Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1625 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Sinulla on kaksi vaihtoehtoa: helppo minttu-suklaa tai työläämpi kaura-omena. Ensimmäinen syntyy, kun täytät pellillä paistetun ison suklaakeksin jätskillä ja tuoreella mintulla. Kaurakeksin täytteeksi yhdistät omenasosetta, italialaista marenkia ja kermavaahtoa.

Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
30 min + jähmettyminen 30 min + jäädyttäminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Nopea minttu-suklaapuffet sekä marenkinen omena-kaurapuffet

Ainekset

Kaakaokeksi
3 1/2
dl
vehnäjauhoa
200
g
voita
1 3/4
dl
tomusokeria
1
dl
kaakaojauhetta
1
tl
suolaa
3
kananmunankeltuaista
Täyte
1/2
punttia minttua
1
l
vaniljajäätelöä
3
rkl
suklaarouhetta

Työvaiheet

  1. Nypi jauhot ja voi. Lisää tomu-sokeri ja kaakaojauhe siivilän läpi. Mausta suolalla ja sekoita. Lisää keltuaiset yksitellen joukkoon. Nosta taikina jääkaappiin 30 minuutiksi.
  2. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi (noin 25 x 25 cm). Paista keksiä 165-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia. Anna jäähtyä.
  3. Vuoraa vuoka (noin 25 x 12 cm) tuorekelmulla. Puolita keksi ja laita toinen puolikas vuoan pohjalle.
  4. Hienonna minttu. Leikkaa jäätelöstä viipaleita ja laita viipaleet mintun ja suklaarouheen kanssa kerroksittain vuokaan. Tasoita pinta ja lisää kanneksi toinen keksinpuolikas kanneksi. Peitä tuorekelmulla ja pakasta, kunnes täyte on kunnolla jäätynyt, vähintään 2 tuntia.
  5. Leikkaa puffeteiksi ja tarjoa heti.

Marenkinen omena-kaurapuffet

Ainekset

Kaurakeksi
200
g
voita
1 1/2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2 1/2
sokeria
6
dl
kaurahiutaleita
2
kananmunaa
Omenasose
6
kotimaista omenaa
1/2
dl
vettä
1/2
dl
sokeria
1
vaniljatanko
Italialainen marenki
3
dl
sokeria
0,4
dl
vettä
3
keskikokoista kananmunanvalkuaista
Lisäksi
2
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Tämän jälkiruuan valmistamisessa tarvitset paistolämpömittaria.
  2. Leivo ensin kaurakeksi. Nypi voi ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää sokeri ja kaurahiutaleet ja lopuksi kananmunat. Laita taikina kylmään 30 minuutiksi.
  3. Lämmitä uuni 165 asteeseen. Levitä taikina lastalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille levyksi (noin 25 x 25 cm). Paista 10–12 minuuttia, kunnes keksi on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.
  4. Tee täyte. Poista omenoista kodat ja paloittele hedelmät kattilaan. Lisää vesi, sokeri ja halkaistu vaniljatanko. Keitä kannen alla, kunnes omenat ovat pehmeitä, 8–10 minuuttia. Poista kansi ja keitä ylimääräinen neste pois. Poista vaniljatanko ja soseuta. Laita sivuun odottamaan.
  5. Tee italialainen marenki. Valuta kananmunien valkuaiset kulhoon ja jätä hetkeksi odottamaan. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna. Kun seos on 110-asteista, ala vatkata valkuaisia sähkövatkaimella. Kun sokeriliemen lämpötila on 119–121 astetta, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahtoon. Vatkaa seosta kunnes se on huoneenlämpöistä ja marenki kauniin kiiltävää.
  6. Yhdistä omenasose ja marenki. Vatkaa kuohukerma kevyeksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto nostellen omenamarengin joukkoon.
  7. Ota esiin suorakaiteen muotoinen vuoka (noin 25 x 12 cm). Puolita kaurakeksi. Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja laita toinen keksinpuolikas vuoan pohjalle. Kaada jäädykemassa keksin päälle ja lisää kanneksi toinen keksipuolikas. Peitä tuorekelmulla ja pakasta, kunnes täyte on jäätynyt, vähintään 2 tuntia.
  8. Leikkaa puffeteiksi ja tarjoa heti.

Kommentit (0)

Hanna Soppa365 on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Resepti ja kuva: Hanna Pihlaja

Jälkiruoka, jolla hurmaat illallisvieraat! Marengista, kookoksesta, ruusuisesta kermavaahdosta, granaattiomenasta ja vadelmista syntyvä herkku on kuin kukkaketo pilvenhattaralla.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Hempeilijän marenkiherkku

Ainekset

1
granaattiomena
1
rasia
vadelmia
2
dl
kermaa
1 1/2
tl
vaniljasokeria
2
rkl
ruusun terälehtihilloa
9
kpl
pieniä marenkeja
1
dl
kookoslastuja

Työvaiheet

  1. Aloita esivalmisteluista. Erottele granaattiomenan siemenet. Mikäli käytät ulkomaisia vadelmia, huuhtele ne varoen ja nosta talouspaperin päälle kuivumaan.
  2. Säästä 1 marenki sekä vähän kookoslastuja ja granaattiomenan siemeniä koristeesi. Murenna loput marengit annosmaljoihin (säästä myös isompia paloja). Lisää kookoslastut.
  3. Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Sekoita ruusun terälehtihillo kevyesti kermavaahdon joukkoon.
  4. Lisää annosmaljoihin granaattiomenan siemenet. Lusikoi päälle kermavaahtoa ja lisää vadelmat.
  5. Koristele annokset granaattiomenan siemenillä sekä kookos- ja marenkimurulla. Tarjoa heti.

 

Vinkki! Ruusun terälehtihilloa myy ainakin Stockmann. Mikäli sitä ei ole saatavilla, voit korvata sen lisäämällä kermavaahdon joukkoon 1 tl ruusuvettä.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 542 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Ohje Riikka Kaila Kuva Pia Ingberg

Rapea marenkiruusu kätkee sisälleen ihanan minttusuklaatäytteen.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Marenkiruusut

Ainekset

3
valkuaista
2
dl
(erikois)hienoa sokeria
vaaleanpunaista pastaväriä eli geelimäistä elintarvikeväriä
Täyte
140
g
minttusuklaata (esim. Pätkis)
1
rkl
kuohukermaa
100
g
maustamatonta tuorejuustoa

Työvaiheet

  1. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Kaada sokeri joukkoon ohuena nauhana ja vatkaa samalla. Jatka vatkaamista pari minuuttia, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää.
  2. Aseta pursotinpussiin tähtipäinen tylla. Sivele varrastikulla tai pitkävartisen lusikan varrella pastaväriä neljäksi ohueksi raidaksi pussin sisäseinämille. Lusikoi marenki pussiin.
  3. Pursota marengista ruusukkeita leivinpaperin päälle uuninpellille. Aloita pursotus keskeltä ja jatka spiraalimaisesti ulospäin.
  4. Kuivata marenkeja tunnin ajan 75 asteessa kiertoilmatoiminnolla tai 100 asteessa ilman kiertoilmaa. Katkaise virta uunista ja anna kuivua vielä jälkilämmöllä puoli tuntia.
  5. Tee täyte. Rouhi suklaa metallikulhoon ja lisää kerma joukkoon. Sulata ainekset vesihauteessa. Sekoittele sulatuksen aikana. Lisää huoneenlämpöinen tuorejuusto suklaasulaan ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi.
  6. Anna täytteen jähmettyä hetki, kunnes se on tahnamaista. Lusikoi tai pursota täyte marenkien väliin.

Vinkki! Marenkien värjäykseen sopii parhaiten geelimäinen pastaväri. Pastavärejä voit hankkia leivontatarvikekaupoista tai hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Marenkiruusu viihtyy viileässä. Säilytä kaunokaiset jääkaapissa, jotta täyte pysyy kiinteänä.

Kommentit (1)

Vierailija

Eikö täyte lötkistytä marenkia?

Me Naiset on lisännyt 827 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Suklaan ja seesaminsiementahnan yhdistelmä on jumalaisen ihana.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min

Tahini-kaakao

Ainekset

2
dl
kuohukermaa
150
g
tummaa suklaata
7
dl
maitoa
3
rkl
tahinia
1
rkl
sokeria
Koristeluun
seesaminsiemeniä
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Vaahdota puolet kermasta löysäksi vaahdoksi. Rouhi suklaa.
  2. Kaada kattilaan maito ja loput kermasta. Kuumenna höyryäväksi. Lisää suklaa, tahini ja sokeri. Soseuta sauvasekoittimella kuohkeaksi. Kuumenna uudelleen, jos kaakao jäähtyi liiaksi.
  3. Jaa neljään kuppiin. Nosta päälle lusikallinen kermavaahtoa, ripottele koristeeksi seesaminsiemeniä ja viimeistele kaakaojauheella.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1625 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kirpeänmakeat minikakut ovat kauden söpöin herkku! Keikauta kakkusiin sitruksinen päällys ja viimeistele maku siirapilla sopivaksi.

Annoksia
18 minikakkusta
Valmistusaika
30 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Sitruksiset minikakut

Ainekset

18
viipaletta
(luomu)sitruksia, esim. mandariinia, veriappelsiinia tai sitruunaa
2 1/2
dl
vaaleaa siirappia
150
g
voita
1
dl
pekaanipähkinöitä
4
huoneenlämpöistä kananmunaa
2 1/2
dl
fariinisokeria
2 1/2
dl
vehnäjauhoja
1 1/2
tl
leivinjauhetta
2 1/2
dl
mantelijauhetta

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Pese sitrukset. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Tarvitset 18 viipaletta. Kiehauta siirappi pannussa. Lisää sitrusviipaleet ja anna porista miedohkolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Ota pannu pois lämmöltä ja anna jäähtyä 10 minuuttia.
  2. Sulata voi.
  3. Voitele pinnoitetut muffinipellit voilla. Lado sitrusviipaleet vuoan koloihin. Säästä siirappi tarjoilua varten. Rouhi pekaanipähkinät.
  4. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe, mantelijauhe ja rouhitut pekaanipähkinät keskenään. Lisää jauhoseosta munavaahtoon vuorotellen sulatetun voin kanssa. Kaada taikina muffinipellin koloihin.
  5. Paista uunissa 12−15 minuuttia. Älä paista liikaa, etteivät kakkuset kuivu.
  6. Anna jäähtyä 5 minuuttia. Laita leikkuulauta muffinipellin päälle ja käännä pelti varovasti ympäri.
  7. Valuta kakkusten päälle hieman siirappia. Tarjoa sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (0)