
Sydämenmuotoinen mantelikranssi sisältää laskiaispullan rakastetuimmat maut. Manteli on leivottu pullataikinaan. Marjat on hilloamisen sijasta marinoitu raikkaassa limettisiirapissa.
Marjoilla täytetty mantelikranssi
Ainekset
Työvaiheet
- Jos käytät kranssin täytteeseen pakastettuja marjoja, ota ne edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan.
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva maitoon. Mittaa sokeri, suola ja kardemumma joukkoon. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet nesteeseen. Raasta mantelimassa joukkoon.
- Vaahdota kananmuna eri kulhossa kevyesti ja sekoita nesteeseen. Alusta jauhot taikinaan, lisää voi ja vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa. Nostata taikina leivinliinan alla kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
- Marinoi marjat täytteeseen. Kiehauta vesi, sokeri ja hunaja ohueksi siirapiksi. Lisää pestyn limetin mehu ja raastettu kuori ja kiehauta uudelleen. Jäähdytä lientä 10 minuuttia. Lisää marjat liemeen ja ravistele kattilaa varovasti. Anna marinoitua mielellään vähintään 2 tuntia.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kauli kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä levyksi (25 x 40 cm).
- Vaahdota pehmeä voi ja tomusokeri sähkövatkaimella. Levitä täyte taikinalevylle, ripottele mantelilastut päälle ja rullaa pitkältä sivulta. Nosta rulla leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, pyöräytä sydämen muotoon ja voitele kanamunankeltuaisella. Koristele pinta mantelilastuilla ja nosta kranssi kohottamatta uuniin. Paista 20–30 minuuttia tai kunnes kranssi on kauniin värinen. Anna jäähtyä.
- Vaahdota jääkaappikylmä vispikerma sähkövatkaimella kulhossa. Mausta sokereilla.
- Täytä kranssi. Halkaise jäähtynyt kranssi, nosta kansi varovasti pois. Valuta marjat siivilässä ja nostele ne kranssin pohjalle. Lusikoi kermavaahto tasaisesti marjojen päälle. Nosta kansi paikalleen ja tupsuttele tomusokeria koristeeksi. Tarjoa pulla kanelimaidon kanssa (ks. ohje).
Vinkki! Voit leipoa samalla ohjeella mantelipuusteja ilman marja- ja kermatäytettä. Leikkaa ja painele pullarulla korvapuustien tapaan ja paista 225 asteessa 10–15 minuuttia.