Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1922 reseptiä.
Linkitetty 221 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Uusi ote klassikkoon! Manteli-omenapiiras syntyy helposti. Vaahdota voi ja sokeri, ja sekoita mantelijauho ja muut aineet taikinaan. Sitten vain omenalohkot pinnalle ja piirakka uuniin. Kastikkeen teet parissa minuutissa kolmesta raaka-aineesta: jogurtista, kardemummasta ja tomusokerista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8-12 palaa
Valmistusaika
20 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Manteli-omenapiirakka

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
2 1/3
dl
sokeria
4
dl
mantelijauhoa (Risenta)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
vaniljatanko
4
kananmunaa (M-koko)
6
pientä (500 g)
hapokasta omenaa
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella. Sekoita jauhot keskenään. Lisää puolet jauhoista voivaahtoon. Halkaise vaniljatanko ja raavi siemenet taikinaan. Lisää kananmunat yksitellen välillä sekoittaen. Lisää loput jauhoista ja sekoita tasaiseksi.
  3. Pese ja lohko omenat siemenettömiksi paloiksi. Viipaloi ne.
  4. Vuoraa piirakkavuoka (n. Ø 28 cm) leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan. Asettele omenat tasaisesti taikinan päälle ja painele ne kevyesti taikinaan. Ripottele päälle hieman sokeria.
  5. Paista uunin alimmalla ritilätasolla 25–30 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä ja saanut kauniin värin. Paistoaikaan vaikuttaa mm. vuoan materiaali: metallisessa vuoassa piirakka paistuu nopeammin kuin keraamisessa tai lasisessa.
  6. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
  7. Voit koristella kakun tomusokerilla ja tuoreilla omenasiivuilla. Tarjoa kardemummajogurtin kanssa (ks. ohje alla).

Kardemummajogurtti

Ainekset

1/2
tl
kardemummansiemeniä (2-3 kokonaista vihreää kardemummaa)
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Kuori ja murskaa kardemummansiemenet huhmareessa.
  2. Sekoita jogurtti, kardemumma ja tomusokeri.
  3. Tarjoa jälkiruokakastikkeena.

(2 dl, 5 min)

Kommentit (3)

Bamse
Seuraa 
Liittynyt28.11.2015

voisiko tuon 200 gr:n voikimpaleen korvata jollain muulla, kevyemmällä tuotteella?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, resepti vaatii tuon määrän rasvaa, mutta halutessasi voit korvata voin leivontamargariinilla. Näin piirakasta ei tule varsinaisesti kevyempää, mutta siinä on terveellisemmät rasvat. Yst. terveisin, Soppa365-toimitus

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Saamamme palautteen perusteella piirakkaohje on kokeiltu uudelleen. Nyt paistolämpötila on hiven korkeampi ja piirakkavuoka laakeampi. Kannattaa myös napata kaupasta hienojakoinen mantelijauho, niin piirakka onnistuu varmasti. Ihanan mantelinen herkku!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Emilia Soppa365 on lisännyt 29 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Mikään ei voita pehmeitä, vastapaistettuja munkkeja. Tässä munkkiresepti, jolla onnistut aina!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
32 kpl
Valmistusaika
1 t + 1 t taikinan ja munkkien kohoaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Munkit

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
dl
sokeria
1
rkl
rouhittua kardemummaa
tl
suolaa
2
munaa (M-koko)
14–15
dl (noin 850 g)
vehnäjauhoja
1
dl
rypsiöljyä huoneenlämpöisenä (ei kylmäpuristettua)
Paistamiseen
noin 9
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
Pinnalle
sokeria (ja ripaus vaniljasokeria)

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, suola, munat ja puolet jauhoista.
  2. Alusta taikinaan rasva ja loput jauhot. Vaivaa taikina kimmoisaksi. (Mitä pehmeämmäksi taikinan jätät, sitä pehmeämpiä munkeista tulee. Älä siis lisää jauhoja vain varmuuden vuoksi.) Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  3. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Leivo taikina tasaiseksi pötköksi ja jaa se 32 palaan.
  4. Pyörittele palat pulliksi ja anna niiden kohota jauhotetulla alustalla liinalla peitettyinä.
  5. Paina jauhotettu etusormi kohonneen pullan läpi ja kasvata reikää pyörittämällä munkkia varovasti sormien ympärillä.
  6. Kuumenna öljy padassa tai teräskattilassa 170–180-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun taikinapala ruskistuu kauniisti noin minuutissa. Pidä paistolämpötila mahdollisimman tasaisena lieden tehoa säätelemällä. Varo, ettei rasva pääse ylikuumenemaan.
  7. Laske 3–4 munkkia kuumaan öljyyn esimerkiksi reikäkauhalla. Paista 1–2 minuuttia puolta kohden.
  8. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle.
  9. Kaada kulhoon sokeria. Pyörittele lämpimät munkit sokerissa.

Vinkki! Saat ihanan maun lisäämällä taikinaan 1 rkl hienoksi raastettua sitruunankuorta ja 1 rkl vaniljasokeria.

Kommentit (0)

Bilberry Hill on lisännyt 29 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
Mehevät gluteenittomat ja maidottomat suklaamuffinsit maistuvat jälkiruokana ja kahvin kanssa
Mehevät gluteenittomat ja maidottomat suklaamuffinsit maistuvat jälkiruokana ja kahvin kanssa

Hyvä suklaamuffinssi on täyteläinen, kuohkea ja juuri sopivan suklainen. Gluteenittomat ja maidottomat suklaamuffinssit ovat herkullisia juuri sellaisenaan, mutta saat niihin vielä ihanaa  lisämakua pienellä lisätuunauksella.  ...

Kokeile perinteisen täytekakun sijaan nopeita ja helppoja muffinsseja. Kuorrutetut ja koristellut suklaamuffinssit ovat hyvin näyttäviä herkkupaloja. Juhlavat muffinssit sopivat niin kaikkiin juhliin kuin arjen kahvitteluun. Gluteenittomilla ja maidottomilla muffinsseilla on helppo huomioida...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 - 19
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton ja maidoton suklaamuffinssi

Ainekset

125
g
huoneenlämpöistä margariinia
2
dl
hienoa sokeria
2
kpl
kananmunia
1,5
dl
kauramaitoa
3
dl
gluteenitonta jauhoseosta
1
dl
perunajauhoa
2
tl
leivinjauhetta
2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
pieni ripaus suolaa
100
g
tummaa maidotonta suklaata
Kuorrutukseen ja koristeluun
1-2
dl
vaahtoavaa kasvikermaa
ripaus hienoa sokeria
tuoreita marjoja
tuoreita mintunlehtiä

Työvaiheet

1. Laita uuni lämpiämään 225 C asteeseen, tasalämmölle.

2. Vaahdota vatkaimella keskenään pehmeä margariini ja sokeri.

3. Lisää joukkoon munat yksitellen ja sekoita voimakkaasti.

4. Lisää joukkoon myös kauramaito ja sekoita.

5. Yhdistä ja sekoita kaikki kuivat ainekset omassa kulhossaan. Lisää seosta taikinaan muutamassa erässä ja sekoita aina välissä.

6. Murskaa tumma suklaa pieneksi rouheeksi ja lisää taikinan joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi isolla lusikalla.

7. Annostele taikina muffinssivuokiin niin, että vuoasta täyttyy 3/4. Näin jää sopivasti kohoamisvaraa. Paista 225 C asteessa n. 8 - 10 minuuttia riippuen uunin tehosta ja täytettyjen muffinssivuokien koosta.

Anna muffinssien jäähtyä huoneenlämpöisiksi.

Vaahdota kasvikerma kuohkeaksi ja mausta ripauksella sokeria. Pursota jokaisen muffinssin päälle kaunis kiehkura vaahtoa ja viimeistele koristelu marjoilla sekä mintunlehdillä.

Säilytä muffinssit jääkaapissa ennen tarjoilua.

PS. Reseptin aineslistaa on korjattu 11.4.2019. Listasta puuttui 1,5 dl kauramaito joka lisätään taikinaan kananmunien jälkeen. Pahoittelut virheestä!

Seuraa meitä myös Instagramissa :)

Kommentit (3)

Vierailija

Kauramaito? Paljonko sitä tulee?

Vierailija

Missä tuo kauramaito on?

Bilberry Hill
Seuraa 
Liittynyt19.8.2018

Hei!

Kiitos tarkkaavaisille lukijoille! Aineslistasta puuttui 1,5 dl kauramaito joka lisätään taikinaan kananmunien jälkeen. Resepti on korjattu. Pahoittelut virheestä! Terveisin, Sinikka & Bilberry Hill

@bilberryhill

Me Naiset on lisännyt 930 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Uunijäätelö on klassikko, joka ei petä koskaan. Tämä versio on pullafanin unelma, sillä se kätkee sisäänsä kanelisia pikkupuusteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
20 min + pakastaminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Kaneli-omena-uunijäätelö

Ainekset

8
pientä korvapuustia (esim. Pågen)
1
l
vaniljajäätelöä
2
dl
omenahilloa
Marenki
3
kananmunan valkuaista
1
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Paloittele pikkupuustit neljään osaan. Vuoraa noin 1 ½ l vetoinen lasi- tai metallikulho kelmulla. Paloittele jäätelö kelmutettuun kulhoon ja painele se tiiviiksi. Jäätelön tulisi peittää noin puolet kulhosta. Lusikoi omenahillo jäätelön päälle ja lopuksi pullakuutiot hillon päälle. Anna kulhon pakastua noin 2 tunnin ajan.
  2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi puhtaassa, kuivassa kulhossa. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on kauniin kiiltävää.
  3. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Kumoa jäätelö kulhosta kelmun avulla uuninkestävään vuokaan. Levitä marenkia kauttaaltaan jäätelön päälle. Laita jäätelö kuumaan uuniin muutamaksi minuutiksi, kunnes pinta on saanut kauniin ruskeaa väriä. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1922 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Tuomas Kolehmainen

Kerrospannacotta on odottelua lukuun ottamatta helppo juttu. Keitä alle kurkumankeltainen kookospannacotta ja päälle punainen kukkasiirappi. Sen tärkein raaka-aine ovat kuivatut kiinanruusun terälehdet, joita myydään teekaupoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + 2 t + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkumapannacotta

Ainekset

2
prk (800 ml)
kookosmaitoa
1
dl
kookossokeria tai ruskeaa sokeria
2
tl
agar-agarjauhetta (esim. Khoisan Tea) tai 1 ps vegegeeliä
2
tl
kurkumaa
1
tl
vaniljajauhetta tai -uutetta
Kiinanruususiirappi
dl
sokeria
1
dl
kuivattua kiinanruusua (Ruohonjuuri tai teekaupat)
1
dl
vettä
Lisäksi
kuivattuja syötäviä kukkia (esim. Mimis)

Työvaiheet

  1. Mittaa kookosmaito, sokeri, agar-agar ja mausteet kattilaan. Keitä koko ajan vatkaten 5 minuuttia. Jaa seos laseihin. Jäähdytä pannacottat ensin huoneenlämpöisiksi ja anna tekeytyä jääkaapissa pari tuntia.
  2. Mittaa siirapin aineet pieneen kattilaan. Keitä pari minuuttia. Anna vetäytyä 30 minuuttia.
  3. Siivilöi siirappi ja valuta se pannacottien päälle. Koristele kuivatuilla kukilla ja tarjoa heti.

Kommentit (0)