ET-lehti on lisännyt 141 reseptiä.
Linkitetty 66 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Pia Inberg

Kirpeä raparperi sopii täydellisesti rapsakan ja makean marengin kaveriksi. Herkkupavlova on luontaisesti gluteeniton. Vinkki: marengin uumeniin sopivat raparperin kaveriksi mainiosti myös mansikat. Voit valmistaa marengin etukäteen, mutta täytä pavlova vasta juuri ennen tarjoilua. Muuten pohja sitkistyy.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
20 min + paisto 1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raparperipavlova

Ainekset

7
kananmunanvalkuaista
3
dl
sokeria
1/2
rkl
maissitärkkelystä (esim. Maizena)
Täyte
2-3
raparperinvartta
2
rkl
vettä
2
rkl
sokeria
2
dl
vispikermaa
250
g
rahkaa
1/2
dl
kinuskikastiketta
1
tl
vaniljasokeria
Lisäksi
1/2
dl
kinuskikastiketta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan kiertoilmatoiminnolle 135 asteeseen.
  2. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää sokeri vähitellen. Vaahdota seos niin kovaksi vaahdoksi, että se pysyy kulhossa, vaikka käännät sen ylösalaisin.
  3. Siivilöi maissitärkkelys vaahtoon ja sekoita.
  4. Levitä vaahdosta kaksi kiekkoa (Ø 24 cm) kahdelle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista marenkeja 1 tunti, vaihda peltien paikkaa ja paista vielä 30 minuuttia. Kytke uunista virta ja jätä marengit jälkilämpöön tunniksi tai pitempäänkin, jos marengit eivät ole rapeutuneet. Jäähdytä marengit.
  5. Kuori ja pätki raparperinvarret 5 cm:n pätkiksi. Lisää raparperit ja vesi kuumalle paistinpannulle. Anna veden haihtua ja ripottele palojen päälle sokeria. Jäähdytä palat.
  6. Vaahdota kerma sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja kinuskikastike.
  7. Kokoa kakku. Nosta marenkilevy tarjoiluvadille. Levitä kinuskikerma ja puolet raparpereista marenkilevyn päälle. Nosta sen päälle toinen marenkilevy ja muotoile loppu kermavaahto ja raparperit keoksi marengin päälle.
  8. Valuta kuorrutuksen päälle kinuskikastiketta.

Kommentit (2)

Vierailija

Missä asteessa marengit paistetaan?

Vierailija

Jos ei ole kiertoilmauunia niin mikä astemäärä on tavallisessa paistouunissa.136

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1482 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen

Kun leipuri heittäytyy vapaalle, leipäkin valmistuu vikkelästi. Neljän sortin siemenistä ja gluteenittomista jauhoista teet tunnissa rapean peltileivän, joka aavistuksen makeana sopii niin juustolautaselle kuin aamiaisellekin.

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
1 t

Gluteeniton siemennäkkäri

Ainekset

1 1/2
dl
kikhernejauhoa eli gram-jauhoa
3 1/2
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
2
1/2
seesaminsiemeniä
2
dl
kurpitsansiemeniä
1/2
dl
auringonkukansiemeniä
2
rkl
chiansiemeniä
1
tl
suolaa
2 1/2
dl
kuumaa vettä
2
rkl
taatelisiirappia (tai hunajaa)
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Mittaa jauhot, hiutaleet, siemenet ja suola kulhoon. Sekoita ja lisää vesi, siirappi ja öljy. Anna taikinan turvota 30 minuuttia huoneenlämmössä leivinliinan alla.
  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja voitele paperi oliiviöljyllä. Kaada taikina uunipellille ja taputtele se levyksi (35 x 35 cm) oliiviöljyllä kostutetuilla käsillä. Voit levittää taikinaa myös hakkaamalla sitä kevyesti kämmensyrjillä. Paista leipä uunissa keskitasossa noin 20 minuuttia.
  3. Anna leivän jäähtyä sen verran, että voit tarttua siihen käsin, ja murra leipä palasiksi. Tarjoa vahva-aromisen juuston kanssa

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1482 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Ohje Outi Väisänen Kuva Tuomas Kolehmainen

Gluteeniton karviaispannari syntyy ranskalaisen clafoutis'n innostamana.

Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
25 min + kypsennys 50 min
Vaikeustaso
Helppo

Puolen kilon karviaispannari

Ainekset

1/2
kg
karviaisia
4
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
dl
maissitärkkelystä
1/2
dl
mantelijauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1/4
tl
suolaa
2
dl
kermaa
3
dl
maitoa
2
rkl
ruokosokeria
Lisäksi
2
rkl
voita
tomusokeria tai marenkimurua

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele irtopohjainen kakkuvuoka (ø 24 cm) voilla. Perkaa karviaiset.
  2. Vaahdota munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vatkaa maissitärkkelys, mantelijauhe, vaniljasokeri ja suola joukkoon. Lisää kerma ja maito ja vatkaa tasaiseksi.
  3. Ota kourallinen karviaisia erilleen koristelua odottamaan. Laita loput karviaiset vuokaan. Kaada taikina päälle. Kypsennä uunissa 30 minuuttia. Ripottele ruokosokeria pannarin pinnalle ja kypsennä vielä noin 20–30 minuuttia, kunnes pannari on keskeltäkin kiinteä.
  4. Anna pannarin jäähtyä, jotta se ei valahda vuoasta irrotettaessa. Ripottele loput karviaiset päälle ja koristele tomusokerilla tai murustetulla marengilla.

Kommentit (0)

Hyvä terveys on lisännyt 94 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Piia Arnould

Hopeakylkinen siika on hienon makuinen, täyteläinen kala, joka saa täydellisen makuparin pinaatista. Jos kaipaat tuhdimpaa lisuketta, täysjyväbulgur tai kuskus sopivat hyvin.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Siikaa ja pinaattia

Ainekset

600
g
siikafileetä
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
rouhittua valkopippuria
2
dl
kuivaa omenasiideriä
3
dl
kasvislientä
10
salvian lehteä
1
keltuainen
1
dl
laktoositonta ruokakermaa (rasvaa 15 %)
Pinaattilisäke
1/2
(luomu) laktoositonta ruokakermaa (rasvaa 15 %)
1
valkosipulinkynsi
200
g
tuoretta pinaattia
1
rkl
öljyä
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Poista siikafileistä mahdolliset ruodot. Leikkaa fileet sopiviksi annospaloiksi ja mausta suolalla ja pippurilla.
  2. Raasta sitruunan kuori ja hienonna valkosipulinkynsi pinaattilisuketta varten.
  3. Kuumenna laakeassa, kannellisessa paistinpannussa siideri ja kasvisliemi kiehuvaksi. Lisää salvian lehdet ja kalafileet nahkapuoli ylöspäin pannulle. Laske lämpöä ja anna kalojen kypsyä kannen alla hiljaa poreillen 5 minuuttia.
  4. Nosta kalapalat lautaselle ja pidä lämpimänä folion alla. Kaada höyrytysliemi siivilän läpi pieneen kattilaan ja vispilöi joukkoon keltuainen sekä ruokakerma. Kuumenna sekoitellen, kunnes kastike hieman saostuu.
  5. Laita paistinpannu takaisin levylle. Paista pinaattia ja valkosipulia kuumalla pannulla öljyssä noin minuutti ja mausta lopuksi sitruunankuoriraasteella ja suolalla.

Kommentit (1)

Péle

Pitäisikö pinaattilisäkkeessä lukea jotain muuta tämän sijaan "1/2 (luomu) laktoositonta ruokakermaa (rasvaa 15 %)?

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1482 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Stephanie Izard KUVA Sami Repo

Amerikan Top Chef -voittaja Stephanie Izard kokkaa modernia mummolaruokaa. Sherryssä keitetty porsaankieli muuttuu trendiherkuksi, kun siihen yhdistetään ananasta ja mansikoita.

Annoksia
2-3 annosta
Valmistusaika
1 t + 2 t 30 min
Vaikeustaso
Vaikea

Sherryssä keitetty porsaankieli ja ruusukaalisalaatti

Ainekset

2-3
porsaankieltä
1
keskikokoinen sipuli
2
valkosipulinkynttä
2 1/2
dl
viipaloituja mansikoita
2 1/2
dl
kuutioitua tuoretta ananasta
2
rkl
öljyä
2 1/2
dl
kuivaa sherryä
2 1/2
dl
valkoviiniä
1
l
lihalientä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Viipaloi mansikat. Kuori ja kuutioi ananas.
  2. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota sipuleita pari minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Lisää mansikat ja ananaskuutiot ja hauduta 1 minuutti. Lisää sherry ja viini, kiehauta ja vähennä lämpöä. Hauduta 10 minuuttia, kunnes neste on kiehunut puoleen.
  3. Huuhtele kielet kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Lisää kielet ja lihaliemi kattilaan. Kiehauta ja vähennä lämpöä. Hauduta kannen alla 2–2 ½ tuntia. Kun kielet ovat kypsyneet mureaksi, nosta ne kattilasta. Kuori kielet. Parhaiten se käy terävällä veitsellä vetämällä nypyläinen pintakerros pois, kun kielet ovat vielä kuumia.
  4. Keitä padassa olevaa nestettä kokoon noin 20 minuuttia tai kunnes sitä on jäljellä puolet alkuperäisestä. Siivilöi ja poista sattumat. Pidä kastike lämpimänä tarjoamiseen saakka. Tee ruusukaalisalaatti kastikkeen kiehuessa.
  5. Leikkaa jäähtynyt tai lämmin kieli ohuen ohuiksi viipaleiksi terävällä veitsellä ja asettele lautasille tai tarjoiluvadille. Pirskottele lämmintä kastiketta päälle. Asettele salaatti annoksen päälle.

Kommentit (0)