Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1777 reseptiä.
Linkitetty 118 keittokirjaan.
Ohje Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen

Raikkaista mustikoista ja valmiista lehtitaikinasta syntyy kesän komein kahvikakku, jonka täytteessä on venäläinen yllätys: kermaliköörillä maustettu mannapuuro. Maun lisäksi tässä leivonnaisessa koukuttavat erilaiset suutuntumat. Jokaisessa lusikallisessa on jotain rapeaa, lehtevää ja pehmeää.

Vinkki! Kakkuun sopivat muutkin marjat, esimerkiksi viinimarjat ja vadelmat.

Annoksia
10-12 palaa
Valmistusaika
1 t + kovettuminen 1 t + maustuminen jääkaapissa 4-12 t
Vaikeustaso
Helppo

Napoleon-kakku venäläisittäin

Ainekset

400
g
lehtitaikinaa (½ Sunnuntai Iso lehtitaikinapaketista)
Täyte
4 1/2
dl
maitoa
3
rkl
mannaryynejä
1
munankeltuainen
3
rkl
vaniljasokeria
3-5
rkl
kermalikööriä (esim. Baileys)
250
g
voita
1
dl
sokeria
500
g
mustikoita
Lisäksi
lehtitaikinan murusia

Työvaiheet

  1. Käytä puolet paketin lehtitaikinasta ja sulata se ohjeen mukaan. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Avaa sulanut voitaikinalevy ja leikkaa se pituussuunnassa kahteen osaan. Paista voitaikinalevyjä 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä.
  2. Valmista täyte. Mittaa maito ja mannaryynit kattilaan, keitä löysäksi puuroksi ja nosta kattila pois liedeltä. Sakeuta puuro vatkaamalla vispilällä keltuainen puuron sekaan. Älä keitä puuroa munan lisäämisen jälkeen. Lisää puuroon vaniljasokeri ja likööri.
  3. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kulhossa sähkövatkaimella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä voivaahtoon jäähtynyt mannapuuro pieni erä kerrallaan ja vatkaa täyte tasaiseksi massaksi. Laita 1 tunniksi jääkaappiin kovettumaan.
  4. Tasaa sahalaitaisella veitsellä voitaikinalevyjen reunat suoriksi ja halkaise levyt niin, että saat neljä ohutta taikinalevykappaletta. Ota talteen levyn helposti irtoava paistopinta, se käytetään koristelussa.
  5. Aloita kakun kokoaminen. Levitä alimmalle pohjalle neljännes täytteestä ja ripottele neljännes mustikoista täytteelle. Jatka näin, kunnes kaikki neljä kerrosta ovat valmiina.
  6. Koristele kakun pinta lehtitaikinan hippusilla. Nosta kakku viileään ja anna maustua vähintään 4 tuntia, mutta mielellään yön yli.

Kommentit (6)

Kakkumaakari

Vaihe 1) Avaa sulanut voitaikinalevy ja leikkaa se pituussuunnassa kahteen osaan. Ja sitten vielä vaihe 4)Tasaa sahalaitaisella veitsellä voitaikinalevyjen reunat suoriksi, ja halkaise levyt pitkittäin kahteen osaan. Siis kuinka ohuista suikaleista kakku oikein kootaan?

Vierailija

En ymmärrä voitaikinalevyjen suikaloimista. Kuvan kakkuun näyttäisi oltu käytetty neljä kokonaista levyä... Saisiko ohjeen tarkennusta?

Simple

Ohjeessa käytetty isoa, kokonaista lehtitaikinalevyä. Varmaan saman asian ajaa, ilman levyjen paloittelua, jos käyttää valmiita pienempiä lehtitaikinalevyjä neljä kappaletta...

Vierailija

Tämä on kyllä niin kaukana venäläisestä Napoleon kakusta ettei tosikaan. Kiinnostuneet voivat google kääntäjällä googlata oikean ohjeen, on herkullista - täytteenä keitettyä kreemiä.
Terkuin, venäläinen

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Muokkasin ohjetta hieman helpommin ymmärrettävään muotoon. Puolikkaasta isosta taikinalevystä tulee siis kaksi suorakaiteen muotoista palaa, jotka paiston jälkeen halkaistaan, jolloin lopputuloksena on neljä ohutta taikinalevyä. Ehkä tämä auttaa eteenpäin?

-jakolasku-

Tämä Napoleonkakku venäläisittäin oli todella ihana ja hyvänmakuinen. Hieman hankala leikata siivuiksi, joten ajattelin kokeilla pyöreitä *leivospohjia* lehtitaikinasta ja laittaa 2 päälekkäin. Väliin ja päälle  mannapuuro/voikreemitäyte, sekä pensasmustikat. ja murut  Pensasmustikat pysyvät kauniina  pitempään.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 561 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Pia Inberg

Gluteeniton pullataikina onnistuu helposti taikinakoukuilla, yhden kohotuksen taktiikalla. Saat siitä ihanan pohjan puolukkapiirakalle. Viimeistele syksyinen piirakka toffeesattumilla.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
45 min + 40 min kohoaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton puolukkapeltipulla

Ainekset

3
dl
maitoa
1
ps
kuivahiivaa
6
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1
dl
sokeria
2
tl
psylliumia
2
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
125
g
pehmeää voita
Täyte
300
g
ranskankermaa
2
munaa
1/2
dl
vaniljasokeria
3
dl
puolukoita
1/2–1
prk (397 g)
karamellisoitua kondensoitua maitoa
1/2
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva ja puolet jauhoista. Vatkaa jauhoseos, sokeri, psyllium, kardemumma ja suola maidon joukkoon. Anna taikinan levätä liinalla peitettynä 5 minuuttia, kunnes pinnalla näkyy kuplia.
  2. Lisää loput jauhot ja voi. Vaivaa taikina tasaiseksi sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Kumoa taikina leivinpaperin päälle ja taputtele pellin kokoiseksi levyksi. Käytä apuna gluteenittomia jauhoja. Anna kohota liinan alla puoli tuntia.
  3. Sekoita ranskankerma, munat ja sokerit keskenään. Levitä seos pohjan päälle.
  4. Tiputtele pinnalle pieniä nokareita karamellisoitua maitotiivistettä eli toffeeta. Vedä nokareiden päältä kevyesti veitsellä, jotta ne marmoroivat täytteen. 
  5. Ripottele toffeesilmien lomaan puolukoita. Paista 200-asteisen uunin alaosassa 22–25 minuuttia.
  6. Viimeistele ripottelemalla toffeesilmien päälle suolakiteitä ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 561 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Marenkien koukuttavan maun salaisuus on vaahtoon lisätyissä rouhituissa pistaaseissa. Kuorelliset pistaasit tuovat makeisiin marenkeihin ripauksen suolaa.

Annoksia
8 marenkia
Valmistusaika
20 min + 2–3 h kuivatus
Vaikeustaso
Helppo

Pistaasimarengit

Ainekset

100
g
kuorimattomia pistaaseja (kuorittuna noin 1 dl)
3
valkuaista
1 1/2
dl
erikoishienoa sokeria
1
tl
vaniljasokeria
3/4
tl
vihreää geelimäistä elintarvikeväriä

Työvaiheet

  1. Kuori pistaasit. Pilko ne veitsellä karkeaksi rouheeksi.
  2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen yhä vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää. Vatkaa joukkoon lopuksi vaniljasokeri ja ½ tl geeliväriä.
  3. Kääntele joukkoon vielä ¼ tl geeliväriä, jotta marenkivaahto jää raidalliseksi. Lisää suurin osa pistaaseista.
  4. Jaa marenkivaahto pellille 8 nokareeksi. Ripottele päälle loput pistaasit.
  5. Kuivata marenkeja 100-asteisen uunin alaosassa 2–3 tuntia. Marengit ovat valmiita, kun ne irtoavat helposti leivinpaperista ja tuntuvat keveiltä.

Vinkki! Jos marengit syödään saman tien, voit ottaa ne hieman aiemmin uunista, jolloin sisus on herkullisen pehmeä. Täysin kuivatut marengit säilyvät pidempään. Jos teet minimarenkeja, ne kuivuvat nopeammin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1777 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Twin Peaks -henkinen kirsikkapiirakka on niin hyvää, että se meinaa viedä järjen. Jos saat käsiisi kirsikoita, älä ohita tätä ohjetta.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Amerikkalainen kirsikkapiiras

Ainekset

150
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1/2
dl
tomusokeria
1
rkl
vettä
1
kananmuna
Täyte
1 1/2
l
kirsikoita
1
sitruuna
2
dl
hillosokeria
1
rkl
perunajauhoja
1
vaniljatanko
Lisäksi
1
kananmuna
n. 2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Paloittele voi kulhoon. Lisää jauhot ja tomusokeri ja nypi aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
  2. Valmista sillä aikaa täyte. Poista kirsikoista kivet. Pese ja raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Sekoita kirsikat, sitruunankuori ja -mehu, sokeri ja perunajauho kattilassa. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kattilaan. Lisää vielä tangonpuolikkaat mukaan. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Poista vaniljatangon palat.
  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Ota taikinasta 2/3 ja kauli se levyksi, joka yltää piirakkavuoan (Ø noin 22–24 cm) pohjalle ja reunoille. Asettele taikina vuokaan ja kaada kirsikkatäyte päälle. Kauli loppu taikina suorakaiteen muotoiseksi, noin 25 cm pitkäksi levyksi ja leikkaa se taikinapyörällä noin sentin levyisiksi suikaleiksi. Tee niistä ristikko piirakan päälle. Voitele ristikko kananmunalla ja ripottele sokeria voideltuihin kohtiin. Paista uunissa 35 minuuttia.
  4. Tarjoa piiras lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Osuvasti otsikoitu :)
Oli kyllä paras piiras pitkään aikaan, jonka olen leiponut!

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ihana kuulla! Välitämme terveiset reseptin laatijalle :)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1777 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
Ohje Christiina Aaltio Kuva Sami Repo

Inkivääri terästää helpon ja mehevän ricotta-luumutortun.

Annoksia
6-12
Valmistusaika
1 t + vetäytyminen 1 t + siirappi 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Inkivääri-luumutorttu

Ainekset

250
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
250
g
maitorahkaa
2
rkl
raastettua inkivääriä
1/4
dl ruokosokeria
Täyte
12-16
luumua
350
g
ricottajuustoa
3
rkl
ruokosokeria
1
dl
hasselpähkinöitä
Voiteluun
1
kananmuna
1/2
dl
inkiväärisiirappia

Työvaiheet

  1. Valmista ensin inkiväärisiirappi (ks. ohje alla).
  2. Kuutioi voi kulhossa. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon. Lisää jauhot ja rahka kulhoon ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi. Lisää inkivääri ja sokeri. Kääri taikina tuorekelmun sisään ja nosta jääkaappiin vetäytymään vähintään 1 tunniksi.
  3. Pane uuni lämpiämään 225 asteeseen. Pese ja halkaise luumut. Poista kivet ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
  4. Jaa taikina 3 osaan ja kauli jauhotetulla pöydällä pyöreiksi pohjiksi (Ø 25 cm).
  5. Levitä pohjille tasainen kerros ricottaa niin, että 2 cm reunoista jää ilman juustoa. Levitä luumut ricotan päälle. Ripottele sokeri ja pähkinät pinnalle. Taittele ja paina reunat juuston päälle ja voitele munalla. Nosta piirakat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  6. Paista uunin keskitasolla noin 15–20 minuuttia eli kunnes reunat ovat kauniin värisiä. Voitele valmiin tortun pinta inkiväärisiirapilla.

VINKKI! Voit tehdä taikinasta myös 6–8 pientä annospiirakkaa.

Inkiväärisiirappi

Ainekset

6
dl
vettä
5
dl
ruokosokeria
200
g
inkivääriä
1/4
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita vesi ja sokeri kattilaan.Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Kuori ja kuutioi inkivääri noppakuution kokoisiksi paloiksi ja lisää sokeriveteen hautumaan. Keitä seosta poreillen matalalla lämmöllä noin 4 tuntia eli kunnes liemi on muuttunut siirappimaiseksi. Lisää lopuksi ripaus suolaa.
  2. Voit jättää inkivääripalat siirappiin tai siivilöidä ja kuivattaa ne yön yli leivinpaperin päällä. Halutessasi pyöräytä kuivatut inkivääripalat sokerissa ja tarjoa karamellin tapaan.
  3. Inkiväärisiirappi säilyy tiiviissä pullossa huoneenlämmössä kuukauden.

Kommentit (0)