Vaikeustaso
Helppo

Marokkolainen kalatagine

Ainekset

1
fenkoli
1
sipuli
1
sipuli
1
tl
oliiviöljyä
3
valkosipulinkynttä
2
tähtianista
1
rkl
fenkolinsiemeniä
1/2
tl
juustokuminaa
1/2
g
sahramia
1
tlk (240 g)
säilyketomaatteja
3
dl
kalalientä fondista
300
g
kalafileitä (esim. kuha tai siika)
1
pkt (450 g)
kuorellisia sinisimpukoita (Pirkka, pakaste)
1
tl
suolaa
1
tl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Paloittele porkkanat ja fenkoli noin 3 cm:n paloiksi.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota sitä öljyssä padassa keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet ja mausteet ja jatka kuullottamista 5 minuuttia.
  3. Lisää kasvikset, tomaatit ja kalaliemi pataan. Peitä kannella ja hauduta miedolla lämmöllä 30 minuuttia.
  4. Paloittele kala 3 cm:n paloiksi. Lisää kalat ja simpukat pataan. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
  5. Mausta tagine suolalla ja sitruunamehulla.

Vinkki Tee taginelle kastike turkkilaisesta jogurtista, hienonnetusta korianterista ja raastetusta limetinkuoresta.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 678 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Emilia Kolari
Kuva: <span class="photographer">Lasse Lecklin</span>
Kuva: Lasse Lecklin

Luumukiisseli vai luumurahka? Poimi helppoon joulujälkkäriin ikisuosikkien parhaat puolet ja mausta herkku tilkalla rommia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Rommiluumurahka

Ainekset

2
dl
kuohukermaa
1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
tl
vaniljasokeria
½
dl
sokeria
Paistetut rommiluumut
1
ps (200 g)
kuivattuja pehmeitä luumuja
2
rkl
voita
1
tl
kanelia
½
dl
rommia
2
rkl
siirappia

Työvaiheet

  1. Tee ensin paistetut rommiluumut. Puolita luumut ja tarkista, ettei niissä ole kiviä. Sulata voi pannulla ja pyöräytä joukkoon kaneli. Paista luumuja voissa keskilämmöllä pari minuuttia.
  2. Lisää rommi ja siirappi. Anna porista miedolla lämmöllä kannen alla viisi minuuttia, kunnes rommi imeytyy luumuihin. Jäähdytä peitettynä.
  3. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon rahka ja sokerit.
  4. Nostele annoskulhoihin kerroksittain rahkaa ja aavistuksen lämpimiä rommiluumuja. Tarjoa heti.

Vinkki! Vaikka alkoholi haihtuukin kypsennettäessä, herkku on aikuiseen makuun.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 678 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Lasse Lecklin

Kokeile joululaatikkoa tänä vuonna maa-artisokkasoseesta. Ihanan pähkinäinen maku sopii yhteen muiden jouluruokien kanssa. Mikä parasta, tämä vuoka on sekä vegaaninen että gluteeniton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + 40 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Maa-artisokka-mantelivuoka

Ainekset

1
pkt (400 g)
maa-artisokkasosetta (esim. Suvituore)
1
pkt (150 g)
vegaanista kaurapohjaista tuorejuustoa
½
dl
mantelijauhetta
1
rkl
siirappia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
¼
tl
muskottipähkinää
Pinnalle
¾
dl
kuorittuja manteleita

Työvaiheet

  1. Sekoita maa-artisokkasose, tuorejuusto, mantelijauhe, siirappi ja mausteet kulhossa.
  2. Voitele pieni uunivuoka maidottomalla margariinilla ja kaada sose vuokaan. Tasoita pinta.
  3. Rouhi mantelit veitsellä karkeasti ja ripottele vuoan pinnalle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  4. Anna jäähtyä tunti ennen tarjoamista, jolloin vuoan rakenne hieman kiinteytyy.

Vinkki! Voit tehdä samalla ohjeella vuoan myös 400 grammasta palsternakka- tai bataattisosetta.

Kommentit (0)