ET-lehti on lisännyt 144 reseptiä.
Linkitetty 111 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Pia Inberg

Kirpeä raparperi sopii täydellisesti rapsakan ja makean marengin kaveriksi. Herkkupavlova on luontaisesti gluteeniton. Vinkki: marengin uumeniin sopivat raparperin kaveriksi mainiosti myös mansikat. Voit valmistaa marengin etukäteen, mutta täytä pavlova vasta juuri ennen tarjoilua. Muuten pohja sitkistyy.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
20 min + paisto 1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raparperipavlova

Ainekset

7
kananmunanvalkuaista
3
dl
sokeria
1/2
rkl
maissitärkkelystä (esim. Maizena)
Täyte
2-3
raparperinvartta
2
rkl
vettä
2
rkl
sokeria
2
dl
vispikermaa
250
g
rahkaa
1/2
dl
kinuskikastiketta
1
tl
vaniljasokeria
Lisäksi
1/2
dl
kinuskikastiketta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan kiertoilmatoiminnolle 135 asteeseen.
  2. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää sokeri vähitellen. Vaahdota seos niin kovaksi vaahdoksi, että se pysyy kulhossa, vaikka käännät sen ylösalaisin.
  3. Siivilöi maissitärkkelys vaahtoon ja sekoita.
  4. Levitä vaahdosta kaksi kiekkoa (Ø 24 cm) kahdelle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista marenkeja 1 tunti, vaihda peltien paikkaa ja paista vielä 30 minuuttia. Kytke uunista virta ja jätä marengit jälkilämpöön tunniksi tai pitempäänkin, jos marengit eivät ole rapeutuneet. Jäähdytä marengit.
  5. Kuori ja pätki raparperinvarret 5 cm:n pätkiksi. Lisää raparperit ja vesi kuumalle paistinpannulle. Anna veden haihtua ja ripottele palojen päälle sokeria. Jäähdytä palat.
  6. Vaahdota kerma sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja kinuskikastike.
  7. Kokoa kakku. Nosta marenkilevy tarjoiluvadille. Levitä kinuskikerma ja puolet raparpereista marenkilevyn päälle. Nosta sen päälle toinen marenkilevy ja muotoile loppu kermavaahto ja raparperit keoksi marengin päälle.
  8. Valuta kuorrutuksen päälle kinuskikastiketta.

Kommentit (2)

Vierailija

Missä asteessa marengit paistetaan?

Vierailija

Jos ei ole kiertoilmauunia niin mikä astemäärä on tavallisessa paistouunissa.136

Ihan maidotonta meininkiä on lisännyt 4 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Puolukkamuffinit koristeltuina
Puolukkamuffinit koristeltuina

Muffineissa piilottelevat kirpakat puolukat kesyyntyvät mukavasti kookoshiutaleilla. Taikinan nesteenä käytetään maidon sijaan appelsiinimehua, joten aineksissa ei ole maitotuoteitta eikä laktoosia.

Muffineista tulee meheviä juuri puolukoiden ja appelsiinimehun ansiosta. Kaunis vaaleanpunainen mansikan makuinen kuorrutus viimeistelee herkutteluhetken. Ohjeella saa 12 reilun kokoista puolukkamuffinia. Jos pakastimessa piilottelee puolukoita, kannattaa kokeilla tätä ohjetta.

Annoksia
12
Vaikeustaso
Helppo

Mehevät puolukkamuffinit

Ainekset

150
g
maidotonta margariinia
3
kpl
munia
1
dl
appelsiinimehua
1,5
dl
hienoa sokeria
2,5
dl
vehnäjauhoa
1
dl
kookoshiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua kardemummaa
2
dl
pakastettuja puolukoita
Kuorrutus
3
dl
mansikan makuista tomusokeria (vaaleanpunaista)
2 - 4
rkl
appelsiinimehua
viimeistelyyn puolukoita

Työvaiheet

Paistamiseen tarvitset reilun kokoisia muffini- tai leivosvuokia 12 kpl

Ohje

Sulata margariini mikrossa ja anna jäähtyä hetki. Sekoita keskenään sulanut margariini, munat ja appelsiinimehu.

Sekoita myös kaikki kuivat aineet omassa kulhossaan.

Kaada muutamassa erässä jauhoseos margariini-mehu-kananmuna -seokseen sekoittaen samalla (älä vatkaa). Lisää lopuksi jäiset puolukat sekaan ja sekoita niin varovasti, että puolukat säilyvät ehjinä.

Laita vuoat muffinipellille tai uunipellille ja jaa taikina vuokiin. Täytä muffinivuokaa n. 2/3 taikinalla, niin vuokiin jää sopivasti kohoamisvaraa.

Paista 175 asteisessa uunissa keskitasolla noin 30 minuuttia.

Anna muffinien jäähtyä kunnolla ennen kuorrutusta. Kuorrutusohjeen löydät täältä.

Kommentit (0)

Emilia Soppa365 on lisännyt 20 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Joskus on vaikeaa päättää, tekisikö kauratoskaomenoita vai omenapiirakan. Ongelma ratkeaa yhdistämällä herkut. Superhelppo kaurainen omenapiirakka valmistuu aineksista, jotka todennäköisesti löytyvät jo keittiöstäsi.

Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
15 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Kauratoska-omenapiirakka

Ainekset

100
g
voita tai leivontamargariinia
3/4
dl
sokeria
1
muna
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
Päälle
500
g
hapokkaita omenoita (noin 300 g omenaviipaleita)
Kauratoska
50
g
voita tai margariinia
2
dl
kaurahiutaleita
1/2
dl
sokeria
1
tl
kanelia
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Pehmitä voi mikroaaltouunissa. Sekoita joukkoon sokeri ja muna. Mittaa ainesten päälle jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Pyöräytä jauhot ensin kevyesti keskenään, jotta leivinjauhe sekoittuu jauhoihin. Sekoita sitten ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  2. Voitele halkaisijaltaan 28-senttinen piirakkavuoka kevyesti. Kumoa taikina vuokaan ja taputtele se jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Pese omenat ja lohko ne kuorineen niin, että siemenkota jää jäljelle. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Asettele ne taikinan päälle vuokaan.
  4. Valmista kauratoska. Pehmitä siihen tuleva voi mikroaaltouunissa. (Voit käyttää samaa kulhoa kuin taikinaankin.) Sekoita joukkoon sokeri, kaurahiutaleet, kaneli ja vaniljasokeri. Ripottele seos omenoiden päälle vuokaan.
  5. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 25–30 minuuttia, kunnes pinta on rapeutunut ja saanut kauniin värin. Tarjoa piirakka lämpimänä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

 

Kommentit (0)

Ihan maidotonta meininkiä on lisännyt 4 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Maidottomat blinit ja savukatkarapulevite
Maidottomat blinit ja savukatkarapulevite

Herttaiset pikkublinit savustetuilla katkaravuilla on maukas sormisyötävä. Nämä savukylvyn läpi käyneet rapujen "pikkuserkut" maistuvat ihanan vahvasti savulle. Tällä ohjeella teet maukkaat alkupalat juhliin.

Hyvin varustelluista marketeista löydät ainakin Hyvä Apajan savustettuja katkarapuja. Nämä katkaravut maistuvat ja tuoksuvat mahtavan voimakkaasti savulle ja niistä saa kyllä runsaasti aromikasta makua niin salaatteihin, piiraisiin kuin perinteiseen rapujuhla-tapaan nautittuna majoneesin kanssa...

Annoksia
16
Vaikeustaso
Kohtalainen

Maidottomat blinit ja savustetut katkaravut

Ainekset

3
rkl
maustamatonta soijajogurttia
50
g
aiolia (tulee katkarapupakkauksen mukana) tai 3-4 rkl tavallista majoneesia
2
tl
sinappia
4
rkl
puna- tai keltasipulia hienonnettuna
4
rkl
ruohosipulia silputtuna
tilliä ja persiljaa oman maun mukaan
mustapippurihouhetta oman maun mukaan
1
pkt
Hyvä Apajan savustettuja katkarapuja 350 g, josta katkarapuja on 300 g + aiolia 50 g

Työvaiheet

Yhdistä soijajogurtti, aioli (tai tavallinen majoneesi) ja sinappi. Silppua mukaan ruohosipulia, sipulia, tilliä ja persiljaa oman maun mukaan. Rouhi joukkoon hieman mustapippuria ja sekoita tasaiseksi seokseksi.

Savustetut katkaravut

Kuori pakkauksen kaikki savukatkaravut. Säästä kauneimmat pyrstöt koristeeksi blinien päälle ja loput voit hienontaa veitsellä pikkupaloiksi.

Kaada hienonnetut katkaravun pyrstöt levitteeseen ja sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tilliä, persiljaa tai sipulia.

Laita pikkulusikallinen katkarapulevitettä jokaiselle blinille ja lisää päälle koristeeksi kuorittu katkaravun pyrstö. Koristele tillillä.

Kommentit (1)

Mr. Shoe

Miten ne blinit siihen ilmestyy? Miksei ole blineille mitään ohjetta. Millaisella pannulla noin pieniä blinejä voi paistaa? Vajaaksi jäänyt ohje.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1755 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Pipsa Hurmerinta KUVA Panu Pälviä

Pipsa Hurmerinnan mustikkaboston maistuu ihanasti laventelilta ja Earl Grey -teeltä. Salaisuutena on makusokeri, jota lisätään säästelemättä pullan täytteeksi ja pinnalle.  

Annoksia
6-8
Valmistusaika
1 t 20 min + kohoaminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Laventeli-boston

Ainekset

100
g
voita
5
dl
täysmaitoa
50
g
tuorehiivaa
2
dl
sokeria
2
tl
suolaa
1
kananmuna
n. 15
dl
vehnäjauhoja
Täyte
50
g
voita
2
rkl
kuivattuja laventelinkukkia
1
rkl
Earl Grey -irtoteetä
2
dl
fariinisokeria
3
dl
mustikoita
75
g
pekaanipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Anna voin pehmentyä huoneenlämmössä.
  2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva siihen. Lisää sokeri ja suola. Vatkaa kananmuna ja 3 dl jauhoja joukkoon. Vatkaa taikinaa pallovatkaimella voimakkaasti noin 1 minuutti. Alusta loput jauhot käsin. Lisää lopuksi voi. Taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta lämpimässä paikassa ainakin kaksinkertaiseksi.
  3. Ota täytteeseen tuleva voi huoneenlämpöön pehmenemään.
  4. Laita laventeli, teelehdet ja sokeri tehosekoittimeen ja jauha hienoksi.
  5. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka voilla. Kauli taikina noin ½ cm:n paksuiseksi levyksi. Voitele levy voilla. Ripottele puolet laventeli-teejauheesta ja mustikat levylle. Rullaa ja leikkaa rulla noin 8 palaksi. Asettele ne vuokaan leikkuupinta ylöspäin. Kohota liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.
  6. Ripottele loppu laventeli-teejauhe bostonin päälle. Rouhi pähkinät karkeaksi ja työnnä rouhe pullan väleihin. Paista uunin alatasolla noin 35 minuuttia.

Kommentit (0)