Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 219 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Uusi ote klassikkoon! Manteli-omenapiiras syntyy helposti. Vaahdota voi ja sokeri, ja sekoita mantelijauho ja muut aineet taikinaan. Sitten vain omenalohkot pinnalle ja piirakka uuniin. Kastikkeen teet parissa minuutissa kolmesta raaka-aineesta: jogurtista, kardemummasta ja tomusokerista.

Annoksia
8-12 palaa
Valmistusaika
20 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Manteli-omenapiirakka

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
2 1/3
dl
sokeria
4
dl
mantelijauhoa (Risenta)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
vaniljatanko
4
kananmunaa (M-koko)
6
pientä (500 g)
hapokasta omenaa
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella. Sekoita jauhot keskenään. Lisää puolet jauhoista voivaahtoon. Halkaise vaniljatanko ja raavi siemenet taikinaan. Lisää kananmunat yksitellen välillä sekoittaen. Lisää loput jauhoista ja sekoita tasaiseksi.
  3. Pese ja lohko omenat siemenettömiksi paloiksi. Viipaloi ne.
  4. Vuoraa piirakkavuoka (n. Ø 28 cm) leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan. Asettele omenat tasaisesti taikinan päälle ja painele ne kevyesti taikinaan. Ripottele päälle hieman sokeria.
  5. Paista uunin alimmalla ritilätasolla 25–30 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä ja saanut kauniin värin. Paistoaikaan vaikuttaa mm. vuoan materiaali: metallisessa vuoassa piirakka paistuu nopeammin kuin keraamisessa tai lasisessa.
  6. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
  7. Voit koristella kakun tomusokerilla ja tuoreilla omenasiivuilla. Tarjoa kardemummajogurtin kanssa (ks. ohje alla).

Kardemummajogurtti

Ainekset

1/2
tl
kardemummansiemeniä (2-3 kokonaista vihreää kardemummaa)
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Kuori ja murskaa kardemummansiemenet huhmareessa.
  2. Sekoita jogurtti, kardemumma ja tomusokeri.
  3. Tarjoa jälkiruokakastikkeena.

(2 dl, 5 min)

Kommentit (3)

Bamse
Seuraa 
Liittynyt28.11.2015

voisiko tuon 200 gr:n voikimpaleen korvata jollain muulla, kevyemmällä tuotteella?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, resepti vaatii tuon määrän rasvaa, mutta halutessasi voit korvata voin leivontamargariinilla. Näin piirakasta ei tule varsinaisesti kevyempää, mutta siinä on terveellisemmät rasvat. Yst. terveisin, Soppa365-toimitus

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Saamamme palautteen perusteella piirakkaohje on kokeiltu uudelleen. Nyt paistolämpötila on hiven korkeampi ja piirakkavuoka laakeampi. Kannattaa myös napata kaupasta hienojakoinen mantelijauho, niin piirakka onnistuu varmasti. Ihanan mantelinen herkku!

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Kapellimestari Hannun Linnun jumalaisessa luottojälkiruuassa maistuvat tyrni ja italialainen katkero.

Annoksia
12
Valmistusaika
30 min + pakastaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rosmariini-tyrnisemifreddo

Ainekset

8
kananmunankeltuaista
dl
sokeria
dl
tyrnimehua (makeuttamaton)
¾
dl
katkeroa (esim. Averna)
tyrnisiirappi
dl
sokeria
dl
vettä
2
rkl
tyrnimehua
Marenki
2
kananmunanvalkuaista
¼
tl
suolaa
1
dl
sokeria
Kermavaahto
3
dl
kuohukermaa
1
dl
sokeria
Lisäksi
1
rkl
rosmariinia hienonnettuna

Työvaiheet

 

  1. Kuumenna keltuaisia, sokeria, tyrnimehua ja katkeroa vesihauteessa koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee vaahtomaiseksi. Anna jäähtyä.
  2. Kuumenna tyrnisiirapin aineksia kattilassa, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Anna jäähtyä.
  3. Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset ja suola vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää.
  4. Vaahdota kerma ja lisää sokeri.Sekoita tyrnikiisseli, siirappi ja kermavaahto keskenään varovasti. Kääntele marenki joukkoon. Hienonna rosmariini ja lisää se seokseen. Kaada seos vuokaan (vet. 1½ l) ja pakasta yön yli. Kumoa ja koristele.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Keltaiset voimapallot ovat terveellisten välipalojen aatelia. Kurkuma tuo potkua mangolta maistuviin palleroihin.

Annoksia
16
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Mango-granolapallot

Ainekset

150
g
syöntikypsää mangoa
4
dl
hedelmägranolaa (tai -mysliä)
1
dl
mantelivoita
3/4
tl
kurkumaa
Päälle
½
tl
kuivattua kurkumaa
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele mango tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Siirrä seos jääkaappiin noin tunniksi jähmettymään. Pyörittele seoksesta 16 palloa.
  2. Sekoita lautasella kurkuma ja sokeri. Kierittele pallot kurkuma-sokerissa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä puhtipallerot maistuvat porkkanakakulta, mutta tekevät hyvää.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanakakkupallot

Ainekset

1
porkkana
dl
saksanpähkinöitä
1
dl
kaurahiutaleita
1
dl
rusinoita
1
tl
piparkakkumaustetta
2
rkl
omenahilloa
1
rkl
kookosöljyä
1/4
tl
merisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta porkkana hienoksi.
  2. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja anna koneen käydä, kunnes seos on melko tasaista. Siihen saa jäädä purutuntumaa.
  3. Pyörittele seoksesta 16 palloa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Herkulliset välipalapallot syntyvät alle vartissa - melkein pelkällä pyörittelyn vaivalla.

Annoksia
16
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kookos-mantelipallot

Ainekset

dl
mantelirouhetta
1
dl
maapähkinävoita
1
dl
kookoshiutaleita
2
limetin kuori raastettuna
2
rkl
hunajaa
päälle
1
dl
kookoshiutaleita

Työvaiheet

  1. Laita mantelirouhe, maapähkinävoi ja kookoshiutaleet tehosekoittimeen ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista.
  2. Pese limetit ja raasta niiden vihreä kuori-osa hienoksi raasteeksi. Lisää kuoriraaste ja hunaja palloseokseen.
  3. Pyörittele seoksesta 16 palloa ja kierittele ne kookoshiutaleissa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)