Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 64 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Kaisa Rautaheimo

Jos osaat leipoa mokkapalat vaikka silmät kiinni, koita astetta juhlavampaa herkkua. Lisää taikinaan kohmeisia karpaloita ja punaista portviiniä. Ja mikä tärkeintä: tee kuorrutetta kunnolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16–20 palaa
Valmistusaika
45 min + 35 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Karpalo-portviinimokkapalat

Ainekset

150
g
tummaa suklaata
150
g
voita
3
kananmunaa
2
dl
sokeria
½
dl
ruby tai LBV portviiniä
½
dl
kaakaojauhetta
1 ½
dl
vehnäjauhoja
1
dl
pakastekarpaloita
(1
dl
rouhittuja pekaanipähkinöitä)
Suklaakuorrute
50
g
voita
½
dl
ruby tai LBV portviiniä
1
rkl
pikaespressojauhetta
3/4
dl
kaakaojauhetta
n. 6
dl
tomusokeria
Lisäksi
2
rkl
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa neliskanttinen brownievuoka (n. 22 x 25 cm) tai uunivuoka leivinpaperilla.
  2. Paloittele suklaa. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa tai mikroaaltouunissa 20 s jaksoissa.
  3. Vaahdota munat ja sokeri sähkövatkaimella. Sekoita suklaa-voiseos ja portviini muna-sokerivaahtoon. Siivilöi kaakao joukkoon. Lisää jauhot mahdollisimman vähän sekoittaen. Kääntele kohmeiset karpalot ja halutessasi pähkinärouhe taikinaan.
  4. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunin keskitasossa noin 25 min. Kakku on kypsä, kun sen keskelle pistettyyn puutikkuun jää kosteita kakkumuruja. Anna jäähtyä vähintään haaleaksi ennen kuorruttamista.
  5. Valmista kuorrute: Kiehauta voi, portviini ja espressojauhe kattilassa. Siivilöi kaakao joukkoon. Lisää tomusokeria, kunnes kuorrute on levitettävää.
  6. Nosta kakku vuoasta työpöydälle. Levitä kuorrute päälle reilusti aaltoilevaksi pinnaksi. Anna kuorrutteen jähmettyä vähintään 30 min ennen paloittelua.
  7. Siivilöi kevyesti kaakaojauhetta koristeeksi. Tasoita kakkulevyn reunat veitsellä ja leikkaa paloiksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Ikivanha jenkkiklassikko vinegar pie on makea ja ovelan hapokas. Tarjoa se ranskankerman ja hedelmien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
1½ t + jäähtymiset 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Amerikkalainen etikka-hedelmäpiirakka

Ainekset

Pohja
4
dl + 2 rkl
vehnäjauhoja
150
g
huoneenlämpöistä leivontamargariinia tai voita
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
pieni kananmuna
1
rkl
vettä
1
tl
omenasiideri- tai omenaviinietikkaa
Täyte
5
kananmunaa
75
g
voita
dl
sokeria
ripaus
suolaa
2
rkl
omenasiideri- tai omenaviinietikkaa
Lisäksi
4
paraguayo-persikkaa
2
nektariinia
2
rkl
tomusokeria
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sekoita 4 dl jauhoja ja rasva kulhossa murumaiseksi. Sekoita leivinjauhe ja suola joukkoon. Yhdistä toisessa astiassa kananmuna, vesi ja etikka ja vatkaa kevyesti. Lisää seos jauhomuruun ja sekoita taikinaksi.

  2. Ripottele alustalle 2 rkl jauhoja ja vaivaa taikina pehmeäksi palloksi. Taputtele se 2–3 cm:n paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Kääri levy kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

  3. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Leikkaa irtopohjaisen vuoan (Ø 28 cm, korkeus 4 cm) pohjalle sopiva leivinpaperinpala ja voitele vuoan reunat. Kauli taikina hieman vuokaa isommaksi ja siirrä varovasti vuokaan. Laita päälle leivinpaperi ja painoksi esimerkiksi kuivia herneitä. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia.

  4. Riko täytteen munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Ota piiraspohja uunista, poista herneet ja leivinpaperi. Voitele pohja kevyesti kananmunalla (loput kananmunat menevät täytteeseen) ja pistele kauttaaltaan veitsenkärjellä. Laita uuniin ja paista vielä 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä.

  5. Kun pohja on jäähtynyt, kuumenna uuni uudelleen 180 asteeseen. Sulata täytteen voi ja jätä jäähtymään. Lisää sokeri ja suola kananmunien joukkoon ja vatkaa seos sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi, vähintään 5 minuuttia. Valuta voisula erissä koko ajan voimakkaasti vatkaten joukkoon. Lisää etikka vatkaten joukkoon.

  6. Kaada täyte jäähtyneelle piirakkapohjalle. Kypsennä uunissa 35–40 minuuttia. Täyte kohoaa kypsyessään, mutta laskeutuu kun piirakka jäähtyy. Jäähdytä huoneenlämmössä. Irrota piirakka vuoasta vadille.

  7. Poista hedelmistä kivet ja leikkaa hedelmät suupaloiksi. Laita palat kulhoon ja mausta tomusokerilla. Mausta ranskankerma vaniljasokerilla. Lusikoi kerma piirakalle ja lisää hedelmät päälle.

Vinkki Yhdysvaltalaisessa etikkapiirakassa käytetään omenasiiderietikkaa, mutta voit korvata sen omenaviinietikalla, vaikka se on hitusen vahvempaa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1304 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Mansikkakakku on juhannuksena must! Tällä kertaa pohjaksi valmistetaan pehmeäksi kypsennetty klassinen marenkikakku, joka täytetään kermarahkalla ja ruusuvedellä maustetuilla mansikoilla.

Vinkki! Jos haluat päästä todella helpolla, käytä kaupan valmista marenkilevyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + marengin paistaminen ja jäähdyttäminen noin 3 h
Vaikeustaso
Helppo

Vaniljapavlova ja ruusumehustetut mansikat

Ainekset

4
kananmunan valkuaista
dl
hienoa sokeria
2
tl
maissitärkkelystä (esim. Maizena)
1
tl
sitruunan mehua
Täyte
2
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
maustettua vaniljarahkaa
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
¼
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljasokeria
Ruusumehustetut mansikat
250
g
mansikoita
1
rkl
tomusokeria
2
tl
ruusuvettä
4
tl
hienonnettua sitruunamelissaa

Työvaiheet

  1. Vatkaa valkuaisia kulhossa kevyesti sähkövatkaimella. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista voimakkaasti. Sekoita maissitärkkelys jäljellä olevaan sokeriin. Lisää seosta vähitellen vaahtoon koko ajan vatkaten niin, että lopputulos on kovaa ja kiiltävää. Sekoita joukkoon sitruunamehutilkka.

  2. Piirrä leivinpaperiarkille kakkualustasi kokoinen ympyrä. Öljyä ympyrä kevyesti, jotta kypsä marenkilevy irtoaa helpommin. Levitä alueelle kerros valkuaisvaahtoa. Nostele reunoille loppu vaahto ja nostele sitä hieman, että syntyy huippuja.

  3. Paista pohjaa 125-asteisessa uunissa 1½–2 tuntia, kunnes pinta on oljenvaalea. Laita lämpö pois ja jätä marenki kuivumaan jäähtyneeseen uuniin noin tunniksi.

  4. Tee ruusumehustetut mansikat. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna mehustua noin 25 minuuttia.

  5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele loput ainekset joukkoon. Kokoa pavlova vasta juuri ennen tarjoilua, jotta se ei vety. Nosta marenkilevyn päälle vaniljavaahtoa ja päälle ruusumehustettuja mansikoita.

Kommentit (1)

Vierailija

Ihana resepti!

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Marja Samuli Kuva Sami Repo

Pikapullat paistetaan lei­vinjauheella kohotetusta taikinasta. Jos pakkaat pullat retkelle mukaan, voit lämmittää ne nuotiolla vaahto­karkkien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 18 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Retkeilijän appelsiini-mustikkapullat

Ainekset

125
g
pehmeää voita
dl
sokeria
1
kananmuna
n. 7
dl
vehnäjauhoja
3
tl
leivinjauhetta
2
tl
kardemummaa
2
dl
kuohukermaa
Täyte
50
g
pehmeää voita
1
appelsiinin kuori
1
ps (30 g)
kuivattua mustikkajauhetta
½
dl
sokeria
(raesokeria)
Lisäksi
dl
appelsiinimehua
1
dl
sokeria
(75
g
valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 astee­seen. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää ka­nanmuna ja 1 rkl vehnäjauhoja, ettei taikina juoksetu. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää seos vuorotellen kerman kanssa taikinaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi ja levitä taikina leivinpaperille pellille 20 cm x 30 cm:n kokoiseksi levyksi.
  2. Levitä pehmeä voi taikinalevylle. Pese ja raasta appelsiinin keltainen kuoriosa. Ripottele mustikkajauhe, appelsiininkuori ja sokeri taikinalle. Kääri varovasti lei­vinpaperin avulla rullalle ja leikkaa noin 18 palaan. Käännä palat kyljelleen kier­repulliksi. Halutessasi ripottele pullille raesokeria. Paista pullia uunin keskitasol­la noin 15 minuuttia ja anna jäähtyä.

  3. Keitä pullien paistuessa appelsiinime­hua ja sokeria kattilassa noin 5–7 mi­nuuttia, kunnes seos on ohutta siirappia. Anna jäähtyä.

  4. Sivele siirappia pullille ja koristele halutessasi sulatetulla valkosuklaalla.

  5. Pakkaa pullat retkelle vaahtokarkkien kanssa.

  6. Nuotiopaikalla puolita pullat ja tikuta puolikkaat vaahtokarkkien kanssa puisiin grillitikkuihin. Anna lämmetä hiilloksen yläpuolella. Nauti nuotiokahvin kanssa.

Vinkki Tarjoa leivinjauheella kohotetut pullat vastapaistettuina tai lämmitettyinä.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 218 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Victoria sponge on herkullinen nakukakkujen esiäiti. Suloisen kakun täytteeksi tulee kermavaahtoa, marjoja sekä sitruunatahnaa tai hilloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 hengelle
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

Victoria sponge, marjainen kermakakku

Ainekset

Taikina
200
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
3
kananmunaa
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
raastettua appelsiininkuorta
Kostutus
¾
dl
appelsiinimehua
Väliin
dl
vispikermaa (+ tomusokeria)
6
rkl
lemon curdia tai marjahilloa
noin 4
dl
vadelmia, viipaloituja mansikoita tai mustikoita
Päälle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota voi ja sokerit. Lisää joukkoon munat yksitellen vatkaten. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää ne muiden aineiden joukkoon appelsiininkuoren kanssa. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on noin 20 cm. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia eli siihen asti, kunnes kakku on kypsä.
  2. Anna kakun jäähtyä. Leikkaa kakku kahtia. Kostuta mehulla.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta halutessasi tomusokerilla. Levitä kakkupohjalle lemon curdia tai hilloa. Nosta päälle marjoja. Pursota tai levitä kermavaahtoa. Nosta toinen levy kanneksi. Siivilöi päälle hieman tomusokeria.

Kommentit (1)

Tuttu

Kakkua olisi varmaan helpompi leikata jos sen tekisi matalampaan laakeaan vuokaan.