Roseekuohuviini viimeistelee pumpulinpehmeän sabayonin juhlakuntoon.
Viikuna-sabayon
Ainekset
Työvaiheet
- Ota esiin metalli- tai lasikulho, joka istuu sopivasti kattilan päälle. Laita kattilaan kuumenemaan vettä sen verran, että kulhon pohja ei aivan yltä veteen.
- Erottele keltuaiset kulhoon. Raasta klementiinin kuori ja purista mehu joukkoon. Lisää hunaja ja kuohuviini joukkoon. Halkaise vaniljatanko, kaavi siemenet kulhoon ja vispaa massa tasaiseksi.
- Kun vesi poreilee, nosta kulho kattilan päälle. Kulhon pohja ei saa osua veteen, mutta kulhon on pysyttävä napakasti kattilan päällä. Vispaa seosta sähkövatkaimella noin 5 minuuttia. Katso, ettei keltuainen hyydy kokkeliksi kulhon reunoille. Sabayon on valmista, kun seos on vaaleaa, kuohkeaa, sen määrä on kaksinkertaistunut ja kun seoksesta jää vispilästä valuttamalla pinnalle vana. Jos haluat esivalmistella sabayonin hyvissä ajoin etukäteen, nosta kulho kattilan päältä ja vispaa valmista kastiketta, kunnes se jäähtyy, ja säilytä jääkaapissa. Vispaa tarvittaessa vielä ennen käyttöä.
- Juuri ennen tarjoamista halkaise viikunat kahtia. Kaada sabayon uunin kestävään tarjoiluastiaan tai annosvuokiin. Asettele viikunanpuolikkaat päälle. Ripottele ruokosokeri pinnalle.
- Paahda sabayoniin kaunis pinta uunissa grillivastuksen alla, 2–5 minuuttia. Tarkkaile, ettei pinta kärähdä. Voit myös paahtaa pinnan polttimella.