Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Tekla Wannas

Maitohorsman kukinto ei maistu tuoreena juuri miltään, mutta käsiteltynä siitä paljastuu hienostunut ja voimakas aromi.

Maitohorsmajuoman ja mehujäiden ohje on peräisin Tekla Wannaksen Kukkamakuja -kirjasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
2 päivää
Vaikeustaso
Helppo

Maitohorsmajuoma ja mehujäät

Ainekset

Maitohorsmajuoma
1,5
litraa
maitohorsman kukintoja (n. 50 g)
2
litraa
vettä
4
dl
sokeria
20
g
sitruunahappoa
Lisäksi mehujäihin
2
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Huuhtele maitohorsman kukinnot kylmässä vedessä ja nosta ne talouspaperin päälle kuivumaan. Laita kukinnot kannelliseen astiaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se kukintojen päälle. Jäähdytä seos jääkaapissa ja anna sen maustua yön yli.
  2. Siivilöi seuraavana päivänä kukinnot pois nesteestä. Sekoita sokeri ja sitruunahappo juomaan. Voit tarjoilla juoman tällaisena jäiden kanssa esimerkiksi alkoholittomana cocktailina.
  3. Jos haluat tehdä juomasta mehujäitä, sekoita mukaan vielä 2 dl sokeria. Sekoita, kunnes sokeri on täysin liuennut. Kaada seos jäätelömuotteihin ja pakasta vähintään 8 tuntia. Koristele halutessasi syötävällä kimalteella.

Huom! Älä kerää maitohorsmia tai muitakaan kasveja saastuneilta paikoilta tai esimerkiksi autotien läheisyydestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Vanilja maistuu sekä kermaisessa täytteessä että mureassa taikinassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Vaniljainen punaherukkapiirakka

Ainekset

100
g
leivontamargariinia
1
dl
sokeria
1
muna
dl
gluteenitonta jauhoseosta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
vaniljasokeria
TÄYTE
4
dl
punaherukoita
1
prk (200 g)
kermaviiliä (ei kevyt)
1
muna
½
dl
sokeria
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kulhossa. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat ainekset keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

  2. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (ø 24 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä marjat päälle.

  3. Sekoita kermaviili, muna ja sokeri keskenään. Levitä seos marjojen päälle.

  4. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa 25–30 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Mustikka-talkkunapöperö hyppäsi jäätelöön sitruunan seuraksi. Jätski ei kaipaa lainkaan sokeria, sillä kondensoitu maito on makeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 dl
Valmistusaika
20 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-pöperöjätski

Ainekset

3
dl
mustikoita
1
tlk (397 g)
kondensoitua maitoa
2
dl
kermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
¾
dl
talkkunaa
1
dl
lemon curd -sitruunatahnaa
1
rkl
sitruunan kuoriraastetta

Työvaiheet

  1. Soseuta mustikat haarukalla. Vatkaa kerma ja kondensoitu maito vaahdoksi. Sekoita joukkoon jugurtti ja vaniljasokeri.

  2. Jaa massa kahteen kulhoon. Sekoita toiseen kulhoon mustikkasose, talkkuna ja kaneli. Lisää toiseen puolikkaaseen lemon curd -tahna sekä sitruunankuoriraaste.

  3. Vuoraa leipävuoka kelmulla. Lusikoi pohjalle mustikkainen massa. Kaada päälle sitruunainen massa. Pyörittele haarukalla pohjalta ylöspäin pari kertaa niin, että massat sekoittuvat. Peitä vuoka foliolla ja nosta pakastimeen yön yli.

VINKKI! Käytä paahdetusta kaurasta valmistettua vatsaystävällistä talkkunajauhoa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Jos penkissä on ylitarjontaa kesäkurpitsasta, tämä säilykeohje vastaa huutoon! Tähtianis antaa kesäkurpitsoihin lakritsista makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 1 l
Valmistusaika
20 min + maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Aasialaiset kesäkurpitsat

Ainekset

2–3
(600 g)
kesäkurpitsaa
7
cm:n pala
inkivääriä
1
ruukku korianteria
MAUSTELIEMI
5
dl
vettä
4
dl
sokeria
3
dl
riisiviinietikkaa
2
tl
suolaa
5
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä

Työvaiheet

  1. Pese ja viipaloi kesäkurpitsat. (Voit vaihtoehtoisesti leikata kesäkurpitsat puoliksi ja edelleen pitkiksi veneiksi.)

  2. Kuori ja suikaloi inkivääri. Huuhtele korianteri ja kuivaa se talouspaperin välissä. Leikkaa korianterinippu muutamaan palaan.

  3. Lado kesäkurpitsaviipaleet purkkiin kerroksittain inkiväärin ja korianterin kanssa. (Jos teit kesäkurpitsasta pitkiä lohkoja, lado ne puolestaan pystysuunnassa korkeaan lasitölkkiin ja lisää inkivääri ja korianteri väleihin.)

  4. Kuumenna kattilassa mausteliemen ainekset niin, että sokeri liukenee täysin nesteeseen.

  5. Kaada kuuma liemi purkkiin ja peitä tiiviisti kannella. Anna maustua jääkaapissa 2–3 vrk.

Vinkki Kesäkurpitsat sopivat lisukkeeksi. Ne voi myös paloitella salaatin tai kylmien nuudeleiden joukkoon.

Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Monikäyttöinen tofu taipuu raastettuna ja hyvin marinoituna ruokaisan salaatin täytteeksi. Tämä annos pitää kivasti nälkää, sillä proteiinia on runsaasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nyhtötofu-kvinoasalaatti

Ainekset

NYHTÖTOFU JA KIKHERNEET
1
pkt
maustamatonta tofua (270 g)
1
prk
kikherneitä (290 g/175 g)
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
2
tl
juustokumina
2
tl
harissa-maustetahnaa
1
rkl
sitruunamehua
KVINOASALAATTIPOHJA
2
dl
kvinoaa (ei puuroutuva)
1
pieni kukkakaali
1
punasipuli
1
ruukku lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Aloita keittämällä kvinoa kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Käytä salaattiin ulkomaista kvinoaa, joka ei puuroudu keitettäessä kuten kotimainen. Valuta huolellisesti ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Kuivaa tofu huolellisesti joko talouspaperilla tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä painellen. Raasta tofu raastimen karkeimmalla terällä ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Huuhtele kikherneet kylmällä vedellä ja valuta huolellisesti. Sekoita öljyn joukkoon mausteet sitruunamehua lukuun ottamatta. Sekoita herneet ja mausteöljy tofun joukkoon. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes tofu-kikherneseos on kauniin ruskeaa. Sekoita kerran kypsennyksen aikana. Purista sitruunamehu kuuman tofu-kikherneseoksen joukkoon.

  3. Tofu-kikherneseoksen kypsyessä pese raastinrauta ja raasta kukkakaali karkeimmalla terällä. Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Hienonna lehtipersilja. Yhdistä kvinoa, kukkakaali, punasipuli ja lehtipersilja.

  4. Sekoita appelsiinivinegretti (ohje alla).

  5. Lusikoi kvinoa-kasviseosta lautaselle ja annostele tofu-kikherneseosta päälle. Tarjoa kastike joko salaatin joukkoon pirskoteltuna tai erikseen.

Vinkki! Raastettu ja paahdettu tofu tunnetaan nyhtötofuna. Täällä tyylillä valmistettuna tofu sopii hienosti myös tortillan täytteeksi.

Appelsiinivinegretti

Ainekset

¾
dl
appelsiinimehua
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
valkoviinietikkaa
1
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään.