
Mustaherukkajuustokakun voi tehdä oikaisten tai hidastellen. Hyvä pikaversio kypsyy uunissa alle tunnissa. Malttavainen kokki saa erityisen herkun, jos maustaa kakun itse tehdyllä mustaherukkaliköörillä. Likööri kypsyy kaapin perukoilla pari kuukautta.
Mustaherukkajuustokakku
Ainekset
Työvaiheet
- Avaa täytekeksit ja pyyhkäise veitsellä täyte kulhoon. Laita keksit toiseen kulhoon. Hienonna keksit jauheeksi monitoimikoneessa tai nuijalla. Sulata voi ja sekoita keksijauheen joukkoon.
- Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjan ja reunan väliin. Taputtele keksiseos vuoan pohjalle ja painele noin 2 cm:n korkeudelle vuoan reunoja vasten. Laita kakkupohja jääkaappiin kovettumaan täytteen valmistuksen ajaksi.
- Notkista keksien täyte haarukalla tasaiseksi. Lisää tuorejuusto, munat, kerma ja sokeri. Halkaise vaniljatanko ja rapsuta siemenet veitsenkärjellä täytteeseen. Vatkaa muutama minuutti sähkövatkaimella, jotta saat tasaisen massan. Pane uuni kuumeneman 175 asteeseen.
- Paseeraa mustaherukat: Survo marjat nuijalla kulhossa. Nosta siivilä toisen kulhon päälle. Kaada marjat siivilään ja hiero niitä lusikalla siivilää vasten, jotta saat mahdollisimman paljon marjasosetta talteen. Sosetta tulisi olla noin 1 dl. Lisää vaniljasokeri ja halutessasi cassislikööri marjasoseeseen.
- Kaada kolmannes mustaherukkasoseesta vuokaan keksipohjan päälle. Levitä päälle puolet juustomassasta. Kaada toinen kolmannes mustaherukkasoseesta täpliksi juustomassan päälle. Lisää loppu juustomassa. Kaada loppu mustaherukkasose täpliksi vuokaan. Piirrä cocktailtikulla tai veitsenkärjellä kakun pintaan niin, että herukkatäplät leviävät marmorikuvioksi.
- Kypsennä kakkua uunin alatasossa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Tarjoa kahvin ja mustaherukkaliköörin kanssa.
Pitkään kypsytetty cassislikööri
Ainekset
Työvaiheet
- Liköörin valmistus aloitetaan jo pari kuukautta ennen kuin juoma on valmis. Murskaa herukat. Laita herukat, niistä irronnut mehu, herukanlehdet ja vodka isoon lasipurkkiin ja sulje kansi. Nesteen tulee peittää marjat ja lehdet kokonaan. Anna tekeytyä huoneenlämmössä, pimeässä 2–3 kuukautta
-
Siivilöi maustunut marjaviina kulhoon. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna samalla sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut. Kaada siirappia liköörin joukkoon välillä maistellen, kunnes likööri on mielestäsi sopivan makeaa. Pullota pieniin pulloihin.
-
Säilytä avaamattomat likööripullot valolta suojattuina huoneenlämmössä. Liköörin maku kypsyy vielä ikääntyessä, ja juoma säilyy yli vuoden.